warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:325/829)

Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 151

muszkatołowa Używając obieraczki do ziemniaków, tniemy cukinię we wstążki. Zostawiamy na sitku. Jeśli warzywo jest mocno dojrzałe, najpierw usuwamy pestki. Szynkę kroimy w kostkę a szalotkę  w pióra i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dorzucamy orzechy i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy na patelnię cukiniowe wstążki (można wcześniej odsączyć) i smażymy aż cukinia zrobi się szklista i miękka

les mirabelles
Krem pomidorowy z prażonymi migdałami i camembert 190

miksujemy, dolewamy bulion z warzywami i ponownie miksujemy do rozdrobnienia warzyw. Całość przelewamy do rondla, zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem do smaku.  W kubeczku roztrzepujemy w wodzie mąkę.  Mąką zagęszczamy delikatnie nasz krem ,zagotowujemy. Wyłączamy grzanie.  Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.  Ser camembert kroimy w drobną kostkę.  Na talerze nalewamy krem, nakładamy prażone migdałowe

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Curry z dynią i kurczakiem 139

Cebulę kroimy w piórka, zaś dynię kroimy w 2-3 cm kostkę. Do głębokiej patelni wrzucamy cebulę, dynię, zamarynowanego kurczaka i drobno pokrojoną papryczkę chili (bez pestek) i chwilę podsmażamy (nie musimy dodawać już żadnej oliwy lub oleju, bo do marynaty była użyta oliwa. Do warzyw z kurczakiem dodajemy mleko kokosowe, pomidory, koncentrat pomidorowy i całość dusimy do miękkości Jeżeli

IMPRESJA SMAKU
Ekspresowy ostro-warzywny chińczyk. 356

pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka

Kitchens Alphabet
Domowe hamburgery 179

przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno do patelni, a także by łatwiej było formować kształty dodajemy jajko i mieszamy wszystko). 2. Z mięsa formujemy "kotlety" (aby się zmieściły do bułki;-). Na rozgrzany olej wkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy bułki

Kuchnia Pełna Pasji
Pieczony kurczak Jamiego Olivera 388

układamy również pokrojoną cytrynę (ćwiartki/ósemki/plastry - Wasz wybór) i gałązki z pomidorkami. Na patelni podsmażamy przez kilka sekund gałązki rozmarynu, przewracając je często i obtapiając w tłuszczu, i przekładamy do brytfanki. Całość pieczemy pod rozgrzanym grillem około 15 minut aż boczek się zrumieni, a warzywa podpieką. Najprzyjemniejsza część przygotowań to postawienie parującej brytfanki na stole, wypowiadając: Voilà

W kuchni wieczorem
Spaghetti bolognese 225

pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone i podsmażać razem, aż mięso stanie się brązowe. Następnie dodać pokrojoną paprykę i pieczarki. Wymieszać i podsmażyć. Gdy warzywa z mięsem będą już podsmażone, dodać pomidory z puszki (wraz z sokiem) i koncentrat

Gospodyni Miejska
PIERŚ KURZĘCA W SOSIE Z CHORIZO,PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 222

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w paski, chorizo w półplasterki. Rozgrzewamy na patelni olej. Podsmażamy na nim z obu stron filety z kurczaka. Kiedy się zrumienią, przekładamy je na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, paprykę, kiełbasę - na końcu pieczarki. Na podsmażonych warzywach układamy filety, całość zalewamy wodą (ok 2 szkl.) dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat

Walijskie Pichcenie
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 224

tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw dodać jajko, mąkę i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli masa wydaje się za sucha, można dodać więcej jajka, jeśli jest zbyt lejąca, dodać mąki. Masę nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i formować zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu

Obiad za dychę
Zupa ziemniaczana 216

minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana. Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wrzucamy pokrojone w kostke pieczywo. Przez chwile smazyny

Przysmaki Karolki
Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami 198

olejem rzepakowym. Buraki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę ostrugać i pokroić w talarki. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne, po czym pokroić ją w kostkę. Tak przygotowane warzywa przełożyć na blaszkę, skropić delikatnie olejem, wymieszać i włożyć do piekarnika na 60 minut. Dynię pozbawić białego miąższu i pestek, po czym pokroić wraz z skórą na mniejsze kawałki, przełożyć(...)przełożyć do głębokiej patelni, polać odrobiną oleju rzepakowego i smażyć chwilę. Następnie dodać mięso mielone, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i nadal smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Do mięsa dodać pomidory w puszce, łyżeczkę ziół prowansalskich i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie wsypać obie kasze, wymieszać i doprawić pieprzem. Upieczone warzywa posypać solą i pieprzem

Passions hobbies life
Zupa krem z cukinii 199

pozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę. Białą cześć pora kroimy w półplasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy(...)Zupa krem z cukinii Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii wlewamy stopniowo bulion warzywny i smakujemy. Może się okazać, że nie będziemy potrzebować całego kremu z warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy ok. ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy oraz ścieramy ¼ gałki muszkatołowej. Zupa krem z cukinii Do zupy pasuje groszek ptysiowy (wersja dla leniwych) lub domowe

Pyza i Surówka
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 193

wegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już żadnych dodatków – a w dodatku to wszystko z jednego naczynia! Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić. Pokrywki(...)sobą i pieczemy razem kolejne 15 minut. Po 15 minutach w rondel wrzucamy szpinak, mieszamy żeby zwiądł i zmniejszył objętość od ciepła pozostałych składników, dodajemy posiekaną szalotkę. Lekko dociskamy warzywa żeby stworzyły w miarę równą warstwę, robimy łyżką cztery wgłębienia-niecki i wbijamy w nie jajka, ostrożnie, żeby nie uszkodzić im żółtek. Jajka delikatnie solimy i posypujemy pokruszonym serem

Karo in the Kitchen
Zapiekanka makaronowa – Gyros 174

się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe. Dzisiaj prezentuję Wam szybką i bardzo smaczną zapiekankę makaronową z kurczakiem i warzywami. Zapraszam. Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 55 min Składniki 350 g makaronu(...)kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę makaronu. Na wierzch wykładamy połowę warzyw i polewamy połową przygotowanego wcześniej sosu. Wierzch

Wędrówki po kuchni
Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami 133

ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego, wybić jajka (u mnie 2 sztuki na porcję), doprawić solą i pieprzem i smażyć na małym ogniu pod przykryciem (u mnie do momentu ścięcia białka tak, aby żółtko pozostało płynne). Warzywa wyłożyć na talerz, skroić olejem kokosowym i dosolić do smaku

FitKot

Proponowane wyszukiwania