warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:301/829)

FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 232

warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy. Wszystko(...)zmiękła. Obrałam ją ze skórki i pokroiłam w kostkę. Powędrowała na patelnię a za nią seler naciowy. Następnie skroiłam obranego ze skórki pomidora. Składniki wymieszałam i doprawiłam. Na koniec wsypałam ugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej  sos do spaghetti z dodatkiem mielonego

potrawyregionalne
Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini 268

smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka(...)minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz.  Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu  plastikowej lub silikonowej łopatki.  Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy. Danie przekładamy na półmisek

Mia Cucina Sofieta
Tortille meksykańskie z kurczakiem 232

poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :) Składniki na 4 sztuki: Farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała czerwona papryka mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek, marchewka  sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos pomidorowy: 2 spore świeże pomidory (sparzone i obrane) ok. 50 ml wody 0,5 łyżeczki soli(...)gęstnieć.    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś doprawić i podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć, aż zacznie delikatnie mięknąć. Na koniec dodać mix warzyw oraz sos pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na tortilli położyć liść sałaty, nałożyć

Simply Food
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 205

garnku, do którego dodajemy mleko oraz śmietankę, a resztę dopełniamy wodą do pokrycia warzyw. Po ugotowaniu miksujemy na gładkie pure. Dla smaku proponuje dodać odrobinę masła śmietankowego i jeśli będzie potrzeba sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy(...)mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą, a pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu. Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut.  W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu

Taste Of My Day
Cordon bleu 3267

kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru sól czarny pieprz świeżo mielony olej rzepakowy bułka tarta 1 jajko Do podania gotowane warzywa, np. ziemniaki, brokuły, kalafior Instrukcje Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym(...)dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną się złoto-brązowe. Podajemy na ciepło, najlepiej z gotowanymi warzywami. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-184 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Ryż z kurczakiem w curry 180

półplasterki. Fasolkę kroimy w kawałki ok. 2 cm. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy kurczaka i chwilę go podsmażamy. Dodajemy pastę curry i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy marchewkę, fasolę i smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CURRY Z KURCZAKA I Z WARZYWAMI 177

rozgrzaną patelnię dodaję dwie łyżki oleju kokosowego a następnie dodaję mięso. Doprawiam i smażę na rumiano. Międzyczasie do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju kokosowego a następnie dodaję warzywa.Duszę ok 6 min co jakiś czas mieszając.  Do kurczaka dodaję sos sojowy, mleko kokosowe oraz pastę curry a następnie pod duszone warzywa, mieszam i duszę

Gotowanie Patki
Kasza gryczana z zielonymi warzywami :) 179

dodatek węglowodanowy do obiadu. Uwielbiam jej smak i nie rozumiem osób, które tego charakterystycznego smaku nie tolerują :P Do poniższego przepisu użyłam kaszy gryczanej niepalonej, którą podałam z zielonym warzywami, w tym szpinakiem z mojego ogródka, dlatego widoczne są dłuższe łodygi - u mnie nic się nie zmarnuje i nawet młode łodyżki zostaną wykorzystane.  Składniki (2 porcje): 100 g kaszy(...)gryczaną ugotuj w 250 ml wody.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekane cebulę z czosnkiem. Dodaj różyczki brokuła i pokrojoną cukinię. Podlej wodą i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Następnie dodaj przyprawy, wymieszaj. Połóż szpinak i duś pod przykryciem niecałe 10 minut.  Całość wymieszaj i jeżeli warzywa są już miękkie, danie jest gotowe. Jeżeli

Zdrowie na języku :P
Leczo z cukinią 161

Leczo chyba każdy lubi, w szczególności wiosną ze świeżych warzyw. Cukinię powinny jeść osoby na diecie, bo ma bardzo mało kalorii, a przy tym jest duża objętościowo no i najważniejsze jest zdrowa. Składniki: 4 laski kiełbasy 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 5 małych cukinii 3 cebule ok. 1 l przecieru pomidorowego (ja użyłam domowego(...)garnka w którym będziemy całość gotować.  Na tej samej patelni zrumieniamy cebule pokrojoną w piórka i dodajemy do kiełbasy.  Do garnka wrzucamy pokrojoną w paski paprykę, następnie dodajemy przecier pomidorowy i pomidory z puszki, liście laurowe, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość gotujemy. Jak już warzywa będą prawie miękkie dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Gotujemy do momentu

IMPRESJA SMAKU
Noodle z sezamem i masłem orzechowym 233

tarce o dużych oczkach. Szczypiorek wraz z dymką umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na dużą patelnię lub do woka wrzucić ugotowany makaron, pokrojoną paprykę, startą marchewkę i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem (odrobinę szczypiorku można pozostawić do oprószenia po wierzchu) oraz wlać sos. Całość chwilę podsmażać, aż warzywa delikatnie zmiękną. Gotowe noodle nałożyć do miseczek i oprószyć pozostałymi, uprażonymi ziarnami sezamu

Gospodyni Miejska
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem 140

Jako pierwsza  w tym roku na moim talerzu wylądowała zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, zabielona śmietanką. Do jej przygotowania użyłam mrożonego zielonego groszku  Poltino . Bardzo lubię to warzywo,  niestety sezon na nie trwa bardzo krótko, więc dobrze, że możemy się posiłkować mrożonkami. Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 litry wody 1 skrzydło(...)zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do gotującego się mięsa dodajemy cebulę, czosnek, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki fasolkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy w słupki, również dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę, przyprawy i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną natką

Kulinarne przygody Gatity
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2268

dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebab a czy Grecki gyros . Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami. Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!! Shaorma z kurczaka z pysznym sosem   Składniki: ·        2 piersi(...)kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: ·        z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką ·        w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym

Mania Gotowania
Koziołki z parówek 137

naszego menu jako pomysł na szybki obiad. Koziołki z parówek podaję często w towarzystwie kaszy i warzyw surowych lub gotowanych. PRZEPIS NA KOZIOŁKI Z PARÓWEK Składniki na koziołki z parówek: parówki dobrej jakości olej – opcjonalnie Jak zrobić koziołki z parówek: Jeśli mamy dobra patelnię z powłoką nieprzywierającą nie musimy używać tłuszczu. Patelnie rozgrzewamy. Parówki obieramy ze skórki. Jeśli używamy tradycyjnej

Dorota Smakuje
Krem kalafiorowy z serem 121

zagotowania 600 ml osolonej wody, do której dodajemy włoszczyznę. Gotujemy bulion, aż do uzyskania miękkości warzyw. W międzyczasie, zagotowujemy na niewielkim ogniu mleko, mieszając je co jakiś czas. Na palniku obok, podsmażamy przez chwilę posiekany czosnek i kilka gałązek tymianku. Przekładamy zawartość patelni do garnka z mlekiem. Następnie dodajemy różyczki kalafiora. Kiedy będzie on już miękki, dolewamy do garnka bulionu

Pyszny Duet
Siekane kotleciki drobiowe z majonezem i papryką 219

Mięso mieszamy z majonezem, musztardą, jajkiem, mąką oraz przyprawami *** *** Paprykę, pietruszkę oraz ser kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa i ser dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc *** *** Po tym czasie, na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy na niego mięsną masę, formując kotleciki. Smażymy z dwóch stron

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania