chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego
Szefowa kuchnipieprzem. Z zewnątrz również oprószamy solą, a następnie obtaczamy w mące. Wkładamy na dużą patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy pokrojone w krążki pory ,posiekaną cebulę i jeszcze raz opruszczamy solą. Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu do momentu aż rybka będzie gotowa a warzywa zrumienione. ( w międzyczasie oczywiście delikatnie obracamy ). Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami! Smacznego
Ostra na Słodkoczosnek obrać i drobno pokroić. Z papryczek usunąć pestki i też drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę, następnie dodać czosnek i paprykę. Wszystko razem dusić około 8 minut, następnie ostudzić. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi warzywami. Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem. Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyczosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem. Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki
Smakowity Blog Kulinarnywchłonie większość marynaty i będzie się ładnie karmelizować na patelni. W woku lub w szerokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (może być zwykły, aromatyzowany czosnkiem lub z orzeszków ziemnych; świetnie też sprawdzi się specjalny olej do woka z imbirem i chili). Mięso i warzywa odcedzamy z resztek marynaty (nie wylewamy jej) i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju
Poezja smakugłębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego dwustronnego, jednak można również użyć patelni grillowej. Polecam jedzenie razem z sosem czosnkowym lub sosem koperkowym
PastelFoodwędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną botwinkę, gotuj 5 minut. Ziemniaki ugotuj i wymieszaj na puch. Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni. Na środku talerza nałóż 2-3 łyżki ziemniaków, wlej barszcz z buraków. Posyp skwarkami
SMYKWKUCHNIcurry 1/2 łyżka imbiru w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20 minut. W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody(...)mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W połowie smażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, imbirem i curry. Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek
Qchnia po prostusiebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji(...)okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną stronę gözleme roztopionym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego
Chilli Czosnek i OliwaWykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać
Pasja Smakuwarzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelni WYKONANIE: W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła(...)międzyczasie. Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut . Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko. Do gotowej
Słodko-Słony Świat Ilonywcześniej, a dnia następnego, gdy nie mamy czasu na pichcenie w kuchni, to tylko szybko ją odgrzać i zjeść :) Jeśli lubicie zapiekanki, to polecam Wam również: Zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą wg Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki: 2 woreczki ryżu (razem 200g) 1 opak. przyprawy kebab – gyros 2 duże filety(...)puściło ‚wody’). Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać
Kulinarne PrzebojeLubicie tortille? Ja uwielbiam... gdy tylko mam czas to robię je sama i napełniam ulubionymi składnikami. Podstawą są warzywa, do tego kurczak lub np. tuńczyk, tak jak w tym przypadku. Gdy dania są kolorowe, jest znacznie więcej chętnych do jedzenia:) Ja robię tortille z mąki kukurydzianej, ale można też użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki(...)naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki: 2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty. Sos: 1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć
Z miłości do słodkościśniadania, i musi koniecznie się pojawić; owsianka ryżowa (okayu) - kleik lub owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana(...)daikon ; grillowana ryba (yakizakana) - ryba (grillowana, lub szybko smażona na patelni) jest popularnym wyborem śniadaniowego białka. Często jest przyprawiana bardzo prosto sola. Ulubionym gatunkiem jest łosoś, ale suszony ostrobok pospolity (horse mackerel - aji) jest też popularny. Generalnie śniadanie może zawiarać jakakolwiek ulubiona rybę; marynowane warzywa (tsukemono) - podstawowa przystawka w japońskiej kuchni, przeznaczona, jako dodatek do jakiegokolwiek
Lejdi of the housePlacki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką. Artykuł LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisy