obsmażamy przez kilka minut, aż się zrumieni. Odkładamy do miseczki.Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy paprykę i smażymy kolejne 2 minuty.Do garnka wlewamy wino i gotujemy przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodajemy do wina podsmażone warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa.Przykrywamy
Mania Gotowaniasól i pieprz kolorowy do smaku Sposób przygotowania: Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, Pomidory kroimy na ćwiartki, wydrążamy miąższ, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy. Pestki z dyni i pestki słonecznika wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy na złoty kolor. Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy
Słodkie Przyjemnościmięso doprawiając przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Usmażone mięso wyjąć z patelni na papierowy ręcznik w celu osączenia z oliwy i wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski, w której będzie sałatka. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę i dodać do kukurydzy. Do warzyw dodać kurczaka i makaron, majonez i wymieszać, w razie potrzeby doprawić pieprzem
Mix smakupodsmażyć na patelni z boczkiem i kiełbasą.Po podsmażeniu cebulki, przekładamy zawartość patelni do garnka, żeby wszystko się zmieściło:)Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki.Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki).Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru
Kredowe MenuKsiążka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :) Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :) Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia" wydawnictwa Świat książki kupicie
Aga w kuchnisolą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy razem. Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy ząbek czosnku i miksujemy zupkę. W razie potrzeby dosalamy jeszcze do smaku lub dodajemy pieprzu. Przelewamy zupkę do miseczki i posypujemy płatkami migdałowymi. Możemy wcześniej uprażyć płatki na suchej patelni
Aga w kuchnisolimy, dodajemy listek i ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Wrzucamy rozgnieciony czosnek, dolewamy zamieszany zakwas, chwilę gotujemy mieszając, aby mąka z zakwasu nie przywarła do dna garnka, po czym zupę zaprawiamy śmietaną. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, aż do zrumienienia. Wkładamy do zupy, solimy i pieprzymy. insertCookd
Kulinarne przygody Gatitymyjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i lekko przesmażamy. Następnie dodajemy szparagi (główki na razie odkładamy na bok), chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Dusimy 10 minut, pod koniec dodajemy główki szparagów i przyprawiamy. Uduszone warzywa miksujemy. Makaron gotujemy al dente, według przepisu producenta. Odcedzonym makaron mieszamy
Kulinarne przygody Gatitysmak i aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa jest kompozycją odpowiednio dobranych warzyw i ziół o intensywnym aromacie. Przyprawa rosołowa doskonale podkreśla naturalny smak zupy domowej
Moje domowe kucharzeniepuszki ananasa w kawałkach wraz z sokiem; olej do smażenia. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę, paprykę, chili, imbir i czosnek. Smażymy 2 min. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy sok/przecier pomidorowy, sos sojowy, miód, sok z ananasów i mąkę. Dodajemy do smażonych warzyw i mieszamy, aż zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty można dodać trochę wody
MiksturownikDziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka czosnek granulowany papryka słodka mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie cukinie 1 cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa(...)smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż
Monia miesza i gotujebrukselką podaną w sosie śmietanowym z dodatkiem koziego twarogu, cytryny, chilli i orzechów włoskich. O tym, że lubię brukselkę pisałam Wam już nie raz. Mam nadzieję, że to warzywo zyska na popularności dzięki nietopowemu podejściu i nowym sposobom jego wykorzystania. Zapomnijcie o nudnej brukselce z wody z bułką tartą! Dziś postaram się Was przekonać, że brukselka może być świetnym(...)niż wynika z instrukcji na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną brukselkę. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dorzuć do brukselki. Smaż przez 3 minuty, mieszając. Dolej śmietanę i ser kozi i wymieszaj z warzywami. Dopraw papryką chilli w płatkach i solą do smaku
Chilli Czosnek i Oliwawiększą imprezę w domu myślę o tej zupie i od razu zabieram się za zakupy i przygotowania:) Bo przy dobrym jedzeniu (i towarzystwie;) każda impreza jest udana! Syta, mięsno-warzywa zupa, pożywna, podaję na gorąco najczęściej z chrupiącymi grzankami maślanymi lub serowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:) Zupa meksykańska to zupa z mięsem mielonym(...)dodaję posiekaną cebulę i czosnek, mieszam. Na innej patelni na średnim ogniu podsmażam umyte i pokrojone w kostkę papryki, trwa to kilka minut często mieszam. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory. Papryki wrzucam wraz z powstałym sosem do dużego garnka, dodaję puszki z warzywami wraz z sosami – kukurydzę i fasolę. Dodaję pomidory
Zasmakuj KuchniPrzepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy i podsmażamy około 3-4 min. Po tym czasie dodajemy paprykę, szczypior i szparago pokrojone na trzy części. Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm. Smażymy jeszcze 3 min- gotowe. Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy. Na makaron dajemy łososia i dodajemy warzywa. Smacznego
Smaki Edytykolorowa wersja bez ziemniaków . Czasami z kiełbasą, czasami z parówkami. W takiej wersji lubią je moje dziewczyny. Tak jak pisałam w przepisie, nie dodaję do lecza bulionu ani wody. Warzywa w trakcie duszenia pod przykryciem puszczą sok, więc ziemniaki ugotują się bez problemu. Na końcu dodaję też pomidory aczkolwiek wiem, że tu szkoły są różne. Jeśli najpierw dodamy pomidory ziemniaki(...)drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w półplasterki. na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim kiełbasę i cebulę przez około 10-15 minut. Po tym czasie kiełbasę wraz z cebulą przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną paprykę, papryczkę chili i pieczarki. Garnek przykrywami i dusimy na malutkim ogniu. Lecza nie podlewam wodą ani bulionem, warzywa puszczą sok. W międzyczasie obieramy
Kulinarne przygody Gatity