warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:337/829)

Żołądki drobiowe z boczniakami (danie z szybkowaru) 204

boczniaków 1 marchewka 1 cebula kilka listów laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz olej ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki wody Gotowanie żołądków Przygotowywanie warzyw Żołądki umyć, ewentualnie usunąć żółtą błonę i nadmiar tłuszczu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oleju. Następnie przesmażyć żołądki drobiowe. Całość zalać wodą, tj. tyle aby przykryła wszystkie żołądki(...)umyć i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać boczniaki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu. Gdy boczniaki lekko się skurczą to dodać startą marchewkę. Smażyć jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając. Ugotowane żołądki wyjąć z garnka. Pokroić w paseczki. Do wywaru dodać podsmażone warzywa i pokrojone żołądki. Całość chwilę gotować

Ugotować
Makaron po meksykańsku 179

drogie i trudno powiedzieć, że naturalne. Dlatego też sięgam po mrożone. Dodatkowym atutem jest fakt, że wszystko jest już pokrojone. Minusem jest to, że nie kontrolujemy dokładnej ilości danych warzyw, które mają znaleźć się w potrawie, bo najczęściej najwięcej jest w mrożonce tych najtańszych (w moim przypadku marchewki). Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 pory oliwa 400 g mięsa mielonego(...)część). Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pory i krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodać mieszankę meksykańską, wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, wodę, dodać zioła prowansalskie, nieco soli, pieprzu i chilli. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować

Passions hobbies life
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 333

solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa, no i zmielić w malakserze bułkę. Ważne, żeby nie używać tutaj naszej zwykłej tartej bułki a zrobić z bułki płatki – zróżnicowana tekstura, więcej chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę(...)traktujemy je podobnie jak mięso na steki. Ma byś ścięta z wierzchu, lekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce.   Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała.   Kaczkę zawsze kładziemy

Karo in the Kitchen
Sajgonki z warzywami i kurczakiem 167

patelni jest to nieco problematyczne. O wiele lepszy efekt chrupkości sajgonek wychodzi, kiedy są one smażone na głębokim oleju. Tak, więc przepis jak najbardziej polecam, ale wrzucajcie na głęboki olej to wtedy będzie rewelacja. Ja na pewno spróbuję jeszcze nie raz! Wariacji sajgonek jest naprawdę bardzo dużo. Myślę, że kolejne spróbuję zrobić z mięsem mielonym. Składniki na sajgonki z warzywami(...)samodzielnie zrobiony sos Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Przełożyć do miski, zalać sosem sojowym i wymieszać. Odstawić na pół godziny do lodówki.Wrzucić na rozgrzaną patelnię posiekany czosnek. Praktycznie od razu dodać mięso. Podsmażyć. Wrzucić na patelnię cebulę, pokrojoną w piórka; paski pieczarek i cienkie słupki marchewki. Gdy marchewka zrobi się miękka dodać pokrojoną w słupki paprykę

Karola gotuje
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą 257

Zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku, w wersji na słodko. Zawinięty w nich krem dyniowy z delikatną ricottą, zasmakuje przede wszystkim miłośnikom tego pomarańczowego warzywa :) Smak szpinaku jest prawie nie wyczuwalny, na pierwszym miejscu jest dynia. NALEŚNIKI: 2 jajka 1 łyżka cukru 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 250g szpinaku mrożonego NADZIENIE: 300 g dyni muscat(...)nadzieniem smarować naleśniki i zwijać w rulonik. Smacznego :) RADA : Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki , Obiad Tagged: dynia , ricotta , szpinak

https:KKuchniaMniam
Szaszłyki z polędwicy i boczku 211

patelni grillowej, aczkolwiek może to być nieco kłopotliwe. Wybór konkretnego sposobu obróbki termicznej ma przy tym mniejszy lub większy wpływ na końcowy smak potrawy. Na potrzeby tego przepisu użyłem patelni w celu wstępnego obsmażenia („zamknięcia” mięsa) oraz piekarnika w jego „zwykłej” funkcji. Jeśli grillujemy szaszłyki w sposób bardziej tradycyjny warto tylko pamiętać, aby przez kilka pierwszych minut podgrzać je nieco(...)Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość ciasno na patyczki do szaszłyków, np. w takiej kolejności: papryka, polędwica, cebula, oliwka, boczek, itd., „zamykając” na końcu dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki smarujemy w miarę dokładnie i równomiernie oliwą, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka do tłuszczu. Następnie posypujemy je ze wszystkich stron mieszanką ziół, papryki i soli. Szaszłyki podsmażamy na patelni (najlepiej grillowej

Kulinarna Pokusa
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 193

mięsa , gdyż wszystkie etapy wykonujemy w jednym naczyniu . Nie musimy smażyć na patelni, a do duszenia przekładać do rondla. W jednym garnku udało się zmieścić funkcje patelni i garnka .  Dołączony do garnka durszlak  jest bardzo stabilny, choć wykonany  z silikonu. Górna obręcz i uchwyty mają w środku sztywne (przypuszczam, że stalowe) wzmocnienia. Cały durszlak(...)potraw. W tym przypadku silikon jest neutralny, bardzo dobrej jakości. Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak ,  wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania   w wodzie  warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaetzle z gulaszem warzywnym 146

ugotowaniu podsmażane jedynie na maśle. Czasem posypane górskim serem  Almkäse , ze skwarkami, z kawałkami kiełbasy lub z kiszoną kapustą. Czasami na słodko. Spaetzle (cz."szpecle") z gulaszem z warzyw. (4 osoby) Składniki: 300 g mąki 3 jajka 100-150 mln wody sól 20 dkg boczku 1 cebula 50 gramów twardego żółtego sera (najlepiej parmezanu) Mąkę, jajka, wodę i trochę(...)odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt

vegetanie
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 375

miejscach nacięć. Golonki wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek a następnie przyrumienić na nim golonki obsmażając każdą stronę. Podsmażone golonki umieścić w wolnowarze. Cebulę obrać i pokroić w piórka a marchewkę na kawałki ok 2-3 cm długości. Warzywa wyłożyć pomiędzy golonkami, dodać liście laurowe i ziele angielskie.   Do wolnowaru wlać ¾ szklanki

Ola la LCHF
Schab duszony z cebulką 300

podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zezłocą wlewamy na patelnię niedużą ilość wody, w której dusi się schab. Dusimy cebulę aż cały płyn się zredukuje. Na talerzu na gotowy schab wykładamy podsmażoną i uduszoną cebulkę. Duszony schab doskonale smakuje z surówką ze świeżych warzyw i ziemniakami

Dieta bez mleka
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 173

minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i  przekładania chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki

Ola la LCHF
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 223

minut pilnując by się nie przypaliły.Kromeczki można też formować bezpośrednio na patelni, ale trzeba to robić szybko. Polecam użyć dużej szpatułki do formowania i  przekładania chlebków na drugą stronę. Razowy chleb bez pieczenia można podawać jako tradycyjne kanapki posmarowane masłem,smalcem, serkiem, pastą w towarzystwie warzyw albo podczas pieczenia po przełożeniu na drugą stronę ułożyć na nich plasterki

Ola la LCHF
Mini pizze na pełnoziarnistym spodzie bez drożdży 130

Taka przygotowana w domu, z dobrych składników służących naszemu zdrowiu, z mnóstwem warzyw i aromatycznych ziół. W dodatku, żeby było jeszcze piękniej, przygotujemy ją w ekspresowej wersji, bez drożdży, bez wyrastania. Na moim blogu znajdziecie już kilka innych opcji na zdrowszą wersję pizzy: Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie Pizza na spodzie z twarogu Flatbread z gruszką, serem pleśniowym

HealthyCreations
ZIELONA ZUPA Z NALEŚNIKIEM 125

brokuły w mniejsze części i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Warzywa miksujemy na gładki krem i przyprawiamy do smaku. PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI: Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę. Dodajemy jajka, otręby owsiane, mleko, sól i mieszamy. Dodajemy olej oraz mąkę jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie. Smażymy na patelni. PRZYGOTOWUJEMY FARSZ: Sery mieszamy ze śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy bazylię, szczypiorek. Mieszamy

Kuchnia w oparach
Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa 167

małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę oraz gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy szczaw: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i podsmażamy 1-2 minuty, na średnim ogniu (jeśli

KulinarneImpresje.pl
Zupa cebulowa z wegańskim serem 170

Pokrój cebulę i podsmaż ją do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem.  Podsmażoną cebule przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj kostkę warzywną i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.  Po tym czasie dodaj starty ser, cukier oraz

wegujemy
Wątróbka z boczkiem w sosie cebulowym 158

keczup. Dusić dobrze mieszając (sos będzie gęstniał) Do sosu dodać wątróbkę (jeżeli patelnia jest za mała można wcześniej sos przelać delikatnie do garnka lub rondla). Gotować kilka minut mieszając, tak aby wątróbka się podgrzała w środku. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i zielonymi warzywami. Wartość energetyczna (1 porcja)  Energia: 350,9 kcal Tłuszcz: 18,9g Białko

Zielona Kuchnia
Karkówka z kiszonymi ogórkami 239

obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez

Marta Gotuje
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 200

Jeśli po tym czasie masa nadal jest super rzadka dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, z masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce. Smażymy po 3-4 minuty z każdej struny i po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przygotowujemy sos. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa i smażymy ok 4 minut, dodajemy zioła i podsmażamy minutę. Wlewamy pomidory oraz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortelloni z sosem botwinkowo śmietanowym. 198

pachnące i mogę szczerze je polecić! Składniki; 25 dag tortelloni z grillowanymi warzywami, serem i oliwą z oliwek Hilcona 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła pół pęczka botwinki razem z burakami 2-3 łyżki pestek dyni sól i pieprz do smaku Przygotowanie; Botwinę oczyszczamy. Na patelnie wkładamy masło, dodajemy pokrojone małe buraczki. Smażymy chwilę, następnie wlewamy śmietanę i dusimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Szaszłyki z białą kiełbasą, mięsem wieprzowym, cukinią, papryką ... 168

Mięso i warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę a warzywa w plasterki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i przyprawami,  następnie odstawić na 15 minut.  Nadziewać na patyczki do szaszłyków według własnego uznania czy też fantazji.  Gotowe szaszłyki układać  na rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez  kilkanaście minut co jakiś czas obracając

zielonacukinka
Kładzione kluski z masłem szałwiowym (lub bazyliowym) 193

małymi porcjami. Gotować 2 -3 minuty -od wypłynięcia. Dobrej jakości mało roztopić na patelni, dodać listki szałwii ( u mnie tym razem-bazylia). Należy pilnować,żeby masło się nie przypaliło a nabrało aromatu ziół.. Połączyć kluski z masłem szałwiowym. DO PODANIA: Szwajcary, kotlety, De Volaille lub warzywa

Kopystką po garach
Aromatyczne i ziołowe pieczarki do obiadu 175

całości? Coś w tym jest... Polecam jako dodatek do dań z ziemniaków, warzyw, makaronów, kasz, mięsa. Smacznego:) Składniki: 12 dużych obranych pieczarek 1 średnia cebula przyprawy: vegeta natur, suszony koperek, pieprz ziołowy, szczypta lubczyku, papryka słodka i ostra 5-6 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania: na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pieczarki i cebulkę pokrojoną w piórka lub większą

Zasmakuj Kuchni
Makaron w sosie kurkowym z zielonym groszkiem 159

smażenia 1 łyżka oleju 150 gram makaronu Bavette n.13 Barilla Przygotowanie: Na patelni na maśle i oleju smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, po kilku minutach dodajemy kurki i zielony groszek, smażymy ok 5 min. Dodajemy 100 ml białego wina, dusimy do odparowania alkoholu, ale też żeby warzywa były miękkie. Następnie podlewamy śmietanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 556

tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa kapuściana 181

olej  Przygotowanie : Do garnka przekładamy porcję rosołową, zalewy wodą - gotujemy wywar. Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do wywaru o gotujemy 10 minut. Dodajemy kapustę kwaszoną i poszatkowaną białą, solimy i gotujemy całość około 25-30 minut. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na patelni. Smażonkę przekładamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KURCZAK W PORACH+PUREE SELEROWE I SOS ŻURAWINOWY 141

jest już miękki, otwieramy folię aluminiową na około 5-10 min. Obieramy warzywa ze skórki. Blendujemy z dodatkiem masła i jogurtu greckiego na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem,solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy i gotowe! Pora oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy pora oraz szczypiorek i smażymy razem

Kuchnia MagdaLeny
Babka ziemniaczana z patelni. 152

talerzem i  obracając patelnię, spodem do góry wyjmujemy gotową babkę. Moja patelnia nie jest zbyt głęboka, a więc te 20 min wystarczyło, ale wiadomo jak ktoś zrobi grubsze ciasto  wtedy trzeba podpiekać dłużej. I tak mamy świetną , nadziewaną, babkę z ciągnącym serem. Znakomicie smakuje z warzywami i keczupem.  A przy tym nic się nie marnuje

Dieta moja pasja
Zupa krem ze świeżej kukurydzy 150

opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren. Ziarna wrzucić na rozgrzane na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora. Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były przykryte. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety z piersi kurczaka, z nutą szałwi i cytryny, w rosole 141

piersi zmielić lub bardzo drobno posiekać. Listki szałwii posiekać niezbyt drobno. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć je delikatnie na maśle. Dodać do mięsa w raz z solą, pieprzem i skórką cytrynową. Wszystko razem dobrze wymieszać. Pora dokładnie wypłukać. Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą (około 2 litry), dodać liście laurowe i ziele

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zimny dzień? - na rozgrzewkę zupa z cukinii. 204

Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić na patelnię. Posypać odrobiną soli. Wymieszać. Zostawić, aż cukinia się zarumieni. Marchew i ziemniaka obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażoną cukinię wrzucić do bulionu. Pogotować, aż cukinia zmięknie. Dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaka oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gotowac powoli sprawdzając co jakiś czas czy warzywa zmiękły. Jeśli ziemniak nie jest już surowy, można zblenderować

Tagebuch po polsku
Krokiety z mięsem 177

przestygnięcia. Następnie mielimy je w maszynce do mielenia mięsa. Zmielone wraz z warzywami mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, rosół, gałkę, pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy na gładką masę. Na naleśniku układamy mięsny farsz, zawijamy boki ciasta do środka i zwijamy  naleśnik w rulonik. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Każdy krokiet maczamy dokładnie w rozkłóconym jajku, a następnie obtaczamy

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK W CURRY Z RYŻEM ANANASEM I WARZYWAMI 245

około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana,   na koniec smażenia wrzuciłam groszek  i pokrojone cztery plastry ananasa. Wymieszałam wszystko z ryżem. Usmażyłam przygotowane wcześniej piersi z kurczaka, które podałam z ryżem i warzywami. Polecam! Smacznego

potrawyregionalne
Żeberka duszone z warzywami 133

Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje. Oprószamy solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tłuszczu ze smażenia żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie

R'n'G Kitchen
Pieczona ryba po bolońsku 245

Pieczarki myjemy i kroimy na małe kawałki Smażymy na tej samej patelni co cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Papryki możemy owinąć w folię aluminiową i piec przez 25 min w 190st. Po tym czasie obieramy je ze skórki. Można zamiast pieczenia obrać je obierakiem do warzyw.  Papryki kroimy na podłużne cienkie paski i smażymy. Kiedy papryka będzie miękka

Pan i Pani Smith w kuchni
Burgery z cukinii i ricotty 125

umyłem , usunąłem nasiona i posiekałem razem z osączonymi z zalewy oliwkami. Rozdrobnione warzywa włożyłem do miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami. Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty

R'n'G Kitchen
Zupa krem z bobu z karmelizowanym ananasem, serem pleśniowym i płatkami migdałów. 177

pozbyć się liści oraz przypraw. 4. W garnku umieścić, wywar, bób, warzywa z wywaru oraz melisę i zmiksować na gęsty krem. Jeśli krem jest zbyt gęsty dolać gorącej wody. Doprawić oliwą, solą i pieprzem do smaku. 5. Plastry ananasa pokroić na cztery kawałki każdy. Na patelnię wsypać cukier, jak się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu

DefinicjaSmaku
Mucver - tureckie placki. 145

mąki pełnoziarnistej -> Sól, pieprz. Wykonanie:   Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie warzywa przed użyciem dokładnie myjemy. Następnie trzemy na małych okach.   Koperek, szczypiorek oraz pietruszkę siekamy a ser feta kruszymy w rękach. Wszystko dajemy do jednego naczynia. Następnie jajko, sól, pieprz oraz mąka. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Smażymy na małym ogniu z obu stron

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 176

cytrynową. Smażymy po ok. 5 minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy, a następnie wkładamy do nagrzanego na 160 piekarnika, by ryba „doszła”. Z marchwi i cukinii wycinamy wstążki, blanszujemy, odrobinę solimy. Tak przygotowaną polewamy sosem i podajemy z różyczkami z warzyw i odrobiną pokruszonej gorgonzoli. Smacznego

Ostra na Słodko
Pikantny Gulasz Węgierski 195

laurowy i ziele angielskie. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Obsmażamy na patelni razem z czosnkiem. Dodać do gotującego się mięsa. Dusić pod przykryciem ok 1 godziny. Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w niewielka kosteczkę. Paprykę i cukinię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę.   Warzywa dodać do gulaszu, dodać pomidory z puszki i całość gotować pod przykryciem

MarciochaKucharzy
Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill 223

pietruszki i koperek do dekoracji Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażyć na patelni na złoty kolor, a następnie dodać do mięsa wraz ze wszystkimi przyprawami, jajkiem i bułką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.  Uformować niewielkie kotleciki i usmażyć na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką lub z warzywami na parze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 190

dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji

Moniki Smakołyki
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 198

sojowy -sól. pieprz    Wołowinę gotujemy z dodatkiem warzyw, jak na rosół.    Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.    Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny

Maminek kulinarny
Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 368

sól. Smażymy, aż będzie chrupka. Kroimy szynkę w kostkę, dodajemy do warzyw. Gdy szynka będzie złocista, dodajemy 1 szklankę wody (może być ta z makaronu), ser ricotta, pomidory i mieszamy.  Przyprawiamy dodatkowo solą i pieprzem, bazylią, oregano i szczyptą ostrej papryki. Ugotowany makaron dorzucamy do patelni wraz  z oliwkami, mieszamy. Przed podaniem można posypać parmezanem, fetą lub nasionami

Kitchens Alphabet
Spetsofai, grecki gulasz z papryką, kiełbasą i serem feta 213

obsmażamy przez kilka minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier  oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa.Przykrywamy

Mania Gotowania
Sałatka lunch'owa 379

sól i pieprz kolorowy do smaku  Sposób przygotowania:  Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.  Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy.  Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor. Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy

Słodkie Przyjemności
Kolorowa sałatka z kurczakiem 340

mięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Usmażone mięso wyjąć z patelni na papierowy ręcznik w celu osączenia z oliwy i wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski, w której będzie sałatka. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kukurydzy. Do warzyw dodać kurczaka i makaron, majonez i wymieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem

Mix smaku
Leczo 115

podsmażyć na patelni z boczkiem i kiełbasą.Po podsmażeniu cebulki, przekładamy zawartość patelni do garnka, żeby wszystko się zmieściło:)Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki.Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki).Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru

Kredowe Menu