parę minut, tak aby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały. Zwilżamy dłonie zimną wodę i formujemy płaskie kotleciki. Na patelni grillowej lub grillu elektrycznym rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy burgery z obu stron na złoty kolor. Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami na np. na bazie kasz. Sałatka z kaszy bulgur: 200 g kaszy bulgur 4 pomidory 1/2 czerwonej
Qchnia po prostusmaku płatki migdałów do podania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pora i cebulę kroimy w cienkie paski. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. 2. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeszcze chwilę smażymy. 3. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, na wysokość około 2 cm ponad poziom warzyw. Gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków
W kuchni Katieniej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed podaniem dodajemy pestki dyni
KardamonovyDokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować klopsy i obtoczyć dodatkowo w bułce tartej. na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy z dwóch stron na złoty kolor. Smażyć na małym ogniu. Podawać z ziemniakami, frytkami w towarzystwie warzyw. Klopsy są rewelacje, delikatne w smaku
Kuchnia Pokoleńzrobić żeby odmienić obraz i smak klasycznej zupy pomidorowej? W sezonie letnim kiedy rodzimych aromatycznych warzyw mamy pod dostatkiem, w tym najlepsze Polskie pomidory, przy pomocy których może powstać Włoska zupa krem z pomidorów z pesto. Taka mała zmiana zamiast przecieru, świeże pomidory dodatkowo marchew i pesto i miłe smakowite zaskoczenie gotowe. Włoska zupa krem z pomidorów z dodatkiem(...)tarce na grubych oczkach, a selera kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy, aż się zeszkli, dodajemy startą marchew i selera, zasypujemy mąką i razem smażymy przez kilka minut. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy przesmażone warzywa razem z pomidorami i gotujemy przez 20 min. Zupę blendujemy, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką
Księga-Smakuwędzona papryka -przyprawy harissa, masala -majeranek Udka kroimy na kawałki. Przyprawiamy i skrapiamy olejem. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy na kawałki. Marchew kroimy w półplasterki. Pora kroimy w krążki, czosnek w kostkę. Odsączoną fasolę przesypujemy do garnka. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso. Połowę mięsa przekładamy do garnka z fasolą a do reszty dodajemy marchew, pora
Maminek kulinarnykalafiora. Warzywa umieszczamy na blasze piekarnika i pieczemy w 200 stopniach C przez około 30-40 min. Opcjonalnie warzywa możemy ugotować na parze. Batata kroimy w kostkę. Kalafior dzielimy na mniejsze kawałki. Papryki myjemy i odcinamy wierzch. Oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju. Cebule drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na desce do krojenia. Cebule i czosnek
Pyry na GazJajka roztrzepać widelcem . Kotlety oprószyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami. Smacznego
Różne smaki w kuchnizalewamy wrzątkiem. Po upływie 2 minut wyjmujemy z wody i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i pozostałe masło. Dodajemy cebulkę i pokrojony czosnek. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut, często mieszając, aż warzywa zmiękną i zrobią się szkliste. Nie rumienimy. Dodajemy kurki i pokrojonego pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i szczyptą chili
cool and mintypietruszkę ścieramy na grubej tarce, seler kroimy w plasterki, pora w cienkie krążki, czosnek drobno siekamy. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy pory, liście laurowe, i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa i dusimy przez kolejne 15 minut. Wyjmujemy liście laurowe. Do miksera wkładamy ugotowana kaszę jaglaną, uduszone warzywa, orzechy, pozostały
Moja Mama Gotujeprzejdzie przyprawami i będzie z wierzchu chrupiący. Kapelusze zdejmujemy z patelni przez przykrycie ich talerzem i energiczne odwrócenie patelni, odklejamy pergamin. Podczas smażenia grzybów przygotowujemy cukinię. Cukinię po długości kroimy w bardzo cienkie słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka do warzyw z ząbkami. Wrzucamy do gorącej wody z dodatkiem soli i cukru. Po ok 2 min odcedzamy, cukinia
Moniki Smakołykipiekarnika razem z marchewką. I piecz jeszcze kolejne 15 minut. Cebulkę pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na łyżce oleju, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i podsmaż aż zmięknie. Wymieszaj z kuskusem, dopraw do smaku. Podawaj z pieczonymi warzywami oraz sałatą
wysmienitybulionu. Parę gałązek natki pietruszki dodać w całości do zupy. Gotować na średnim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz, kurkumę i chilli w proszku. Wymieszać. Całość zmiksować na gładki krem. Migdały uprażyć na patelni. Wykonanie marynaty do krewetek: Krewetki, jeśli mrożone, rozmrozić, umyć i zdjąć pancerz. Ostrym nożem naciąć wzdłuż grzbiet krewetki
gutfutzaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki
Państwo Wojtczuk gotująrównież wrzucamy do warzyw. Dorzucamy przyprawy i oraz przecier i dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się połączyły z warzywami. Z warzywnej masy formułujemy wałeczki nieco grubsze niż palec, o długości 6 - 8 cm i od razu obtaczamy w sezamie. Na patelnię wlewamy olej na wysokość ok. 1 cm. Kebaby smażymy na złoty kolor z obu stron. Smakują wyśmienicie zarowno
Kuchnia od dwojgaobierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw (jak rosół). Przestudzoną kiełbasę obierz z flaczka, pokrój na plastry, obierz i pokrój w kostkę pozostałe dwie cebule. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kiełbasę z cebulą, podsmaż. Zakwas przelej do miski, dodaj odrobinę zimnej wody aby go lekko rozrzedzić, dodaj śmietanę
Garniec Magaliesojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy. Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie i zalewamy nim warzywa i kurczaka, aby zagęścić sos. (Jeśli sosu jest za mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody) Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku. Całość smażymy jeszcze przez
Bon appetit mon amiekokosowe oraz wodę. Rozrabiamy ciasto. W cieście maczamy kawałki ryby i smażymy je na głębokim tłuszczu. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy olej kokosowy podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cukinię, pomidorki koktajlowe przecięte na połówki oraz cebulę pokrojoną w pióra. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy sos słodko- kwaśny i gotujemy kilka minut. Do ugotowanego sosu wrzucamy usmażone w cieście kawałki ryby
Bon appetit mon amiedrobno kroimy ) Krok 2 Cukinię obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Krok 3 Paprykę czerwoną i białą kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii i smażymy na odrobinie oleju. Krok 4 Kiedy nam warzywa puszczą sok dodajemy pokrojone ogonki i środki z pieczarek, całość dusimy i podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.Chłodny farsz
Różowa kuchniaZiemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę i zrumienić na patelni. Dodać do wywaru. Zagotować. Teraz zacierki: odstane ciasto ścierać na tarce bezpośrednio do gotującej się zupy. Gotować 2 minuty
Posadzone i zjedzonepół litra) i gotuj pod przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko kokosowe i chrzan. Zagotuj. Zblenduj. Podawaj np. j z grzankami i słonecznikiem – chleb pokrojony w kostkę podsmaż na suchej patelni, a pod koniec smażenia dodaj słonecznik. Smacznego! ps. Ta zupa naprawdę ma taki kolor Artykuł Kremowa zupa
greenscarftwardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli pomidor czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni z odrobina masła lub kupić gotowe) sól, pieprz 4 listki bazylii papryka ostra i słodka w proszku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Mozzarellę, jajka oraz chorizo kroimy w plastry i razem z roszponką oraz warzywami wkładamy do miski. Oliwę
ChilliJemyprzekładamy ją z powrotem do miski, ścieramy do niej marchew i pietruszkę (możemy pominąć jeśli nie lubimy tych warzyw) dodajemy posiekana natkę pietruszki, przyprawy, wbijamy 2 całe jajka oraz dodajemy make. Mieszamy całość do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. 3. Rozgrzewamy patelnie z niedużą ilością oleju i smażymy placuszki na rumiana z oby dwóch stron. Podajemy ze śmietaną/jogurtem lub sosem
Gotowanie...to proste !więcej koloru) sól i pieprz olej kokosowy lub oliwa do smażenia Papryki myję i przekrawam na pół wszerz warzywa. Odkrawam krążki szerokości ok. 0,5 cm w najszerszym jej miejscu. Odkrawamy tyle krążków, ile chcemy wbić do nich jajek. Na patelni rozgrzewam ok. 2 łyżki oleju kokosowego, układam na niej krążki, do każdego wbijam jajko. Solę i pieprzę oraz przykrywam
Cooking Monsteridealnie pasują płatki parmezanu. Niestety zabrakło ich tym razem. Szparagi umyłam i odłamałam zdrewniałe końcówki. Obieraczką do warzyw zrobiłam z nich długie i cieniutkie plastry. Skropiłam oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Płatki z migdałów podprażyłam na suchej patelni. Jak lekko przestygły dodałam do szparagów. Wszystko razem delikatnie wymieszałam i doprawiłam solą morską i świeżo zmielonym
Jemy Pijemyinaczej podgotowywanie, aby zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy
Podróż w kulinariaścieramy na tarce na dużych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew i pieczarki podsmażamy do czasu aż warzywa zmiękną. Jajka wbijamy do miski. Roztrzepujemy. Dodajemy jogurt i mąkę. Doprawiamy tymiankiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni dwa omlety. Podajemy na ciepło. źródło: przepis własny Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 0,30h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryobierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw (jak rosół). Przestudzoną kiełbasę obierz z flaczka, pokrój na plastry, obierz i pokrój w kostkę pozostałe dwie cebule. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kiełbasę z cebulą, podsmaż. Zakwas przelej do miski, dodaj odrobinę zimnej wody aby go lekko rozrzedzić, dodaj
Garniec Magalielitrów wody 2 spore skrzydełka pół marchewki 1/2 sporej pietruszki 1/2 opieczonej cebulki ( np. na patelni lub gazie ) kawałek pora ( ja daje skórkę z pora wielkości 5-7 cm - potem łatwiej jest mi ja wyjąć ) 1/2 łyżeczki warzyw suszonych bez soli ( może być tez Vegeta czy warzywko ) sól, pieprz do smaku Na kluseczki: 1 - 2 jajka ( jedno jeśli lubmy rzadsze
Gotowanie...to proste !Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i... gotowe :) Przechowywać w szczelnym pojemniku. Używać do czerwonych mięs, drobiu i warzyw. Uwaga Jeżeli używamy całych nasion to dla wydobycia aromatu kolendrę, goździki, ziele angielskie i czarny pieprz warto przed zmieleniem podgrzać na patelni przez około 1 minutę, a dopiero później utłuc w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawłożyć królika i dobrze wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Następnie królika wyjąć i obsmażyć z obu stron na patelni, ponownie włożyć do garnka, podlać wodą , ok 0,5 l dodać szafran. Dusić ok godzinę aż mięso będzie miękkie. Mięso wyjąć, warzywa zmiksować i dodać śmietanę, ponownie zagotować. Ja podałam królika z pęczakiem i surówką z białej kapusty, wszystko polane sosem
Gotowanie jest łatwewielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona
potrawyregionalnekrzyż od spodu, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój w ósemki. W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty . Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut . Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę. Duś wszystko
Food SquareZrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę
Kuchnia Pokoleńseler naciowy kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji), cebulę w piórka i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się cebuli. Wrzucamy je do gorącego bulionu wraz z resztą warzyw i gotujemy 20 minut. Po tym czasie, za pomocą blendera miksujemy na gładki krem, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy
Be Fit Be Strongwolnym). Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę ) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na rozgrzaną patelnię formując placuszki (około 2 łyżki na 1 placuszka). Smażymy na rumiano z dwóch stron
VioletoweKucharzeniemięso wyjmujemy łyżką cedzakową, wyrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i liście pora. Wywar z mięsa przelewamy na patelnię na której smażyła się wątróbka, ustawiamy wysokie grzanie i redukujemy płyn co najmniej dwukrotnie, do pozostałego wywaru dodajemy pokruszoną kajzerkę. Mięso, warzywa, namoczoną kajzerkę wraz z pozostałym wywarem, wątróbkę wraz z cebulą trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa
Rozpustne gotowaniewędzonego boczku tłustego 2 łyżki oleju pieprz 1 łyżeczka oregano sól 100 ml śmietany gęstej Przygotowanie Warzywa umyłem i oczyściłem . Liście cykorii pokroiłem na paski, pieczarki i pory pokroiłem na cienkie plasterki. Boczek pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem na patelni olej, na dużym ogniu wysmażyłem z boczku skwarki, które potem wyjąłem z patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu na małym
R'n'G Kitchencukini dodajemy stopniowo zmiksowane warzywa i kosztujemy czy smak nam odpowiada. My do cukini dodaliśmy całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy
Kuchenne Wariacjemięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do czasu zarumienienia. Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na suchej patelni. Sałatę, pomidory i ogórka mieszamy w misce z sosem czosnkowym, wykładamy na talerze, na wierzch kładziemy mięso, całość posypujemy rumianymi grzankami. Warzywa możemy również ułożyć na talerzu bez uprzedniego wymieszania z sosem czosnkowym, dopiero po wyłożeniu mięsa i grzanek możemy
Kuchenne aromatychińskich 200 ml bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na patelni. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki kroimy w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy
VioletoweKucharzenieCukinię umyć i osuszyć, a następnie pokroić na cienkie paseczki przypomocy obieraczki do julienne lub obieraczki spiralnej do warzyw. Krewetki oczyścić i obrać - my zostawiliśmy ogonki. Papryczkę oczyścić z nasion i bardzo drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać 1/3 przeciśniętego czosnku oraz szczyptę suszonych płatków chili i dorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia
Plate of Joynaczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z marchewką i podduszamy. Gdy zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Podlewamy bulionem i zaciągamy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Warzywa ze śmietaną przekładamy na mięso. Pieczemy pod przykryciem w 200*C przez 50 minut. Pod koniec możemy zdjąć folię
VioletoweKucharzeniełyżki uprażonych pestek dyni do posypania Cebulę posiekać. Dynię, marchewkę i ziemniaka pokroić w kostkę. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę. Dodać imbir i kurkumę, smażyć 2 minuty. Następnie dodać dynię, marchewkę i ziemniaka - smażyć razem przez 5 minut. Warzywa zalać bulionem i gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do miękkości). Zupę zdjąć z płyty,zmiksować. Dodać mleko kokosowe
Pełny talerzłyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowaświeżo zmielony 400 g suszonych śliwek 200 g suszonych daktyli 3 duże cebule 500 g pieczarek Do głębokiej patelni wlewamy 1 litr wody, góra 1.5 litra. Dodajemy umyte mięsko i gotujemy. Jeżeli pojawią się szumowiny to wyławiamy. Następnie dodajemy umyte warzywa z włoszczyzny, marchew, pietruszkę i seler obieramy. Pieczarki myjemy i wrzucamy w całości, cebulka pocięta na talarki. Gotujemy, dusimy
ClauditteMissCooking180st C. Pomidory sparzyć i obrać z nich skórę. Na łyżce oleju podsmażyć z przyprawami. Grillowane warzywa przełożyć do miksera, dodać pomidory i 2 łyżki oleju z oliwek. W razie potrzeby doprawić do smaku - I sos gotowy:-). Na patelni spod pomidorów podsmażyć mięso. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, posypać mięsem i szczypiorem.................... Smacznego przypraw zawsze dodaję po szczypcie
Gaździnka warzyimbir i czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce tarce.Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.W wysokiej patelni lub szerokim garnku z grubym dnem rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić pokrojone mięso, podsmażyć, dodać starty imbir i czosnek, podsmażyć, dodać świeże warzywa, podsmażyć, dodać mrożone warzywa i podsmażyć.Następnie wlać 2/3 szklanki wody, doprowadzić do wrzenia, dodać 2-3 łyżki sosu
Mix smakupietruszka lub seler1 niepełna szklanka wody1 łyżka śmietany 18%1 łyżka mąki pszennejSposób przygotowania:1. Mięso podsmażyć na patelni. Dodać posiekaną cebulkę i obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić.2. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić do miękkości.3. Warzywa z mięsem zalać wodą, podgrzać.4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, śmietanę i odrobinę zimnej wody. Wlać do mięsa
Kuchnia domowa Anizależności od upodobań wywar mięsny na kościach, lub warzywny. Fasolę namoczyć na noc. Groch gotować z warzywami i przyprawami, w wersji mięsnej oczywiście na kościach i boczku. Fasolka dość szybko mięknie, więc wystarczy godzinka na wolnym ogniu. Na patelni podgrzewamy masło, smalec lub oliwę i robimy zasmażkę z dwoma łyżkami mąki. Po dodaniu zasmażki doprawiamy do smaku
Apetyczna babeczkalaurowy 3 ziarenka pieprzu 1 płaska łyżka suszonego majeranku Ciecierzycę moczę przez noc, a następnie gotuję do miękkości. Warzywa obieram - marchewki kroję w półplaterki, ziemniaki w niedużą kostkę, dynię w średnią kostkę, a patisona nie obierając, także w kostkę. Na patelni rozgrzewam nieco oleju i szklę na nim cebulę, po czym dodaję marchewkę, ziemniaki i dynię, chwilę podsmażam i podlewam
W kuchni Karmel-itkiodrobiną wody. Do garnka dorzuciłam ziemniaki i pomidory. Podlałam odrobiną wody. Dusiłam ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa były miękkie. Na końcu dorzuciłam fasolkę szparagową, której wystarczy 5 minut. Gulasz doprawiłam solą, pieprzem i wędzoną papryką. W międzyczasie na patelni na maśle usmażyłam jajka sadzone. W głębokim talerzu ułożyłam gulasz, a na wierzchu położyłam jajko sadzone
Chilli Czosnek i OliwaJajka roztrzepać widelcem . Kotlety opruszyć mąką. Po kolei każdy z kotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami. Smacznego
Słodkości i nie tylkogniazdko. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego
Monia miesza i gotujelubię zimy jeszcze z jednego powodu – braku smacznych warzyw i owoców. Zdecydowanie przerzucam się wtedy na mrożonki wszelakie i to w nich poszukuję smaków. Oczywiście to wciąż nie to samo, ale jednak daje mi namiastkę kolorów i posmaku cieplejszych dni w środku zimy. Dziś danie szybkie (jak to z mrożonki), o lekko azjatyckich korzeniach. Składniki na 2 porcje(...)sezam drobno posiekana natka pietruszki sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi do smaku Wykonanie: Do głębokiej patelni wlać bulion, dodać mieszankę chińską. Dodać sos sojowy i ostrygowy, wymieszać. Czosnek drobno posiekać, dodać do całości. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dusić do momentu, aż warzywa osiągną odpowiadająca nam miękkość. Pod koniec wrzucić umyte i lekko rozmrożone krewetki w pancerzach. Dusić
gutfutulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki z sosem wielowarzywnym(...)grubych oczkach, dodać jajka , mąkę i przyprawy, dokładnie rozmieszać i połaczyć składniki. Smażyć na rozgrzanej patelni. Ja lubię , kiedy placuszki są rumiane. Sos to połączenie wszystkiego tego co wymieniłam w przepisie...paprykę ścieram na tarce o dużych oczkach, czosnek wyciskam przez praskę, resztę warzyw drobniutko kroję. Dodaję jogurt, majonez i przyprawy. Można podawać...Smacznego
Gosia gotujesłabość do wina w połączeniu z warzywami i rybą. Próbowałam już kilkakrotnie i jestem zachwycona. Dziś propozycja podania łososia właśnie z dodatkiem wina. Lekki, przyjemny obiad. Składniki: 600 g filetu z łososia 1 szt cebula 1 szt por 3 łyżki suszonego koperku 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 szt białego wina 1 łyżka oleju(...)koperkiem i pieprzem ziołowym. Odstawić w chłodne miejsce. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni na łyżce oleju. Dodać por pokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z ryżem
Pasja Smakuziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia frytek przyprawa gyros Pierś pokroić na małe kawałki.Natrzeć olejem i przyprawą gyros.Odstawić. Usmażyć frytki ,a następnie pierś (na patelnię nie trzeba lać oleju bo wystarczy ten z mięsa) Frytki wyłożyć do foremek(...)łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Upieczone frytki z mięsem i serem polać delikatnie sosem czosnkowym, na to wyłożyć pokrojone warzywa i na to znowu sos czosnkowy
Agusiowe smakołykiPrzepis na kurczaka pieczonego z warzywami w sosie pomidorowym z lekką nutą pomarańczy. Proszę się nie sugerować nazwą, potrawa jest tylko inspirowana kuchnią hiszpańską, ale nie mam pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;)) 2 cebule papryka czerwona pomarańcza puszka krojonych pomidorów 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny(...)osuszyć, dzielimy na porcje i usuwamy skórę. Oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Pomarańczę wyparzamy w gorącej wodzie i kroimy na ćwiartki. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy na kawałki podobnej wielkości. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego warzywa i ćwiartki pomarańczy. Pomidory miksujemy z wodą, czosnkiem, ziołami, łyżką oliwy i łyżką octu balsamicznego
e-PrzepisyKulinarnejajo, soda i mąka. Udusiłam warzywa z kiełbaską: * 1/2 laski kiełbasy * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 15 dkg brokuła * 15 dkg kalafiora * mały por opcjonalnie cebula * fasolka szparagowa - 1 garść * 1/2 papryki * odrobina oleju * przyprawy: sól albo ziarenka i pieprz * magiczny dodatek - sos ciemny pieczeniowy Wszystko w niewielkich ilościach, ponieważ później na patelni robi się tego taaaaak dużo(...)porem i marchewką pokrojoną w talarki na patelni. Jak już się troszkę zeszkliło dodałam kalafior, brokuł, fasolkę i paprykę. Poddusiłam pod przykryciem i przyprawiłam do smaku. Gotowy farsz nakładałam na naleśniki i zwijałam w rulonik. Na koniec polałam sosem pieczeniowym ciemnym :D Ten sos świetnie komponuje się z duszonymi warzywami i naleśnikiem. Tak bardzo od siebie teraz: zjadłam
Pieprzyć z FantazjąAjwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie komponują się z ajwarem i kontrastują z fetą. Fetę można zamienić na tofu, czyniąc zapiekankę wegańską :) 2-3 porcje: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 300 g ajwaru 3 średnie pomidory 1 ząbek czosnku(...)pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skóry i pokroić drobno, dodać do warzyw i ryżu. Zalać szklanką wody, dodać przyprawy i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką
Kucharzycazapiekanka z boczkiem i kalafiorem Zapieczone warzywa, pod kołderką z sera, połączone z przesmażonym boczkiem. To propozycja posiłku, który świetnie się sprawdzi w te deszczowe dni. składniki dla czterech osób 200 g podwędzanego boczku 1 papryka żółta 1 kalafior 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g miękkiego żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)miękko). Boczek kroimy w drobną kostkę, a następnie przesmażany go na patelni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem Ugotowane ziemniaki obieramy z łupin, dzielimy na ćwiartki i wkładamy do żaroodpornego naczynia, dokładany cebulę pokrojoną w piórka, drobno posiekamy czosnek, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa solimy, pieprzymy, polewamy oliwą i mieszamy. Następnie pomiędzy ziemniaki
Miód i pieprzlepsze! Mięciutkie , delikatne , puszyste – takie najbardziej mi smakuje i takie też najczęściej przygotowuję. Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione pizzerinki – z szynka i warzywami. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 6 szt ) CIASTO: - mąka – 200 g - letnia niegazowana woda mineralna – 125 ml - drożdże – 20 g - oliwa z oliwek – 2 łyżki - gruba sól morska(...)kroimy w paseczki. Paprykę kroimy w kosteczkę, k ukurydzę odsączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy olej. Lekko złocimy cebulę … dodajemy wędlinę. Chwilę razem podsmażamy. CAŁOŚĆ: Ciasto smarujemy sosem pomidorowym ( ja posmarowałam bardzo cienko , gdyż tak lubię , Wy możecie śmiało dodac więcej ). Układamy wędlinę i warzywa. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni
Ostra na Słodkoricotty 1/2 łyżki natki pietruszki 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz warzywa: 80 g bobu garść świeżego szpinaku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do posypania: 1 łyżka płatków migdałowych Przygotowanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Płatki migdałowe: Płatki migdałowe wsypać na patelnię i prażyć na minimalnym ogniu przez około 10 min do uzyskania złotobrązowego koloru. Uwaga(...)powstały grudki. Gotować przez około 5 min. Dodać ricottę, natkę pietruszki, czosnek, doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt rzadki dodać trochę mąki i ponownie zagotować. Warzywa: Bób gotować w osolonej wodzie około 7 min. Odcedzić. Szpinak podsmażyć na 1 łyżce oleju. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodać warzywa i makaron. Wymieszać i spróbować
Jaglusiafrittaty ( link ). Frittata jest idealna na piknikow ą przekąskę. Jest te ż stworzona dla dzieci, które często kręcą noskiem na widok kolorowych warzyw. Z doświadczenia wiem, ż e tak ą frittat ę zjedzą bez mrugnięcia okiem ;) Smacznego :) SKŁADNIKI 8 jaj 1 papryka żółta 1 papryka(...)kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 2-3 łyżki). Cebulę podsmażamy z wyciśniętymi 2 ząbkami czosnku. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Po ok. 5 minutach do papryki dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut. Na koniec
La grande e la piccola cuocaWlać olej, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Pestki podprażyć na suchej patelni. Kalafiora obrać z liści, opłukać, oczyścić, włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć i gotować do pożądanej miękkości, najlepiej al dente. Nie rozgotowujmy warzyw! Kalafiora podzielić na kawałki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Posypać pestkami dyni. Tak przygotowany
królestwo garówwarzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Cebulę podsmażamy na patelni(...)jeszcze chwilę przysmażamy. Po chwili kaszę zalewamy połową bulionu i patelnię nakrywamy pokrywką. Kiedy kasza wchłonie bulion, wtedy wlewamy kolejną porcję płynu. W międzyczasie dodajemy groszek i paprykę. W miarę potrzeby uzupełniamy bulion. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Całość dusimy do momentu aż kasza i wszystkie warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodajemy ugotowanego brokuła, a całość posypujemy natką pietruszki
e-PrzepisyKulinarneWami moim ulubionym przepisem a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. W tym wypadku jest to szpinak, kolorowa papryka i wyraźny w smaku żółty ser. To szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia, bo pierś jest zapiekana a do wykonania tego przepisu potrzebne jest tylko(...)pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Jeśli chcecie więcej przepisów na piersi z kurczaka dajcie znać w komentarzu! Artykuł Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku. pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.pl