warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:298/829)

Sałatka z marchewki 160

sezam około 1-2 cm imbiru Marchewkę obrać i pokroić w zapałki bądź zestrugać obieraczką do warzyw na długie, cienkie plastry. Miód wymieszać z olejem, sosem sojowym oraz sokiem z limonki. Do tego zetrzeć czosnek i imbir. Wymieszać. Sezam uprażyć na suchej patelni. Marchwkę wymieszać z dressingiem, posypać sezamem

Moja Galeria Smaku
Tarta z tuńczykiem. 178

około 1 cm krążki, dodajemy do cebuli. Oczyszczone pieczarki kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do warzyw, całość przykrywamy pokrywką i dusimy, aż por zmięknie. W tym czasie włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem

Rozpustne gotowanie
Zupa kukurydziana kremowa 153

puszki należy osączyć i rozgnieść widelcem) . Na małej patelni rozgrzałam masło, i przełożyłam kukurydzianą masę na patelnię, smażyłam na niewielkim ogniu ok. 5 minut, przez cały czas mieszając - masa stała się kleista i szklista (a jaka pyszna!).  3. Przełożyłam do bulionu z warzywami, zagotowałam, gotowałam pod przykryciem ok. 5 minut. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z limonki

Kuchnia Prezydentowej
Brokułowa zupa krem 177

muszą być zawsze takie nudne? Nie! Kremowa zupa to dobry start, aby zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek wrzucamy

My Chcemy Jeść
Puszysty omlet z gęsiego jaja ze szpinakiem 193

wierzchu lekko zetnie. Następnie omlet przekręcić na druga stonę- zsunąć na duży talerz, przykryć patelnią i obrócić. Smażyć jeszcze chwilę aż omlet przyrumieni się od spodu. Zsunąć na talerz i podawać. Omlet można podać z keczupem, lub np. z dodatkiem warzyw. Omlet podany na talerzu z kolekcji Daria Porcelana Bogucice

Monia miesza i gotuje
Grillowana sałatka warzywna z kurczakiem i halloumi 199

kostkę ( jeżeli nie chcesz używać grilla możesz kurczaka pokroić w kostkę i grillować na na patelni). Następnie bakłażana potnij w talarki o grubości 1 cm i grilluj z obu stron, to samo wykonaj z serem.  W misce połącz cieciorkę, i grillowane warzywa z kurczakiem zalej sosem i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę udekoruj grillowanym serem halloumi. Sałatka świetna jest

Niezły Młynek
Szynka Ziemniak i kukurydza-zupa 186

smaku Wykonanie Plastry szynki,lub boczku smażymy na rumiano ,bo poslużą jako ozdoba. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę ,marchew i seler pokrojone w kostkę.Gotujemy do miękkości około 8-10 minut. Mieszamy, czosnek , tymianek i mąką .Gotową mieszankę dokładamy do duszonych warzyw i mieszając dusimy 3-4 minuty,aż mąka się lekko zarumieni. Następnie powoli mieszając dodajemy bulion

w mojej kuchni
Miodowo-musztardowy stir fry z kurczakiem / Spicy honey mustard chicken stir fry 252

przestanie być surowy w środku, do zarumienienia. Wyjmij z patelni i odstaw. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw

karmelowy
Ryż smażony z wieprzowiną i warzywami 199

patelnia, dzięki której możemy szybko przygotować smażone dania. Powyższe naczynie najczęściej jest używane do przyrządzania dań z kuchni chińskiej. Dzisiaj, przygotuje ryż smażony z wieprzowiną i warzywami. Polecam użyć tylko i wyłącznie ryżu basmati, ponieważ uważam, że jest to najlepsza odmiana ryżu do przygotowania przesmażanych dań. Warto dodać, iż ryż basmati charakteryzuje się tym, że ma  długie ziarna

Ugotować
Brokułowa zapiekanka z kurczakiem 299

naczynia żaroodpornego wyłożyć makron, a następnie zalać go sosem pomidorowym. Mięso oraz posiekaną cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry. Wszystkie warzywa kolejno układać warstwami na pozostałych składnikach w naczyniu. Całość posypać tartym serem Mozzarella oraz ziołami. Zapiekankę podawać

Fit-amina
Sezonowe quesadillas i CTK 215

tortille Ugotuj fasolkę w osolonej wodzie. Rozgrzej olej, podsmaż oddzielnie: pieczarki, cukinię, cebulę. Wrzuć do warzyw fasolkę, dopraw wędzoną papryką (dużo) i solą. Każdą tortillę przetnij nożyczkami na pół, przełóż nadzieniem (ale ostrożnie - nie za dużo) i krótko podpraż na suchej patelni z obu stron (aż tortille będą lekko brązowe). Przed podaniem możesz pokroić quesadillas w trójkąty. I praktycznych info

Qlinarnie i Qlinarnie
ZUPA Z PATELNI 110

WYKONANIE Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy marchewke ,pietruszke i seler starkowane na dużych oczkach.Wszystko smażymy i dusimy pod przykryciem.Gdy warzywa są juz miękkie dodajemy dokładnie wymyty świeży  szczaw ,pokrojony w paski,oraz pokrojona drobno paprykę.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion. Gotujemy około

w mojej kuchni
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 204

Bardzo, bardzo zielona sałatka, chrupiąca, i smaczna. Warto ją zrobić , bo sezon na szparagi dobiega końca!składniki500 g szparagów zielonych250 g groszku cukrowego4 - 5 ogórków zielonych

Stare Gary
Zapiekanki 327

Zapiekana ryba z warzywami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka drobiowa Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z mięsem mielonym Zapiekanka z patelni Zapiekanka z ziemniakami

Aga w kuchni
Tortilla wegetariańska 191

gram żółtego sera papryczka chilli ząbek czosnku   przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko. Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni  (ja użyłam naczynia żaroodpornego), dodajemy część usmażonej cukinii oraz pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania