kurczakiem, ryżem i ostrą salsą pomidorową. Do dopełnienia smaku salsy została użyta kolendra, która idealnie komponuje się z całością. Przepis możecie modyfikować na wiele sposobów i wykorzystać swoje ulubione warzywa :). Burrito z kurczakiem i ryżem 2 wrapy pełnoziarniste ((mogą być również pszenne)) 1 filet z kurczaka 200 g 50 g ryżu 1/2 cebuli 1/2 pomidorów krojonych w puszce 6 pomidorków(...)kurczaka umyj i pokrój w drobne kawałki. Smaż na patelni posmarowanej oliwą, dopraw do smaku przyprawami. Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. W momencie, kiedy kurczak będzie podsmażony na złocisty kolor, dodaj do niego cebulę i całość smaż na małym ogniu. Na koniec posyp wszystko 1/3 mozzarelli. Warzywa umyj (pomidorki koktajlowe, ogórek, sałata) i pokrój drobno. Pomidory w puszce
Przepisy na widelcuKolejna propozycja obiadu w formie wege :) Coraz częściej odrzucam z diety mięso. Kasze, rośliny strączkowe i warzywa w zupełności mi wystarczą :) Składniki (2 porcje): 50 g soczewicy zielonej 50 g kaszy bulgur 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 duże garści świeżego szpinaku 2 pomidory "śliwkowe" 1 łyżka oleju 6 sznycelków wegańskich Primavika przyprawy: sól(...)Kaszę i soczewicę ugotuj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż chwilkę posiekana cebulkę i czosnek. Dodaj wody i wsyp pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę. Przykryj pokrywką i duś 10 minut. Następnie dodaj pokrojoną cukinię, pomidory, szpinak. Duś 10 minut. W razie potrzeby dolewaj wody. Dodaj sznycelki z zalewą, przyprawy, wymieszaj i duś do miękkości warzyw, około 15 minut. Przed podaniem wymieszaj
Zdrowie na języku :Pwyrównaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut, do zbrązowienia. Obracaj pojedynczo. Gdy obrócisz wszystkie, smaż jeszcze z minutkę. Wrzuć por i czosnek. Po chwili wymieszaj i zmniejsz trochę gaz. Smaż ok 3-4 minut, często mieszając. Wlej wodę ze śmietaną i przyprawami. Dobrze połącz z kurczakiem i warzywami. Możesz posypać jeszcze
Anioszek w kuchnisól i świeżo mielony pieprz do smaku. Sos: ½ czerwonej cebuli, 1 łyżka oliwy, sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy. Dodatki: Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę położyć na foli aluminiowej, w rondlu zagotować składniki marynaty, polać polędwiczkę, szczelnie zawinąć folię, piec na ruszcie(...)minut). Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku wyciśniętego z pomarańczy. Polędwiczkę pociąć na mniejsze kawałki, serwować z sosem pomarańczowym z dodatkiem sałat i/lub grillowanych warzyw. KONFITURA POMARAŃCZO-JABŁKOWA sok i skórka otarta
SzczyptaSmaQJesień do nas zawitała, a wraz nią warzywo takie jak dynia. Pokazywałam Wam ostatnio surówkę z dyni (przepis) , a dzisiaj zupa, ale taka troszkę inna, bo z jabłkiem i lekko pikantna. Rozgrzewa, świetnie smakuje. Na chłodne dni jakie mamy obecnie idealna. Składniki: 1 kg dyni (bez skóry i pestek) 2 średnie jabłka 2 marchewki 1 cebula(...)łyżki pestek z dyni 1 liść laurowy Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać ziemniaki i marchewkę i chwilę smażyć, a następnie włożyć do garnka z gotującym się wywarem. Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, liść laurowy posolić i gotować do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko i gotować
O kuchni z uczuciemWystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami to zachęcam do przygotowania udek zapiekanych z pomarańczami lub kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża czerwona(...)Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cukinię umyć, obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w ćwiartki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w cienkie paseczki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość
Ugotowaćsię, aby cannelloni gościło na moim stole co jakiś czas. Pomysłów na farsz jest wiele. Mięso mielone, szpinak z fetą i czosnkiem, wersja wegańska z kaszą jaglaną i pieczonymi warzywami. Tutaj przedstawiam wersję z mięsem mielonym duszonym w sosie w stylu bolognese, zapieczoną pod delikatnym beszamelem. Składniki: Farsz: 500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej) 1 duża(...)350ml mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy lub oleju i podsmażamy na niej mięso. Smażymy je tak długo, aż zbrązowieje. Cebulę, czosnek i selera naciowego drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy przez kilka minut dodając szczyptę soli. Do podsmażonego mięsa i warzyw dodajemy pomidory oraz łyżeczkę cukru. Doprawiamy pieprzem i oregano. Całość
Jacob TastesPowiało wiosną ….Tak! Uwielbiam lekkie a zarazem pożywne zupy, pełne aromatycznych warzyw, dodatek zdrowej kaszy jaglanej sprawia, że jesteśmy nasyceni na długi czas. Warzywa podduszone na oleju kokosowym sprawiają że smakuje wyjątkowo. Jest idealna nie trzeba jej niczym zagęszczać, a prostota przygotowania zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie(...)przemieszać-ta czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około
Wanilia i Kardamonpoza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kasz ą i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek : stek wołowy(...)pieprzem z obu stron.Olej rozgrzewamy na patelni i kładziemy steka. Ja smażyłam 3 min z każdej strony. Mięso należy przewracać szczypcami lub drewnian ą pack ą , aby nie uszkodzić mięsa. Następnie mięso odkładamy na deskę, aby odpoczęło możemy przykryć foli ą aluminiow ą . Warzywa układamy na talerzu, polewamy oliw ą i sokiem z cytryny.Przyprawiamy do smaku
kulinarne odsłony patiniebanalną sałatką ryżową. Połączenie trzech elementów składowych dania, zapewnia znakomite doznania smakowe. Jeśli chodzi o sam przepis, jego przygotowanie składa się, jak wcześniej wspomniałam, z trzech etapów. Mięso - warzywa - ryż. Zacznijmy od końca. 1. Torebkę ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka i dużo posiekanego koperku. Wszystko mieszamy z 2 łyżkami śmietanki(...)stron po 2 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i zalewamy odrobiną wody. W takiej zalewie smażymy kurczaka. po ok 6-7 minut z każdej strony. 4. Na koniec wystarczy pokroić kurczaka w plastry, ułożyć na środku talerza. Po jednej stronie kurczaka wykładamy sałatkę z ryżu. Po drugiej warzywa, które skrapiamy oliwą z oliwę. SMACZNEGO
Mój Smak na Życiepieprzy cayenne * sól do smaku Do dzieła!!! Ryż ugotować. Makrelę oddzielić od kości. Na patelni podsmażyć nas miękko posiekaną drobno cebulę z liściem laurowym i zielem angielskim. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach - dodać do marchewki. Pieczarki drobniutko pokroić i dusić z resztą warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było
sierotka maRysia w kuchnipowszednio, a kalafior niekoniecznie musi być podany w towarzystwie zasmażanej bułki tartej. Przykładem tego jest poniższa propozycja – młode ziemniaczki oraz kalafior polane sosem musztardowym na bazie mleka kokosowego – znane warzywa w nieco innej formie. Idealne zarówno jako przystawka, jak i – w większej ilości - samodzielne danie. Składniki: 300g różyczek kalafiora 200-250g młodych ziemniaków 2 ząbki młodego czosnku(...)małego kubeczka i rozmieszaj w niej mąkę ryżową. Resztę mleka wlej na patelnię, dodaj musztardę, sok z cytryny i syrop klonowy. Kiedy sos zawrze, dodaj mleko z mąką i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem zalej przygotowane warzywa i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij, odczekaj 10 minut i podawaj
Roślinna - blog wegańskiwarzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Nie kumuluje bowiem metali ciężkich. Warzywo to nie dość, że jest lekkostrawne, to ma jeszcze zbawienny wpływ na procesy trawienia. Szczególnie polecić można ją osobom, które jedzą dużo „zakwaszających” produktów, takich jak np. mięso i cytrusy. Wszystko(...)zmiękła. Obrałam ją ze skórki i pokroiłam w kostkę. Powędrowała na patelnię a za nią seler naciowy. Następnie skroiłam obranego ze skórki pomidora. Składniki wymieszałam i doprawiłam. Na koniec wsypałam ugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej sos do spaghetti z dodatkiem mielonego
potrawyregionalnesmażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu ( u mnie basmati) 3 jajka 1 łyżka(...)minutę, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy przez kolejną minutę. Zdejmujemy z patelni na talerz. Roztrzepane jajka wlewamy do gorącego woka i smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając. Jajecznicę rozdrabniamy na małe kawałeczki, przy użyciu plastikowej lub silikonowej łopatki. Do jajek w woku dodajemy ugotowany ryż, warzywa i sos sojowy, mieszamy. Chwilę wszystko smażymy. Danie przekładamy na półmisek
Mia Cucina Sofietapoprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :) Składniki na 4 sztuki: Farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała czerwona papryka mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek, marchewka sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos pomidorowy: 2 spore świeże pomidory (sparzone i obrane) ok. 50 ml wody 0,5 łyżeczki soli(...)gęstnieć. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś doprawić i podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć, aż zacznie delikatnie mięknąć. Na koniec dodać mix warzyw oraz sos pomidorowy i dokładnie wymieszać. Na tortilli położyć liść sałaty, nałożyć
Simply Food