warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:328/829)

Weekend u Mamy: Krem ze świeżych ogórków 210

cebula 1 ząbek czosnku 6 dużych ogórków gruntowych 2 szklanki wywaru z warzyw 2 łyżki oliwy sól, pieprz  szczypta chilli koperek do posypania śmietana kwaśna do zabielenia Przygotowanie: Ogórki obieramy, ucieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Ogórki wrzucamy

My Culinary Art
Wraps z kurczakiem z papirusa :) 460

pergamin (każdy kawałek w osobny pergamin)  i układamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam po 7 minut z obu stron, ale na mniejszym ogniu niż było to napisane na opakowaniu.  Jogurt mieszamy z papryką ostrą i słodką, doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mieszamy razem, polewamy oliwą i doprawiamy delikatnie solą. Wrapsy wrzucamy

Miksturownik
Dorsz na salsie pomidorowej 187

Inspiracja: któryś program kulinarny - salsa była trochę inna, ryba inna, a do tego gotowana. Ja, żeby uszczęśliwić wszystkich rybkę podsmażyłam na patelni, a z braku czerwonej

Pasja Smaku
Kasza pęczak z warzywami, fetą, ciecierzycą i grillowanym bakłażanem oraz orzechami włoskimi- czyli Lunch Box numer 2 430

plastry, każdy plaster doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Po tym czasie bakłażana odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Orzechy i zioła drobno siekamy. Ugotowaną kaszę, ciecierzycę i pokrojone w kostkę warzywa oraz zioła i orzechy mieszamy dokładnie w misce, doprawiamy solą

Mango Papaja
Curry z ziemniakami i fasolką 243

patelni wrzucamy cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty na tarce imbir, curry, kumin i kurkumę, przesmażamy przez kolejne 3-4 minuty. Teraz pora, żeby dodać ziemniaki i fasolkę. Przesmażamy je chwilę wraz z przyprawami. Jeśli fasolka jest za długa możemy ją przeciąć na pół. Do warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka gyros 672

Dzisiaj zaskoczę Was pyszną, szybką i łatwą zapiekanką gyros. To połączenie makaronu, piersi z kurczaka i warzyw. Całość polana sosem majonezowo-ketchupowym i posypana startym, żółtym serem. Do poniższego dania możecie wykorzystać makaron, np. penne, rurki jak i kokardki.  Składniki: 300 g makaronu, np. świderek trójkolorowych 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1/2 puszki kukurydzy(...)minut. Następnie rozgrzać suchą patelnię i przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i papryki pokroić w kostkę. Składniki sosu wymieszać ze sobą.  Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć:  1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu przesmażone kawałki piersi z kurczaka 1/3 startego żółtego sera 1/3 ugotowanego makaronu 1/3 sosu pokrojone warzywa + kukurydzę 1/3 startego żółtego sera

Ugotować
Lasagne cukiniowa z sosem bolońskim i szpinakiem 210

Przepisów niskowęglowodanowych ciąg dalszy :) Dzisiaj propozycja na obiad bez produktów skrobiowych. Zazwyczaj przygotowując obiad bez węglowodanów kończy się na usmażeniu kurczaka z warzywami, jest to najszybsza opcja i sprawdza się szczególnie w tygodniu. Ale jak przychodzi weekend i jest trochę więcej czasu na pitraszenie w kuchni to lubię tworzyć takie dania jak dzisiaj. Polecam szczególnie osobom na diecie keto/LCHF. LASAGNE(...)szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę oraz szpinak. Ja uzyłam mrożonego, w sezonie można wykorzystać świeży. Gdy cała woda odparuje, dodać serek ricotta, doprawić solą i pieprzem i odstawić do przestygnięcia. Cukinie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Na formie do pieczenia układać kolejno: 1. Plastry

Zgrabne Gotowanie
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 157

Kiedy ostatnie warzywa trafią do pieca, porwij rękami ciabatty na kawałki (mniej więcej wielkości kęsa). Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 5 minut. Krok 3 Zrób steki. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, zatem najlepiej wciągnąć je z lodówki na 30-40 minut przed przygotowaniem. Posól solidnie steki i popieprz, posyp suszonym czosnkiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki(...)ponownie przewróć mięso. Nie przestawaj polewać mięso sosem. Przewróć steki na drugą stronę na ostatnie 60 sekund. Po 4 minutach smażenia steki powinny być średnio wysmażone. Zdejmij je z patelni i przykryj folią aluminiową, żeby odpoczęły. Krok 4 Dresing. Wlej do małego słoiczka 5 łyżek oliwy z 1 łyżkę octu winnego, łyżeczkę musztardy i starty ząbek czosnku. Zamknij i energicznie

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 166

Kiedy ostatnie warzywa trafią do pieca porwij rękami ciabatty na kawałki, mniej więcej wielkości kęsa. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika na około 5 minut. Krok 2 Zrób steki. Mięso powinno być w temperaturze pokojowej, zatem najlepiej wciągnąć je z lodówki na 30-40 minut przed przygotowaniem. Posól solidnie steki i popieprz, posyp suszonym czosnkiem. Rozgrzej na patelni 2 łyżki(...)steki. Po minucie ponownie przewróć mięso. Polewaj cały czas sosem. I po minucie znowu na ostatnie 60 sekund. Po 4 minutach steki powinny być średnio wysmażone. Zdejm steki z patelni i przykryj folią aluminiową, żeby odpoczęły. Krok 3 Dresing. Przełóż do małego słoiczka 5 łyżek oliwy z 1 łyżkę octu winnego, łyżeczkę musztardy i starty ząbek czosnku. Zamknij i energicznie

Niedzielny kucharz
Tarta francuska z łososiem i brokułem 255

gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, czosnek i brokuła. Smażyć wszystko przez około 4 minuty. masa jajeczna: Śmietankę, jajka, mleko i 1/2 szklanki startego sera wymieszać. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatałową. Ponownie wymieszać.   Na podpieczony spód wyłożyć łososia, warzywa i zalać masą jajeczną. Posypać startym parmezanem i piec w piekarniku

Jaglusia
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 226

gotowe. Zapiekanka jest tylko inspiracją, dodatki są oczywiście dowolne. Dzisiaj miałam małego pomocnika w kuchni, więc poszło nam bardzo sprawnie. Mała (coraz częściej garnie się do garów ;-) ) podsmażała warzywa i boczek, ja mogłam zająć się resztą ;-) Moja forma ma wymiary (dół): 24x17cm  Składniki: - 440g ugotowanego makaronu (u mnie orkiszowy) - ok.400g cukinii - 1/2 strąka papryki - 1 cebula - 2 ząbki czosnku(...)praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (u mnie na 4 części, miałam malutkie). Dodajemy pokrojone cukinie (u mnie 2 malutkie- łącznie 400g). Podsmażamy. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy podsmażony boczek (w wersji nie wegetariańskiej) i mieszamy z warzywami. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy połowę

Smaczne Zdrowe
Pilaw z kurczakiem i warzywami 202

moczy się przez 3 godziny w zimnej wodzie. W Europie pilaw przyrządzany jest na wiele sposobów, a jedynym ograniczeniem jest w zasadzie fantazja kucharza. Mój pilaw przygotowałem z  warzywami, papają i  kurczakiem, ale w wersji bez mięsa byłby równie dobry. Składniki (dla 2-3 osób): 250 g ryżu basmati 1 podwójna pierś kurczaka 1 por 1 czerwona papryka(...)patelni lub w woku (osobiście wolę to drugie) zeszklić na maśle drobno posiekaną cebulę. Gdy będzie gotowa, dodać posiekany czosnek i podsmażać razem jeszcze chwilę. Dodać pokrojone mięso kurczaka i obsmażyć. Gdy będzie gotowe, dodać posiekane w arzywa i papaję, podsmażać przez chwile, po czym dodać pół szklanki wrzątku, przyprawy i - mieszając od czasu do czasu - gotować, aż warzywa będą

W SMAK
Grillowana pierś indyka z ratatouille 161

bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 puszka pomidorów zioła prowansalskie oliwa z oliwek cebula ząbek czosnku Pierś indyka doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Smażymy na patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony, następnie odstawiamy by chwilę odpoczęła i posypujemy natką pietruszki. Na oliwie z oliwek smażymy cebulę i ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę(...)bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy 10 minut na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa mają być al dente. Ratatouille podajemy z grillowaną piersią indyka, pokrojoną w plastry. Całość posypujemy świeżą natką pietruszki

Mango Papaja
Pieczone warzywa z kaszą jaglaną 168

się było po niej pozbierać i na długo zapadła w mojej pamięci. Bardzo polecam. A na blogu, rozgrzewające pieczone warzywa z kaszą jaglaną. Kolorowo, wiosennie i zdrowo! Pieczone warzywa z kaszą jaglaną Składniki: Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu lub syropu z agawy 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta wędzonej lub zwykłej papryki Pozostałe: 2 marchewki(...)ząbki czosnku 30 dag dyni 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną, wcześniej chwilę podprażoną na suchej patelni, żeby straciła gorzkawy posmak (można ewentualnie przelać wrzątkiem), zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10-12 minut. Jeżeli potrzeba, można w trakcie gotowania dolać odrobinę wody

Moja Mama Gotuje
Makaron z cukinią, papryką oraz mielonym mięsem 441

również oczami, dlatego kolorowy talerz jest dla mnie tak ważny. Mam nadzieję, że dzisiejszy przepis (a także kilka kolejnych) będzie dla Was barwną inspiracją na letni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki(...)czasie na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy ok. 5 min., a następnie dodajemy paprykę i jeszcze chwilę dusimy (ok. 3-4 min.). Po tym czasie dodajemy cukinię oraz pomidory, a także doprawiamy solą, pieprzem i jeśli jest to potrzebne, cukrem. Gdy warzywa zmiękną (ale wciąż

Ratunku obiad