cienki placek, następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony. 2. Mięso: Fileta dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, obtaczamy w oleju i przyprawie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia. 3. Warzywa i ser: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę
IzabelawkuchniPyszny i sycący gulasz z piersi indyka z fasolą Jaś oraz warzywami, doskonale smakuje podany z ryżem lub kaszą ale również możemy podać go z samym pieczywem. Zbliżają się jesienne dni więc coraz częściej mamy ochotę na bardziej sycące i rozgrzewające dania. Składniki: 300 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta(...)przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy mięso i podsmażamy do momentu aż będzie miękkie. Cebulę obieramy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, cukinie kroimy w pół plasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do mięsa, dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy oraz odcedzoną fasolę, dusimy
Bajeczna Kuchniazybki rewelacyjny i pyszny makaron który przygotujecie w jakieś pół godzinki czyli szybko, smacznie, syto... Na 2 porcje 100 gram makaronu do dań chińskich 250 gram mieszanki warzyw chińskiej 1 duży filet z kurczaka ok 300 gram Na sos teriyaki 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny(...)wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor i dodatkowy aromat. Na dużą patelnię lub do woka dajemy odrobinę wody ,miód następnie resztę składników na sos.Całość zagotować dodać kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki,smażymy ok 5 minut, cały czas mieszając. Do kurczaka dodajemy warzywa i smażymy na dużym ogniu ,cały czas mieszając,ważne jest aby warzywa się smażyły
Andzia Pichcimiód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj przygotowuję jakieś warzywne kotleciki z dodatkiem mięsa lub ryby. Do tego dużo warzyw (zarówno surowych, jak i gotowanych) i ewentualnie kasza lub ryż. Często też gotuję pożywne zupy krem, które starczą mi na kilka dni. Powyżej przygotowałam cukiniowe mielone (po przepis(...)podsmażam,solę i podlewam niewielką ilością wody, tak by składniki chwilę się podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą. Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE I PRZEKĄSKI Między posiłkami staram się pić min. 1,5 litra
Kuchnia Elliepewnością masz w lodówce każdego dnia. Ta sałatka to takie koło ratunkowe w momencie kiedy nie masz pomysłu na zdrowe, lekkie śniadanie lub lunch do pracy. Kilka ulubionych warzyw, gotowane jajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków(...)zależności od upodobań. Pieczywo kroję w kostkę i prażę na suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika
Mango PapajaRisotto z kurczakiem, warzywami i grzybami leśnymi, to idealny obiad dla zabieganych osób. Przygotowuje się go szybko, co nie ujmuje mu ani odrobinkę na smaku, bo jest zdecydowanie pyszny. SKŁADNIKI 400 g piersi z kurczaka oliwa 1 brokuł 2 czerwone papryki 1 mała cukinia 200 g ryżu 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus garść suszonych grzybów leśnych sól(...)świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiej patelni, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Papryki umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cukinię również umyć i pokroić w kostkę, po czym wrzucić warzywa do mięsa, wlać 1/2 szklanki wody, nałożyć pokrywę i dusić. Brokuł umyć
Passions hobbies lifeliście laurowe sól i pieprz olej 700 ml rosołu lub innego bulionu Warzywa obieramy, płuczemy. Kroimy, na przykład w słupki, ale tak naprawdę może to być dowolny kształt, byleby kawałki nie były zbyt duże. Cebulę kroimy w pióra. Mięso dzielimy na kawałki, 3-4 centymetrową kostkę. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony(...)wypadek, gdyby w trakcie gotowania sos zbyt mocno się zredukował i była konieczność dolania.) Na nim bowiem podsmażamy cebulę lekko prószoną solą. Gdy cebulka już będzie zeszklona, dokładamy warzywa i smażymy kilka minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka, doprawiamy zielem i liśćmi laurowymi. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 2 h, co jakiś czas mieszając. Na koniec
Pichceniomaniakopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych - olej do smażenia - sól, pieprz, liść laurowy Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Duś następne 6-8 minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu(...)mniejsze kawałki czas gotowania się skraca. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju na patelni i delikatnie poukładaj w niej mięso. NIE SÓL . Podsmaż na dużym ogniu z każdej strony po ok.4-5 minut, aż ładnie zbrązowieją. Nie przypal. Podsmażone mięso dodaj do przygotowanej wcześniej bazy pod sos z warzyw. Na średnim ogniu gotuj ok.1,5-2 godziny, aż mięso zmięknie i odparuje
Pasje Jolkipomarańczowej tłuszcz do smażenia natka pietruszki do posypania Mięso myjemy i kroimy w kostkę ok 2x2 cm. Na patelni podlewamy odrobinę tluszcz i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i od czasu do czasu mieszamy, w mędzyczasie kroimy resztę warzyw i pieczarki i dodajemy do naszego gulaszu. Przyprawiamy solą ziołową i ziołami. Smażymy tak ok 15 min, następnie
Gotowanie jest łatwepanierkę. Obtocz kawałki mięsa w mące, następnie zanurz w jajku. Na końcu obtocz w nasionach. Rozgrzej masło na patelni i smaż sznycle na złoty kolor. Groszek gotuj 6 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą. Zawsze opłukuję zielone warzywa zimną wodą aby zachowały ładny zielony kolor. Zmiksuj groszek z nasionami, bazylią, pietruszką, czosnkiem i oliwą. Ugotuj ziemniaki
codojedzeniaszalotkę i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbasa będzie dobrze zrumieniona. Dodaj kiełbasę do ziemniaków. Wrzuć na patelnię szparagi i lekko zrumień. Przełóż do garnka z ziemniakami i dodaj również szpinak. Na końcu usmaż sadzone jajka. Przełóż ziemniaki wymieszane z warzywami i salsiccia na półmisek. Na wierzchu połóż sadzone jajka posypane solą morską i pieprzem. Smacznego! The post Młode
codojedzeniaszczypta Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem. Wlewam do gotującej
wesoła kuchniasałata lodowa czerwona kapusta kiełki marchewka odetnij nogę od brokuły i liście. Podziel na różyczki. Grubo pokrój pora. Warzywa umieść w malakserze. Dodaj słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Dopraw solą zmiksuj na gruboziarnisty farsz. Rozgrzej ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 20 kotletów, 50 -55 gram każdy i smaż na złoty kolor po obu stronach
codojedzeniapuszka krojonych pomidorów * olej do smażenia * sól * pieprz * majeranek * słodka papryka * garść świeżej natki pietruszki Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Całość zalewamy pomidorami z puszki mieszamy i dusimy około 20-25 minut. Pod koniec
Kulinarne przygody