warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:335/829)

Beszamel... szybki i najłatwiejszy przepis na pyszny sos 199

każdej chwili szybko można go zrobić. Taki sos pasuje do warzyw, zapiekanek, makaronu... Składniki: 3 łyżki masła (ok. 50 g) 3 łyżki mąki pszennej (ok.  50 g) ½ l mleka sól świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa świeżo utarta Wykonanie: Masło przełożyłam na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię. Kiedy się roztopiło wsypałam mąkę i energicznie mieszałam żeby się wszystko dobrze połączyło

Kuchnia u Krysi
Kapuśniak na żeberkach z kaszą jęczmienną 175

dłonią) i wszystkimi przyprawami. Zmniejsz gaz i gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną.  Gotowy wywar odlej na sicie, następnie zagotuj ponownie i wsyp do niego kaszę, gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza zmięknie. W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę, podsmaż go na patelni wraz z cebulą pokrojoną w piórka.  Dodaj następnie całość do wywaru

Garniec Magalie
Azjatycka surówka z kapusty, marchewki i fenkuła 187

baaardzo cieniutkie plasterki. Marchew obrać ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na paseczki. Płynne składniki dressingu wymieszać w miseczce. Następnie dodać utarty (na tarce o małych oczkach) imbir obrany ze skórki i posiekany szczypiorek. Składniki sałatki wymieszać z dressingiem. Posiekane orzeszki zrumienić na suchej patelni, przesypać na talerz, aby wystygły. Sałatkę podawać udekorowaną prażonymi orzeszkami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami w sosie serowo-śmietanowym. 578

kroimy w plasterki. Piersi myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy mięso będzie już gotowe dolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego

Magia jedzenia.
Potrawka z kury i czterech warzyw 196

wymieszać i odstawić do zamarynowania w temperaturze pokojowej na co najmniej godzinę. Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w większą kostkę. Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić w 3cm kawałki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w drobniejsze kawałki. Na głębokiej i dużej patelni - musi być pokaźnych rozmiarów, żeby zmieścić całość potrawki - rozgrzać łyżkę oleju

Grunt to przepis!
Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 171

porwij na strzępki. Cebulę pokrój na półplasterki. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż

Food Square
Zupa z młodej fasoli (fasolowa) 118

domowej przyprawy typu "vegeta". Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera).   W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę można zagęścić zasmażką. Na patelni rozpuścić masło (lub olej) i energicznie mieszają dodać mąkę (proporcje

Di gotuje
sałatka a la gyros z makaronem 414

olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę, mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy do przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Co Lila jadła w środę? 5 163

cukinii i brokułów, do tego słonecznik i kiełki. Mnóstwo warzyw w miseczce - marchewka, cebula, pietruszka, seler, cukinia i brokuły. II danie Odkąd zaczęliśmy sami robić placki (całkiem niedawno, bo zawsze myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci -  patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Makaron z tuńczykiem i marchewką 209

paski i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelnię wylać odrobinę oleju. Dodać marchewkę. Smażyć na średnim ogniu. Gdy marchewka lekko zmięknie to dodać cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną to dodać odcedzonego tuńczyka z puszki. Chwilę smażyć. Makaron przełożyć

Ugotować
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA 320

łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego.  Jeśli mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zezłoci wsypujemy mąkę, mieszamy

Walijskie Pichcenie
pietruszkowa zupa z gruszkami smażonymi na maśle 123

bulion i gotujemy dalej, na niewielkim ogniu, przez trzydzieści minut. Następnie warzywa miksujemy blenderem,  ponowne stawiamy na palniku i zagotowujemy na 2-3 minuty, dodajemy sól, szczyptę chili i czarnuszkę. W tym czasie gruszkę  kroimy na grube plastry i przesmażamy, z obu stron, na rozgrzanym na patelni maśle. Zupę rozlewamy do misek, dodając do każdej porcji, po kawałku

Miód i pieprz
Udziec koźlęcia pieczony z młodymi warzywami w śmietanie 247

czasie wyjmujemy mięso z piekarnika, do naczynia wkładamy dokładnie umyte młode warzywa i zalewamy całość śmietanką 30%. Całość pieczemy w zamkniętym naczyniu jeszcze ok godziny w tej samej temperaturze. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy mięso aby ,,odpoczęło" na ok 20 minut. Po tym czasie odlewamy na patelnię powstały sos (połączenie tłuszczyku z mięsa i śmietanki )i delikatnie zaprawiamy go masłem

sierotka maRysia w kuchni
Roladki drobiowe 154

rozgrzanej   głębokiej  patelni  z każdej strony  na zloty kolor. Odstawić roladki na talerzyk. - Na tłuszczu który został po smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą         marchewkę. Po   2-3 minutach dodać 1 szklankę wody .  Dusić warzywa ok 5 minut

Eli Gotowanie
Grillwany ser halloumi 367

grubości około 1 cm, posmarować oliwą z obu stron. Zgrillować na patelni grillowej przez około minutę z każdej strony do zrumienienia. Rukolę, oliwki i przekrojone na połówki pomidorki ułożyć na talerzu.  Przygotować dressing: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu, łyżeczką oregano i przyprawami. Polać nim warzywa. Gotowy ser ułożyć na sałatce i podawać

wyzwania kuchenne