warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:289/829)

Tradycyjna Paella valenciana 287

uprawy ryżu i cytrusów. Podobno zapracowani rolnicy w czasie popołudniowej sjesty gromadzili się przy ogniskach, na których gotowali ryż i to, co mieli pod ręką. Były to miejscowe warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano(...)paellę w zwykłej dużej patelni. Paellery występują w różnych średnicach. Jeżeli paella ma starczyć dla 4-5 osób, powinna mieć średnicę ok. 40 cm. Moja ma 30 cm średnicy, gdyż większa po prostu nie zmieściłaby mi się na kuchence.  Sofrito: Sofrito to wszystkie składniki paelli poza ryżem usmażone na oliwie, czyli pomidory, różne inne warzywa, mięso i owoce morza

Chilli Czosnek i Oliwa
Kontynentalny MIX :) 172

nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa. Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś najbardziej znanego, r odzaj sosu pomidorowego z warzywami zwany Salsa. Kolejny składnik to Grecja. Tak połączyliśmy to z Indiami i Meksykiem. Nie było to trudne, ponieważ wybraliśmy również najbardziej znane danie, czyli sałatkę w stylu greckim(...)drobniutką kosteczkę, ale jeśli nie lubicie zbyt ostrego jedzenia, wtedy tylko połowę. Całość wrzucamy na patelnię z oliwą i lekko dusimy. Doprawiamy garam masalą, pieprzem i tymiankiem. Ryż po ugotowaniu przelewamy dużą ilością zimnej wody, aby obniżyć jego temperaturę. Mieszamy wszystko razem, czyli warzywa z ryżem. Gotowe :) Z uprzednio wyrobionego ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowujemy na grubość

vegetanie
Piersi z kurczaka z warzywami i kaszą jaglaną. 158

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne i bardzo proste danie. Kasza jaglana Cenos  z warzywami i piersią z kurczaka.  Pysznie i aromatycznie. Zapraszam :) Składniki : 2 woreczki  kaszy jaglanej Cenos  2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 duża cebula 2 marchewki 4 łyżki masła sól pieprz do smaku szczypta chili Wykonanie : Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.Odcedzamy(...)piórka, marchewkę w plasterki a cukinię w pół plasterki.W głębszej patelni rozpuszczamy masło przekładamy cebulę i marchewkę lekko podsmażamy, następnie dodajemy mięso, oprószamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem, po około 15 minutach dodajemy cukinię i dusimy wszystko aż mięso będzie miękkie. Do mięsa z warzywami dodajemy kaszę i delikatnie mieszamy. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą

Sama słodycz i szczypta chili
Fit obiad #2 - Roladki z kurczaka z rzeżuchą i suszonymi pomidorami 173

duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki) 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa  Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, rozłożyć jak książkę. Przykryć kawałkiem folii spożywczej i leciutko rozbić, uważając, by nie poszarpać mięsa. Doprawić(...)niczym nie krępować.  Oliwę z pomidorów rozgrzać na małej patelni, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do małego naczynka żaroodpornego, piec pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka minut do związania soków, pokroić w plasterki. Warzywa ugotować w osolonym wrzątku lub na parze (wolę tą opcję). Podawać razem

Cakes By Kejt
Indyk z warzywami 201

kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.2. W międzyczasie obrane pieczarki i pora kroimy na talarki, dodajemy do mięsa i razem dusimy.3. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy połową szklanki wody. Dusimy pod przykryciem. 4. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodajemy sos sojowy

Kuchnia domowa Ani
Sajgonki ze szparagami i pomarańczową kaszą jaglaną 225

umyć. Pozbyć się twardych końcówek, najłatwiej jest to zrobić chwytając warzywo za oba końce i odłamać twardą część. Szparagi są tak sprytnie skonstruowane, że pękają dokładnie w punkcie, który dzieli szparaga na tę "dobrą" i "złą" część. Paprykę pokroić w paski o szerokości około 1 cm.  Na patelni rozgrzać masło z łyżką oliwy z oliwek. Rozgnieść ząbek czosnku(...)desce podczas krojenia dodać do kaszy. Papryczkę chili, czosnek który pozostał ze smażenia oraz świeże zioła drobno posiekać i dodać do reszty składników. Orzeski pinii lekko zarumienić na patelni, posiekać i dodać do kaszy. Doprawić oliwą z oliwek, przyprawą garam masala, cukrem muscovado, sosem ostrygowym oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodać soli i pieprzu do smaku. Dokładnie wymieszać. Papier

DefinicjaSmaku
Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon 154

jabłkowego łyżka oliwy sól i pieprz Przygotuj: patelnię z nieprzywierającym dnem Umyj i wysusz rukolę. Przygotuj dressing. Czosnek posiekaj, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny, ocet, oliwę i sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, żeby wszystkie smaki się przegryzły. Umytą cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do warzyw (nie wykrawaj nasion, zacznij obierać kolejny

Bazując na smaku
WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 167

Bogaty w smaku bigos z młodej kapusty i tartych na tarce warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera. Z podsmażonym boczkiem i wiejską kiełbaską. Z dodatkiem białego wina i rozdrobnionych świeżych pomidorów. Z dużą ilością koperku i natki pietruszki. Naprawdę pyszny i gotowy w półgodziny. Po zagotowaniu bigos można zamknąć na gorąco w słoikach i przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się(...)krzyż, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Na dużej, głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę, czosnek, boczek i wiejską kiełbaskę. Smażymy, na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy starte na tarce warzywa oraz listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy

cool and minty
Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry 305

czym kojarzy mi się lato? Ach z mnóstwem warzyw i owoców! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybki obiad z letnimi warzywami. Z cukinią, dymką i zieloną fasolką :) Przygotowanie zajmie ci zaledwie 30 minut! Razem z #MyVictorinox tak siekałam, że palec ucięłam. Osssssstre mają noże ;) Ale warto było ;) Składniki (4 porcje): szklanka ryżu + 2,5 szklanki wody(...)końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, dymkę posiekać, oddzielić białą i zieloną część. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, białą część dymki, fasolkę i cukinię. Smażyć na mocnym ogniu ok 5 minut. Do wrzątku dodać ryż, gotować do wchłonięcia płynu (ok 15 minut) Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pastę curry, sól, pieprz, zalać mleczkiem kokosowym - gotować na małym ogniu

coolinarny
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 240

szybkich numerków! Jeżeli po daniu głównym macie jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon(...)odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie w plasterki i podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego

GRUBY WAŁEK
Tarta z łososiem 205

Dzisiaj bardzo ciekawa propozycja na tartę łososiem i dużą ilością warzyw. Posiekać mąkę z masłem. Następnie zrobić zagłębienie, do którego należy wbić jajko i wlać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól.  Wyrobić. Uformować kulę i odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Wrzucić i poddusić czosnek i szalotkę(...)ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty. Piec około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch dobrze

Świat Domowej Kuchni
Kapusta kiszona po koreańsku, czyli kimchi z białej kapusty 313

kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek dymek Sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka syropu klonowego/agawy lub cukru(...)usunąć nadmiar soli. Następnie osuszoną ręcznikiem papierowym kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu, co jakiś czas mieszając. W miseczce przygotowujemy sos mieszając sos sojowy, wodę, syrop z agawy, ziarna sezamu i płatki chilli. Do większego naczynia wkładamy przepłukaną kapustę, pokrojone warzywa, polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Zalecam użycie rękawiczek, aby dokładnie wmasować sos w warzywa

Lamarida.pl
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 140

Jesienią uwielbiam takie rozgrzewające, sycące zupy z dużą ilością warzyw, z grzybami, zabielane śmietaną. Gorąca miska takiego eliksiru potrafi zdziałać cuda w chłodne dni, postawić nas na nogi, rozgrzać zmarznięte ciało i poprawić nastrój. Jesienią i zimą to mój "must have", gdy wieczory są długie i zimne na nic innego nie mam tak ogromnej ochoty, jak na ciepłą miskę rozgrzewającej(...)kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez

Mango Papaja
Cukiniowy makaron ze szparagami i ricottą 216

obieraczki do julienne (spaghetti) lub zwykłej obieraczki do warzyw - wtedy wyjdą nieco grubsze kluski Szparagi opłukać, odłamać końcówki, pokroić na dość spore kawałki. Kilka zostawić w całości, będą ładnie się prezentować. Rozgrzać masło lub oliwę i wrzucić dosłownie na minutę cukinię żeby zmiękła. Odłożyć na osobny talerz (lub na 2 ;-)) Na patelnię wrzucamy następnie pokrojona w drobną kostkę cebulkę

Marta próbuje
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 202

czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę  paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką  i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem(...)zupy i : albo obieramy i wrzucamy do zupy, albo.... obieramy i wykorzystujemy do mielonych ( o mielonych z ugotowanego mięsa kurczaka w następnym poście). Zupka jest dość gęsta od warzyw i ryżu, więc nie trzeba jej już dodatkowo zagęszczać

Walijskie Pichcenie