pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka
Kitchens Alphabetprzeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy bułki
Kuchnia Pełna Pasjiukładamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką. Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà
W kuchni wieczorempokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat
Gospodyni MiejskaPaprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat
Walijskie Pichcenietarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Obiad za dychęminutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana. Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wrzucamy pokrojone w kostke pieczywo. Przez chwile smazyny
Przysmaki Karolkiolejem rzepakowym. Buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę ostrugać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, po czym pokroić ją w kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyć na blaszkę, skropić delikatnie olejem, wymieszać i włożyć do piekarnika na 60 minut. Dynię pozbawić białego miąższu i pestek, po czym pokroić wraz z skórą na mniejsze kawałki, przełożyć(...)przełożyć do głębokiej patelni, polać odrobiną oleju rzepakowego i smażyć chwilę. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać pomidory w puszce, łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wsypać obie kasze, wymieszać i doprawić pieprzem. Upieczone warzywa posypać solą i pieprzem
Passions hobbies lifepozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Białą cześć pora kroimy w półplasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy(...)Zupa krem z cukinii Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii wlewamy stopniowo bulion warzywny i smakujemy. Może się okazać, że nie będziemy potrzebować całego kremu z warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy ok. ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy oraz ścieramy ¼ gałki muszkatołowej. Zupa krem z cukinii Do zupy pasuje groszek ptysiowy (wersja dla leniwych) lub domowe
Pyza i SurówkaJeśli chcesz poczytać dlaczego akurat w słoiku to zapraszam tutaj. Na szybko tylko przypomnę, że dzięki temu, że sałatka jest w słoiku dłużej zachowuje świeżość wszystkich użytych do niej warzyw. Łatwiej jest ją przechowywać, a sos pozostaje na spodzie więc wszystkie składniki nie namakają i nie robią się wodniste. Dodatkowym plusem sałatki w słoiku jest jej kuszący wygląd(...)paprykę kroimy w ćwiartki lub paski i smażymy na patelni grillowej. Na spód słoika wlewamy sos z naszych krewetek, około 2-3 łyżek, potem układamy grillowaną cebulę, paprykę, makaron. Na makaron kładziemy krewetki, a potem dodajemy pomidory koktajlowe, zieloną cebulkę i na to wszystko posiekaną pietruszkę. Ilości warzyw specjalnie nie podaję, bo to zależy od ilości oraz wielkości słoików
PaleoLifewegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już żadnych dodatków – a w dodatku to wszystko z jednego naczynia! Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić. Pokrywki(...)sobą i pieczemy razem kolejne 15 minut. Po 15 minutach w rondel wrzucamy szpinak, mieszamy żeby zwiądł i zmniejszył objętość od ciepła pozostałych składników, dodajemy posiekaną szalotkę. Lekko dociskamy warzywa żeby stworzyły w miarę równą warstwę, robimy łyżką cztery wgłębienia-niecki i wbijamy w nie jajka, ostrożnie, żeby nie uszkodzić im żółtek. Jajka delikatnie solimy i posypujemy pokruszonym serem
Karo in the Kitchensię na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję Wam szybką i bardzo smaczną zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami. Zapraszam. Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 55 min Składniki 350 g makaronu(...)kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę makaronu. Na wierzch wykładamy połowę warzyw i polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch
Wędrówki po kuchniziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku
FitKotSzybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe. Polecam!Jeśli dysponujecie kawałkiem ziemi (np. w doniczce na tarasie lub balkonie) koniecznie zaplanujcie na przyszły rok wysiew nasturcji. Nie wymaga skomplikowanych zabiegów pielęgnacyjnych (gł.podlewanie), kwitnie do przymrozków i do zimy macie(...)pieprz,kwiaty i listki nasturcji do przybrania.Przygotowanie:Orzechy uprażyć na patelni lub w piekarniku, ściereczką usunąć skórkę, z grubsza posiekać.Z płatów pstrąga usunąć skórę, rybę pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę pokroić w pióra, rzodkiew i dynie w bardzo cienkie plastry. Udusić na maśle do miękkości (ok. 5 minut, warzywa powinny być spójne, nierozgotowane).W trakcie duszenia skropić winem, octem
SzczyptaSmaQpanierki i na patelni grillowej. Ważne, żeby nie grillować ryby za długo, bo się przesuszy. Przy cienkim filecie, to maksymalnie 1 minuta z każdej strony. Tak przyrządzony pstrąg jest soczysty, a salsa mango doskonale uzupełnia jego smak. Dodatki można dobrać według upodobań. Ja zdecydowałam się na makaron z pełnoziarnistej mąki i paprykę faszerowaną warzywami. Składniki dla 4 osób(...)kosteczkę. Chilli oczyścić z nasion i drobno pokroić. Dymkę umyć, osuszyć i pokroić w niewielkie krążki. Składniki salsy wymieszać w miseczce z oliwą, doprawić. Pstrąga grilować na mocno rozgrzanej patelni po (maksymalnie!) 1 minucie z każdej strony. Podawać z salsą. Smacznego
Pełny talerz