spęczniała i odstawiamy na około 5 minut na teflonową patelnię wrzucamy włoszczyznę śmażymy aż się rozmrozi, dodając ewentualnie odrobinę wody dodajemy pokrojoną drobno paprykę i smażymy dodajemy kaszę, groszek, roztrzepane jajko smażymy mieszając aż jajko się zetnie, przyprawiamy wg. smaku na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćŚwieże warzywa, mięso kurczaka i pełnoziarnisty makaron to szybki, nieskomplikowany pomysł na kolorowy, pożywny obiad dla całej rodziny. Przygotujesz go w zaledwie 30 minut. Składniki: 500g mięsa z kurczaka (pierś, udka bez skóry) 2 małe cebule mała cukinia Strąk czerwonej papryki Kolba kukurydzy (zamiennie ½ puszki) 2-3 ząbki czosnku sól, biały pieprz, tymianek łyżka masła + łyżka oliwy do smażenia(...)cebuli, oprószamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz tymiankiem. Kiedy mięso się przesmaży dodajemy na patelnię kukurydzę, cukinię i paprykę. Przesmażamy razem około 3 minut. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z mąką pszenną i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu kilka minut do mi miękkości warzyw.. Serwować z makaronem, posypane świeżą bazylią i tymiankiem
Pyry na Gazbardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej sos do patelni, wymieszaj i podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! English version Chicken
karmelowyDziękuję! ;) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 średnia cukinia 2 cebule 3 jabłka 3 duże pieczarki portobello 1 garść suszonych żurawin 1 garść suszonych prawdziwków 2 bulionetki do duszenia warzyw 3 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu sól i mielony pieprz 2 łyżki octu cydrowego lub jabłkowego olej Wykonanie: Kapustę przekroić wzdłuż na pół i posiekać drobno. Prawdziwki zalać szklanką(...)lekkiego zrumienienia (około 15 minut). Przenieść do garnka z kapustą. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki ze szczyptą soli i pieprzu (około 5 minut). Dodać do garnka z kapustą. Dodać również jabłka i ocet. Gotować na bardzo małym ogniu. Nie mieszać zanim warzywa nie zmiękną i całość nie zmniejszy wyraźnie objętości - wtedy zamieszać od dołu delikatnie. Gotować długo
zadanie-gotowaniemożecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę z wykałaczki i umieścić w podgrzanej picie w towarzystwie różnych warzyw. U mnie, oprócz typowej sałatki z pomidorów i ogórków, zobaczycie również pokrojone w plasterki buraczki, które zostały mi z pęczka botwinki. Uważam, że buraki genialnie komponują się z mięsem wołowym(...)wodą lub olejem. Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków pita z dodatkiem świeżych warzyw i sosu
Chilli Czosnek i OliwaPrezentuje się na talerzu prześlicznie! Idealna do kurczaka na ostro . Lubicie mięso po meksykańsku? Uwielbiam fajita z grillowanego kurczaka. Mięso jest soczyste i bardzo smacznie doprawione. Podane ze świeżymi warzywami stanowi pyszne danie. Sałatka fajita Składniki: na 4 porcje Marynata 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki świeżej kolendry 1 czosnek solo, mały 1 łyżeczka brązowego cukru(...)ułóż na talerzu. Pokrój cebulę w cienkie krążki, pokrój awokado i paprykę. paprykę wrzuć na patelnię grillową i lekko podpiecz. Posyp sałatkę kiełkami i ułóż na wierzchu pokrojone mięso kurczaka. Udekoruj pokrojoną pietruszką lub kolendrą. Spara Spara The post Sałatka fajita z kurczakiem i warzywami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniacurry, pieprz, sos sojowy, pasta chili Warzywa dobrze myjemy i kroimy. Paprykę kroimy w krótkie paseczki, fasolkę szparagową obieramy z końcówek i kroimy na mniejsze części. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Możecie zastąpić go pastą ze świeżego imbiru, jeśli macie taką. Kolejny krok to rozgrzanie patelni z przyprawami. Wsypujemy na ciepłą głęboką patelnię
vegetanieBardzo smaczna alternatywa dla pasztetu mięsnego. Pasztet na bazie warzyw korzeniowych, czerwonej fasoli i odrobiny pieczonej dyni. Dynia nie jest konieczna, ja użyłam jej wyłącznie do nadania koloru. Do tego ulubione przyprawy i mamy gotowy pomysł na śniadania lub kolacje. Pasztet warzywny jest znakomity na zimno z dodatkiem ostrej musztardy, chrzanu lub domowego keczupu . 4 duże marchewki 1 pietruszka(...)tarta/kasza manna (do zagęszczenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, aby była przezroczysta. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić do cebuli pod koniec smażenia. Poddusić całość i ostudzić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, pokroić w większą kostkę i ugotować. Ugotowane warzywa wyjąć z wody (wywar warzywny można wykorzystać np. do zupy). Fasolę dokładnie opłukać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMarchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości 1 cm. Mango obrałem, miąższ pokroiłem w kostkę. Chili umyłem, przekroiłem wzdłuż, oczyściłem z nasion, pokroiłem na kawałki. Cebulę zmiksowałem razem z czosnkiem, smażyłem na rozgrzanej oliwie 3minuty. Dodałem zmielone orzechy, kurkumę, połamaną na kawałki laskę cynamonu, goździki, cukier i sól. Zawartość patelni dokładnie wymieszałem, następnie dołożyłem marchew
R'n'G KitchenPulpety wołowe dyszone razem z warzywami, podane z makaronem to przepis na pyszny, szybki i sycący obiad. Ja użyłam makaronu razowego w kształcie muszelek, który świetnie sprawdza się w takich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi(...)mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony. Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną w półksiężyce oraz seler naciowy pokrojony na mniejsze kawałki, podsmażyć, pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę całość podsmażyć. Do podsmażonych warzyw dodać pulpety, podlać 2 szklankami wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, dusić przez
magiczna kuchnia Kasilaska selera naciowego, 1/2 marchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści jarmużu. 1 h poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami . Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek(...)trochę soli i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na baaaardzo rozgrzaną patelnię (u mnie-bez tłuszczu) na placuszki o wybranej średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron. Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione awokado wymieszane z olejem lnianym (możemy posolić do smaku). Nakładamy ulubione warzywa i kiełki. Na drugie śniadanie, w inny dzień zamiast naleśników możecie dziecku
Jeść, by żyć w zdrowiuDzisiaj propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki duszone z młodymi warzywami. POLĘDWICZKI Z MŁODĄ MARCHEWKA I SZALOTKĄ Składniki: 1 duża polędwica wieprzowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz dodatkowo: 8-10 szalotek 1/2 opakowania młodych marchewek (ok.200 g) odrobina tymianku do smaku opcjonalnie 1 łyżka mąki+1/3 szkl wody Przygotowanie: Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy(...)godzinę (ja odstawiałam na cała noc). Polędwicę obsmażamy w całości na rozgrzanej patelni na tłuszczu, następnie podlewamy wodą (ok. 1 szklanki) i przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 25 minut, przewracając od czasu do czasu. Po tym czasie do polędwicy dodajemy obrane szalotki oraz marchewkę i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku solą,pieprzem, tymiankiem
Bon appetit mon amieszczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne na świeżo , a obłędne po odsmażeniu . Polecam , wystarczy troszkę się pomęczyć i efekt jest(...)kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut
Ogrodnik w podróżypowietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam(...)prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with
karmelowyChociaż start w nowej pracy tego nie ułatwia, ale muszę narzucić sobie jakiś system, aby coś gotować, smażyć lub piec. Tymczasem w niedzielę na moim talerzu wylądował kurczak z warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST. Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu 2 marchewki 1 cukinię(...)opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz
Emskie Smaki