warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:316/829)

Roladki z dynią i batatem na parze 165

pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem,  dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą, pieprz em. Na rozbitej piersi

wesoła kuchnia
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 177

PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz marchew i jabłko pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut

La grande e la piccola cuoca
KURCZAK Z WARZYWAMI W 15 MINUT 169

kurczaka, płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego, suszona natka pietruszki, łyżka oleju. Przygotowanie: Mięso obieram, przekładam na patelnię z olejem, dodaję czosnek niedźwiedzi i suszoną natkę oraz obficie posypuję przyprawą do kurczaka. Dokładnie mieszam. Papryki kroję w drobną kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Mięso podsmażam z warzywami przez kilka minut do momentu aż będą miękkie

JejKuchnia
Krem ziemniaczany 113

ziemniaków 1 l bulionu przyprawy Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu z boczku. Dodać pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę. Obsmażyć przez 5-10 minut i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw po czym dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Podawać ze szczypiorkiem lub podsmażonymi kostkami boczku. Artykuł Krem ziemniaczany

Pieguskowa Kuchnia
Kalafiorowe placki z piekarnika 170

mnie bardziej kuszące. Ograniczyłam więc mąkę do minimum, główną rolę w placuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję zapakować je do piekarnika. I gotowe. Smacznego zatem Wam życzę i niech w końcu lato

Przysmaki Karolki
Rolada z polędwicy faszerowana grzybami i serem 214

przygotowane mięso można podać pokrojone w plastry z dodatkiem warzyw lub surówki. Idealne też jest na obiad z ugotowanymi ziemniakami i podpieczonymi w piekarniku. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać grzyby i smażyć aż puszczą wodę. Doprawić do smaku

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z sadzonym jajkiem, suszonymi pomidorami i fasolką szparagową 148

szczypta soli i pieprzu  Fasolkę szparagową myję, osuszam i siekam drobno. Smażę na rozgrzanej patelni na maśle 3-4 minuty, doprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki. Jajko smażę na maśle 2 lub 3 minuty, tak by żółtko pozostało płynne. Warzywa i ser kroję. Składniki dressingu mieszam. Pokrojone warzywa mieszam razem z usmażoną fasolką. Podaję

Mango Papaja
Tarta z rabarbarem 138

minut. Upieczone studzimy wierzch: Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) . Plastry gotujemy tak ,  aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka). Krótsze kawałki rabarbaru (odsączone z wody) układamy obok siebie na papierze

Bon appetit mon amie
Tagiatelle z cukinii w sosie pomidorowo-paprykowym post dr. Dąbrowska 199

łyżeczki soli czarnej 1/4 łyżeczki świeżego mielonego pieprzu Cukinię obierać jak ziemniaki, obieraczką do warzyw, lub specjalną obieraczka do wiórków julienne lub spiralną, do momentu aż pojawią się ziarenka cukinii. Cebulę, czosnek obieram, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na suchej patelni, dodać czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do cebuli i smażyć 2-3 minuty. Dodać

moj przepis na
Francuska zupa cebulowa z grzankami 226

pomimo wszystkich wskazówek. Winą jest zła odmiana cebuli użyta do wykonania. Nawet wąchając w sklepie warzywo można stwierdzić które ma bardziej ostry zapach a która łagodniejszy, więc naprawdę polecam zwrócić na to uwagę :-) Wykonanie : Cebulę obieramy z łusek i kroimy na cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu przez 30 minut. Cebula

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka z brokuła,jajka i pomidora 382

ćwiartki. Pomidory sparzyć wrzątkiem,ściągnąć skórkę i pokroić w dużą kostkę. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Na półmisku ułożyć różyczki brokuła,cząstki jajek i kostki pomidora. Jogurt wymieszać z majonezem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać warzywa i jajka,posypać prażonym słonecznikiem

Kolorowa kuchnia Elki
Jajka z kiełbasą zapiekane w kokilkach 154

temp. 250°C. Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich kiełbasę z warzywami. Posypać solą, pieprzem i suszoną papryką. Na masę nałożyć po 1,5 łyżeczki śmietany i równomiernie

Bullio
Śmietankowy krem batatowo-pieczarkowy z chipsami z jarmużu 226

Część liści jarmużu mieszamy w oliwie i wykładamy na blachę. Drugą część jarmużu dusimy na patelni z solą i pieprzem. Zawijamy małymi porcjami w poporcjowane kwadraciki ciasta francuskiego. Jarmuż wraz z pasztecikami pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut ( paszteciki do zarumienienia)). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i dokładnie go rozprowadzamy w zupie. Całość miksujemy (możemy dodać

ChilliJemy
ZUPA OGÓRKOWA SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 149

liście maggi lub z butelki pęczek koperku 1.5 litra wody sól i pieprz  ***************************************** Warzywa podsmażyć wraz z boczkiem i żeberkami  w garnku, teraz dodać ziele angielskie, liść maggi,jałowiec i liście laurowe.Zalać gorącą wodą i gotować ok.40 minut na małym ogniu.Na patelni  rozgrzać masło i udusić wraz z cukrem starte ogórki kiszone tak przez 15 minut.D

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kurczak z papryką 586

pokroić papryki, cebulę w piórka, a marchewkę w pół krążki.  Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano

magiczna kuchnia Kasi
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 505

Przygotowanie sosu – sos możemy przygotować na dużej patelni lub w rondlu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę, czosnek, papryczkę chili przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Następnie dodaję seler, marchew, pieczarki i całość smażę około 10 minut. Po 10 minutach do warzyw dodaję mięso, przyprawy doprawiam solą i pieprzem i całość smażę jeszcze około 10 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Młody bób w roli głównej 155

dzięki temu zabiegowi pozostanie jasno zielony. - oliwki kroimy na plasterki - na rozgrzanej patelni podsmażamy obrany ze skórek bób z pomidorkami i oliwkami, dosłownie 3 do 4 minutek, pomidorki dobrze jest nakłuć, wtedy dodatkowo puszczą sok i nadadzą aromatu daniu. Podsmażone ciepłe warzywa, wykładamy na gorącą kaszę, polewamy odrobiną oliwy z dodatkiem czosnku do smaku. Danie jest gotowe! Prawda, że łatwe

SMYKWKUCHNI
Bób z boczkiem i cebulką 170

Najlepszy bób jest prosto z ogróka. Wspaniałe warzywo, można je przygotowywać na różne sposoby. Dzisiaj pokaże Wam najbardziej pospolite podanie bobu, ale pyszne i moje ulubione. Przygotowanie boczku – boczek wędzony pokroić w małą kostkę, cebulkę również. Patelnię rozgrzać, nie dodawać żadnego tłuszczu. Wrzucić pokrojony boczek i smażyć na małym ogniu, aż powstaną chrupiące skwareczki. Pod koniec dodać cebulkę

Kuchnia Pokoleń
Jajka z kiełbasą zapiekane w kokilkach 182

temp. 250°C. Cebulę, kiełbasę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę i kiełbasę, a następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć jeszcze przez chwilę co jakiś czas mieszając. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich kiełbasę z warzywami. Posypać solą, pieprzem i suszoną papryką. Na masę nałożyć po 1,5 łyżeczki śmietany i równomiernie

Bullio
Placuszki ze szpinakiem 172

masą. Rozgnieć czosnek i dodaj wraz z szpinak do miski. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść masło i nałóż łyżką pierwszą część placuszków. Placki można podać z sosem na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem pomidorów i świeżej bazyli. Wiem co jem Szpinak to warzywo, po które warto sięgnąć ze względu na bogactwo zawartych w nim składników odżywczych. Zawiera

Fit&Fast Kitchen
Tagliatelle z cukinii ze szparagami i szpinakiem 180

kawałki 1-2 cm. Czosnek i pomidory posiekaj. Cukinie za pomocą obieraczki do warzyw (chyba każdy szanujący się wegus taka posiada) „obierz” w plasterki, najlepiej to zrobić kładąc cukinię na desce, ja wpadłam na to po poharataniu pierwszej sztuki. Na bardzo dużej patelni lub w wielkim garze rozgrzej olej i przez 2 minut podsmaż czosnek. Dodaj szparagi

greenscarf
Makaron pełnoziarnisty ze szparagami 139

Łodyżki kroimy na 3 cm kawałki, a następnie wzdłuż na cienkie paski. Ma patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi i czosnek, przesmażamy i zmniejszamy ogień. Przykrywamy i dusimy przez 3 minuty. Na minutę przed końcem dodajemy łebki szparagów. Szparagi powinny zostać al dente. Warzywa solimy i oprószamy płatkami chili. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Wrzucamy makaron i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
MARCHEWKA KARMELIZOWANA 174

zimno, jako dodatek do obiadu albo jako przekąski. Sama nigdy nie byłam przekonana do warzyw z miodem, ale te marchewki na długo zagoszczą w moim menu :) Małe marchewki (najsmaczniejsze są młode) obrać ze skórki i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, marchewki obsmażyć z każdej strony delikatnie opruszając solą, pamiętajmy, że marchewki gotowały się

Zrób to smacznie
Placuszki z cukinii z warzywami 206

garść mrożonych warzyw 2 łyżki stołowe oleju. pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania Jeżeli warzywa mamy mrożone, przed przygotowaniem masy na placuszki rozmrażamy je. Składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy. Smażymy jak placki ziemniaczane. Uwagi Jeżeli macie problem z tym, że placuszki rozpadają się na patelni – możecie dodać łyżkę mąki

Mr. Taste
Zalewajka 228

cienkiej wiejskiej kiełbasy 150 g śmietany 18 % Ziemniaki pokroić w kostkę. Cebule pokroić w półplastry. Warzywa zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku. Zagotować i gotować aż ziemniaki będą miękkie. W międzczasie cienką kiełbasę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na patelni. Gdy ziemniaki będą już miękkie dolać żurek. Ilość wedle smaku tak aby zupa była lekko

Monia miesza i gotuje
Curry z kurczakiem, batatem, topinamburem i bakłażanem 145

smażę kolejne 5 minut. Topinambur, batata oraz bakłażana kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Wlewam bulion i gotuję w nim składniki przez 10-12 minut. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki i gotuję składniki jeszcze 10 kolejnych minut. Dodaję kukurydzę. Jeśli warzywa już są miękkie dodaję syrop z agawy, sok z limonki oraz sól. Wlewam mleko kokosowe, dokładnie

Mango Papaja
Wytrawne wegetariańskie naleśniki i "Szkoła żon" 173

konserwowego i cebuli, trochę kukurydzy. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię można przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i zmiękła w środku cebula, a placek się nie przypalił. Podawać gorące z surówką. ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Walentynki dawno minęły, a mnie

Weekendy w domu i ogrodzie
krem z selera 121

minut. Dodać pokrojone w kawałki ziemniaki i kalafior. Wlać resztę bulionu. Gotować aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładko, dodać pokrojony w kawałki serek, doprawić do smaku. Podgrzewać aż serek się rozpuści. Kiełbasę pokroić na plasterki, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, usmażyć na chrupiąco. Krem nalewać do miseczek, podawać z chipsami i chorizo i natką pietruszki

6niebo
Zupa gołąbkowa 2469

tarce o dużych oczkach. Seler obrać. Kapustę pekińską umyć oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość przesmażyć. Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić

Ugotować
Zapiekany makaron z cukinią i sosem beszamelowym 217

sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać mąkę , energicznie mieszać zawartość, aby mąka ładnie połączyła się z masłem. Ma powstać gładka

Stare Gary
Dietetyczny obiad jednogarnkowy, duszony 171

pyszny i dietetyczny obiad! Wystarczy trochę fantazji i niewiele składników i gotowe! -ziemniaki -mrożone warzywa -kasza gryczana z pieczarkami -opcjonalnie -pieprz ziołowy  Skworcu -bazylia -świeża czerwona papryka -sól do smaku Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki. Wsypać do garnka- u mnie szeroka patelnia grillowa z kopułą. Dosmaczyć pieprzem. Solą. Dodać kaszę gryczaną z pieczarkami. Podlać rosołkiem, lub wywarem

Z Kuchni Do Kuchni
Kokardki z dynią, cukinią i innymi dodatkami 168

gorgonzola się roztopi. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię. Ewentualnie dolać wodę spod makaronu. Wszystko razem wymieszać. Wykładać na talerze. Posypać jalapeno i startym grana padano.  ----------- Podobne: Spaghetti z cukinią i boczniakami Świderki z cukinią Kokardki z warzywami i gorgonzolą

Weekendy w domu i ogrodzie
Poniedziałkowy "fit" - Roladki z bakłażana nadziane warzywami i polędwicą 160

pomidor, sałata i polędwica a całości towarzyszył szczypiorek :) Polecam...  Roladki z bakłażana nadziane warzywami i polędwicą SKŁADNIKI : 1 niewielki bakłażana 4 liście sałaty masłowej 1 pomidor malinowy 3-4 plastry polędwicy łososiowej surowej szczypiorek przyprawa do ziemniaków olej do natłuszczenia rusztu lub patelni grillowej PRZYGOTOWANIE : Bakłażana kroimy na plastry około 3 mm, oprószamy przyprawą do ziemniaków

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z bakłażanem,papryką i cukinią z salsą pomidorową 173

oliwek -bazylia -czosnek -bakłażan -parmezan Nastaw wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, cukinię – pokrój w półplasterki, bakłażana w małe kawałki oraz paprykę w paseczki. Podsmaż dość szybko. Wlej salsę pomidorową. Duś jeszcze chwilkę. Niech przejdzie warzywami. Dodaj bazylię. Odcedz ugotowany makaron. Wymieszaj ze świderkami. Przed podaniem SCAGLIE DI PARMIGGIANO... e buon

Z Kuchni Do Kuchni
Ryż z mango 209

migdałów sól łyżka masła sok z cytryny natka pietruszki 300 g ryżu basmati Przygotowanie   Warzywa oczyściłem . Cebulę posiekałem , paprykę pokroiłem w paski , marchewkę w słupki , cukinię w plastry ,a cebulki w krążki. Mango obrałem , usunąłem pestkę , pokroiłem w kostkę. Ryż ugotowałem , ostudziłem. Na patelni rozgrzałem olej , ma tłuszczu zrumieniłem cebulę . Dodałem po 1 łyżeczce kminu i kolendry oraz resztę

R'n'G Kitchen
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 196

proszku. Gotować na małym ogniu 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir, przesmażyć na złoty kolor. Wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Dodać do smażonych warzyw, wymieszać i dusić pod przykryciem. Odparować, dodać koncentrat i wymieszać. Połączyć soczewicę z pozostałymi warzywami, wymieszać

Humanistka w kuchni
Serowa na wędzonce z ziołowymi grzankami. Zupa na ciepłą przystawkę idealna. 145

bulion. Przyprawiamy go zielem, listkiem, solą, pieprzem i odrobiną vegety. Kiedy bulion nabierze smaku, a warzywa zmiękną wyciągamy je wraz z przyprawami. Do odrobiny czystego bulionu dodajemy serki i ucieramy na jednolitą masę. Rozprowadzamy w reszcie bulionu i zagotowujemy. W tym samym czasie na patelni przysmażamy (nie zrumieniając) posiekany w kostkę czosnek z cebulą. Wrzucamy do zupy. Na tej samej

Kuchnia po mojemu
Pasztet z zielonej soczewicy 138

pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy)  bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego pestki słonecznika Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g,  ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć

MarciochaKucharzy
Wielkanocny żurek w chlebie 142

soli Warzywa dusić pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut. Zalać warzywa wrzątkiem, dodać sól i gotować na średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego.  Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut

MarciochaKucharzy
Smażony kurczak w stylu azjatyckim Tao Tao 180

szalotką i czosnkiem. Posypujemy pieprzem i solą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Na dość dużej patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie obsypuję szczypiorkiem

ClauditteMissCooking
Zupa szczawiowa z jajkiem 130

masła sól, pieprz i cukier do smaku  WYKONANIE Na głębokiej  patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulke pokrojona w piórka  i smażymy do zarumienienia.Nastepnie dodajemy dokładnie wymyty świeży , szczaw ,pokrojony w paski.Po kilku minutach duszenia, dolewamy  gorący bulion i  dodajemy utarte warzywa. Gotujemy około 10 minut. W miseczce mieszamy  żółtka ze śmietaną. Wlewamy

w mojej kuchni
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 154

chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego

Szefowa kuchni
PSTRĄG SMAŻONY W PORACH 143

pieprzem. Z zewnątrz również oprószamy solą, a następnie obtaczamy w mące. Wkładamy na dużą patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy pokrojone w krążki pory ,posiekaną cebulę i jeszcze raz opruszczamy solą. Wszystko razem smażymy na wolnym ogniu do momentu aż rybka będzie gotowa a warzywa zrumienione. ( w międzyczasie oczywiście delikatnie obracamy ). Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami! Smacznego

Ostra na Słodko
Tortilla z piekarnika 171

czosnek obrać i drobno pokroić. Z papryczek usunąć pestki i też drobno pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić na niej cebulę, następnie dodać czosnek i paprykę. Wszystko razem dusić około 8 minut, następnie ostudzić. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi warzywami. Jajka roztrzepać i wymieszać ze śmietaną i serem. Do jajek dodać warzywa, przyprawić solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantny krem z dyni z chipsami z chorizo 184

czosnek. Dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę, następnie smażymy przez chwilę z pozostałymi warzywami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Przyprawiamy solą, białym pieprzem, pastą curry i curry w proszku. Zupę miksujemy blenderem na krem.  Kiełbasę chorizo smażymy na suchej patelni, do uzyskania chrupiących chipsów. Wyjmujemy na kawałek ręcznika papierowego, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Pestki

Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka w melasie 294

wchłonie większość marynaty i będzie się ładnie karmelizować na patelni. W woku lub w szerokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju (może być zwykły, aromatyzowany czosnkiem lub z orzeszków ziemnych; świetnie też sprawdzi się specjalny olej do woka z imbirem i chili). Mięso i warzywa odcedzamy z resztek marynaty (nie wylewamy jej) i smażymy na bardzo mocno rozgrzanym oleju

Poezja smaku
Grillowana cukinia w marynacie 2334

głębokiej misce. Pokrojoną w plastry cukinię wrzucamy do powstałej marynaty i mieszamy wszystko aż warzywa będą w całości pokryte. Całość odstawiamy od lodówki na co najmniej 30 minut. Po upływie tego czasu grillujemy. Ja korzystałam z grilla elektrycznego dwustronnego, jednak można również użyć patelni grillowej. Polecam jedzenie razem z sosem czosnkowym lub sosem koperkowym

PastelFood
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 253

wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną botwinkę, gotuj 5 minut.  Ziemniaki ugotuj i wymieszaj na puch. Boczek pokrojony w kostkę podsmaż na patelni. Na środku talerza nałóż 2-3 łyżki ziemniaków, wlej barszcz z buraków. Posyp skwarkami

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki 194

curry 1/2 łyżka imbiru w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20 minut. W tym czasie do dużego garnka wlewamy około 2 litrów wody(...)mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. W połowie smażenia wrzucamy do niej dynię. Pod koniec przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, papryką w proszku, imbirem i curry. Tak przygotowaną dynię z cebulą dodajemy do gotującego się bulionu. Pod koniec do zupy wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek

Qchnia po prostu
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 258

siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne! Najlepsze są prosto z patelni - gorące, z ciągnącym się serem i wspaniałym roztopionym masłem. Ich smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji(...)okrąg o grubości ok. 3 mm. Następnie nałóż po 1/8 nadzienia na połowę okręgu, zwilż brzegi ciasta wodą i przykryj drugą połową ciasta. Mocno zlep brzegi.  Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Umieść na nim pierwsze gözleme i smaż przez 3 minuty, następnie odwróć na drugą stronę. Posmaruj przysmażoną stronę gözleme roztopionym masłem przy pomocy pędzelka kuchennego

Chilli Czosnek i Oliwa