Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni. 2. Mięso doprawić do smaku, dolać sos sojowy wg uznania. 3. Cukinię i cebulę pokroić w pół talarki. Dodać do mięsa. 4. Doprawić posiekanym drobno czosnkiem i ziołami. 5. Wszystko dusić od przykryciem do czasu zmięknięcia warzyw (ok 15 min.). 6. Przed końcem duszenia mięso i warzywa posypać
Pasja Smakuwarzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelni WYKONANIE: W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Zamieszaj cebulę od czasu do czasu, aby się nie przypaliła(...)międzyczasie. Teraz dolej do warzyw wodę lub bulion, zetrzyj imbir, dodaj słodką paprykę, chili, posól i popieprz do smaku, przykryj garnek pokrywką i gotuj zupę do miękkości warzyw, około 20 minut . Pod koniec gotowania wlej sok z pomarańczy, sprawdź czy nie trzeba jeszcze zupy dosolić i zblenduj lub zmiksuj zupę na gładko. Do gotowej
Słodko-Słony Świat Ilonywcześniej, a dnia następnego, gdy nie mamy czasu na pichcenie w kuchni, to tylko szybko ją odgrzać i zjeść :) Jeśli lubicie zapiekanki, to polecam Wam również: Zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą wg Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki: 2 woreczki ryżu (razem 200g) 1 opak. przyprawy kebab – gyros 2 duże filety(...)puściło ‚wody’). Ryż wsypać do miski, dodać kurczaka wraz z całą zawartością patelni (tłuszczem i cebulką). Całość wymieszać i pozostawić na kilka minut, by ryż przesiąknął przyprawami. Następnie wrzucić to na dno naczynia żaroodpornego. Posmarować połową sosu. Na to wysypać 1/3 sera. Następnie wrzucić wymieszane ze sobą warzywa (paprykę, ogórki i kukurydzę) i również posmarować je sosem. Na wierzch wysypać
Kulinarne PrzebojeLubicie tortille? Ja uwielbiam... gdy tylko mam czas to robię je sama i napełniam ulubionymi składnikami. Podstawą są warzywa, do tego kurczak lub np. tuńczyk, tak jak w tym przypadku. Gdy dania są kolorowe, jest znacznie więcej chętnych do jedzenia:) Ja robię tortille z mąki kukurydzianej, ale można też użyć razowej, będą zdrowsze. Równie smaczne będą ze zwykłej mąki(...)naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka. Składniki: 2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty. Sos: 1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć
Z miłości do słodkościśniadania, i musi koniecznie się pojawić; owsianka ryżowa (okayu) - kleik lub owsianka ryżowa jest lekkostrawna i uważana za idealna na śniadanie. Jest dobrym substytutem ryżu. Często garnirowana marynowanymi warzywami (tsukemono) lub marynowanymi śliwkami (umeboshi), albo przyprawami, jak wiórki suszonej ryby - bonito (katsuobushi), lub konserwowanymi wodorostami morskimi albo owocami morza (tsukudani); zupa misu (misu shiru) - tradycyjna japonńska zupa, przygotowywana(...)daikon ; grillowana ryba (yakizakana) - ryba (grillowana, lub szybko smażona na patelni) jest popularnym wyborem śniadaniowego białka. Często jest przyprawiana bardzo prosto sola. Ulubionym gatunkiem jest łosoś, ale suszony ostrobok pospolity (horse mackerel - aji) jest też popularny. Generalnie śniadanie może zawiarać jakakolwiek ulubiona rybę; marynowane warzywa (tsukemono) - podstawowa przystawka w japońskiej kuchni, przeznaczona, jako dodatek do jakiegokolwiek
Lejdi of the housePlacki z mięsem i warzywami, popularna potrawa fast-food, znajdziecie ją w każdym tureckim mieście. Proporcje na 8 sztuk. Smacznego! Składniki (ciasto) ½ szklanki letniej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 g drożdży 1½ szklanki mąki Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa (jeśli jest chude, dodać 2 łyżki oleju) 1 duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)blasze i rozwałkować każdą cześć ciasta na wielkość patelni. Rozgrzać patelnię teflonową, włożyć jeden placek i rozłożyć na nim farsz. Przykryć i na wolnym ogniu smażyć. Albo upiec w piecu, co okazało się dla mnie lepsze. Podawać z cytryną i natką. Artykuł LAHMACUN, czyli placki z mięsem i warzywami pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyCzas przygotowania: 50 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: 6 porcji Drukuj Papryki faszerowane kaszą pęczak, kurczakiem i warzywami By Piotr 26 września 2018 Składniki: papryka - 3 sztuki (u mnie czerwonej), przekrojonej na pół cebula - 1 niewielka czosnek - 3-4 ząbki filet z kurczaka - 2-3 pojedyncze bakłażan - 1 niewielki papryka - 1, drobno pokrojona (do farszu) kukurydza - 1/2 puszki(...)pozbawione gniazd nasiennych papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, intensywnie przyprawiamy solą oraz pieprzem z każdej strony i polewamy kilkoma kroplami oliwy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na dużej patelni przez 3-4 minuty. Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy w niewielkiej wielkości kostkę. Dorzucamy na patelnię i smażymy razem przez kolejne 7-8 minut. Bakłażana kroimy
Pogotujmy.plpstrąg z kalafiorem Delikatne zapiekane warzywa, oraz aromatyczna ryba to propozycja na lekki posiłek, wprost idealny na tę porę roku. składniki dla czterech osób 3 pstrągi ( lub gotowe filety bez skóry) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 kalafior 1 bakłażan 3 pomidory 1 cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 5 łyżek oliwy sól, pieprz(...)parze ( na pół miękko). Na patelni rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w piórka. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekamy czosnek, pokrojonego w kostkę bakłażana, oraz pokrojoną w paski paprykę. Całość smażymy 3-4 minuty, a następnie dodajemy obrane ze skóry i pokrojone w cząstki pomidory. Warzywa przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez dziesięć
Miód i pieprzrazem padło na to drugie i na talerzu zagościł pomarańczowy kurczak stir fry (stir fry czyli danie smażone na patelni/woku). Pomarańczowy aromat bardzo pasuje do drobiu i chrupiących warzyw. Prosto, szybko, smacznie. Zrobione w 20 minut. Składniki na sos: 2 łyżki konfitury pomarańczowej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)wraz z cebulą przez 3-4 minuty w woku lub nieprzywierającej dużej patelni na 2-3 łyżkach bardzo gorącego oleju. Wlewamy połowę sosu. Smażymy jeszcze chwilę co jakiś czas mieszając, po czym dodajemy paprykę. Po minucie dorzucamy fasolkę i brokuły. Dolewamy resztę sosu. Mieszamy, aby wszystkie warzywa dokładnie wchłonęły sos. Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem. Danie posypujemy skórką startą
Poezja smakumięso i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć pół minuty, dodać marchew i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, a po kolejnych 2-3 minutach cukinię. Na koniec dorzucić pokrojony w cienkie plastry czosnek. Warzywa smażyć jeszcze około 2 minuty. Warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Do warzyw dodać
kolorowotorcikowoLazania przeważnie była u nas przygotowywana w najbardziej tradycyjny sposób, czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku(...)pokroić w kosteczkę. Dodać na patelnię. Dusić na małym ogniu ok.10min, doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią
Z miłości do słodkościmnie jako zwolennika tegoż warzywa oznacza że trzeba go wykorzystać, tym bardziej że posiada dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego oraz potasu, dodatkową zaletą jest jego niska kaloryczności (100 g kabaczka to 20 kcal). Kabaczek najbardziej cenię w wersji tradycyjnej sięgającej korzeniami do czasów dzieciństwa- obtoczony w bułce tartej i usmażony na patelni, nie jest to na pewno wersja(...)grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe. 2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor
Kuchenne aromatyprawie wiosnę, to i na moim talerzu nie mogło zabraknąć kolorów. Moja dzisiejsza obiadowa propozycja to sałatka z kurczakiem i razowym makaronem penne. Bardzo pożywna i zdrowa, pełna świeżych warzyw , takich jak : ogórek, papryka i koktajlowe pomidorki. Całość podałam z lekkim sosem na bazie jogurtu, czosnku, soku z cytryny i przypraw. Dodatkowo posypałam ją podprażonymi nasionami słonecznika, które przyjemnie chrupią(...)minut) lub z lekka podsmażyć/grillować na patelni. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i miodem, doprawić. Odstawić do lodówki na ok. 30-60 minut, by smaki się ,,przegryzły". Warzywa i mięso pokroić, dodać do siebie w dużej misce
Kuchnia Elliesosie słodko-kwaśnym, kojarzony tylko z kuchnią azjatycką. Dziś lekka kpina z osób, które spędzają godziny na siłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka, niacyny(...)kukrumę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Pora kroimy w cienkie talarki i wrzucamy na rozgrzany olej. Mieszamy, zmniejszamy ogień. Łodygi selera dzielimy na pół wzdłuż i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do pora i mieszamy. Indyka kroimy w paski, dorzucamy do warzyw. Dodajemy sól i kolendrę. Dusimy na wolnym ogniu. I taka
Kucharzycawarzyw to nowe innowacyjne produkty Fit&Easy i zarazem pierwsze tego typu produkty na polskim rynku, które stanowią doskonałą alternatywę dla ich tradycyjnych odpowiedników. Dzięki unikalnemu cięciu w długie nitki, potrawy zyskują atrakcyjny wygląd „włoskiego makaronu” oraz krótszy czas obróbki kulinarnej. Spaghetti z marchewki to dokonały pomysł na obiad, wystarczy je ugotować na parze lub zblanszować na patelni(...)sosem pomidorowym. spaghetti z marchewki makaron spaghetti kawałek piersi z kurczaka sól,pieprz domowa Vegeta listek, ziele susz warzywny oliwa Pierś z kurczaka ugotować z dodatkiem przypraw i suszonych warzyw,następnie wyjąć i pokroić.Spaghetti z marchewki ugotować najlepiej na parze, marchewka nie straci swojego kształtu i wartości odżywcze zostaną w marchewce.Makaron spaghetti również ugotować w solonej wodzie i odcedzić
Moje domowe kucharzenie