warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:287/829)

Marchewka imbirowo - cytrynowa 81

włożyć do zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami.   zastawa

królestwo garów
Faszerowane papryki 208

szklanka gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw/ 1 ekologiczna kostka warzywna Piekarnik rozgrzej do 180°C. Papryki umyj, każdej odkrój daszek z ogonkiem, wykrój gniazda nasienne. Przełóż je do dużej miski i zalej wrzącą wodą, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 10 minut. Wyjmij i pozostaw do osuszenia. Na dużej patelni delikatnie rozgrzej olej kokosowy i wrzuć cebulę, czosnek, papryczkę(...)kolejne 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia i do aromatycznej mieszanki dodaj ryż, startą cukinię i marchew, morele oraz posiekaną świeżą kolendrę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie zamieszaj. Przygotowane papryki nadziewaj farszem i układaj i naczyniu żaroodpornym. Każdą przykryj daszkiem. Na dno naczynia wlej gorącą mieszanką wody i suszonych warzyw. Przykryj pokrywką naczynia

Roślinna - blog wegański
Placuszki z cukinii z patelni 135

Placuszki z cukinii z patelni są najprostszym daniem z cukinii jakie znam… i tak pysznym, że je często powtarzam. Pojawiają się one regularnie u mnie na stole, najczęściej w sezonie na to cudowne warzywo. Niekiedy przygotowuje nieco zmodyfikowane wersje placuszków, jak te placuszki z cukinii i ziemniaków czy placki z cukinii z piekarnika . Lubię cukinię za to, że pasuje(...)bardziej zwarta. Jak to dokładnie zrobić, podaję w przepisie niżej. Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z dyni Placuszki z kalafiora Przepis na placuszki z cukinii z patelni Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki średnia cukinia mała cebulka ząbek czosnku 5 łyżek mąki jajko olej do smażenia sól i pieprz Przepis 1 Z cukinii pozbywamy

Kuchnia Bazylii
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 251

świeżego imbiru 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę 6 łyżek sosu sojowego (użyłam ciemnego) 2 łyżki miodu wielokwiatowego (powinien mieć delikatny smak) 1 łyżka octu spirytusowego sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki(...)pokryty wodą i odstawiamy na 5 minut. Przecedzamy. Do woka lub głębokiej patelni wlewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, ciągle mieszając - aż uwolni się zapach. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę - ciągle mieszając smażymy ok 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła i groszek. Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron chow main. Wszystko delikatnie mieszamy i podlewamy sosem sojowym. Smażymy chwilę

sierotka maRysia w kuchni
Mielone z indyka na parze z kaszą jaglaną 215

zmiana :)  Chciałam zrobić mielone ale nie smażone. Dodałam do nich dwa białe warzywa, kaszę jaglana i wrzuciłam na parę :)  Oczywiście, jeśli się komuś nie chce wyciągać sprzętu parowego albo najnormalniej w świecie nie chce ugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo... Składniki(...)osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja do gotowania dodaję 1 łyżkę masła. Odstawić do wystygnięcia Pietruszkę i seler ugotować. Ja miałam gotowe po ugotowanej wcześniej zupie jarzynowej . Ugotowane warzywa w miarę drobno posiekać (ewentualnie w małe kwadraciki) Wstawić garnek do gotowania na parze Mięso przełożyć do miski i dodać posiekane warzywa Dodać jajko i sól z pieprzem Świeże zioła

Szczęśliwa kuchnia
Mielone z indyka na parze z kaszą jaglaną 291

zmiana :)  Chciałam zrobić mielone ale nie smażone. Dodałam do nich dwa białe warzywa, kaszę jaglana i wrzuciłam na parę :)  Oczywiście, jeśli się komuś nie chce wyciągać sprzętu parowego albo najnormalniej w świecie nie chce ugotować zdrowych mielonych, może je w tradycyjny sposób usmażyć na patelni. Ale w smaku, wierzcie mi, już nie będzie to samo... Składniki(...)osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ja do gotowania dodaję 1 łyżkę masła. Odstawić do wystygnięcia Pietruszkę i seler ugotować. Ja miałam gotowe po ugotowanej wcześniej zupie jarzynowej . Ugotowane warzywa w miarę drobno posiekać (ewentualnie w małe kwadraciki) Wstawić garnek do gotowania na parze Mięso przełożyć do miski i dodać posiekane warzywa Dodać jajko i sól z pieprzem Świeże zioła

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Leczo z papryki, rodzinny przepis 131

roku robimy takie leczo, jest pyszne i pełne warzyw i pyszną kiełbaską. Można zrobić to leczo w wersji dla wegetarian po mijając kiełbasę i boczek. Kiełbasę pokroić w plasterki, cebulki obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Pomidory umyć i pokroić w kostkę, można sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórę. Pieczarki umyć i pokroić(...)samej patelni obsmażyć plasterki kiełbasy i wrzucić do garnka. Na patelnię wlać trochę wody dodać przecier pomidorowy, zagotować i wlać wszystko do garnka. Teraz już można dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, wymieszać . Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą, maggi, majerankiem. Wlać wody do połowy wysokości warzyw, gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolewać wody podczas gotowania . Ilość

Kuchnia Pokoleń
Tofu smażone z warzywami 153

Wegetariańskie, lekkie danie z mnóstwem warzyw i naturalnym tofu. Pyszna propozycja na szybki, zdrowy obiad.   Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego sok z ½ cytryny ząbek czosnku 2 szalotki imbir wielkości kciuka 3 gałązki selera naciowego czerwona papryka 8-10 pieczarek 2 średnie marchewki mała cukinia sól, curry, czarny pieprz olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania : Tofu odsączamy z zalewy(...)paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinie i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju koksowego i przesmażamy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy tofu i przesmażamy aż się zezłoci. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą, curry i czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą

Pyry na Gaz
Makaron gryczany z bobem w sosie miętowym. Dietetyczny obiad 180

sezonowe, począwszy od śniadania po kolację. Bo to jedyny taki intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw i owoców. Po prostu kocham, kocham ten czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność! Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony! Zapraszam(...)soku z cytryny - sól, pieprz Makaron gotujemy all dente.  Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obgotowany bób, podsmażamy około 6 minut. Podlewamy winem, dodajemy miętę i pokrojoną na "spaghetti" cukinię (bez problemu zrobisz to łopatką, która kroi warzywa w cieniutkie jak makaron spaghetti paseczki, jeśli nie masz pokrój cukinie

SMYKWKUCHNI
Zupa-krem z sezonowych warzyw 150

odmianą i odświeżeniem menu. Dzisiaj na warsztat wzięłam sezonowe, jesienne warzywa, czyli kapustę i ziemniaki. Rezultaty poniżej :) Składniki: pół główki kapusty kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego bulion warzywny, 0,5 l sól, pieprz, majeranek, ew. maggi grzanki masło / oliwa Wykonanie: Kapustę kroimy w piórka. Przekładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (2 łyżki masła lub oliwy). Smażymy na małym ogniu(...)minutach dodajemy seler. Doprawiamy  solą, pieprzem, suszonym majerankiem, który możemy śmiało dodawać do wszystkich potraw o właściwościach "wzdymających" jak kapusta, fasola, etc. Nadal gotujemy. Gdy warzywa zaczną się rozpadać, dodajemy bulion. Po zagotowaniu, odstawiamy do wystudzenia. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy. Ostygniętą zupę blendujemy. Podajemy z grzankami, które możecie przygotować sami - o ich przygotowaniu pisałam przy okazji przepisu

Taste Of My Day
Smażone brokuły z patelni po azjatycku 138

Smażone brokuły z patelni po azjatycku Smażone brokuły po azjatycku , to doskonała przystawka . Dzięki zrównoważonym słodko – kwaskowym smakom i nucie oleju sezamowego są naprawdę boskie

Ogrodnik w podróży
Rukola z parmezanem , orzechami i gruszką 126

soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Sałatę opłukać, osuszyć. Składniki sosu wymieszać w słoiku. Orzechy wrzucić na suchą patelnię, prażyć ok 4 minut. Gruszkę pozbawić gniazda nasiennego i  pokroić w cienkie półplasterki. Ser zestrugać w cienkie wiórki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Sałatę włożyć do miski, posypać orzechami, serem i plastrami gruszki. Polać sosem. Wymieszać, podawać. Smacznego

Stare Gary
Wiosenna jajecznica z awokado 133

jajka łyżeczka masła klarowanego 1/2 awokado kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula szczypiorek sól, świeżo zmielony pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wbijamy jajka i smażymy jajecznicę dodając część szczypiorku. Awokado kroimy w półplasterki, pomidorki na połówki, cebul ę w piórka. Jajecznicę i warzywa przekładamy na talerz. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem

Smakołyki Asi
Wczorajszy kurczak 141

wymienione w średnią kostkę , sałatę rwiemy w ręku i także dodajemy do naszej  miski , kiedy nasze warzywa są już przygotowane , polewamy naszym sosem na bazie oleju , miodu , dokładnie wszytko mieszamy i na chwilkę odstawiamy . Kurczaka rwiemy na kawałki ,na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy kurczaka , dodając odrobinę przyprawy do gyrosa i kiedy mięso mamy przesmażone , na duży talerz

Mój Smak
Jesienny makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni 198

oliwą i piecz w 200*C przez 30min. 4. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. 5. Upieczone warzywa przełóż do robota kuchennego lub blendera, wyciśnij czosnek z łupin, dodaj papryczkę chili i zmiksuj całość na gładki sos. 6. Przelej sos na patelnię, dodaj posiekane zioła i dopraw solą i pieprzem do smaku. 7. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. 8. Podawaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa bretońska 166

pokrojone w plasterki. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną cebulę, słodką i ostrą paprykę i gotować, aż warzywa zmiękną. 2. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju i przełożyć do zupy wraz z koncentratem pomidorowym (3-4 łyżki). Na patelni zrobić zasmażkę (u mnie 1/5 szklanki oleju i 1 czubata łyżka mąki), dodać do zupy. Na koniec zupę

Kuchnia domowa Ani
Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko 249

lekko kwaskowym dżemem z czarnych porzeczek czy truskawek, nieco później odkryłam smak naleśników wytrawnych, z jajkiem, warzywami i mięsem ale smakowały mi nawet bez dodatków. Pamiętam, jak same placki, jeszcze ciepłe, podjadałam prosto ze sterty naleśników, dopiero co zdjętych z patelni przez moją mamę :) Przepis na naleśniki bezglutenowe i bez mleka Kilka lat później przyszedł ten moment, w którym musiałam

Book of spells
SZAKSZUKA 108

Szakszuka - czyli inaczej "bałagan". Określenie bardzo trafne.  Definiuje nam bałagan ... na patelni 😉. Podstawą naszego "bałaganu" jest cebula, pomidory i papryka, lekko podsmażone, a następnie duszone do momentu, kiedy będzie można  wbić do nich jajka. Czyli szakszuka to nic innego jak sadzone jajka z warzywami. Proste i piekielnie smaczne! Nie wnikam jakie są w oryginale niezbędne składniki czy przyprawy(...)cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość mieszamy i chwilę smażymy. Pomidory kroimy w kostkę (możemy użyć świeżych lub z puszki) i wrzucamy nie patelnię. Dodajemy przyprawy, dusimy całość chwilę, a następnie robimy wgłębienia, w które wbijamy jajka. Całość solimy i pieprzymy, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż do uzyskania ulubionej konsystencji

Walijskie Pichcenie
Wczorajszy kurczak 414

wymienione w średnią kostkę , sałatę rwiemy w ręku i także dodajemy do naszej  miski , kiedy nasze warzywa są już przygotowane , polewamy naszym sosem na bazie oleju , miodu , dokładnie wszytko mieszamy i na chwilkę odstawiamy . Kurczaka rwiemy na kawałki ,na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy kurczaka , dodając odrobinę przyprawy do gyrosa i kiedy mięso mamy przesmażone , na duży talerz

Mój Smak
Zapiekanka a’la bolognese 264

odcedzić, przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Boczek i obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić razem na suchej patelni  pod przykryciem, dodać mielone mięso z indyka, smażyć aż mięso będzie białe, osolić i doprawić pieprzem do smaku, dodać do mięsa pokrojone warzywa-cukinię i paprykę, dusić chwilę, aż lekko zmiękną, od czasu do czasu mieszając, wlać sos pomidorowy, zagotować, wsypać

Wanilia i Kardamon
Frittata ze szparagami, cukinią i pomidorkami 157

pokroić na mniejsze kawałki (górę szparagów odłożyć osobno). Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na dużą patelnię z pokrywką wlać nieco oliwy, dodać cukinię, szparagi (bez górnej części) i smażyć około 5 minut mieszając od czasu do czasu. Do usmażonych warzyw dodać pomidorki, pozostałe szparagi i doprawić odrobinę solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszane warzywa zostawić na wyłączonym palniku

Passions hobbies life
ZUPA Z ANANASA Z MARCHEWKĄ 129

łyżka masła pół ananasa tymianek sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz ************************************* Masło rozpuścić na patelni i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka,aż się zeszkli.Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę,dodać do cebuli i smażyć,aż warzywa zmiękną.Bulion zagotować, a mięso z niego pokroić na kawałki.Do bulionu dodać warzywa,doprowadzić do wrzenia.Gotujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki 191

uznania) sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Wrzucić wcześniej już pokrojone grzyby na patelnię do cebuli. Jeśli grzyby są świeże to wiadomo, że należy je wcześniej oczyścić i pokroić. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie obrać warzywa i gotować  w około 1,5 l wody przez 20 minut w przyprawach lub rozpuszczonej kostce warzywnej

Karola gotuje
CHILI CON CARNE Z KURCZAKIEM 190

miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką roztartych w moździerzu przypraw. Odstawiamy do zamarynowania. Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Stopniowo, w 3-4 partiach dodajemy kurczaka i obsmażamy na dużym ogniu, do lekkiego zrumienienia. Często mieszamy. Dodajemy posiekane warzywa, ostrą i słodką paprykę w proszku oraz pozostałe roztarte w moździerzu przyprawy. Smażymy przez około 4 minuty, cały czas

cool and minty
Placki ziemniaczane z marchewką i curry 149

warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne.  Odcisnąć i wylać nadmiar wody zawartej w warzywach. Dodać 4 łyżki mąki i jedno jajko. Doprawić 2 łyżeczkami soli oraz 4 łyżeczkami curry. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. 2. Smażenie Na 2 patelniach rozgrzać olej. Ja używam oleju "3 ziarna" z racji bardzo dobrych walorów smakowych. Smażyć z dwóch stron do zarumienienia

Pij soki wyciskane
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 177

grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone. Gotować dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy zupka będzie już

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z dyni z nutką pomarańczy 119

pokrojoną papryczkę bez pestek. • Gotować na wolnym ogniu ok.30 minut aż warzywa będą miękkie. • Zdjąć garnek z ognia, dodać serek po czym zmiksować na krem i doprawić solą i pieprzem. • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać nimi zupę na talerzu

To co kocham
Ryżowe muffinki z cukinią i papryką 150

gotujemy z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Paprykę, cukinię i boczek kroimy w kostkę. Boczek podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy paprykę i cukinie, smażymy do czasu aż odparuje cześć wody, ale cukinia nadal będzie lekko chrupiąca. Do miski przekładamy ostudzony ryż, warzywa z boczkiem oraz przyprawy. Dodajemy kaszę, jajka i wszystko mieszamy. Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffinki. Pieczemy

Gotuj z Agnes
Burgery wołowe 135

cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 6. Formujemy kotleciki, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy z bułce z dodatkiem warzyw i sosu. Burgery są bogate w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. Wartość odżywcza jednej porcji

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kurczak teriyaki z chrupiącymi warzywami 281

paski i zamarynować w sosie teriyaki przez minimum godzinę. Po tym czasie razem z sosem podsmażyć na patelni na odrobinie oleju.  Papryki, marchew i cukinię umyć i pokroić w słupki, por w krążki a kapustę posiekać. Gdy mięso będzie miękkie, dodać warzywa i krótko dusić.  Przyprawić solą, pieprzem, odrobiną curry, kuminu i sosem sojowym. Na końcu posypać świeżymi

Ze smakiem i z pasją
Chiński, żółty ryż z curry 336

posiekany szczypiorek, przyprawić curry, imbirem, solą i pieprzem, wymieszać i krótką chwilę razem podsmażać. Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęciach porcja ryżu

Gospodyni Miejska
Tacos bez mięsa 149

gładko! 2 Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę oraz pomidory i wymieszaj. 3 Rozgrzej patelnię, dodaj wszystko z malaksera i smaż na średnim ogniu przez 10 minut. 4 W międzyczasie przygotuj placki, na które będziesz nakładać farsz, pokrój warzywa, opłucz zieleninę, zetrzyj ser.. czy co tam chcesz se dodać, to to przygotuj. 5 Wyłącz gaz, przekładaj masę imitującą mięso

Blendman
bób z cukinią w miodowo sojowym sosie 167

obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty

Miód i pieprz
Zupa - krem z pora 162

drobno. W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie zdjęłam z ognia i całość zmiksowałam blenderem ( nie robiłam zupy zbyt gęstej, wolimy taką trochę rzadszą). Słonecznik uprażyłam na patelni. Przed podaniem do zupy dodałam śmietanę. Wierzch posypałam słonecznikiem i serem

kruche babeczki
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem 451

bazylia i czosnkiem papryka wędzona starta mozzarella  masło klarowne puszka pomidorów Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam makaron. Jak warzywa zaczęły się robić miękkie dodałam mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Całość doprawiłam kolendrą, suszonymi pomidorami i papryką wędzoną

kruche babeczki
Domowy paprykarz z dorszem 218

minut w temperaturze 180 stopni. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę. Jak zmięknie, dokładamy marchewkę i jeszcze chwilę smażymy. W dużej misce mieszamy ryż, upieczonego dorsza i usmażone warzywa. Dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwę z oliwek i obie papryki. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem, którego nie żałujemy

My Chcemy Jeść
Pulpety z papryką i pieczarkami 136

pieczarki zaczną puszczać wodę, patelnię przykrywamy pokrywką i całość dusimy 5 minut. Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety

Smak mojego domu
kremowa zupa chrzanowa 119

boczku 4 jaja szczypior sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Boczek pokroić w plastry, usmażyć na suchej patelni "na chrupko". Jaja ugotować na twardo. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać okrojoną cebulę i seler. Zalać wywarem, gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem, dodać chrzan, ponownie postawić na ogniu. Gotować kilka minut. Krem

6niebo
Sycąca zupa krem z kurczakiem 223

minut. Zdejmij garnek z ognia. Wyłów liście laurowe. Do miękkich brokułów wrzuć z powrotem ugotowane jasne warzywa: pietruszkę korzeń, seler, por i ziemniaki.  Zblenduj na gładką masę. Marchewkę pokrój w półplasterki i razem z kukurydzą dorzuć do zmiksowanej zupy. Na patelni rozgrzej porządną łyżkę masła z łyżką oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucaj pojedynczo kawałki mięsa i smaż na mocnym

Anioszek w kuchni
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 propozycji na Sylwestra! 1039

ciabetty faszerowane pieczarkami Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty z patelni w ziarenkowo-ziołowej odsłonie z serem i szynką Zapiekanka chlebowa z boczkiem Zapiekane bułeczki z arabską nutą i wędzonym kurczakiem Zapiekanki z warzywami Zapiekana bagietka nadziana serem śródziemnomorskim z suszonymi pomidorami Ziołowo sos + szybka sałatka z serem i oliwkami Zapiekanki

Słodkie okruszki
Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami 143

Cukinia jest uniwersalnym warzywem, które można przygotować na wiele sposobów (nawet na słodko :)). Często z braku pomysłu na dodatek obiadowy wykorzystuję właśnie cukinię i przygotowuję ją na patelni, zazwyczaj w bardzo lekkim i świeżym wydaniu. Do przyrządzenia tego obiadu użyłam lekko podsmażonej cukinii i dodałam wiórki kokosowe, co nadało daniu trochę innego, egzotycznego smaku. Myślę, że połączenie takiej chrupiącej cukinii

FitKot
Słodkie curry z dynią i ananasem 143

kostkę, po czym dodajemy na patelnię, tak samo jak pokrojonego w kostkę ananasa. Dusimy pod przykrywką na wolnym ogniu. 4. Dodajemy łyżkę curry, szczyptę chilli, wiórki kokosowe, pieprz i sól do smaku oraz pociętą natkę pietruszki (około dwóch gałązek, zostawiamy trochę do podania). 5. Na koniec dodajemy śmietankę i wszystko delikatnie mieszamy, aby warzywa nie zaczęły się rozpadać. 6. Podajemy

two broke sisters
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 189

łyżeczki soli (do smaku) świeżo mielony pieprz (do smaku) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler w 1,5-2 cm cienkie

Słodko-Słony Świat Ilony
Placki z dyni 187

Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce. W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy, dodajemy jajka, mąkę i dokładnie mieszamy. Na koniec siekamy natkę pietruszki i dodajemy. Masa dyniowa jest rozpadająca ale jak przekładamy ją na patelnię to możemy ładnie uformować. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie

Kuchenne Wariacje
Bób z cukinią 107

obieramy z łupin i wkładamy do miski.  Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw (lub noża) skrajamy z niej paski, obierając z miąższu aż do gniazd nasiennych( środkową część cukinii  możemy zużyć na przykład do placków). Na patelni rozgrzewamy olej z sosem sojowym i miodem, a następnie smażymy na niej paski cukinii przez 2-3 minuty

Miód i pieprz
Omlet z warzywami i rybą wędzoną 218

ryba wędzona, u mnie troć, która w smaku przypomina łososia! przepyszna Wykonanie: Na łyżce oleju kokosowego podduszamy warzywa. Gdy lekko zmiękną, dodajemy rozmieszane jajko. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego na ósemki oraz cząstki ryby wędzonej. By omlet szybciej był gotowy, możemy przykryć patelnię. Gdy danie będzie gotowe przekładamy je na talerz, doprawiamy do smaku. Smacznego

Taste Of My Day
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 245

rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam do smaku solą, pieprzem, kminkiem mielonym i dużą ilością majeranku. Zupę gotowałam powoli do miękkości warzyw

Kuchenne zapiski Edyty
Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i łososiem 215

wymieszać z musztardą. Sałatę porwać na kawałki i położyć na talerzu. Kolejno ułożyć : kaszę jaglaną, kawałki łososia, warzywa i jajka przekrojone na 4 części. Skropić delikatnie sokiem z cytryny, polać dressingiem, posyp szczypiorkiem i nasionami słonecznika (polecam je wcześniej uprażyć na patelni:). Delektować się smakiem sałatki

Kuchnia Ellie
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 181

schodzi idealnie. Wrzucić do blendera, dodać pomidory i przyprawy. Zmiksować. Rozgrzać niewielki rondelek, dodać masło i rozdrobnione warzywa, delikatnie zagotować, przykryć i odstawić. Filety z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kosteczkę. Panierować w mące i wrzucić na rozgrzany na patelni olej, lekko zrumienić. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę, pomidory w puszce i kukurydzę. Dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Dusić

Gosia gotuje
Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu 142

czosnek.  Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami

Gaździnka warzy
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 100

startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem Na spodzie umieszczamy ugotowaną kasze. Posypujemy 2 łyżkami startego sera .Na ser wykładamy warzywa i posypujemy resztą startego sera. Zapiekamy przez ok. 25-30minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego.. Kasza

w mojej kuchni
ŁOSOŚ Z PATELNI GRILLOWEJ 129

porcje. Każdy kawałek oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać i smażyć rybę z dwóch stron po 3-4 minuty z każdej strony. Mój łosoś idealnie skomponował się z warzywami

Kuchnia w opałach
Kurczak z cukinią w sosie śmietanowym 160

Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i doprawić  przyprawą do mięs (np. delikatem). Kurczaka podsmażyć na patelni. Paprykę pokroić również w paseczki, zaś cukinie w półkrążki. Najpierw dodać do kurczaka paprykę i chwilę podsmażyć później dodać cukinię. Wszystko smażyć aż warzywa będą miękkie ale nie rozpadające. Do kurczaka z warzywami dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili

IMPRESJA SMAKU
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 177

już miękkie, wyjmujemy je z bulionu, a wrzucamy do niego nasze serki topione i przekładamy z patelni mięso mielone. Gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (do dokładnego rozpuszczenia serków topionych). Na koniec wrzucamy pokrojone w kostkę, wyjęte wcześniej warzywa, posypujemy koperkiem lub natką pietruszki i ... zjadamy :)  z bagietką... lub ew. z drobnym makaronem, chociaż wersja z bagietką

Walijskie Pichcenie