warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:301/829)

Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 163

kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze

Kopystką po garach
Grzybowa 182

durszlaku do osuszenia. Małe grzybki zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki.  Na patelni na maśle szklimy cebulę. W garnku gotujemy bulion z pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki i ziemniaków. Dodajemy sól, pieprz, liścia laurowego i ziele angielskie. Jeśli warzywa są już "prawie" miękkie dodajemy grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki.  Gotujemy 20 minut, następnie wlewamy śmietankę

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 194

smażenia Przygotowanie:      Kabaczek kroimy w kostkę plus papryczkę chili i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (ok. 7 minut). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i dodajemy do kabaczka. Wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie i wyparuje jak najwięcej wody, wtedy dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła i przyprawiamy do smaku solą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka makaronowa 143

sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, przecedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywa myjemy i osuszamy. Kabanosa kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Paprykę kroimy w paseczki a ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim liście botwinki a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety schabowe duszone w sosie 210

stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć do średniej wielkości rondla. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, pióra cebuli, plasterki pora, wymieszać i podsmażyć, dodając pod sam koniec smażenia przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla z kotletami. Do rondla z kotletami i warzywami wlać zimną wodę (woda powinna zakrywać mięso). Dodać

Gospodyni Miejska
Dietetyczna lasagne z cukinii 211

liść laurowy  Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie, posól i podduś na patelni z małą ilością wody i liściem laurowym. Pokrój marchewkę oraz seler naciowy na drobną kostkę i dodaj do cebuli. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną

wegujemy
kasza gryczana 167

zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz, to mięso, warzywa, sos, przyprawy i czosnek ... Mięso smażymy, kaszę gotujemy, pozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną  paprykę na drugiej patelni :)  zalewamy sosem i dolewamy po usmażeniu do gulaszu. Jak już mamy kaszę i gulasz

chleba naszego
Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro 167

tłuszczu. Można dodać odrobinę wody. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż będzie szklista i dodajemy paprykę. Doprawiamy sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z ognia, kiedy warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Polewamy sosem miodowo-musztardowym . Na szpinak wykładamy usmażone

My Chcemy Jeść
Jak wykorzystać mięso rosołowe? 191

kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli. Podawać z warzywami i łyżeczką jogurtu greckiego lub ulubioną surówką

Bullio
Sałatka z tofu 153

kroimy w kosteczkę. 2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy na patelni teflonowej. 3. Pomidorki przekrawamy na pół, papryke kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem balsamicznymi miodem. 5. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy smażone tofu i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 160

Gotować 10 minut Cebulę drobno posiekać, a dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól

Szczęśliwa kuchnia
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 128

czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem

Pyry na Gaz
Kalafiorowe kotlety z kaszą jaglaną 235

pietruszkę obrać. Wszystko gotować w parowarze lub w garnku przez 15-20 minut do miękkości. Warzywa zmiksować. Dodać kaszę jaglaną, pesto ( lub żółty ser) .Wszystko razem wymieszać i schłodźić. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na talerz wysypać płatki jaglane. Na patelni rozgrzać olej. Formować małe kotleciki i obtaczać w płatkach jaglanych. Smażyć z dwóch stron przez około 8 minut

Jaglusia
Szynka z paprykami w serowym sosie 129

kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa. Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko

VioletoweKucharzenie
Zupa fasolowa 145

pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy.  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce masła , kiedy cebula będzie złota , dodajemy łyżkę mąki i pozostałość masła., wszystko razem chwilę smażymy

Aromatyczne Podróże
Kurczak- Tikka Tandoori Masala 136

jakies pol godziny 3: WRACAMY DO POCZATKU SOS TIKKA masala 2 lyzki oleju z warzyw 1 glowka czosnku posiekanego 1 swierza czerwona papryczka chilli 1 lyzka mielonego kminu 2 lyzki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzki soli Pieprz  Sposob: Do.rozgrzanej glebokiej patelni wlewamy 3 lyzki oleju *Smażymy czosnek i osta papryczke sol pieprz okolo 30 sekund *dodajemy.pomidory najlepiej wczesniej

Viola cooks with passion
Zupa krem z pietruszki i pora 209

gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa już się ugotują, ostrożnie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy, doprawiamy chili, solą i pieprzem, dosypujemy do zupy drobno posiekany żółty ser wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Gdy zupa się gotuje na suchej patelni układamy plasterki boczku i na niewielkim ogniu smażymy boczek, delikatnie go obracając ze dwa razy

Kuchnia na wzgórzu
Spaghetti w pesto z rukoli i kwiatkami bazylii 139

uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Makaron gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni podgrzewamy pesto, łączymy z makaronem. Makaron w pesto podajemy z kwiatkami bazylii, płatkami sera i kilkoma ziarnami pieprzu. Rada: ser kroimy za pomocą nożyka do warzyw, dzięki temu uzyskamy z niego płatki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Domowa tortilla 113

zagniatamy ciasto, które dzielimy na 7-8 kawałków. Pojedyncze kawałki wałkujemy cienko i smażymy na suchej patelni po ok. 30 sekund z każdej strony. Czym wypełnimy placki zależy tylko od naszej wyobraźni. Można zrobić klasyczne ślimaczki z białego serka i łososia, nadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille

Kucharzyca
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym. 148

oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć,  dodać  pokrojone warzywa, gotować do miękkości na rosole lub wodzie Dodać koncentrat, ewentualnie soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami

Proste Potrawy
Roladki z karkówki z ogórkiem i papryką 188

posmarować grubo musztardą ok 1 łyżki. Następnie przy dolnym brzegu ułożyć po 3-4 paseczki pokrojonych warzyw i zwinąć w roladkę. W ten sposób przygotować wszystkie roladki. Gotowe roladki spiąć wykałaczkami lub obwiązać sznurkiem aby się nie rozpadały podczas duszenia. Rozgrzać głęboką patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Potem dusić bez przykrycia aż odparują wszystkie soki

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA 264

sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut. Makaron ugotować na sposób al dente. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju. Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze

Świat Domowej Kuchni
Bezglutenowa pizza - wegetariańska, dietetyczna, najlepsza! :) 141

właśnie ma być. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. 3. FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły. W tym czasie pomidory z puszki zblenduj na płynną konsystencję, a następnie wlej

Zdrowie na języku :P
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 123

sprawdzić trzeba co na obiad będzie. Nie chodzi mi też o dziecko, które pomoże Wam pokroić warzywa na sałatkę, ani o kota (czy psa) który posprząta wszystko co spadnie na podłogę ;) Liczą się sprzęty. Chciałam się z Wami podzielić moją opinią o  patelni granitowej , którą posiadam dzięki uprzejmości firmy  Ballarini . Co mnie zaskoczyło? Waga patelni, granit kojarzy się

Kuchnia w opałach
Placuszki z cukinii i ziemniaków 96

sitku. Wodę wylać, a pozostało na dnie miski skrobię dodać do startych ziemniaków. Do miski wrzucić warzywa, dodać jajko mąkę pszenną, olej słonecznikowy, przyprawę w płynie Maggi, wciskamy obrany ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż placuszki ładnie zbrązowieją. Najlepiej podawać

Smaczne Potrawy
Sałatka z awokado. 183

cytryny, odrobina soli, pieprz grubo mielony. Przygotowanie: Pestki słonacznika razem z pestkami dyni przyprażyć na patelni, z łyżeczką oliwy z oliwek. Uwaga bo strzelają. Po uprażeniu można wyłożyć je na ręczniki papierowe by je odsączyć. Sałatę poszarpać na małe kawałki. Resztę warzyw i awokado pokroić wedle własnego uznania. Sałatę wyłożyć na talerz, na nią warzywa i awokado. Polać sosem

W kuchni u Moniki
Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 173

kawałek dzielimy na mniejszy.  Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową

VioletoweKucharzenie
Razowe łazanki z młodą kapusta i olejem lnianym 91

Zacznij gotować na małym ogniu pod przykryciem. Dodaj przyprawę Maggi i odrobinę oleju rzepakowego. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do kapusty. Spróbuj czy jest dobrze doprawione. Duś jeszcze klika minut. Potem wrzuć makaron i mieszaj razem z warzywami. Dodaj drobno posiekaną natkę i dopraw jeszcze Maggi i pieprzem jeśli trzeba. Całość polej olejem lnianym najlepiej

AZgotuj!
Sałatka z marchewki 153

sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać i pokroić w zapałki bądź zestrugać obieraczką do warzyw na długie, cienkie plastry. Miód wymieszać z olejem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Do tego zetrzeć czosnek i imbir. Wymieszać. Sezam uprażyć na suchej patelni. Marchwkę wymieszać z dressingiem, posypać sezamem

Moja Galeria Smaku
Tarta z tuńczykiem. 172

około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem

Rozpustne gotowanie
Zupa kukurydziana kremowa 147

puszki należy osączyć i rozgnieść widelcem) . Na małej patelni rozgrzałam masło, i przełożyłam kukurydzianą masę na patelnię, smażyłam na niewielkim ogniu ok. 5 minut, przez cały czas mieszając - masa stała się kleista i szklista (a jaka pyszna!).  3. Przełożyłam do bulionu z warzywami, zagotowałam, gotowałam pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z limonki

Kuchnia Prezydentowej
Brokułowa zupa krem 173

muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek wrzucamy

My Chcemy Jeść
Puszysty omlet z gęsiego jaja ze szpinakiem 187

wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stonę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem, lub np. z dodatkiem warzyw. Omlet podany na talerzu z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Grillowana sałatka warzywna z kurczakiem i halloumi 195

kostkę ( jeżeli nie chcesz używać grilla możesz kurczaka pokroić w kostkę i grillować na na patelni). Następnie bakłażana potnij w talarki o grubości 1 cm i grilluj z obu stron, to samo wykonaj z serem.  W misce połącz cieciorkę, i grillowane warzywa z kurczakiem zalej sosem i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę udekoruj grillowanym serem halloumi. Sałatka świetna jest

Niezły Młynek
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 178

smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion

w mojej kuchni
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 245

przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw

karmelowy
Ryż smażony z wieprzowiną i warzywami 195

patelnia, dzięki której możemy szybko przygotować smażone dania. Powyższe naczynie najczęściej jest używane do przyrządzania dań z kuchni chińskiej. Dzisiaj, przygotuje ryż smażony z wieprzowiną i warzywami. Polecam użyć tylko i wyłącznie ryżu basmati, ponieważ uważam, że jest to najlepsza odmiana ryżu do przygotowania przesmażanych dań. Warto dodać, iż ryż basmati charakteryzuje się tym, że ma  długie ziarna

Ugotować
Brokułowa zapiekanka z kurczakiem 292

naczynia żaroodpornego wyłożyć makron, a następnie zalać go sosem pomidorowym. Mięso oraz posiekaną cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry. Wszystkie warzywa kolejno układać warstwami na pozostałych składnikach w naczyniu. Całość posypać tartym serem Mozzarella oraz ziołami. Zapiekankę podawać

Fit-amina
Sezonowe quesadillas i CTK 211

tortille Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Rozgrzej olej, podsmaż oddzielnie: pieczarki, cukinię, cebulę. Wrzuć do warzyw fasolkę, dopraw wędzoną papryką (dużo) i solą. Każdą tortillę przetnij nożyczkami na pół, przełóż nadzieniem (ale ostrożnie - nie za dużo) i krótko podpraż na suchej patelni z obu stron (aż tortille będą lekko brązowe). Przed podaniem możesz pokroić quesadillas w trójkąty. I praktycznych info

Qlinarnie i Qlinarnie
ZUPA Z PATELNI 106

WYKONANIE Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około

w mojej kuchni
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 200

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych

Stare Gary
Zapiekanki 325

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Tortilla wegetariańska 186

gram żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku   przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni  (ja użyłam naczynia żaroodpornego), dodajemy część usmażonej cukinii oraz pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek

NaKońcuJęzyka
Wiosenne wrapy (wersja light) 160

składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Liści sałat myjemy i rwiemy na kawałki. Od ciasta odrywamy kawałek i wałkujemy na blacie w placek. Smażymy go na patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Uważamy by nie trzymać go na patelni zbyt długo, wówczas

Kolizje Smaków
Big Mac - domowy 303

teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy na 3 części i opiekamy na patelni też bez dodatku tłuszczu. Górę i dół opiekamy z jednej strony, a cześć środkowa z obu stron.  Gdy mamy już gotowe bułki, kotlety i pokrojone warzywa, nadszedł czas na składanie kanapki. Spód bułki smarujemy sosem --> kładziemy sałatę --> plasterek sera

Zainspiruj się kuchnią
Krokiety orkiszowe w płatkach gryczanych (z mięsem i kapustą) i kilka słów o oleju rzepakowym 192

gryczanych 2-3 jajka olej rzepakowy Przygotowanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso ugotować do miękkości z warzywami, zielem angielskim i listkami laurowymi. W tym czasie podgotować kiszona kapustę a następnie odsączyć. Kiedy składniki ostygną przemielić wszystko, dodać pokrojoną w kostkę, zeszkloną na patelni cebulę, dobrze wymieszać oraz doprawić majerankiem, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać

Ze smakiem i z pasją
Pasztet z soczewicy 151

ugotować do miękkości. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę i marchew przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Odsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez

Pasja Smaku
16 SANTE znaczy zdrowie - Kebab w sałacie lodowej 171

kurczaka lub ulubiona chuda szynka * przyprawa kebab * pomidor * ogórek * czerwona papryka konserwowa  Przygotowanie : Na suchej patelni teflonowej podpiec kurczaka lub szynkę z przyprawą do kebaba. Wystudzić. Z jogurtu, czosnku, koperku i przypraw zrobić sos. Na liść sałaty ułożyć mięso i pokrojone warzywa. Można dodać kukurydzę konserwową oraz rzodkiewkę. Im bardziej będą warzywa chrupały tym lepiej.  Polać sosem. Zwinąć

Magiczne Życie Marty
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 195

przez sito i zachować. Cebulę i czosnek również zachować. Przestudzoną wieprzowinę, przy pomocy dwóch widelców, rozdrobnić/rozszarpać na małe kawałki, odrzucając większe kawałki tłuszczu. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać.  Podgrzać(...)łyżki) i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie). Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z passatą pomidorową i ziemniakami 259

garnka z zupą, całość gotujemy około 20-25 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone, w bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową z cebulką i czosnkiem. Gotujemy jeszcze kilka minut

Mango Papaja
CUKINIA I BAKŁAŻAN W POMIDORACH DO SŁOIKÓW 266

bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach  i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka zmiksować i wykorzystać np. do przygotowania i zagęszczenia spaghetti.Polecam! Składniki: 6 sztuk bakłażanów 8 sztuk cukinii 3 kg świeżych mięsistych pomidorów 6-8 ząbków czosnku oliwa(...)umyłam. Pokroiłam cukinię w kostkę. Do garnka lub na patelnię wlałam oliwę. Starłam ząbki czosnku i wsypałam cukinię. Dodałam przyprawy. Podsmażyłam, aż cukinia zmiękła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę bakłażana. Najlepszy jest mały, jest w nim wtedy mniej pestek. Jego również podsmażyłam i wymieszałam z przyprawami. Mając już podsmażone warzywa, zajęłam się pomidorami. Można użyć świeżych pomidorów, obranych ze skórki

potrawyregionalne
Curry z łososiem i makaronem ryżowym 184

Aromatyczny, gęsty, pikantny sos na bazie mleczka kokosowego, z łososiem, warzywami i makaronem ryżowym. Jeśli nie macie czasu lub ochoty spędzać długich godzin w kuchni, ale chcielibyście po powrocie do domu zjeść sycący, gorący obiad lub kolację to jest to danie idealne! Przygotowuje się je w 15 minut, jest pyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym(...)curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni lub woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny