Dziś na blogu kontynuuję temat młodych warzyw, wiosna to najlepszy czas, aby się rozkoszować ich smakiem. Na tapecie będzie botwinka. Młode buraczki oczywiście najlepiej smakują w tradycyjnym chłodniku , chodniku z pieczonych buraków czy też chodniku z zakwasem buraczanym . Natomiast dziś zapraszam na przepis na ciepło z botwiną w roli głównej, czyli będzie tarta z botwinką, z dodatkiem sera(...)piórka. Botwinkę dokładnie płuczemy, buraczki obieramy kroimy w kostkę, łodyżki i listki na 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, dodajemy buraczki i chwilę przesmażamy. Dodajemy ocet, dusimy przez 2-3 minuty, dodajemy łodyżki i liście. Mieszamy i wyłączamy gaz. Warzywa solimy i pieprzymy. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kulinarne przygody Gatitymoja codzienne odżywianie coraz bardziej zmierza w kierunku wegetariańskim, ot tak zupełnie nieświadomie i niezamierzenie. Mięso i produkty odzwierzęce coraz rzadziej pojawiają się na moim stole, wypierane są przez warzywa, owoce, strączki, kasze i makarony. Utrzymując się w duchu wegańskim, zapraszam Was dziś na pyszne i pożywne leczo z białą fasolą . Danie mega sycące, zdrowe, proste i szybkie. Leczo(...)obierz i pokrój w drobną kostkę. Fasolę przełóż na durszlak, przelej zimną woda. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, włóż na nią gałązkę świeżego rozmarynu i posiekane dwa ząbki czosnku. Podsmażaj przez chwilę, uważając aby czosnek się nie spalił. Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa. Całość duś ok. 15 minut. Do warzyw dodaj passatę pomidorową, fasolę, szczyptę ostrej papryki oraz sól
365 dni dookoła kuchniRamen przygotowałam już drugi raz, na specjalne życzenie pewnej ważnej dla mnie osoby, której wersja pierwsza smakowała bardzo. Standardowo mięso i warzywa najpierw karmelizowałam w piekarniku, by potem gotować z nich wywar przez prawie 4 godziny. Jako topping użyłam makaronu do ramen, słodkich papryczek, marynowanych i smażonych pieczarek, grzybów mun i shitake oraz mięsa z wywaru. Całość bardzo smaczna(...)ćwiartki i marynowanych w sosie sojowym, następnie przesmażonych przez 3-4 minuty na patelni makaron do ramen przygotowany według przepisu na opakowaniu słodkie papryczki: czerwona, żółta i pomarańczowa, pokrojone w krążki grzyby shitake z wywaru posiekana natka pietruszki lub kolendra Mięso myję i osuszam. Warzywa obieram. Mięso i marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę, czosnek i imbir układam na blaszce
Mango Papajacytryną i przyprawić z obu stron pieprzem i solą. Zostawić rybę, aż będzie w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzać na najmniejszym ogniu olej i przełożyć rybę. Smażyć z obu stron bardzo krótko. Rybę obracać delikatnie, bo szybko jest miękka. Salsa warzywna: Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na pół i przełożyć do miski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i biały miąższ
Passions hobbies lifeKasza jaglana z warzywami to danie na lekki i zdrowy obiad, ciepłą kolację albo sałatkę. Taka kasza dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Dlatego z powodzeniem można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie :) 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody do gotowania kaszy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1 mały(...)dodając też natkę pietruszki. Na końcu dołożyć podzielony na różyczki brokuł i delikatnie wymieszać. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania z kaszą , Dania z patelni , Obiad , Obiad na szybko , sałatki i surówki Tagged: brokuł , kasza jaglana , kukurydza , papryka
https:KKuchniaMniamTakie danie wymyśliłam sobie na obiad. Kurek w sklepach i na targu coraz więcej więc i ochoty człowiek nabiera na nie, a kiedy już się smażą na patelni to ten piękny zapach na pewno zwabi domowników ;) Składniki na 2-3 osoby Składniki na sos: 200 g świeżych kurek 1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku bulion warzywny domowy lub z kostki(...)cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki mąka do obtoczenia Dodatki: dwa woreczki ryżu 1. Grzyby starannie myjemy i przebieramy. Większe kapelusze czy nóżki kroimy na mniejsze kawałki. 2. Na patelni szklimy cebulę pod koniec dodając ząbek czosnku. Następnie dodajemy nasze kurki. 3. Podczas smażenia kurki
Gotowanie...to proste !smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni. W tym czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed
Pobite gary BarbaryMorszczuk zapiekany z warzywami to pomysł na proste i lekkie danie obiadowe. Filety z morszczuka zapiekane pod warzywną pierzynką przypominają inną potrawę - rybę po grecku . Jednak poniższe danie jest według mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny(...)tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Por pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię wraz z dodatkiem odrobiny masła klarowanego lub oleju. Następnie dodać cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodać por. Całość chwilę smażyć. Na sam koniec dodać starte warzywa, wlać połowę szklanki wody. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec przyprawić solą oraz
Ugotowaćplacki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki w kremowym sosie własnym . Placuszki z warzyw możecie przyprawiać raz mniej, a raz bardziej intensywnie, w zależności od nastroju czy upodobań. Przyznam, że ja oprócz przypraw, do większości placuszków dodaję cebulkę, która nadaje smaku. Aby placki były(...)Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z brokułami, szynką i serem Placuszki z cukinii z patelni Placki z cukinii z piekarnika Placuszki z batatów i ziemniaków Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placki ziemniaczane Artykuł Przepisy na placuszki z warzyw pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliisolą, pieprzem i słodką papryką. Mieszamy z 1 łyżką oliwy. WARZYWA :Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki. Odłamujemy końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu), kroimy na 1 cm kawałki. Papryczkę chili kroimy w krążki lub drobniej. Na szerokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła. Dodajemy posiekaną
cool and mintysmażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni. W tym czasie paprykę kroimy w cienkie paski, cukinię, pomidory w większą kostkę. Fasolkę kroimy na mniejsze części. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku. Przed
Pobite gary Barbaryzachwyciła i na pewno ją powtórzę. Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się(...)pokroić w małe słupki. Z papryczki usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć w nim cebulę i czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć pod przykryciem około 7 minut. Do kurczaka dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym połączyć z rozmrożonym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. Dodać pieczarki
Kuchcik gotujemiękkości (uważając by cukinia pozostała sprężysta i chrupiąca). Posól i popierz warzywa do smaku. Gotową cukinię odłóż na bok do osobnej miseczki. Polędwiczkę obierz z błonek i pokrój w większą kostkę. Posól ją i popierz oraz dodaj mieloną paprykę, wymieszaj mięso i przełóż na uprzednio rozgrzane na patelni pozostałe 2 łyżki oleju. Rozłóż mięso równomiernie na patelni, niech zetnie się
Słodko-Słony Świat Ilonypowstawały na szybko i równie szybko znikały z mojego stołu. Tym razem marynata do mięsa i warzyw na tyle mnie urzekła, że pora podzielić się z Wami przepisem. Ps. Jeżeli nie macie w domu elektrycznego grilla, a sezon grillowy dobiegnie końca, możecie użyć patelni grillowej lub zwykłej, a nawet je upiec. Składniki na 6 kanapek: 400g piersi z kurczaka(...)uzyskać Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki, paprykę na szerokie paski, cebulę na ćwiartki, a cukinię w grube plastry. Mięso i pokrojone warzywa obtoczyć w marynacie. Ja grillowałam za pomocą grilla elektrycznego około 8 minut. Możecie również upiec je w piekarniku lub usmażyć. Sos: Jogurt wymieszać z musztardą. Bagietkę pokroić
Fabryka pomysłówprzelać na rozgrzaną patelnie i usmażyć z obu stron na łyżeczce masła. Na gotowego omleta wyłożyć farsz i zawinąć całość w rulon. Wymieszać wszystkie składniki na sos, polać nim omleta i posypać posiekanym szczypiorkiem. Krok po kroku: 1. Czosnek i przyprawy podsmażyć 2. Warzywa pokroić i dodać
KuchniaWeDwoje.pl