cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj. W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę
dom-agi.plstopni na około 10-15 minut aż łosoś się upiecze. Cukinie opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw strugać cienkie plastry. Dobrze jest wybierać mniejsze cukinie -przy kupnie- albo te większe przekroić wzdłuż na pół i dopiero strugać plastry. Pozostałą łyżkę oleju wylać na patelnię. Wrzucić pozostałe nasiona kminu/kminku i smażyć około 10 sekund. Dorzucić plastry cukinii i doprawić solą
UgotujmyTo.ploraz ulubione przyprawy dziecka Umyte i obrane warzywka ucieramy na tarce o największych oczkach. Następnie warzywa posypujemy odrobiną soli i odsączamy sok. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajka, mąkę, płatki, mleko i przyprawy. Zalewamy tymi składnikami warzywka i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Nakładamy masę małymi porcjami. Smażymy do momentu uzyskania
ClauditteMissCookingosolonej wodzie al dente. Kalafior podzielić na małe różyczki i zagotować aby lekko zmiękły. Na patelnię wlać dwie łyżki zalewy z suszonych pomidorów i pokrojoną w piórka cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i bakłażana, doprawić sola i pieprzem, dusić aż warzywa zmiekną. Dodać kalafior, poszarpaną bazylię i czosnek, całość dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć makaron, na wierzch dodać
Kuchnia w opałachformować w kulki (u mnie wyszło 5 kuleczek). Każdą obtoczyć w pozostałej 1 łyżce otrąb. Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzić za pomocą pędzelka. Obsmażyć pulpeciki z dwóch stron, następnie dusić pod przykryciem ok. 15 - 20 minut. Ja podałam z kaszą i duszonymi warzywami :) Pulpeciki są bardzo smaczne, a dodatek otrąb tworzy chrupiącą warstwę :) Użyłam oleju z awokado, dzięki czemu
Zdrowie na języku :Pbędzie świetna kolacja pod warunkiem że wcześniej sobie podpieczemy bakłażana. Bakłażan to jak każde niemal warzywo magazyn dobrych składników dla organizmu. Co ciekawe bakłażan pomaga w trawieniu tłustych potraw, ma więcej błonnika niż jabłka i nie mało fosforu i potasu więc szykujmy patelnie i do dzieła!Czas przygotowania 15-20 minutDla około 3-4 osóbSkładniki:1 bakłażan pokrojony i upieczony
Kuchnia PROzdrowotnaplasterki.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.Na gorący tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę, por, pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czonku. Całość posolić i popieprzyć. Smażyć razem przez około 5 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyć na kurczaka w naczyniu żaroodpornym.Na warstwę cebulowo-porowo-pieczarkową równomiernie wyłożyć kaszę gryczaną
Gospodyni Miejskamiękkości składników wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Kiedy warzywa są miękkie wyjmujemy je,kroimy drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy
Walijskie Pichceniepestki. Skórkę można usunąć zanurzając pomidory we wrzątku przez 30 sekund lub też wykorzystując obieraczkę do warzyw (mam taką, która nadaje się do obierania pomidorów:)). Następnie miąższ pomidorów pokrój w kostkę. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Dymkę i pora drobno pokrój. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj fasolę oraz dymki i smaż przez chwilę. Następnie dodaj pora oraz
Chilli Czosnek i Oliwalodówki i przygotowuję zapiekankę makaronową. Możemy do niej wrzucić to co akurat mamy pod ręką. Tym razem padło na kolorowe toretllini z mięsem firmy Arc Pol z dodatkiem warzyw. Wszystko zostało zapieczone pod żółtym serem. 150 g tortellini z mięsem Arc Pol 2 łyżki oliwy extra vergine 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cukinia 1 czerwona papryka 400 g pomidorków(...)ostra wymieszać ze sobą. Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę w piórka. Pod koniec podsmażania dodać posiekany czosnek. Cukinię pokroić w plastry, dodać do cebuli i smażyć 3 minuty mieszając. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cukinii. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć 3 minuty. Pomidorki pokroić na pół, dodać do warzyw, wymieszać i gotować chwilę. Na koniec dodać tortellini
Kuchnia w oparachprzygotowywaniu frittaty. Co prawda często robię zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w piekarniku smakuje inaczej niż omlet z patelni, byłam mile zaskoczona. Polecam głównie na kolację, ze względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie(...)dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem. Na końcu dołożyć pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Jajka rozbełtać w miseczce, szczypior posiekać i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę soli - nie za dużo, bo łosoś wędzony jest słony! Jeżeli macie patelnię, którą można wkładać do piekarnika, wylejcie na nią masę jajeczną. Jeżeli
Zgrabne Gotowaniektórego tortilla zrobiona jest z mąki pszennej), mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw ( bazylia , oregano , pieprz , sól, chilli ), i pomidorów . Znajdują się w nim również, charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza . Tacos w restauracjach najczęściej podaje się w formie przystawek. Zobaczycie jak ja zrobiłam moją domową wersję! SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana – 100 g – mąka pszenna(...)muszelkę i zostawiamy do wystygnięcia. FARSZ: Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym i odrobiną soli i pieprzu. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Paprykę kroimy w słupki. Pora sparzamy wrzątkiem. Kroimy w drobną kosteczkę. Pomidora kroimy w półplasterki. Na plackach układamy mięso i przygotowane warzywa. Polewamy sosami. Smacznego
Ostra na SłodkoPaździernik przywitał nas deszczem i chłodem. Szukam teraz rozgrzewających potraw, które bedą jednocześnie lekkie i sycące. Dynia jest chyba najbardziej jesiennym warzywem. Zawsze troszkę szkoda mi jej użyć. Jest tak ładna, że spokojnie może służyć za piękną dekoracje kuchni. Lubię ją za delikatny, choć specyficzny smak i za cudowny kolor, który przełamuje szarość za oknem. Żeby dodać nieco orientalnej nuty(...)chilli -1 łyżeczka suszu pietruszki -sól i pieprz * Wykonanie: Na patelnie wlać olej i podsmażyć cebulę, aż się zeszkli. Przełożyć całość do garnka. Dodać obraną i pokrojoną w cząstki marchew i dynię. Zalać bulionem i wodą , dodać imb ir, paprykę, liść laurowy i pietruszkę. Wymieszać. Na warzywa ułożyć gałązki rozmarynu tak by pokrył je płyn. Gotować na średnim
Smakuj życie!Stargany pełne pięknych warzyw i owoców. Korzystajmy z dobrodziejstw natury jak najwięcej. W końcu, to samo zdrowie. Dziś zapraszam Was na pyszną czerwono-zieloną sałatkę z pestkami dyni. Miseczka pełna zdrowia i witamin, która aż kusi swoimi kolorami. Spróbujcie. Taką sałatkę możecie zjeść samą lub podać jako dodatek do innych dań. A jej przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu(...)sól czosnkowa pieprz Przygotowanie: Pestki dyni podprażamy chwilę na suchej patelni. Pomidora kroimy w większe kawałki (np. na ósemki, a te na 2-3 części w zależności od wielkości pomidora). Duże rzodkiewki przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plasterki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki kiełków rzodkiewki, podprażone pestki dyni. Całość doprawiamy solą
Słodkie okruszki