warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:312/829)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 156

obsmażyć pierś z kurczaka aż się zrumieni, po czym przełożyć do rondla. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną marchew, smażyć 3-4 minuty. Podlać odrobiną wody, po czym dalej smażyć około 8 minut. Dodać pokrojoną paprykę i dusić do miękkości. Wszystkie warzywa przełożyć do rondla, następnie dodać pokrojonego ananasa i pędy bambusa. SOS: pozostały sok z ananasa wymieszać

Calzonella.com
Gulasz wieprzowy z mieszanką chińską i mleczkiem kokosowym 147

kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka (z tłuszczem). Wrzucić liski laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu (pod przykryciem) do miękkości. Około 20-30 minut przed końcem duszenia - dodać warzywa i mleczko kokosowe. Na końcu wsypać kolendrę i doprawić do smaku

Di gotuje
Kurczak słodko-kwaśny 158

opakowaniu. Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi. W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać. Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone

Świat Domowej Kuchni
Krem z kalafiora na mleku z grzankami 94

strony różyczek i drobno pokrojone). Zagotować ponownie całość, zmiksować jeszcze raz jeśli dorzuciliśmy kolejną porcję warzywa, doprawić solą, mielonym białym pieprzem. W czasie gotowania przygotować grzanki - kromki chleba posmarować odrobiną masła, pokroić w kostkę i piec w piekarniku pod grillem (lub usmażyć na patelni) na złoty kolor. W wersji lekkiej - zrumienić chleb bez tłuszczu, a w wersji super lekkiej

Right Behind The Kitchen
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu 179

dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek. W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały. Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie lub ręcznie na grubych oczkach. Wrzucamy do podsmażonej cebulki

Pyza i Surówka
Pierwsza prawdziwa zupa czyli pomidorowa dla bałwanów. 139

pokrojonych łyżka, dwie koncentratu pomidorowego 2-3pomidorki kończące swój żywot smętnie w misie na warzywa 1-2ząbki czosnku sól,pieprz,vegeta,papryka sproszkowane,zioła prowansalskie natka pietruszki/kiełki(opcjonalnie) śmietana/jogurt naturalny(polecam z jogurtem) makaron/ryż/co kto lubi garnek patelnia deseczka nóż łyżka(do próbowania zupy, można nią potem zjeść i będzie mniej zmywania) 1.Umy

Fiolka w kuchni
Spaghetti z cukinią i boczniakami 158

momentu zagotowania makaronu. Doprawić pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Dodać zioła. Całość wymieszać. Podawać makaron posypany startym grana padano lub innym twardym serem. Szałwia lekarska Mix pietruszek naciowych ------------ Podobne: Makaron z cukinią Sos pomidorowy Kokardki z warzywami

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa porowo – szparagowa 109

wody Wykonanie: Do osolonej wody dodajemy marchew, ziemniaki, seler i obrane, pokrojone szparagi. Na patelni z masłem podduszamy posiekanie pory ( aby porządnie umyć pory należy je najpierw przeciąć wzdłuż i wówczas dopiero płukać, dzięki temu pozbędziemy się piasku ). Uduszone pory dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Wszystkie warzywa miksujemy. Przecieramy przez sito ( dzięki

Smaki Ewy
Duszony indyk 206

dużą kostkę, natrzeć czosnkiem i cebulą oraz obsypać przyprawami. Następnie należy podsmażyć mięso na patelni z odrobiną oleju. W rondelku podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę , dodać  wodę i podsmażone mięso. Dusić pod przykryciem, do momentu, gdy mięso i warzywa będą już miękkie. Na koniec zaprawić mąką i śmietaną. (mąkę zmieszać dokładnie ze śmietaną, dolać

The Sweet Damsel
Śniadanie. Jajka. Mini frittaty ze szpinakiem 362

popsuł Żarłoczkowi humoru. Takie frittaty może przygotować z różnym dodatkami. Zamiast szpinaku dodajcie jakieś inne warzywo np. groszek albo kawałeczki wędliny a foremki wyłóżcie plasterkami kiełbasy lub szynki a za każdym razem zrobicie nieco inne danie. Masę jajeczną możecie też wlać na niedużą patelnię i powolutku smażyć aż się zetnie - po upieczeniu wystarczy pokroić dużą frittatę na trójkątne porcje. Zwróćcie

Smaczna Pyza
Pulpeciki w sosie pomidorowym 120

drobną kostkę. Marchewkę pokroić w talarki, lub pół talarki, podobnie postępując z selerem. Na wyższej patelni lub rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cebulę, marchew, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz seler naciowy - zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut do zarumienienia i zmiękczenia warzyw - 5-7 minut. Następnie dodajemy dwie puszki krojonych pomidorów oraz bulion warzywny, doprowadzam do wrzenia

Plate of Joy
Kaczka pieczona z pomarańczami 100

imbirem, odstawić na godzinę. Pomarańcze dokładnie umyć. Cienko obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski a z pomarańczy wycisnąć sok. Ja otrzymałam 400 ml soku. 2 pomarańcze pokroić w plasterki, grubości około 3 mm. Na patelni rozpuścić 4 łyżki cukru, ułożyć na nich plasterki pomarańczy, podsmażyć pół minuty, odwrócić, smażyć minutę. Plasterki

królestwo garów
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 175

obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru. Wrzucić również pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno czosnek. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pieczarki, delikatnie posolić i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do wywaru. Gotować aż makaron

Czerwień i błękit
Marchewkowy krem z imbirem 179

czosnku skórka otarta z połowy pomarańczy pęczek kolendry 500 ml rosołu gotowanego z dużą ulością warzyw, lub bulionu warzywnego 2 łyżki prawdziwego masła ewentualnie gęsta śmietanka Przygotowanie Cebulę i czosnej posiekać - zeszklić na maśle. Zetrzeć na tarce (albo w malakserze) marchew - wrzucić na patelnię z cebulką i czosnkiem - zamieszać i dusić pod przykryciem przez 5 minut mieszając od czasu

Kulinarne Inspiracje
Risotto z owocami morza 130

KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu solę. KROK 2 Cebulę, papryczkę chili oraz czosnek kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam patelnię, po czym roztapiam około 2 łyżek masła. Wrzucam pokrojone składniki i przysmażam. Ważne jest

smacznieinatemat

Proponowane wyszukiwania