warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:308/829)

Naleśniki z porem i boczkiem 190

kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek i szynkę kroimy na paseczki. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek. Gdy nieco się wytopi dodajemy cebulę oraz pory (w razie gdyby boczek był mało tłusty należy dolać odrobinę oleju). Smażymy razem aż do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy wszystko solidną porcją pieprzu i niewielką ilością soli. Dodajemy paseczki szynki. Farsz wykładamy na naleśniki

Smaki Na Talerzu
Zupa-krem z topinamburu z gruszką 121

bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa zmiękną. 5) Na koniec wyjąć gałązkę rozmarynu, jeżeli używaliśmy świeży, dodać śmietanę i zmiksować blenderem, najlepiej kielichowym, na jednolity, gładki krem. 6) Orzechy delikatnie podprażyć na suchej patelni i posiekać na mniejsze kawałki. 7) Gotowy krem podawać z prażonymi orzechami. Artykuł Zupa-krem

Fitsweet.me
PASZTET Z DROBIU NA ŚWIĘTA 171

majeranek - kilka wątróbek drobiowych opcjonalnie grzyby mrożone lub suszone ugotowane w rosole Mięso, podroby, warzywa i żółtka umieść w misce i zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj przyprawy. Jeśli chcesz zrobić wersję z grzybami to dwie garście grzybów podsmaż na maśle na patelni (nie używaj oleju) i zmiksuj wraz z mięsem. Dodaj namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Gdyby

SMYKWKUCHNI
Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper 218

około 5 minut z każdej strony. Przełóż go do miski i odstaw. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż cebulę, jasne części części dymki, paprykę, posiekane chilli, fasolkę i ananasa, dopraw solą, wymieszaj i smaż na dużym ogniu, przez około 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Wlej przygotowany sos, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Dodaj kurczaka, wymieszaj i dopraw

karmelowy
Kurczak w czerwonym curry 175

krojenie tego wszystkiego i dlatego używam warzyw mrożonych. Całość smażymy chwilę do momentu kiedy warzywa będą al dente. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i całość smażymy przez kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodanie czerwonej pasty curry i kiedy dokładnie wymieszamy całość na patelni dodajemy mleczko kokosowe i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 7-8 minut. Dodajemy pokrojonego w kostkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z botwinką 191

rozgrzanym oleju.. 4. Do podsmażonej cebulki dodaj zioła i mieloną paprykę- przemieszaj. 5. Na patelnię wsyp suchy ryż, podsmażaj kilka sekund, aż zacznie robić się szklisty i zalej całość winem. 6. Do ryżu dolewaj stopniowo gorący wywar z botwinki (wraz z ugotowanymi warzywami), do momentu, aż ryż zmięknie. 7. Dodaj do ugotowanego ryżu starty na drobnych oczkach

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Risotto z chrupiącym kalafiorem i brokułem 298

małe kawałeczki, odkładamy. Łodygi, zaś kroimy w mniejsze kawałki, kostkę lub plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, dodajemy pokrojone łodygi kalafiora i brokułu, podsmażamy. Bulion stawiamy na ogniu, podgrzewamy i utrzymujemy wysoką temp., ma być gorący. Do podsmażonych warzyw wsypujemy ryż, ciągle mieszamy , aby każde ziarenko dokładnie zostało obtoczone w oleju. Następnie  wlewamy część gorącego

Moniki Smakołyki
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 120

chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie dodajemy pozostałe warzywa, oprócz ziemniaków (wszystko pokrojone w większą kostkę). Gotujemy 5-8 minut, następnie wrzucamy ziemniaki. W razie potrzeby, garnek uzupełniamy wodą W międzyczasie karmelizujemy koncentrat pomidorowy,czyli na patelnię dajemy troszkę oliwy lub masła (małą łyżeczkę), dodajemy koncentrat i podsmażamy.Powstałą  pastę dodajemy

Kopystką po garach
Pęczotto z dynią i jarmużem 131

pęczaku (kasza jęczmienna) 125 ml wytrawnego sherry 500 ml bulionu z mięsa lub warzyw 50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście 50 g utartego parmezanu sól i czarny pieprz do smaku Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni. Wsyp cebulę, czosnek i suchy pęczak. Smaż aż cebula i czosnek zeszklą się, a pęczak zacznie się błyszczeć

codojedzenia
Buraczki z rokpolem 151

godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy, by jej nie rozgotować). Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do buraków z marchewką, mieszamy. Orzechy prażymy na suchej patelni, po czym siekamy je (raczej niezbyt drobno). Ser pleśniowy rozcieramy w garnuszku. Dodajemy do niego majonez

Smaki Na Talerzu
Grzanki 152

rozmaite dodatki. Po prostu otwieramy lodówkę i wyciągamy co mamy: wędlinę, pieczarki, ryby oraz dowolne warzywa. Przede wszystkim musimy posiadać bułkę. Najlepiej bagietkę, ale również każda inna bułka pokrojona w plastry nadaje się znakomicie. Wystarczy posmarować lekko masłem lub margaryną, a nawet posmarować patelnie lub blachę do zapiekania w piekarniku zwykłym olejem. Najsmaczniejsze są z dodatkiem masła czosnkowo - ziołowego

Kulinarne przemyslenia
M(I)ĘSKIE DANIE - FLACZKI WOŁOWE 152

przecedzamy wywar i wrzucamy do rosołu flaczki. Dodajemy pokrojone w paski lub starte na tarce warzywa, które zostawiliśmy (marchew, pietruszkę, seler) i gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę

OliveandThyme
AKSAMITNA, ZIEMNIACZANA ZUPA KREM Z PARMEZANEM I CHIPSAMI Z BOCZKU 105

pokrójcie w plastry i podsmażcie, ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę, warzywa dodajcie do wywaru. Kiedy warzywa zmiękną, ściągnijcie zupę z gazu, zmiksujcie, dodajcie śmietanę, parmezan i jeszcze raz zmiksujcie, by była delikatniejsza. Teraz doprawcie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem na suchej patelni wysmażcie plastry boczku na chipsy. Po wlaniu zupy do miski ułóżcie na niej boczek i posypcie

OliveandThyme
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 217

dodać zieloną paprykę wraz z czosnkiem, po minucie smażenia żółtą, po kolejnej minucie czerwoną. Do warzyw dodać niepełną łyżeczkę soli, przyprawy i smażyć całość, często mieszając, aż papryki zmiękną, ale pozostaną jeszcze jędrne (około 8 – 10 minut). W tym samym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć tak, by grzyby były lekko zrumienione i pozostały

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania