warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:296/829)

Pesto z czosnku niedźwiedziego 134

danego dnia, to bez mycia, koniecznie chowamy do lodówki, najlepiej do komory dla owoców i warzyw, jeśli taką posiadamy. Umyty i osuszony czosnek, rwiemy na mniejsze kawałki i pozbywamy się łodyg. Wrzucamy do malaksera lub blendera kielichowego, dosypujemy podprażone na suchej patelni i ostudzone orzeszki piniowe. Dolewamy z 2 - 3 łyżki oleju bądź oliwy i miksujemy. Jeśli mamy i chcemy

Karczma Honorietty
WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 191

składników, marchew kroimy w grube talarki, pietruszkę i selera w większe kawałki. Bulion jest gotowy, kiedy warzywa są miękkie. Doprawiamy do smaku. 2. Wlewamy zakwas żurku, wcześniej dokładnie mieszając zawartość butelki. 3. Kiełbasę wiejską obieramy ze skórki, kroimy na grubsze plastry.  Rozgrzewamy patelnię i na jej suchej powierzchni przypiekamy kiełbasę z dwóch stron. 4. Do gotującego się żurku dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Makaron z suszonymi pomidorami, marchewką ,cukinią i szynką parmeńską -w sosie maślanym 177

kawałków) Marchewka Mała cukinia Bazylia ( u mnie czerwona) Świeżo starty parmezan Sól Pieprz Obieraczka do warzyw julienne  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości osolonej wody. Przy pomocy obieraczki robimy z marchwi i cukinii "warzywne tagliatelle".Zimne masło rozgrzewany na patelni, dodajemy pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, chwilkę podsmażamy,dodajemy pokrojoną w kawałki szynkę-po chwili dodajemy nasze

Kopystką po garach
Grzybowa 195

durszlaku do osuszenia. Małe grzybki zostawiamy w całości, duże kroimy na mniejsze kawałki.  Na patelni na maśle szklimy cebulę. W garnku gotujemy bulion z pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki i ziemniaków. Dodajemy sól, pieprz, liścia laurowego i ziele angielskie. Jeśli warzywa są już "prawie" miękkie dodajemy grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki.  Gotujemy 20 minut, następnie wlewamy śmietankę

Życie zaczyna się w kuchni
Naleśniki orkiszowe z kabaczkiem i pomidorami 210

smażenia Przygotowanie:      Kabaczek kroimy w kostkę plus papryczkę chili i podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (ok. 7 minut). Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy i dodajemy do kabaczka. Wszystko razem smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie i wyparuje jak najwięcej wody, wtedy dodajemy przeciśnięty czosnek, świeże zioła i przyprawiamy do smaku solą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka makaronowa 175

sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania, przecedzamy go i odstawiamy do ostygnięcia. Warzywa myjemy i osuszamy. Kabanosa kroimy w plasterki a cebulę w piórka. Paprykę kroimy w paseczki a ogórki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim liście botwinki a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kotlety schabowe duszone w sosie 223

stron, na złoty kolor. Podsmażone kotlety przełożyć do średniej wielkości rondla. Na pozostały na patelni, po smażeniu kotletów, tłuszcz wrzucić pokrojoną marchewkę, pióra cebuli, plasterki pora, wymieszać i podsmażyć, dodając pod sam koniec smażenia przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażone warzywa przełożyć do rondla z kotletami. Do rondla z kotletami i warzywami wlać zimną wodę (woda powinna zakrywać mięso). Dodać

Gospodyni Miejska
Dietetyczna lasagne z cukinii 228

liść laurowy  Przygotowanie: Cebulę pokrój w kostkę, przełóż na patelnie, posól i podduś na patelni z małą ilością wody i liściem laurowym. Pokrój marchewkę oraz seler naciowy na drobną kostkę i dodaj do cebuli. Duś pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodawaj niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną

wegujemy
kasza gryczana 182

zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz, to mięso, warzywa, sos, przyprawy i czosnek ... Mięso smażymy, kaszę gotujemy, pozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną  paprykę na drugiej patelni :)  zalewamy sosem i dolewamy po usmażeniu do gulaszu. Jak już mamy kaszę i gulasz

chleba naszego
Sałatka ze świeżym szpinakiem i kurczakiem na ostro 189

tłuszczu. Można dodać odrobinę wody. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż będzie szklista i dodajemy paprykę. Doprawiamy sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z ognia, kiedy warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Polewamy sosem miodowo-musztardowym . Na szpinak wykładamy usmażone

My Chcemy Jeść
Jak wykorzystać mięso rosołowe? 218

kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z patelni. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plastry. Na patelni, na której smażyliśmy kurczaka, ponownie rozgrzać olej i usmażyć na nim ziemniaki (z obu stron, na złoty kolor). Ziemniaki posypać solą i chilli. Podawać z warzywami i łyżeczką jogurtu greckiego lub ulubioną surówką

Bullio
Sałatka z tofu 162

kroimy w kosteczkę. 2. Tofu marynujemy w oleju, soli, papryce słodkiej, ostrej, curry i smażymy na patelni teflonowej. 3. Pomidorki przekrawamy na pół, papryke kroimy w kostkę a cebulę w piórka. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z octem balsamicznymi miodem. 5. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy smażone tofu i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 184

Gotować 10 minut Cebulę drobno posiekać, a dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól

Szczęśliwa kuchnia
Jednogarnkowe danie z mięsem i warzywami 144

czerwona sól, pieprz, ostra papryka Sposób przygotowania: R yż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni szklimy posiekany w półplasterki por. Dodajemy mięso doprawiając solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Kiedy mięso się zetnie dodajemy pokrojone na drobną kartkę warzywa: marchew, pietruszkę seler i czerwoną paprykę. Całość podlewamy pomidorkami pelatti i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem

Pyry na Gaz
Kalafiorowe kotlety z kaszą jaglaną 284

pietruszkę obrać. Wszystko gotować w parowarze lub w garnku przez 15-20 minut do miękkości. Warzywa zmiksować. Dodać kaszę jaglaną, pesto ( lub żółty ser) .Wszystko razem wymieszać i schłodźić. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na talerz wysypać płatki jaglane. Na patelni rozgrzać olej. Formować małe kotleciki i obtaczać w płatkach jaglanych. Smażyć z dwóch stron przez około 8 minut

Jaglusia