przelewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do odcieknięcia. Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe części. Następnie, odkrawamy główki, które zostawiamy w całości, a resztę łodygi kroimy w plasterki. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę. Szklimy
Smaczna Stronaprzychodzą gotowe mrożonki. Przyrządzam z nich szybkie w przygotowaniu dania, bowiem warzywa i owoce są już oczyszczone i pokrojone, co znacznie skraca czas obróbki. Najważniejsze jest to, że poddane procesowi zamrażania zachowują mnóstwo witamin i składników mineralnych bardzo potrzebnych naszemu organizmowi w okresie wczesnowiosennym. Na dużą rozgrzaną patelnię wsyp ryż i praż około 2 minut mieszając. Wlej oliwę
Delicious Placewielkością do różyczek kalafiora. Czosnek i imbir drobno posiekaj. W wysokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę i krótko podsmaż czosnek i imbir. Dodaj całość pasty Patak’s Tikka masala i krótko podsmaż. Do woka wrzuć kalafiora i ziemniaki i smaż 3-4 minuty mieszając aby pasta otoczyła warzywa. Dodaj pomidory z puszki, mleczko kokosowe, wymieszaj i rozpocznij duszenie przykrywając
nietylkopasta.plpopieprz kurczaka również od wewnątrz. Krok 2 Przygotuj farsz. Rozgrzej na patelni trzy łyżki masła. Kiedy zacznie się pienić wysyp na nią cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj posiekanego w drobną kostkę selera. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut aż cebula będzie miękka. Dodaj do warzyw pokrojony w dość drobną kostkę chleb i pół łyżeczki tymianku. Wymieszaj
Niedzielny kucharzzdrowszą (wybrałam żytni chleb) i bogatszą wersję tej kanapki uzupełnioną o warzywa - pomidora, rukolę i awokado, które przełamują ciężkość tego dania. Kanapka jest bardzo sycąca, idealna na leniwe weekendowe śniadanie z kubkiem gorącej kawy. W wersji wegetariańskiej po prostu pomińcie szynkę lub zamieńcie ją na podsmażone na patelni plasterki pieczarki (najlepiej portobello lub brązowej). Kanapka Croque Madame z pomidorem, rukolą
Chilli Czosnek i Oliwakonserwowe kroimy na półplasterki. Parówki kroimy na plasterki. Rumienimy na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą, łączymy z przygotowanym sosem. Uwagi: Marchewkę oraz ziemniaki gotowałam w tym samym dużym garnku. Należy uważać, by warzywa zbyt mocno się nie rozgotowały – nie mogą się rozpadać. Przepis pochodzi
Smaki Na TalerzuPrzygotowanie: Z podanych składników przygotowuję ciasto na naleśniki, smażę na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, studzę. Pieczarki obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę kroję w drobną kostkę. Na maśle podsmażam cebulę z pieczarkami do momentu, aż cała woda wyparuje (co jakiś czas mieszam). Do podsmażonych warzyw dodaję ser żółty, doprawiam do smaku solą i pieprzem (dosyć obficie, farsz
JejKuchniacuknię. Całość zalać wodą, przykryć i gotować, aż warzywa zmiękną. Gdy warzywa będą miękkie, wlać do zupy śmietankę lub mleko kokosowe ( lub nie dodawać nic ). Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą oraz przyprawami. Ziarna słonecznika wymieszać z oliwą, solą i wędzoną papryką. Uprażyć na suchej patelni. Ewentualnie - uprażyć same ziarna bez dodatków. Cukiniową zupę krem podawać z prażonym
kolorowotorcikowooparzamy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię lub do garnka, dodajemy trochę tłuszczu, przykrywamy pokrywką i zaczynamy dusić od czasu do czasu mieszając. Dokładamy pokrojone wszystkie papryki i dalej dusimy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, a na samym końcu wkładamy pokrojoną cukinie. Gdy warzywa są już miękkie przyprawiamy świeżymi ziołami, solą, pieprzem i przeciśnięty przez praskę
Dieta Rozdzielna i Zdrowieuroczy, mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś
Passions hobbies lifeodparowania wody. Pokroić paprykę w dużą kostkę i wrzucić na patelnię do pieczarek z cebulą. Smażyć 5 minut. Wrzucić usmażone składniki do garnka z kiełbasą i wlać pomidory (już na włączonym palniku), dokładnie wymieszać. Cukinię wyszorować, odciąć końcówki i wydrążyć zbędny środek z pestkami. Pokroić część warzywa w pół plastry i mniejsze kawałki. Przyprawić sporą ilością soli, pieprzu i majeranku
Karola gotujeścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję do mięsa , następnie dodaję jajka , wszystkie nasze przyprawy oraz mąkę , wszystko razem mieszam bardzo dokładnie. Na patelnie dodaję dolej , i zaczynamy smażyć nasze placki , na małym ogniu
Mój Smakmiękkości. 3. Z ugotowanych warzyw wyjmij liście laurowe. 4. Zmiksuj/ zblenduj warzywa na gładko wraz z powstałym z nich wywarem. 5. Krem podgrzewaj na małym ogniu, dodając olej, sos sojowy, tymianek i cynamon- dokładnie wymieszaj. 6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 7. Słonecznik upraż na suchej patelni, w ten sam sposób przygotuj grzanki. 8. Podawaj krem posypany prażonym słonecznikiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzklimy ryż na patelni, na małym ogniu, mieszając i równo otaczając go w maśle – zrobi się lekko przejrzysty i błyszczący. Żeby został biały – szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak – poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję(...)rozklejać powoli. Risotto jest gotowe po około 12-18 minutach, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze odczuwalnie jędrny w środku – zupełnie jak makaron ugotowany al dente. Dodajemy wtedy na patelnię szparagowe purée, dokładnie łączymy je z ryżem i chwilę odparowujemy. Solimy, pieprzymy, wsypujemy cały starty ser i płatki szparagów, całość dokładnie mieszamy. Rozkładamy porcje na głębokie talerze, na wierzchu każdej
Karo in the Kitchenoczyszczamy, kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawą kebab - gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy fileta, a następnie smażymy do miękkości od czasu do czasu mieszając. Studzimy. Sałatę kroimy w grubą kostkę, kapustę i pomidory w cienkie paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystkie warzywa mieszamy razem, dodajemy mięso, szczypiorek, koperek, majonez i dokładnie mieszamy. Jeśli uznacie
Czary - gary w kuchni