warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:260/829)

Bakłażany nadziewane makaronem. 117

bakłażana. Ciekawe ! Może kiedyś zawita do nas takie święto :) Co Wy na to ?  Byłoby fajnie wybrać się na fiestę bakłażanową tym bardziej, że jest tyle możliwości przyrządzania tego warzywa. Wracając do naszej dzisiejszej propozycji chcielibyśmy pokazać Wam nasz nowy pomysł na podanie. Co prawda nie odkrywamy tym przepisem Ameryki, ale farsz to nasz pomysł i jesteśmy przekonani(...)drobną kostkę. Również w kostkę kroimy wycięte środki bakłażana, wcześniej opłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy

vegetanie
Ryż smażony z warzywami 150

porcje: 2 szklanki ugotowanego ryżu (bez soli) 2 szklanki pokrojonych warzyw (marchewka, fasola lub groszek cukrowy, cukinia, papryka, pędy bambusa - w dowolnych proporcjach) 1 cebula dymka ze szczypiorem (posiekane osobno) 1 jajo ½ łyżeczki oleju sezamowego 1½ łyżki oleju arachidowego 2½ łyżki sosu sojowego Rozgrzać wok (lub głęboką patelnię). Wlać odrobinę oleju arachidowego. Wbić jajo roztrzepane z ½ łyżki sosu sojowego Usmażyć

Pełny talerz
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 146

kawałki.  Cebulę i trzy ząbki czosnku obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, wrzuć cebulę i czosnek, po chwili dodaj pokrojone szparagi i podsmaż przez 2 minuty. Następnie wsyp ryż i wmieszaj go w warzywa, poczekaj chwilę, aż się zeszkli. Zalej białym winem i gotuj na niewielkim ogni udo momentu, aż płyn nieco odparuje(...)odparuje. Kontynuuj, aż ryż wchłonie cały bulion i zmięknie. Obierz i pokrój w plastry pozostałe ząbki czosnku. Podsmaż je na 2 łyżkach oliwy, aż staną się złotobrązowe. Zdejmij z patelni i odsącz na papierowym ręczniku.  Główki szparagów gotuj przez 5 minut w lekko osolonej wodzie.  Kiedy risotto będzie gotowe, dodaj do niego posiekany tymianek, główki szparagów i margarynę

Roślinna - blog wegański
Kurczak z papirusa z kaszą jaglaną i chrupiącymi warzywami 105

Kilka prostych składników sprawia, że powstaje nam pyszny i sycący obiad. Aromatyczny kurczak, chrupiące warzywa, słonawy ser i smaczna kasza - rewelacja! 1 filet z piersi kurczaka 2 papirusy do kurczaka z ziołami i czosnkiem 0,5 szklanki kaszy jaglanej Sól Pieprz 1 ogórek 5 rzodkiewek ½ czerwonej papryki 100 g sera feta Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sitku. Do garnka wlewamy(...)wodę. Filet z piersi kurczaka kroimy w 2 cm plastry. Układamy w papirusie, smażymy na rozgrzanej patelni (bez oleju). Paprykę, obranego ogórka oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Mięso układamy na ugotowanej ciepłej kaszy, po brzegach talerza rozkładamy warzywa i ser, w środku kurczaka

VioletoweKucharzenie
Makaron z cukinii z zielonym pesto 103

startego parmezanu Przyprawy: sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny lub limonki Cukinie umyj i przepuść przez temperówkę do warzyw. Tak uzyskany makaron spaghetti przekrój w dwóch miejscach (dzięki temu łatwiej podzielisz go na porcje). Włóż przygotowane cukinie na patelnię lekko wysmarowaną oliwą i smaż na małym ogniu do puszczenia soków. Do blendera włóż orzechy nerkowca, bazylię, parmezan i oliwę

Przepisy na widelcu
Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i pieczarkami 163

pieczarki, a pod koniec smażenia czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz niewielką ilością pieprzu. Mieszamy z ugotowanym ryżem. Na patelnię po smażeniu pieczarek (można dodać minimalną ilość oleju) wrzucamy kiełbasę i krótko podsmażamy. Następnie dodajemy ją do ryżu z warzywami i mieszamy z ketchupem. Wszystko to przekładamy do wysmarowanego masłem i oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy

Smaki Na Talerzu
MAKARON Z PIECZARKAMI PAPRYKĄ I MOZARELLĄ 104

300g) - mozarella (100g) WYKONANIE: Ugotować makaron. W między czasie pokroić pieczarki w plasterki, paprykę w drobne paseczki, poddusić na patelni (bez dodatku tłuszczu), podlać wodą. Ser mozarella zetrzeć na tarce. Ugotowany makaron przyprawić wedle uznania. Makaron (Ciepły) wymieszać z warzywami i większą częścią sera. Podzielić na 2 porcje, każda posypać pozostałym serem. WARTOŚCI ODŻYWCZE: całość: 747 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Karp w winie 145

godziny (najlepiej na całą noc). Marchew kroimy w talarki, a cebulę w piórka i razem delikatnie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dorzucamy   garść rodzynek i dolewamy pół szklanki czerwonego wina.   Całość smażymy jeszcze chwilę, aby warzywa zyskały aromat, a samo wino odparowało. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy niewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką

Związek na patelni
Krewetki z sosem pomarańczowo imbirowym 126

pieprzem, papryką i chwilę przesmażam. Wykładam na talerz. Szalotkę, chili kroję, imbir i czosnek ścieram na tarce drobnej. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję szalotkę, chili, czosnek i imbir i przesmażam całość.Z jednej pomarańczy wyciskam sok, drugą filetuję. Do warzywa dodaję sok z pomarańczy i redukuję chwilę, na końcu dodaję cząstki pomarańczy. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w 1/3 szklance wody

wesoła kuchnia
Pęczotto z dynią i pieczarkami 133

wodzie aż będzie al dente. Odcedzamy i raz przelewamy wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.   W międzyczasie możemy przygotować warzywa – dynię myjemy, obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Cebulę siekamy na drobno. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki.   Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy na nie cebulę i podsmażamy przez 3 minuty. Następnie, dodajemy

Smaczna Strona
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 149

spulchniamy widelcem. Marchewkę, pietruszkę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy sosem sojowym i solą (nie za dużo jeśli używamy bulionu) oraz

cool and minty
PIKANTNY KREM Z KUREK 174

rozgrzanym klarowanym maśle podsmażyć na złoto cebulkę, dodać oczyszczone dokładnie kurki i dusić całośc 10 minut. Nastepnie całą zawartość patelni wlać do warzywnego bulionu i gotować całość 15-20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną chili. Wyjąć warzywa i trochę kurek, a resztę zblendować. Na koniec doprawić śmietaną 30% i posypać natką pietruszki

Walijskie Pichcenie
Czwartek: Kurczak po włosku w sosie balsamicznym 183

przypalać zmniejsz ogień. Mięso powinno być mocno przypieczone z zewnątrz, ale białe i soczyste w środku. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz na 5 minut do przestygnięcia. Podawaj filety posypane siekaną natką z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami. Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Niedzielny kucharz
Placki z cukinii z ziołami 112

przekładamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski. Do startych warzyw dodajemy jajka, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy na jednolitą masę.    Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na średnim ogniu po 2-3 min. z każdej ze stron. Usmażone placuszki układamy

kulinarnyJa
Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem 133

prawdziwki suszone 2 kapelusze kiełbasa 300 g sól i pieprz do smaku olej do smażenia cebuli Ugotuj wywar z warzyw, dodaj przyprawy i  kapelusze prawdziwków. Gotuj. Na oleju zeszklij cebulę pociętą w kosteczkę, przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż dobrej jakości  kiełbasy. Dodaj  do garnka. Wlej żurek i mieszaj i  dodaj świeżo tarty chrzan

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania