świeżymi warzywami i niskokalorycznymi sosami. :) Potrzebne będą (porcja na 4 hamburgery): - pól kilo mięsa wołowego lub wieprzowego z szynki; - 4 ciemne, pełnoziarniste bułki; - liście sałaty; - 4 pomidory; - 1 czerwona cebula; - 2 ząbki czosnku; - 1 mały ogórek; - 1 mały jogurt; - garść natki z pietruszki; - łyżeczka oleju kokosowego; - przyprawy: oregano, bazylia, pieprz ziołowy, sól morska, papryka ostra; Przygotowanie: - patelnię smarujemy olejem(...)kokosowym, następnie na rozgrzaną patelnię nakładamy wcześniej uformowane i doprawione (papryką, pieprzem ziołowym, solą) mięso (ja akurat smażyłam na patelni grillowej); - 2 pomidory kroimy w plastry, natomiast dwa pozostałe wykorzystujemy do zrobienia sosu pomidorowego; - liście sałaty i pietruszki myjemy, ogórka kroimy w plastry oraz siekamy czerwoną cebulę; - przekrojone bułki podgrzewamy w piekarniku na termoobieg ok.100 stopni, aby były chrupiące. Przygotowanie
MintTasteTe placuszki polecam podać z sosem tzatziki - smakują rewelacyjnie!Składniki (na ok. 10 sztuk):1 cukinia (u mnie 300 g)4 ziemniaki1 mała cebulka2 jajka4 łyżki
Kuchnia domowa Anidzisiaj przepis na wegetariańską lasangę z dodatkiem warzyw i strączków. Jest pyszna, lekka i zdecydowanie mniej kaloryczna od oryginału. Naprawdę warto spróbować, szczególnie teraz, kiedy jest tak dużo świeżych warzyw. Makaron zastąpi nam pokrojona na cienkie paski cukinia, a dzięki dodatkowi ciecierzycy lasange będzie syta i dostarczy białka. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - pół papryki - garść pieczarek - cebula - 2 ząbki(...)namoczyć dzień wcześniej! ) - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - ser do posypaniu na wierzchu (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę
two broke sistersDziś zapraszam na pyszne danie z kuchni hiszpańskiej - jajko flamenco, czyli zapiekane z letnimi warzywami - papryką i pomidorami. Dobrze doprawione, aromatyczne, pyszne. Ponieważ nie ma jednego, konkretnego przepisu na to danie, można je dowolnie modyfikować. Dziś przygotowałam je w postaci wegetariańskiej, ale koniecznie muszę wypróbować tak przygotowane jajko z dodatkiem chorizo, które uwielbiam. Składniki : 2 jajka 1 cebula(...)czerwona papryka 4 średnie pomidory łyżka natki pietruszki pół puszki kukurydzy szczypta ostrej papryki w proszku szczypta wędzonej papryki w proszku sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę do momentu aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć
Codzienne GotowanieMłoda kapusta z czerwoną fasolą Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się(...)łyżka miodu sól , pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kapustę szatkujemy , drobno . Boczek kroimy w kostkę , lub paski . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę siekamy . Na gorącej patelni wytapiamy boczek , dokładamy do niego cebulkę i smażymy , aż wszystko zmięknie i zezłoci się . Następnie dokładamy kapustę , marchew , wyciśnięty praską czosnek , kminek , miód , sól i dalej smażymy co jakiś czas
Ogrodnik w podróżyplacki na całej powierzchni średnich rozmiarów, rozgrzanej z olejem patelni. Składniki na surówkę: - 1-2 pomidory - 3-4 ogórki konserwowe - 1/2 sałaty lodowej - inne, dowolne składniki warzywne - 50 mililitrów oliwy z oliwek - 15 mililitrów białego octu winnego - bazylia - tymianek - pietruszka (zielona część) - rozmaryn - łyżeczka cukru - sól - pieprz Przygotowanie surówki: Warzywa myjemy i kroimy. W wysokim naczyniu umieszczamy składniki płynne
Życie zamknięte w smakukolejny przepis z serii tych błyskawicznych! Można do niego wykorzystać to , co zostało nam lodówce po Świętach , tak by nic się nie zmarnowało! Wędliny … mięso … warzywa … makaron … i wszystko to , na co tylko macie ochotę! W pół godziny możemy się cieszyć pysznym obiadem! SKŁADNIKI: KOTLETY: - makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g – dowolna wędlina(...)patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki. Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny. Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy. Ostawiamy do ostudzenia. Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy 2 jajka
Ostra na SłodkoCukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Wystarczy wydrążyć warzywa, mięso podsmażyć, a na sam koniec zapiec cukinię i pomidora wraz z dodatkiem mielonego farszu. Takie danie świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym i świeżą bazylią. Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 2 duże pomidory, np. malinowe około(...)mięsa mielonego, np. z szynki 1 cebula suszona bazylia sól, pieprz odrobina oleju ulubiony starty, żółty ser Na samym początku cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę. Smażyć, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć tak długo, aż mięso zmieni kolor
UgotowaćPogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko do czystego garnka (warzywa i żeberka z wywaru można wykorzystać do czegoś innego – ja do barszczu wkrawam tylko kilka plasterków marchewki). Boczek wędzony pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju rzepakowego oraz 1 łyżeczkę masła. Wrzucić pokrojony boczek
Kulinarne Przebojeoraz doprawiamy solą do smaku. Roztrzepujemy je widelcem lub trzepaczką. Na rozgrzaną patelnię z masłem wylewamy masę jajeczną. Smażymy ok 2 minuty z jednej strony, następnie przewracamy omlet na drugą stronę. Smażymy kolejne 2 minuty do zarumienienia. tak przygotowany omlet wykładamy na talerz, dodajemy mięso, ser oraz warzywa. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjiłyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Ziołowa przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak i po chwili przeciśnięty przez praskę szpinak i doprawiamy solą i pieprzem. Razem przesmażamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cukinii nie obieramy, kroimy w długie płaty – najlepiej kroić obieraczką do warzyw. Łososia przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb i ewentualnie dodatkowo solą. W garnku zagotowujemy
Smaki Ewykosteczkę lub małe kawałeczki. Przyprawiamy przyprawą z kurczaka. Do mięsa wbijamy jajka. Warzywa - młodą cukinię i pieczarki oraz ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Koperek siekamy. Wszystko dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rumiano (formując placuszki) na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju
VioletoweKucharzeniemieszając od czasu do czasu, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą , gałką i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy serek topiony, gotujemy 5 minut, po czym zupę miksujemy na gładki krem. Plastry boczku kroimy na kawałki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni. Zupę rozlewamy podajemy z boczkowymi chipsami. Smacznego
Wanilia i Kardamonpokroić w plasterki. Pokrojona cebule w krążki ,paprykę i czosnek podsmażyć na patelni,którą potem wsadzimy do piekarnika. Dodać plasterki ziemniaków i całość dusić 3-4 minuty. Dołożyć pomidory. Jajka wymieszać ze śmietaną ,tymiankiem i doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać dokładnie i wszystko wlać na warzywa. Piec w nagrzanym piekarniku 25-30 minut w temperaturze
w mojej kuchniczym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy na szerokiej patelni i podsmażamy otrzewną do koloru złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka
Wiem co jem