warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:350/829)

Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 180

obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa.  Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można(...)momentu zagotowania się wody, na niewielkim ogniu, ok 15 minut.  Kiedy szparagi się gotują naszykować sos. W  moździerzu rozgnieść na papkę liście mięty . Na patelni roztopić masło, posolić i posypać pieprzem, dodać roztartą miętę i sok z cytryny. podgrzewać mieszając do czasu aż sos zacznie się lekko pienić. Zdjąć z ognia.  Sprawdzamy czy szparagi

Stare Gary
Patelnia pełna warzyw i mięsa, obiad jednogarnkowy. 181

Taki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków – ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozłożyć na dużej blaszce. Jak są trochę większe to przekroić na pół po ugotowaniu. Rozłożyć ziemniaki na dużej blaszce i piec(...)mocno rozgrzanej patelni. Mięso smażyć około 10 minut, pod koniec dodać małe pieczarki. Co jakiś czas przewracać i pod koniec podlać odrobiną wody. Mięso wtedy nie będzie suche. Zachować ciepłe. Drugi sposób to upiec mięso razem z podgotowanymi ziemniakami w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 35 minut. Podczas pieczenia raz mięso przewrócić. Przygotowanie warzywwarzywa gotować jak już

Kuchnia Pokoleń
Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami 137

pieprzem. Warzywa umyj i pokrój. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć kawałki kurczaka i smaż około 5 minut. Dodaj cebulę, pieczarki, marchewkę, posiekany czosnek i smaż około 3 minut. Następnie wlej do garnka bulion lub rosół, dopraw oregano, tymiankiem, solą, pieprzem. Zagotuj, zmniejsz płomień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut. Kiedy zupa się gotuje roztop na patelni masło(...)Wartości odżywcze 1 porcji: Energia: 311,4 kcal Białko: 33,4 g Tłuszcze: 13,0 g Węglowodany: 15,5 g     Artykuł Kremowa zupa z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu ale Pysznie

ale Pysznie
GULASZOWA A'LA STROGONOW 227

Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.  Pikantna i treściwa. Zupa gulaszowa. Gotuję ją zawsze, kiedy tylko przychodzą chłodne, jesienne dni. Zawartość mięsa syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek(...)Zawartość patelni przełożyć do większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą

Walijskie Pichcenie
Piątek: Burrito ze słoika 113

przepis na burrito, które zamiast w charakterze nadzienia występuje w roli sałatki. Jeśli macie ochotę możecie zawinąć nadzienie w placki tortilli. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do buritto można wpakować wszystko(...)Jeśli macie w lodówce ugotowany już ryż, a nie macie pomysłu co z nim zrobić – burrito będzie jak znalazł. To samo z kurczakiem, do którego wystarczy dodać kilka warzyw, polać sosem i danie goowe. Burrito ma tę piękną cechę, że właściwe zestaw składników jest dowolny, można dodać do niego na co tylko macie ochotę! Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 163

ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu(...)godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś

Niedzielny kucharz
Puszyste placuszki z ziołami, na kefirze 170

powstały trochę przez przypadek. Miałam w lodówce dużą porcję domowego kefiru, był już dosyć kwaśny. Wypić nie miałam chęci, wylać tym bardziej. Ponieważ w lodówce były jeszcze resztki zapiekanych warzyw ( klik  ), placki wydały mi się do nich świetnym dodatkiem. Jeżeli wolicie placuszki na słodko, wystarczy pominąć zioła i paprykę. Polecam! składniki 800 ml kefiru 3 jajka 300 g mąki(...)Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste - powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadkie ( placki za bardzo rozlewają się podczas smażenia) należy dodać więcej mąki. Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie. Kiedy ciasto zacznie

Stare Gary
Pikantny dip marchewkowy 149

sosu, gdy tylko zobaczylam przepis, postanowilam natychmiast go wyprobowac;)  Dip okazal sie fantastyczny - delikatny, kremowy, slodki, a jednoczesnie nieco pikantny. Ta fantastyczna przystawka idealnie nadaje sie do surowych warzyw, owsianych ciasteczek czy suchego pieczywa typu wasa lub do chrupania z paluszkami typu grissini. Jednym slowem swietna alternatywa dla majonezowych, kupnych sosow, w ktore czesto zaoptarujemy sie przygotowujac jakas impreze(...)pomarańczy 1 łyżeczka ostrej pasty curry 4 łyżki joguru naturalnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz  olej do smażenia Przygotowanie: W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i pastę curry. Gdy cebula się zeszkli wlać sok z pomarańczy. Zagotować i dusić pod przykryciem do czasu

Codzienne Gotowanie
Fasolowe klopsiki w warzywach 203

fasoli biały jaś 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS Z WARZYW: 2 małe cukinie zielone 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki(...)małe kuleczki. Odłożyć. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę razem ze zgniecionym czosnkiem. Dodać posiekane pieczarki, a kiedy się usmażą przełożyć do garnka o szerokim dnie. Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu

https:KKuchniaMniam
Kurczak curry + film 125

Kurczak curry to bardzo proste, a zarazem smakowite, zdrowe i sycące danie jednogarnkowe z dużą ilością warzyw, idealne dla osób na diecie odchudzającej. Doskonale smakuje w towrzystwie ryżu lub pieczywa i z pewnością zauroczy nie jedno podniebienie.     składniki na 3 porcje 400 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 por ( biała część ) 1/4 główki białej kapusty 1 szklanka(...)łyżeczka oleju czarny pieprz sól przepis Oczyszczonego kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, oprószamy solą, czarnym pieprzem dodajemy łyżeczką przyprawy curry i wszystko razem łączymy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia. Umytą białą część pora oraz obraną marchewkę kroimy w talarki. Białą kapustę siekamy na mniejsze części

Smakowite Dania
Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowym 162

młotkowanego 2 łyżki masła 1 mała cebula 300 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki mąki 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki soi japońskiej 100 ml śmietanki czarny pieprz do smaku Mięso podziel na plastry o grubości 2 cm, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni i zrumień polędwiczki po obu stronach, 2 minuty po każdej stronie

codojedzenia
CHLEBEK ARABSKI (PITA, FLAT BREAD) 166

ostatnie, bo były pyszne. Z grillowanym lub smażonym mięsem, dodatkiem warzyw i ulubionym sosem stanowią pyszne danie obiadowe. Inspiracją był ten przepis . Moje były w wersji orkiszowej. Idealne-elastyczne, mięciutkie, b.łatwe do formowania. Dopiero gdy zupełnie wystygną stają się twarde, miękną po ponownym podgrzaniu na patelni. Z podanych składników wyszło mi 10 placków, pit. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 155

stronę. Drugą stronę smażyć już chwileczkę, kilka sekund. Delikatnie natłuścić patelnię przed smażeniem każdego naleśnika. Przygotowanie pasty z awokado – awokado przeciąć na pół, wyjąć pestkę. Za pomocą dużej łyżki wydrążyć miąższ. Podusić miąższ widelcem, dodać posiekaną chilli i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie warzyw – sałatę porwać na mniejsze kawałki, ogórka pokroić w plasterki, pomidorki

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią / Spanish meatballs with zucchini stew 153

środku. W międzyczasie w celu przygotowania potrawki, w dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Dodaj czosnek, kmin, oregano i pomidory i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj cukinię, grzyby i paprykę i gotuj przez 20 minut, aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku i zdejmij

karmelowy

Proponowane wyszukiwania