warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:286/829)

PRZYKŁADOWY DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEGO DZIECKA 195

laska selera naciowego, 1/2 marchewki, garść kiełków słonecznika i kiełków zielonego groszku , 1/2 pomarańczy, 5 liści jarmużu. 1 h poźniej - drugie śniadanie: komosowo - gryczane naleśniki awokado, kiełkami i surowymi warzywami .   Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej moczonej przez noc, 1/2 szklanki komosy ryżowej moczonej przez noc, woda, sól, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oleju lnianego, kiełki brokuła, słonecznika, świeży ogórek(...)trochę soli i blendujemy na gładką masę. Wylewamy na baaaardzo rozgrzaną patelnię (u mnie-bez tłuszczu) na placuszki o wybranej średnicy (u mnie - około 8 cm). Smażymy z obydwu stron.  Na przestudzone placuszki nakładamy rozgniecione awokado wymieszane z olejem lnianym (możemy posolić do smaku). Nakładamy ulubione warzywa i kiełki. Na drugie śniadanie, w inny dzień zamiast naleśników możecie dziecku

Jeść, by żyć w zdrowiu
Polędwiczki z młodą marchewką i szalotką 96

Dzisiaj propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki duszone z młodymi warzywami.  POLĘDWICZKI Z MŁODĄ MARCHEWKA I SZALOTKĄ Składniki: 1 duża polędwica wieprzowa 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól, pieprz dodatkowo:  8-10 szalotek 1/2 opakowania młodych marchewek (ok.200 g) odrobina tymianku do smaku  opcjonalnie 1 łyżka mąki+1/3 szkl wody Przygotowanie: Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy(...)godzinę (ja odstawiałam na cała noc). Polędwicę obsmażamy w całości na rozgrzanej patelni na tłuszczu, następnie podlewamy wodą (ok. 1 szklanki) i przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 25 minut, przewracając od czasu do czasu. Po tym czasie do polędwicy dodajemy obrane szalotki oraz marchewkę i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku solą,pieprzem, tymiankiem

Bon appetit mon amie
Pierogi z warzywami i soczewicą 228

szczęście tak jak reszty domowników , co powoduje że często goszczą na stole . Zazwyczaj są z nadzieniem mięsnym , kapuścianym , ruskim lub grzybowym , ale tym razem troszkę pozmieniałam i poeksperymentowałam . Z warzywami i soczewica są naprawdę wyśmienite , a okraszone prażoną cebulką lub boczkiem , nie mają sobie równych . Cudowne na świeżo , a obłędne po odsmażeniu . Polecam , wystarczy troszkę się pomęczyć i efekt jest(...)kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut

Ogrodnik w podróży
Kurczak z dynią i jabłkami / Chicken with pumpkin and apples 177

powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest to tak na prawdę łatwe danie jednogarnkowe, które posmakuje każdemu. Polecam(...)prawie odparuje, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż ponownie boczek z grzybami do patelni, wmieszaj ziemniaki, dynię i jabłka, ułóż na nich kurczaka i przykryj. Duś na małym ogniu przez 30-45 minut, aż kurczak przestanie być różowy w środku a warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne, udekoruj rozmarynem i podawaj. Smacznego! English version Chicken with

karmelowy
Kurczak, warzywa, ryż 145

Chociaż start w nowej pracy tego nie ułatwia, ale muszę narzucić sobie jakiś system, aby coś gotować, smażyć lub piec. Tymczasem w niedzielę na moim talerzu wylądował kurczak z warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST.  Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię(...)opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz

Emskie Smaki
Czas na krewetki kilka pomysłów 159

należy posiekać i usmażyć na złoty kolor na oliwie z oliwek. Na patelni należy ułożyć krewetki i kotlety. Mięso należy smażyć około 15 minut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas(...)ząbków czosnku, natka pietruszki, sól pieprz, 1 łyżeczka masła do smażenia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka soku z cytryny. Spaghetti to bardzo szybkie i proste danie. Na patelni rozpuszczasz masło i wrzucasz obrane i wyczyszczone krewetki wraz z czosnkiem, smaż je około 5 minut od czasu do czasu mieszając. W drugim garnku ugotuj makaron al dente. Odcedź i wrzuć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami 200

najpyszniejszych elementów sałatki jest brokuł. Pokrojony na cienkie plasterki, krótko grillowany na gorącej suchej patelni, nieco się zwęgla i zyskuje dymny smak. Nieco mięknie, ale nada pozostaje chrupiący. Miałam ochotę podjadać go na samo niczym chipsy! ➤ Spróbuj także: Sałatkę z kuskusem perłowym, warzywami, fetą i kuminowym jogurtem .  Z kolei kalafior dodany do sałatki na surowo przypomina w smaku kalarepkę(...)sałatkę, którą możecie podać na przyjęciu, ale też zabrać ze sobą do pracy. Właśnie taki towarzyszył mi pomysł na dzisiejszy wpis, gdy natknęłam się na ten przepis. Wykorzystane tu warzywa dobrze znoszą transport i upływ czasu, dlatego sałatka będzie równie pyszna następnego dnia. Sałatka warzywna z dukkah, sosem jogurtowym z fetą i grzankami Składniki / na 4 porcje obiadowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielone kluski śląskie. 129

warzywami : (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz 5-6 brykietów szpinaku mrożonego Ziemniaki obieramy i gotujemy, możecie również gotować w mundurkach i obrać po ugotowaniu. Następnie należy wystudzić i przepuścić przez praskę lub zemleć. Kiedy ziemniaki studzą się przesmażamy szpinak na suchej patelni, aby odparować(...)odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche. Możemy lekko podlać całość wodą, jeśli będzie zbyt

vegetanie
Caponata inaczej 178

łyżki parmezanu 4-5 szklanek wody Wykonanie: Warzywa myjemy, ziemniaki i cebulę obieramy. Bakłażana kroimy w kostkę, układamy na papierze do pieczenia, posypujemy pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami z zalewy, pieczemy w piekarniku w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce przez 20-25 minut.   Na dużej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w cienkie talarki(...)patelni podsmażcie na klarowanym maśle pokrojone w talarki pieczarki, przyprawcie dobrze pieprzem i lubczykiem. Pieczarki i cukinię z cebulą wlejcie do garnka, w którym znajdują się bakłażany i ziemniaki. Dolejcie resztę wody i pół szklanki kaszy. Dodajcie tarty parmezan, rodzynki i ocet winny, wszystko solidnie doprawcie. Duście na małym ogniu kilkanaście minut do miękkości kaszy i połączenia wszystkich warzyw

Zasmakuj Kuchni
Smażony makaron z kurczakiem, sokiem pomarańczowym i trawą cytrynową 199

wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą na nakarmienie 4 osób. Składniki: 200g(...)przypaliło. Trawę cytrynową miażdżymy, aby uwolnić jej aromat i bardzo drobno siekamy. Dodajemy ją na patelnię. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy około 2 minut mieszając co chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pozostałe warzywa – paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię. Smażymy przez chwilę, aby papryka nadal była chrupią

Jacob Tastes
Wegańska zupa cebulowa 128

średniej wielkości kostkę. Na patelnię dodajemy 2 łyżki tymianku, bazylię, oregano, 2 liście laurowe oraz cukier i smażymy na małym ogniu przez 20 minut, do czasu aż stanie się bardzo miękka. Po tym czasie wsypujemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dolewamy wina. Całość dusimy i czekamy aż alkohol wyparuje.  3. Gdy warzywa w bulionie staną się miękkie

Bananowe Pole
Leczo z cukinią, fasolką szparagową i makaronem 128

osolonym wrzątku , odcedzić na sicie. Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę oraz cebulę, przykryć i   przesmażyć 3-4 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę oraz papryki, wymieszać dusić kolejne 3-4 minuty, dodać cukinię, całość dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie, w międzyczasie doprawić do smaku solą

Wanilia i Kardamon
Błyskawiczny kuskus z warzywami i kurczakiem 162

gotowy w 15 minut! Iście Błyskawiczny Piątek dziś mam! :D Nóż do siekania gotowy. Deska do krojenia przede mną. Czas, start! Przytknąć czajnik z wodą, przeszperać lodówkę w poszukiwaniu warzyw, splądrować zamrażarkę za kawałkiem mięsiwa, odpalić zamrożone mięsiwo w mikrofali. Wrzątkiem co trzeba potraktować Trochę posiekać, krzynę pokroić, zdeczko podsmażyć, ciupinę przyprawić. Zagarnąć wszystkie składniki do michy. I oto jest(...)zamrażarce poporcjowane i już wcześniej pokrojone kawałki kurczaka, przydatne właśnie na takie szybkie gotowanie . Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i posypać przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na złoto. Cebule posiekać w drobną kostkę. Papryki i ogórek kiszony pokroić w małe kawałki. Kuskus, mięso i warzywa wrzucić do miski, dokładnie razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku - lub innymi ulubionymi

Grunt to przepis!
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 172

sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki. Marchewkę pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tofu: Tofu odsączyć z płynu. Położyć na ręczniku papierowym i delikatnie dociskać aby usunąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru(...)patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodać marchewkę i trzymać na ogniu . Wrzucić cukinię i smażyć około 5 minut. Dodać śmietankę kokosową ( biały płyn zebrany na górnym poziomie puszki, a pozostałą wodę kokosową można wykorzystać do ugotowania np. jaglanki ). Przemieszać i dodać wcześniej przygotowany sos. Spróbować, czy smak jest dobry. W razie czego dosolić do smaku

Jaglusia
Makaron ryżowy z sosem kokosowym i tofu 187

sobą sos ostrygowy, rybny, sojowy, miód, curry i kurkumę. Odstawić. Warzywa: Cukinię obrać, pokroić w plasterki a następnie w ćwiartki. Marchewkę pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Tofu: Tofu odsączyć z płynu. Położyć na ręczniku papierowym i delikatnie dociskać aby usunąć nadmiar wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z każdej strony do uzyskania złotobrązowego koloru(...)patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodać marchewkę i trzymać na ogniu . Wrzucić cukinię i smażyć około 5 minut. Dodać śmietankę kokosową ( biały płyn zebrany na górnym poziomie puszki, a pozostałą wodę kokosową można wykorzystać do ugotowania np. jaglanki ). Przemieszać i dodać wcześniej przygotowany sos. Spróbować, czy smak jest dobry. W razie czego dosolić do smaku

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania