pewnej konferencji dziennikarza i podróżnika pamiętam opis obiadu jednego z plemion pustyni, jak Tuaregowie, Beduini lub inni. Mówił: " Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów. " Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują(...)puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler potarte na tarce o grubych oczkach
Dieta Rozdzielna i Zdrowieposiekaj. 2. W dużej misce umieść mięso mielone, dodaj posiekanej warzywa i zioła oraz kukurydzą z puszki. Wymieszaj. 3. Dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem. Jajka wbij do miseczki, roztrzep i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj. 4. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszaj. 5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj ją odrobiną oliwy przy pomocy
Chilli Czosnek i Oliwaoliwek, łyżeczka wody, szczypta soli i pieprzu Na rozgrzanej patelni grillowej smaż pokrojonego w plastry batata po dwie, trzy minuty z każdej strony. Możesz doprawić go szczyptą soli i tymianku. Ugotuj jajko na twardo. Pokrój paprykę, pomidorki koktajlowe drobniej. Orzechy posiekaj. Składniki dressingu wymieszaj. Wymieszaj mjix sałat z warzywami, orzechami, pokrojonym jajkiem i batatem oraz dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy
Na moim talerzubrukselkę karmelizowaną. Tym przepisem chciałbym trochę odczarować to warzywo, które tak niewiele osób lubi. No cóż większości kojarzy się ono z zupą jarzynową i tyle. Ale z brukselki można wyczarować wiele więcej. Można zaskoczyć się jej smakiem! PRZEPIS NA KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ ZE ŚLIWKĄ I BIAŁYM WINEM. Potrzebujesz : patelni, łyżki drewnianej, deski, noża i pokrywki składniki: - 500g brukselka świeża
SMYKWKUCHNIkoloru (nie muszą być ugotowane w środku). Na tę samą patelnię dodajemy pastę curry oraz imbir i czosnek przeciśnięte przez praskę. Smażymy razem kilkadziesiąt sekund następnie dodajemy sos sojowy, masło orzechowe, płatki chilli, posiekane łodyżki kolendry (w nich jest najwięcej smaku, listki zostawiamy do udekorowania), sok z limonki i warzywa. Zalewamy to mlekiem kokosowym, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu
Oslov.doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 5 minut. Do patelni dodajemy mięso wraz z sokami, które puściło. Zmniejszamy lekko ogień i gotujemy odkryte przez kolejne 25-30 minut (nie mieszamy), aż sos się zredukuje i zagęści. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i serwujemy natychmiast np. z klejącym ryżem i warzywami z przyprawą 5 smaków. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem. The post Wieprzowina
Oslov.piórka. Duże pieczarki umyć i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Cebulka i grzyby muszą zmięknąć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć wszystko na dnie naczynia. Rozłożyć ziemniaki. W śmietanie wymieszać 1/2 potartego sera, suszone oregano, jajko. Wylać wszystko na warzywa. Wymieszać. Kiełbasę pokroić na kawałki 5 cm. Z każdej strony
Kuchnia Pokoleńkroimy w drobną kostkę. Pora również kroimy. 3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmażamy, odkładamy. Następnie na pozostałym maśle podsmażamy pora i przepuszczony przez praskę czosnek. odkładamy. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 4. Do ugotowanego buliony wrzucamy podsmażone warzywa, ziemniaki i sól. Gotujemy, jak warzywa będą miękkie dodajemy starte
kruche babeczkiprzykryciem przez ok. 30-40 min, do miękkości. 4. Ugotowane warzywa blendujemy na gładki krem. 5. W misce mieszamy mleko, śmietanę i chochlę gotowego kremu. Następnie całość przelewamy do zupy. 6. Krem przyprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Krem podałam z uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca i suszoną żurawiną. SMACZNEGO
Bez CebuliCebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Z tej ilości masy wychodzi ok. 6 sztuk. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść masę formując placuszki. Smażyć
Zielona Kuchniagrzyby i zagotowujemy. Pozostawiamy w roztworze przez 10 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oleju. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojona w słupki cukinie i plasterki grzybów. Przesmażamy razem kilka minut. Doprawiamy sola świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem oraz płatkami papryki. W środku warzyw robimy gniazdko w które wbijamy jajko. Czekamy Aż biało się
Pyry na Gazkobiet w ciąży i osób cierpiących na anemię. Warzywo to obniża również stężenie tzw. złego cholesterolu LDL wiążąc w jelicie grubym kwasy żółciowe odpowiedzialne za jego wchłanianie. Tradycyjne gotowanie pozbawia bób około 40% tych cennych substancji, jeśli macie możliwość – gotujcie na parze. W rondlu lub na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy łyżeczkę płatków
Karo in the Kitchenmieszamy majonez z ketchupem. Cebulę kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem
Smaki Na Talerzuzetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na suchą patelnię na której prażyły się pestki i przez 3 minuty podsmażaj cały czas mieszając. Zacznij dodawać partiami szpinak, powiedz,y te 300 g w 3 partiach, jak jedna partia się zeszmaci to dodawaj kolejną, ale cały czas mieszaj, aby warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny zielony kolor
greenscarf