warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:356/829)

Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowym 148

młotkowanego 2 łyżki masła 1 mała cebula 300 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki mąki 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki soi japońskiej 100 ml śmietanki czarny pieprz do smaku Mięso podziel na plastry o grubości 2 cm, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i zrumień polędwiczki po obu stronach, 2 minuty po każdej stronie

codojedzenia
CHLEBEK ARABSKI (PITA, FLAT BREAD) 156

ostatnie, bo były pyszne. Z grillowanym lub smażonym mięsem, dodatkiem warzyw i ulubionym sosem stanowią pyszne danie obiadowe. Inspiracją był ten przepis . Moje były w wersji orkiszowej. Idealne-elastyczne, mięciutkie, b.łatwe do formowania. Dopiero gdy zupełnie wystygną stają się twarde, miękną po ponownym podgrzaniu na patelni. Z podanych składników wyszło mi 10 placków, pit. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 143

stronę. Drugą stronę smażyć już chwileczkę, kilka sekund. Delikatnie natłuścić patelnię przed smażeniem każdego naleśnika. Przygotowanie pasty z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Podusić miąższ widelcem, dodać posiekaną chilli i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie warzyw – sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki, pomidorki

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 139

środku. W międzyczasie w celu przygotowania potrawki, w dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij

karmelowy
42 przepisy z nowalijkami 117

Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki

Moja smaczna kuchnia
Karkówka w sosie piwno-cytrusowym 121

obiady, gdy nie trzeba stać nad patelnią i smażyć każdy plaster osobno. Tym bardziej, że pracuję również popołudniami, a wtedy moi pacjenci nie muszą czuć zapachów mojego obiadu. Nienawidzę, gdy włosy pachną jedzeniem, a dzieje się tak zawsze podczas smażenia. Szybki sos, trochę warzyw i można spokojnie wypić kawę przy ulubionej

To co kocham
ZRAZY Z OGÓRKIEM I BOCZKIEM (keto, LCHF, optymalne, paleo) 244

tłuszczu. Obsmażone mięso przełożyć do dużego garnka wraz z tłuszczem z patelni. Podlać 1 szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie. Zrazy można podawać tradycyjnie z kapustą zasmażaną lub z dowolną surówką, warzywami lub po prostu z kiszonkami, które osobiście najbardziej polecam ;)Smacznego! Artykuł

Ola la LCHF
zupa dyniowa z jajkiem 218

kawałki marchewkę i miąższ dyni, wymieszać, dolać rosołu na tyle, by warzywa znalazły się pod płynem. Gotować na niewielkim ogniu do chwili, aż dynia zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Pietruszkę posiekać. Zupę nalać do miseczek, dodać

6niebo
Cukinia faszerowana mielonym mięsem 159

zeszklenia. Pieczarki pokroić w półplasterki, posolić i dorzucić na patelnię. Paprykę wydrążyć, umyć, pokroić w małą kostkę i dodać do smażącego się mięsa.    W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował.   Napełnić obie

Simply Food
Ratatouille - czyli pomysł na francuskie leczo 232

warzywnego. Przygotowanie: Cebulę z czosnkiem drobno siekamy i smażymy na patelni bądź w garnku o grubym dnie.  Cukinię i bakłażana kroimy w kostkę, paprykę w paski. Dodajemy do garnka w następującej kolejności. Bakłażan - cukinia - papryka w odstępach kilkuminutowych. Na koniec wlewamy bulion.Smażymy około 20 minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodajmy pomidory i całość dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy

Mój Smak na Życie
Jaglane wegańskie kotlety z porem i słonecznikiem 139

soli himalajskiej - 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez soli lub suszonych warzyw Kaszę, siemię lniane, sól i przyprawy dokładnie zmiksuj w pojemniku blendera.  Por pokrój w plasterki, wymieszaj z masą i ziarnami słonecznika. Wilgotnymi dłońmi formuj kulki, spłaszczając je formuj kotlety. Smaż na niewielkiej ilości oleju na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony

Smakuje zdrowo
Zupa krem z brukselki i groszku z grzankami i kiełbasą 132

Warzywa oczyścić , wrzucić do wywaru, dodać przyprawy, uzupełnić wodą tak by warzywa były zakryte, Ugotować do miękkości, Wszystko zmiksować na krem, doprawić i dolać wody w razie potrzeby, zagotować. Podać z przysmażonym na maśle chlebem, i dobrze wysmażonymi plasterkami dobrej kiełbasy do posypania uprażyć odrobinę kminku , na suchej patelni

Gotowanie jest łatwe
Dietetyczny Gulasz z Kurczaka 133

kostkę.  Filet przyprawić vegetą .  Na rozgrzaną patelnię , wlać olej a następnie wrzucić filet .  Smażyć do chrupkości.  Papryki , cebulę i pomidory pokroić w kostkę.  Wodę wlać do garnka.  Na wrzącą wodę wrzucić kostkę rosołową.  Zagotować. do garnka wrzucić usmażony filet , po 10 minutach wrzucić warzywa.  Przykryć garnek i gotować ok 30 minut

Gotowanie Patki
Chlebowe placki 134

podsmażam na rozgrzanym oleju . Do miski wsypuje mąke, dodaje oliwę, warzywa ,sól i gorącą wodę. Dokładnie mieszam , ciasto musi być zwarte ale nie twarde . Formuje walek kroje talarki i każdą część rozgniatam na cieki placem . Trzeba podsypać mąką aby placek nie przywarł do stolnicy . Smarze na suchej patelni . Smakują bardzo dobrze z cząstką masła . dipem pomidorowym,czosnkowy, Same są również

Eli Gotowanie
Kotleciki selerowo - cukiniowe. 84

plasterki. Cukinie odcisnąć z nadmiaru soku i połaczyc z pozostałymi warzywami. Parówke również zetrzeć na tarce lub pokroić w drobna kostke i dodac do reszty. Doprawic do smaku, dodac jajka, majonez i mąke. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka wtedy dodajemy jeszcze mąki. Wykładamy na patelnie i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem chrzanowym

Radość kipiąca uśmiechem.
Kotleciki brokułowo - kalafiorowe. 126

papke, a staramy się aby małe rózyczki były wyczuwalne. Do warzyw dodajemy podsmazona cebule, starty ser, jajka i doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy tyle bułki tartej aby można było formować kotleciki. Wielkość kotletów zostawiam Waszym upodobaniom ;-) Gotowy kotlet panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 173

maśle razem z odparowanym wcześniej szpinakiem. Zalewamy całość śmietanką i pozwalamy warzywom dusić się w niej przez około 5-10 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i białym pieprzem (dość intensywnie, bo po zamknięciu w cieście farsz wyda się delikatniejszy). Redukujemy nadmierną ilość sosu przez odkrycie patelni i parowanie aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ostudzony farsz wykładamy małymi

Życie zamknięte w smaku
Recenzja noży Victorinox ze sklepu Ostry-sklep.pl 177

wiadomo żadna kucharka nie może się obejść bez porządnej patelni i ostrego noża, to też tym chętniej przystąpiłyśmy do testowania produktu.  Noże prezentowały się bardzo fajnie. Świetnie układały się w ręce i nie ślizgały, nawet przy krojeniu tłustych rzeczy. Początkowo wypróbowałyśmy noże do krojenia owoców i warzyw, sprawdziły się idealnie. Nawet miękki pomidor był pokrojony w perfekcyjne paski

Kolizje Smaków
Kokosowy tort bezowy z karmelizowanym ananasem 206

cytryny Kokosa rozłupać z łupiny i przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na cienkie paski. Ananasa obrać i pokroić w średniej grubości plastry, następnie na połówki i usunąć twardy środek. Część ananasa zostawić w połówkach, a część pokroić na drobniejsze kawałki, którymi będzie przekładany tort. Na rozgrzaną patelnię wrzucić trochę cukru trzcinowego i muscovado, a następnie kawałki ananasa i smażyć

Plate of Joy
SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ! 238

Kuskus robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na talerzu, sosem z patelni. Sałatka z mozzarellą: - 2 garście rukoli - 1/2 sałaty masłowej - pomidorki koktajlowe - paczka - 1/2 cebulki czerwonej - 1 ogórek ze skórką - 1/2 czerwonej papryki - kilka kaparów - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - mozzarella Sałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę. Mozzarellę w większą kostkę. Dresing do sałaty

SMYKWKUCHNI
Pomarańczowy indyk 133

czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy około 10 minut.  W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła, gotujemy 2 minuty. Dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok. 3 minut. Odlewamy wodę, warzywa i ugotowany ryż dorzucamy do mięsa i cebuli (możemy dodać plasterki pomarańczy

Powiedz dietom nie
Orientalne ciastko francuskie w sosie Barbie :) 158

Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy.Kroimy w paski i następnie w kosteczkę. Warzywa myjemy i kroimy w drobna kostkę. Krewetki płuczemy w bardzo gorącej wodzie. Suszone pomidory kroimy w paski i pozostały olej dodajemy do mieszanki. Mieszamy wszystko razem wraz z łyżką zielonej pasty curry. Całość przekładamy do głębokiej patelni i smażymy/gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu. Gdy odstawimy

ClauditteMissCooking
Pyszna kanapka z kurczakiem 372

smaku, np. przyprawą gyros lub inną ulubioną. 2. Olej wlewamy na patelnię. Kiedy będzie już rozgrzany wrzucamy pierś z kurczaka. Smażymy z dwóch stron do czasu, ż mięso nie będzie surowe. 3. Kroimy bagietkę wzdłóż, smarujemy masłem.Doprawiamy do smaku odrobiną oregano. 4. Myjemy i kroimy w plasterki warzywa, cebulę w piórka (ilość wedle własnego uznania) i wykładamy na bagietkę

Kuchnia Pełna Pasji
PIKANTNY SOS BOLOGNESE 191

sól pieprz 2 puszki pomidorów w sosie własnym olej Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojony w kostkę seler naciowy, oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy mielone mięso i przyprawy

Walijskie Pichcenie
Stek z rekina 181

minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni (ja skorzystałam z patelni grillowej) i smażymy stek ok. 5 minut  z każdej strony, na małym ogniu. Rybka ma bardzo delikatny smak, w steku nie ma ości, więc jak dla mnie bomba ;) Do rybki bardzo pasował mi ryż smażony z warzywami z dodatkiem świeżego koperku

Emcia Pichci
Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym 381

Dusić pod przykryciem około 10 minut na małym ogniu. Na drugiej patelni usmażyć boczek. Ma być chrupiący. Pieczarki również podsmażyć. Brokuły podgotować lub (jeśli mamy mrożony) dodać do pieczarek i podsmażyć aby się rozmroził. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, dodać ugotowane tortellini, sos mięsno-pomidorowy, boczek i warzywa. Wymieszać wszystko dokładnie. Mozzarelle pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce

Mania Gotowania
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 534

który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać. Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed smażeniem. Gdy masa postoi trochę dłużej może puścić sok, który najlepiej odlać lub dodać więcej mąki (ja dosypałam jeszcze trochę mąki (ok.20g pełnoziarnistej). Smażyć partiami na patelni z niewielką ilością (ok.1 łyżki na każdą partię, wówczas lepiej się przypiekają

Smaczne Zdrowe
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 197

solić ! Inaczej będzie twarda. Solimy zawsze po usmażeniu.  Z patelni zabieramy wątróbke , I na tym samym oleju smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy ok 5 min. I prawie gotowe.:) Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę

Smaki Edyty
Zupa meksykańska 398

fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni po mięsie usmaż na rozgrzanym oleju paprykę pokrojoną w większą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Smaż ją krótko, tak, by była odrobinkę przyrumieniona  z wierzchu, a chrupiąca i soczysta w środku. Przełóż ja do garnka z mięsem i warzywami. Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól

Słodko-Słony Świat Ilony
Menu na tydzień – leftovers 192

była pieczona brukselka, której lekko gorzkawy smak ładnie łączył się z cytrusowym kurczakiem i słodkimi Hasselbackami. Przepis na kurczaka z ziemniakami Hasselback . Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Niewiele jest lepiej dobranych par niż kasza i grzyby leśne, zwłaszcza prawdziwki. Dzięki nim zwykły pęczak albo kasza gryczana nabieraja wyjątkowego aromatu. Zdrowia, koloru i smaku naszemu pęczotto(...)smaki przemieszały się. Nasz przepis na pęczotto z suszonymi grzybami. Wtorek – warzywne muffiny Nasze muffiny to właściwie mini fritatty, tyle że zapieczone w foremkach, a nie tradycyjnie na patelni. Danie jest bardzo proste do zrobienia, smakowite, a na dodatek świetnie przechowuje się w zamrażalniku. Można je zamrozić w mufinkach, szczelnie otulając folią spożywczą. Po rozmrożeniu wystarczy włożyć

Niedzielny kucharz
Ryba po japońsku 394

Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki soli • 4 kulki ziela angielskiego • 2 liście laurowe Dodatkowo warzywa • 2 cebule • 2 papryki mogą być kolorowe lepiej się prezentują( Miałam tylko czerwone ) • 5 korniszonów • 1 duża marchewka • 1/2 szklanki oleju  Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki(...)Zalewa :Do wody dodać przecier,ketchup,cukier,ocet,sól,ziele angielskie, liście laurowe zagotować wszystko razem odstawić do ostygnięcia. 3. Cebulę pokroić w pióra dać na dużą patelnię dodać olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne  10 minut.Na koniec dać ogórki też

W królestwie smaków Beaty
Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami 139

Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół. Składniki (4 porcje) Ciasto -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz(...)patelni rozgrzać olej. Na średnim ogniu przesmażyć mięso przez kilka minut aż się zetnie. Przestudzić i przenieść do miski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bazylią dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. W miseczce rozmieszać jajka, śmietanę, ser i mleko. Na ciasto wyłożyć mięso z warzywami, zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec około

Zielona Kuchnia
RISOTTO Z KREWETKAMI I GROSZKIEM 221

osuszyć na papierowych ręcznikach. Na patelni starte ząbki czosnku wymieszałam z rozpuszczoną jedną łyżką masła. Wsypałam krewetki. Przyprawiłam je solą, białym pieprzem i ostrą papryką. Skropiłam lekko sokiem z cytryny. Pozostało już tylko wyłożyć risotto i krewetki na talerze,  posypać resztą parmezanu i zajadać. Smacznego! Zapraszam na risotto z: bakłażanem i pieczarkami   warzywami z grzybami leśnymi z kurczakiem

potrawyregionalne
Paella z pieczonymi udkami i chrupiącymi warzywami 165

Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z mieszanką przypraw z całego świata, chrupiących polskich warzyw oraz ryżu z dodatkiem kulinarnego złota czyli szafranu to moja propozycja wywodzącej się z Walencji tradycyjnej hiszpańskiej potrawy. Składniki: 5-6 pałek z kurczaka 300g ryżu na paellę 250g mini mrożonej marchewki Hortex 200g mrożonego zielonego groszku Hortex 450g mrożonego bobu Hortex 2 cebule(...)obrać. 3. Na patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać ryż, wlać 1/2 bulionu drobiowego, dodać nitki szafranu, przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Następnie wlać pozostałą ilość bulionu, dodać mini marchewki, zielony groszek i gotować do momentu al dente warzyw i ryżu. Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 148

warzyw, dodaj pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dosmacz curry premium. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładki krem.  Gdy krem zawrze, dodaj łyżkę mleka kokosowego. Dosmacz olejem z ostropestu. Gotowe frytki z szynki i cukinii wyciąg z piekarnika. Możesz je śmiało przygotować również w tradycyjny sposób, smażąc na oleju na patelni(...)jednak wybrałam wersję lżejszą i zdrowszą - z piekarnika, a poza tym,nie jestem szalona by w taki upał jak dziś stać i smażyć frytki na patelni. Szynka i cukinia upieczone w ten sposób, z ziołami są lżejsze, aromatyczne i można je zjadać zupełnie samodzielnie. U mnie dziś stanowiły dodatek do kremu pomidorowego. Krem wyłóż na talerze, dodaj frytki. Kaszę gryczaną

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 190

caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami.     Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka(...)oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone)   Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem – grillujemy (grill, piekarnik z grillem, patelnia – do wyboru) – przekładamy do miski. Papryki oczyszczone z gniazd nasiennych kroimy w paski, skrapiamy oliwą cytrynową – grillujemy. Cebulę pokrojoną w piórka i ząbki czosnku w całości również skrapiamy oliwą

mojewypiekiinietylko
Frykadelki w sosie z warzywami 108

Frykadelki to małe kuleczki mięsne. Zrobiłam je w sosie z warzywami. Pyszny obiadek. Podałam z ryżem. Smakują również z ziemniakami, kaszą czy kluskami. Jeśli macie ochotę na inne potrawy mięsne to zapraszam tutaj . Znajdziecie tam dużo wspaniałych pomysłów i przepisów na różne dania. Jest ich ponad 150. Sama nie mogę uwierzyć, że aż tyle się ich uzbierało w tak krótkim(...)obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę,  liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Powstały sos w razie

O kuchni z uczuciem
Kalafior smażony z nerkowcami 168

Był czas gdy na sam jego zapach miałam mdłości, w przedszkolu podawano go na podwieczorek i wpadałam w histerię. Kalafior bo o nim tu mowa to jedno z tych warzyw, które dzisiaj lubię najbardziej. Najchętniej w dobrze przyprawionej wersji, z kolorowymi i pachnącymi dodatkami. To bardzo szybkie w przygotowaniu danie zrobiłam z myślą o lunchboxie. Wykorzystałam przepis z książki "Lunchbox(...)trzcinowego Składniki sosu mieszamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przez pół minuty smazymy czosnek, cebulę, chili i imbir. Dorzucamy różyczki kalafiora i smazymy na średnim ogniu ok 5 minut, kalafior powinien zmięknąć ale nadal być chrupiący. Wlewamy sos i wsypujemy orzechy a następnie zwiększamy płomień i mieszamy wszystko tak by sos pokrył warzywa. Danie podajemy w miseczkach, posypane dymką

Dzieje kuchennej Wiewióry
zupa z młodych warzyw 122

Sezon na młode warzywa w pełni, trzeba korzystać! Dziś lekka, bardzo fit zupa z tego co upolowałam po pracy na bazarku. Szczerze nie do końca wiem jak smakuje, a tym bardziej pachnie, bo jestem tak mocno przeziębiona, że straciłam te dwa zmysły. W każdym razie M. mówi, że jest bardzo dobrze, ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki(...)palę na suchej patelni, dodaję do garnka. Kapustę szatkuję, dodaję do reszty, gotuję ok. 15 minut, doprawiam solą i pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na trzy fasolkę (obcinam końcówki).  Po kolejnych 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Dodaję

Cook&Love
Kuchnia indyjska nie jest trudna 137

dziś. W ofercie Patak’s każdy znajdzie coś dla siebie, dostępne są bowiem: gotowe sosy w słoikach – idealne do szybkich posiłków z ryżem, z mięsem, rybą lub warzywami pasty w słoikach – skoncentrowane ziołowe pasty w oleju z których możecie wyczarować niesamowite smaki w bardzo różnych odsłonach te same pasty w małych paste pots – małe porcje przeznaczone(...)produkt, dzięki któremu w 3 krokach przygotujecie przepyszne danie. Produkt podzielony jest na 3 saszetki – suche przyprawy które podsmażacie na początku, pastę przyprawową, którą dajecie jako drugą na patelnię i sos pomidorowy który uzupełnia danie. To także nowość marki, dostępna już za chwilę w sklepach. Pikle – dostępne w 3 różnych smakach: czosnkowe, mango, limonkowe. Doskonałe jako dodatek

nietylkopasta.pl
Duszone szparagi z cukinią w sosie "3 sery" - na przekąskę lub obiad 179

samodzielny posiłek. ... dla mnie bomba! Polecam spróbować ! :) Składniki (jako dodatek do obiadu na 3-4 osoby; jako samodzielne danie na 1-2 osoby):           DUSZONE WARZYWA: 0,5 kg. szparagów zielonych  1 średnia cukinia oliwa z oliwek + odrobina margaryny sól, świeżo zmielony pieprz mix ulubionych ziół (świeżych lub suszonych. Ja użyłam tylko bazylii) Szparagi(...)kilkucentymetrowe kawałki, przy okazji pamiętając aby odciąć dolną końcówkę szparagów - one są najbardziej łykowate i raczej nienajlepsze do jedzenia, cukinie zaś kroimy w kostkę), a następnie wrzucamy na patelnie. Polewamy dość obficie oliwą z oliwek (tak aby były w niej obtoczone całe, jednak nie tak żeby w niej pływały), dodajemy około 1 łyżkę margaryny, posypujemy odrobiną soli i pieprzem, przykrywamy

Jedzeniomania
Wołowina i ziemniaki nacinane z pieca ze skorupką czosnkowo-ziołową 120

jakości mięsa. Moja mama na sam widok "różowego" zaczyna się krzywić, a brat patrzy na talerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki? Jak to pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól  - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso(...)drugie nie wolno solić jej przed smażeniem, a dopiero w chwili podania. Po trzecie mięso powinno odpoczywać tyle, ile się smażyło. Po czwarte należy smażyć je na bardzo rozgrzanej patelni z grubym dnem lub żeliwnej. Po piąte, jeżeli mięso jest chude i używamy tłuszczu, to powinniśmy wysmarować nim wołowinę, a nie patelnię. Moja wołowina była raczej gruba, więc smażyłam

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania