wynos. Nic dziwnego, bo chyba każdy kocha to orientalne połączenie słodkiej i kwaśnej nuty, podkreślone świeżym, orzeźwiającym imbirem oraz aromatycznym białym pieprzem z duża ilością lekko chrupiących, jędrnych warzyw oraz soczystego ananasa. I nie będą tutaj prawić o wyższości domowej wersji nad sklepową, bo to chyba oczywista oczywistość Składniki (4 porcje): 200 g ryżu Sos: 1 marchew 1 papryka czerwona(...)plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. 3) Wycisnąć sok z pomarańczy i z limonki. 4) Na patelni rozgrzać olej. Najpierw wrzucić cebulę, a po chwili marchew, paprykę, tarty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż warzywa delikatnie zmiękną, wtedy zasypać je cukrem i jeszcze chwilę smażyć. 5) Dodać zalewę spod ananasa, sok z pomarańczy oraz
Fitsweet.meświeżej, 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub przecier (dodawać stopniowo aby nie przekwasić). W między czasie na patelni rozgrzać nieco oleju, wrzucić ziemniaki i co jakiś czas mieszając podsmażyć na półmiękko. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, na nie wyłożyć podduszone mięso z warzywami, przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać 30 min. w temp 180 stopni
Mix smakuprzygotowania stir fry jest wok, ale jeśli go nie posiadacie, możecie wykorzystać głęboką patelnię. Jeśli więc chcecie przygotować obiad w 15 minut to danie typu stir fry jest idealne. Wystarczy wszystko posiekać i szybko usmażyć. Proponuję dziś Wam makaron smażony z wołowiną, do tego kilka warzyw, które zapewne znajdziecie w swoich lodówkach, uprażone orzechy nerkowca i mamy fajne, pożywne danie(...)wołowiny (u mnie rostbef) 1 czerwona papryka 1 duża marchewka 4 cebulki dymki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 2 garści orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 2 łyżki sosu chili 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego olej do smażenia około 200 g makaronu do dań z woka Przygotowanie: Oczyszczoną wołowinę kroimy w cienkie plasterki
Smakowity Blog Kulinarnyfarsz, posypać startym żółtym serem zwinąć boki do środka i zawinąć tak jak krokiety. Piec na suchej grillowej patelni. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów. #pudliszki Co sprawia, że składniki w produktach Pudliszki są najwyższej jakości ? każda partia warzyw trafiająca do zakładu w Pudliszkach jest poddawana skrupulatnej kontroli, a dopuszczane są tylko te o najwyższej jakości. przetwarzanie
Szalona Kuchnia Ewelinyszczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki
NA MOIM TALERZUszczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego garnka przecedzamy rosół. Odkładamy jedną małą marchewkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Marchewkę i cebulę miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki
Na moim talerzuAjwar to pasta paprykowa z dodatkiem innych warzyw, dostępna w każdym dyskoncie i markecie. Dzięki niej polędwiczki drobiowe zyskały oryginalny smak i nabrały charakteru. Można usmażyć je na patelni zwykłej lub grillowej. Filety: 2 filety z kurczaka 4 łyżki pasty ajwar sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki oleju Makaron: 200g makaronu, u mnie kokardki 500g cukinii
Szefowa kuchnipracochłonna część tego dania. Obsmażone kawałki przekładamy do bulionu. Patelnię po smażeniu deglasujemy odrobiną bulionu. Wlewamy chochelkę płynu na patelnię i drewnianą łyżką zbieramy wszystko z dna i dodajemy do naczynia z mięsem. Naczynie przykrywamy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli używamy świeżego Jasia, nie robimy z nim nic. Jeśli suszonego – dzień wcześniej musimy
ladykitchenmasę do miski. Dodaj mąkę i śmietanę oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być zwarta i klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż je aż nabiorą złotego koloru po obu stronach. Wtedy kotlety nie będą
nietylkopasta.plwłaściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki ). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu sos mięsny z dodatkiem warzyw (marchewki, groszku), podany z ziemniakami. Jest to proste, domowe, rozgrzewające jedzenie i mimo niewielkiemu dodatkowi przypraw jest niezwykle smaczne. Danie będzie idealne na późny obiad czy kolacje na ciepło. Polecam(...)olej i masło do smażenia ziemniaki do podania Przygotowanie: Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni i przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę
Codzienne Gotowaniegotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą miękkie wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy (mielimy lub po nowoczesnemu blendujemy). Warzywa, zakwas, chrzan i czosnek dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną. Kiełbasę kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do chrzanicy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami i drobno posiekanym koperkiem
Trzeci talerzgodzinę. Krok 3 Pokrój ziemniaka (może być nieobrany) w cienkie plasterki, a cebulę w pół krążki. Rozgrzej olej na patelni, wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę
Niedzielny kucharzkoziego twarogu lub ricotta 2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku Do podania sałatka ze świeżych warzyw, pomidor, sałata,papryka,oliwki starty parmezan Zacznij gotować lasagne od sosu. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Wlej oliwę na patelnię (u mnie patelnia żeliwna Staub). Zeszklij cebulę, po czym dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Wlej pomidory z puszki, dodaj pokrojone
codojedzeniadrewniane patyczki. – Cukinię pokroić na makaron lub za pomocą temperówki do warzyw, zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić. – Makaron fasolowy zalać wrzątkiem na 5 minut, odcedzić. Sos imbirowo-śliwkowy – Na gorącej patelni skarmelizować cukier, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodać ocet winny i 1/2 szklanki wody. – Następnie dodać obrany
To co kochamugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam różnokolorowych), pokrojone w paseczki zielone części dymki oraz pokrojoną w plastry rzodkiewkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju arachidowego. Gdy będzie gorący, kładziemy nasz stek i smażymy go ok. 3 minuty z każdej strony
Poezja smakumarchewkę oraz selera naciowego. Smażymy około 5 min. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kawałki kurczaka. Smażymy około 3-4 min., aż zetnie się białko. Do garnka z warzywami dodajemy podsmażonego kurczaka i wszystko zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około
Kuchnia MagdaLenypodzieloną na warstwy cebulę pokroić na kwadraty odpowiadające wielkością kawałkom kurczaka. Nabijać na patyczki na przemian mięso i warzywa. Oprószyć mieloną papryką i dodatkowo delikatnie solą. Grillować po około 4 minuty z każdej z czterech stron. Można również użyć patelni grillowej lub piekarnika (funkcja grill, 200 stopni
zadanie-gotowaniePrzygotowanie Kapustę pokroiłem dość grubo, opłukałem. Włożyłem do garnka, dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzałem olej, dodałem pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyłem ok. 5 minut. Przykryłem, poddusiłem jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodałem do kapusty, dolałem wodę, zagotowałem na małym ogniu ok. 15 minut. Dodałem pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki
R'n'G Kitchentortille: placki smarujemy sosem czosnkowym*, na to kładziemy liście sałaty, następnie układamy pokrojone warzywa np. pomidory, ogórki, kukurydzę itp. Warzywa posypujemy startym, żółtym serem. Na ser wykładamy usmażone kawałeczki kurczaka, całość zwijamy. Gotowe twistery podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku lub na patelni grillowej. Podajemy. Smacznego :) * SOS CZOSNKOWY :w miseczce mieszamy razem około 1 szklankę gęstej śmietany i 2 łyżki majonezu, dodajemy
Moja Książka Kucharskapokroić w kostkę. Pora obrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około
Ugotowaćtemperatura była wysoka, mieszaj co jakiś czas. Następnie zalej pomidorami i gotuj na małym ogniu około godziny. Na patelni na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz pieczarki. Podsmażaj do momentu gdy warzywa zmiękną. Dodaj do gulaszu, dokładnie wymieszaj. Dopraw Strogonowa papryką słodką, papryką wędzoną, chilli, miodem, musztardą oraz solą i pieprzem. Gotuj
wysmienityziołami prowansalskimi. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, przykrywamy przykrywką i odstawiamy na około 20-25 minut. W ten sposób warzywa i ryż idealnie się połączą. Przed podaniem dodać posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszać. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Na suchej patelni kładziemy papier do pieczenia a nim łososia skórą do patelni. Smażymy bez tłuszczu przez około 7 minut
Klasyka GotowaniaSposób przygotowania: Rukole myjemy, osuszamy i układamy w miseczce. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na sa ł acie. Cebule kroimy w piórka i dodajemy do sałatki wraz z kukurydz ą . Słonecznik prażymy na suchej patelni i posypujemy sałatkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, ziołami prowansalskimi i sol ą . Następnie sałatkę polewamy gotowym dressingiem
kulinarne odsłony patikawałek i wałkujemy na podsypanym blacie na cienki placek. Robimy tak całym ciastem. Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy tortille. Układamy je na sobie ,przykrywamy ściereczką. Tortilla jest elastyczna i super się zwija :-) Na tortillę dajemy warzywa z sosem na nie mięso potem cebulkę i całość możemy polać niewielką ilością ketchupu. Zwijamy i gotowe :-) Polecam-pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusoli i posiekaną pietruszkę. Na tej samej patelni prażymy pokrojone orzechy brazylijskie przez ok. 3 minuty. Zdejmujemy je z patelni i łączymy z bułką tartą. Na odrobinie masła i oliwy podsmażamy cebulę, czosnek i ciecierzycę (ok. 3-4 minut). Do warzyw dorzucamy ugotowany makaron i mieszamy całość. Podajemy posypany bułką tartą, natką pietruszki i kawałkami sera
rabarbarowoszykujemy sobie składniki. Cebulę kroimy w piórka, mozzarellę w paski, a ogórka dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w nitki, tzw makaron. Jeśli ktoś nie ma obieraczki z takim ostrzem, może pokroić zwyczajnie w plasterki. Na suchej patelni podgrzewamy placek aż się lekko zrumieni ( jedna strona) i będzie chrupiący. Trzeba uważać aby nie przedobrzyć, jak za bardzo
Dieta moja pasjakostkę i dodajemy do pora. 4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 5. Warzywa zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony. 7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 8. Łososia nakładamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnaczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni obsmażyć z obu stron kurczaka. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wlać piwo, wsypać łyżeczkę cukru i gotować przez kilka minut, żeby alkohol odparował. Płyn wlać do naczynia z kurczakiem i warzywami. Dodać gałązki rozmarynu. Naczynie żaroodporne przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez godzinę
zadanie-gotowaniewięcej wody niż póżniej, bo tracimy smak ktory chcemy wydobyć z tego mięsa *Wrzucamy mięsko z calą zawartością z patelni ,ziele angielskie i owoc jalowca *Gotujemy na małym ogniu dosłownie musi pyrgać w garnku. *Kroimy marchew ,ogórki ,cebule ,czosnek cukinie. *Warzywa te wrzucamy po jakiś dwóch godzinach ponieważ mięso wczesniej będzie dalej twarde ,a warzywa nam sie rozgotuja. *gotujemy kaszę
Viola cooks with passionChoć należy do jednych z najpopularniejszych warzyw, najczęściej dodajemy ją... Artykuł MARCHEW – NIE TYLKO DO ROSOŁU pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEwodzie ok. 20 min., pokroić w kostkę. W tym czasie obrać marchewki i zrobić makaron - ja użyłam obieraczki do warzyw :) Ugotować brokuł - wrzucić na wrzątek i gotować ok. 5 min - odcedzić. Paprykę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie wrzucamy makaron z marchwi - smażymy ok. 10 min. na średnim ogniu (marchewka ma być al dente
Alutka-Gotujełyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować ok 20 minut. Warzywa obrać, marchewkę okroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać
Malinowo w kuchnimarchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu 1. Na patelni topimy słoninę, skwarki wyławiamy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu przesmażamy łopatkę pokrojoną w płaski aż się przyrumieni. Podsmażoną
Apetyczna babeczkaoczkach . Teraz gotuję makaron według przepisu na opakowaniu, tak żeby dodać gorący makaron do sosu. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę do miękkości pierś z kurczaka (około 15 minut) pod koniec smażenia doprawiam solą i pieprzem. Gdy smażę pierś przygotuję warzywa – w garnku w którym wymieszam wszystkie składniki z makaronem rozgrzewam niewielką ilość oleju dodaję czosnek i podsmażam czosnek przez
Uwaga Babcia Gotujeposiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, oraz szczyptę skórki otartej z cytryny, całość smażymy przez dwie minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę, oraz paprykę posiekaną w cienkie paski i gotujemy przez dziesięć minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, oraz dwie łyżki oliwy, układamy na patelnię kawałki szczupaka ( zawsze zaczynając smażenie, od ułożenia kawałka
Miód i pieprzczosnku sól do smaku 1/2 woreczka ugotowanego ryżu Sposób przygotowania: Mięso smażymy na oleju. Do podsmażonego dodajemy mrożone warzywa oraz czosnek, smażymy aż odparuje z nich woda. Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie
Kuchnia w czekoladzieuformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczesie przygotować farsz. Na patelni przesmażyć drobniutko pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę i drobniutko posiekaną papryczkę chili. Przesmażyć aż warzywa zmiękną, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem, ziołami i słodką papryką, w razie potrzeby
Codzienne Gotowaniedużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Imbir oraz czosnek zetrzyj na małych oczkach. Kolendrę utłucz w moździerzu. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, wbij jajka, dodaj mąkę oraz kolendrę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy, formując placki. Smaż z obu stron na złoto, a następnie odsącz
Food Squaretrawę cytrynową. Zagotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami. Na nim układamy paski tortilli. Zupę limonkową doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miseczek. Dekorujemy plasterkiem limonki. Podobne przepisy Tarta
Pociąg Do Kuchniwodą, dodać włoszczyznę – składniki powinny być w całości przykryte wodą. Zagotować (w czasie gotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać je do wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać
Pociąg Do Kuchniszaszłyków. Zamarynować kurczaka w oliwie i przyprawach. Przykryć czymś i zostawić w lodówce na co najmniej 2 godziny. Warzywa doprawić. Na namoczone patyczki nałożyć kawałki kurczaka, sera halloumi, cukinii, cebuli, pieczarki, aż zapełnimy cały patyczek. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni do grillowania, ułożyć szaszłyki. Grillować ok. 10 min, aż kurczak będzie gotowy, obracać co jakiś czas, żeby usmażyły się
Corner With Recipesminut w 180 stopniach. W tym czasie pokrój w drobną kostkę cebulę, cukinię, paprykę i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, następnie wrzuć przyprawy. Po chwili dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj czosnek, po 2 minutach dodaj pozostałe składniki. Kiedy warzywa zmiękną, zalej je przecierem i dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe koszyczki wypełnij sosem, możesz ozdobić bazylią i posypać dodatkowym
Corner With Recipesokoło 20-25 minut. W tym czasie gotujemy ziemniaki do miękkości, odcedzamy, dodajemy mleko i masło i ugniatamy warzywo na puree, pozostawiamy chwilę na ogniu by płyn całkowicie odparował- wtedy puree będzie kremowe. Doprawiamy solą. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz szafran, sos gotujemy kilkanaście minut
Mango Papajagarnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki (można też zetrzeć na tarce), marchewkę, pietruszkę i selera w większe kawałki. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem
Kuchenne Wariacjekotlety przeleżały w lodówce całą dobę. Na drugi dzień: Okazało się, że z lodówki w tajemniczy sposób znikły mi warzywa przeznaczone na nadzienie (mam w tym temacie pewne podejrzenia), więc zamiast roladek postanowiłam przyrządzić kotlety. Wyjęłam mięsko z pojemnika, na patelni rozgrzałam olej, białka roztrzepałam tak, aby powstała piana, sięgnęłam po pojemnik z bułką tartą, a tu… pusto. Z furią
Kuchenne zapiski Edytyłyżek) można dodać kostkę mięsną Kasza gryczana Przygotowanie: Mięso myjemy i drobno kroimy. Wykładamy na mocno rozgrzana patelnię i dusimy z każdej strony. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko razem chwilę dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy
ChilliJemypokrojone warzywa i mieszając podsmażać na średnim ogniu około 8-10 minut. Wlać bulion, mleko i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku. Podajemy na gorąco z płatkami migdałów i chipsami z boczku. Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów, zdjąć i na tej samej patelni zrumienić plasterki boczku wędzonego
Ala piecze i gotujepieprz Cukinie myjemy, ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka). Solimy i czekamy aż wycieknie z warzyw woda, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i mieszamy z cukinią. Dodajemy jajka, sól, pieprz i mąkę, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni i łyżką nakładamy masę cukiniowo- ziemniaczaną. Smażymy po parę minut z obu stron aż placuszki będą złociste. Wyciskamy
MarciochaKucharzymajerankiem. Dokładnie wcieramy przyprawy i odstawiamy żeberek na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy żeberka do zarumienienia się z każdej strony. Przekładamy je do garnka, układając warstwami: żeberka, kapusta kiszona i warzywa starte na tarce. Podlewamy bulionem i dusimy ok. 1,5 godziny pod przykryciem
Aga w kuchnigrudki mąki kasztanowej. Dodać jajka i wymieszać. Dolewać mleko i roztrzepywać masę trzepaczką. Odstawić na ok. pół godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kolejno naleśniki. Na jednym z końców placka kłaść 2 czubate łyżki nadzienia (u mnie soczewica z warzywami ). Brzegi naleśnika składać do środka i przykryć część nadzienia, a potem zwinąć naleśnik. Obtaczać w panierce. U mnie
Weekendy w domu i ogrodzieoliwę z oliwek najpierw bakłażana i przesmażamy go delikatnie, aż nieco zmięknie. Następnie przekładamy go do miski, a na patelnię wrzucamy pieczarki i selera. Przesmażamy je i na koniec podlewamy delikatnie grzybowym sosem sojowym. Przekładamy do miseczki z bakłażanem, aby warzywa przestygły. Dodajemy sporo estragonu, pieprz, sos chili i skrapiamy delikatnie sosem sojowym. Do warzyw ścieramy na tarce ser bałkański
vegetaniecebulą, mieszamy i podsmażamy. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę, dorzucamy do garnka i mieszamy. Kiedy warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz
Dzieje kuchennej Wiewióryprawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy w małą kostkę, cienkie plasterki, bądź jak kto woli :) Wszystkie składniki na farsz, oprócz mięska! podsmażamy na patelni (jeżeli to konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy
Zdrowie na języku :P