której nie może zabraknąć w wiosennym menu w moim domu. Bardzo lubię wszelkie zupy, a kapustę młodą uwielbiam. Zwykle robię lekką zupę z młodej kapusty z dodatkiem innych wiosennych warzyw. Tym razem ugotowałam bardziej sycącą i pożywna wersję z dodatkiem mielonego mięsa. Zupa wyszła bardzo gęsta, spokojnie wystarczy na jednodaniowy wiosenny obiad. Polecam :) Składniki - główka młodej kapusty - 0.40 dkg mielonego(...)udźca indyka) - 2 marchewki - kawałek selera - 4 ziemniaki - cebula - 2 ząbki czosnku - sól, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta , liść laurowy, ziele angielskie - koperek Wykonanie Mięso mielone przesmażam na rozgrzanej patelni wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam wszystkimi przyprawami ( bez listka laurowego i ziela angielskiego ). Podsmażone mięso przekładam do większego garnka i zalewam ok.2
Kuchnia z widokiem na ogródmielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć(...)czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu
Bulliomielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć(...)czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: mięso mielone (użyłam mięsa z jednej piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki koncentratu
BullioKuskus z kurczakiem i warzywami Dzisiaj na obiad był niezawodny i uniwersalny kuskus, tym razem w połączeniu z kurczakiem, cukinią, bakłażanem i odrobiną świeżych ziół. Danie proste i szybkie (czas przygotowania to około 20 minut) a do tego pożywne i sycące. Mój syn je wręcz uwielbia więc dość często mamy powtórki :). Spróbujcie(...)czasu dodaję posiekany tymianek. Na patelnię wsypuję kuskus, mieszam, dolewam taką ilość wody aby ledwie zakrywała wszystkie składniki i mieszam. Gdy kuskus wchłonie całą wodę ciągle mieszając dolewam ją jeszcze niewielkimi porcjami w miarę potrzeby aż będzie już miękki. Kuskus z kurczakiem cukinią i bakłażanem gotowy. Kuskus z kurczakiem i warzywami SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możewarzywami? Kolorowo :) Korzystam z warzyw różnego koloru, ponieważ każda grupa kolorystyczna zawiera niezbędne, unikatowe składniki odżywcze dla naszego organizmu. Długopis w rączkę i zapisujemy potrzebne składniki: 2 pomidory pół żółtej papryki 1 mała cukinia kukurydza - pół szklanki 1ząbek czosnku pól cebuli przyprawy sól, pieprz cayenne oregano A jak przygotować danie? 1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę(...)Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną porcję wystarczy pół szklanki. Dobrym pomysłem jest też użycie bulionu warzywnego zamiast wody. 6. Kuskus układamy na środku talerza, a warzywa dookoła kaszy. SMACZNEGO :) Jeśli ten i inne przepisy spodobały Ci się zapraszam na moją stronę na FB. Znajdziesz tam porcję świeżych przepisów. Mój Smak na Życie na Facebooku Zapraszam
Mój Smak na Życienaciowym. Są szybkie w przygotowaniu, pożywne, smaczne i spokojnie mogą stanowić obiad na dwa dni. Kiedyś przeglądając jeden ze sklepów, które oferują wiele ciekawych akcesoriów kuchennych znalazłam temperówkę do warzyw, dzięki której można łatwo zrobić tzw. makaron z cukinii. Temperówkę kupiłam i postanowiłam przetestować ją właśnie do tego dania. Makaron wychodzi z niej równiutki i cienki. Postanowiłam połączyć(...)jeden kęs. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i obsmażamy klopsiki z obu stron by zropiała się na nich chrupiąca skórka. Do drugiego garnka wlewamy pomidory z puszki, przesmażoną cebulkę, dodajemy fetę, czosnek, sól, pieprz, wędzoną paprykę, koperek oraz pietruszkę. Mieszamy i dusimy około 10 minut by odparować wodę. Cukinie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron
Życie ze smakiemzaś Ci z cukrzycą warto by skusili się właśnie na kaszę pęczak lub kaszę gryczaną, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Łososia pieczonego z warzywami i kaszą pęczak: Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki. Orzechy włoskie posiekać(...)minut aż ryba będzie w środku upieczona. Na suchej patelni, na małym ogniu podusić przez 2-3 minuty pomidorki koktajlowe wraz z oliwkami, a następnie wrzucić ugotowaną kaszę pęczak, wymieszać i dusić jeszcze całość przez ok. 3 minuty. Po upieczeniu łososia przełożyć go wraz ze szparagami na talerz. Kaszę z warzywami również przełożyć na talerz i oprószyć posiekanymi orzechami. Podawać
Kulinarne Przebojeolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych(...)małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu. Sałatka ryżowa Marchewki obrać, pokroić na paski przy pomocy obieraka do warzyw. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru
SzczyptaSmaQmielonym mięsem, serem i warzywami. Podaję z pomidorową salsą i śmietaną. Tortilla (około 6 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć(...)czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli i brązowych plamek). Po kilku smażeniach można przetrzeć patelnię suchą ścierką z nadmiaru mąki. Farsz: 400 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z piersi kurczaka) pół papryki pół puszki kukurydzy pół puszki czerwonej fasoli pół czerwonej cebuli 3 pomidory 2 łyżki
Bullioadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna serowa panierka, to super pomysł na urozmaicenie zwykłego dania :) Kotlety takie można podawać np. z ziemniakami z wody oprószonymi koperkiem lub natką pietruszki, bądź z warzywami na parze albo z frytkami. Tak naprawdę z każdym dodatkiem będą się świetnie komponować, więc możecie je serwować z czym tylko chcecie :) Kotlety w parmezanowej panierce to również super przekąska(...)mlekiem, a na koniec w panierce z Panko i parmezanu. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kolety z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprószyć świeżo posiekaną natką pietruszki. Podawać np. z ziemniakami z wody, z warzywami na parze, z frytkami lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Więcej przepisów
Kulinarne PrzebojeCukinia przygotowana na grillu jest pyszna, soczysta i bardzo aromatyczna. Z patelni grillowej jest równie smaczna. Teraz jest najlepszy cukiniowy czas. Bez dodatków jest rewelacyjna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z SEZAMEM, IMBIREM I JABŁKAMI SKŁADNIKI : 1/2 filiżanki ziaren sezamu - uprażonych na suchej patelni 1 cebula 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka posiekanego
Moja Książka Kucharskaalbo na patelnię grillową, ja w domu mam grill elektryczny, więc robię je o każdej porze roku. Czy te odbite rumiane paseczki na naleśnikach nie są urocze? Te naleśniki są w postaci minimalistycznej, bo w środku mają tylko żółty ser, podałam je z dodatkiem pomidora i ogórka małosolnego. Farsz do naleśników można wzbogacić o inne składniki: warzywa, wędliny, mięso(...)będą wtedy bardziej sycące. Polecamy inne przepisy na naleśniki: naleśniki ze szparagami wiosenne naleśniki naleśniki z parówką i serem naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami naleśniki z pieczarkami My nasze grillowane naleśniki zjedliśmy na śniadanie, resztę zostawiliśmy na później. Składniki na ok. 12 bezmlecznych naleśników na wodzie: 2 ½ szklanki mąki pszennej ok. 2 ½ szklanki wody najlepiej gazowanej, ale kranowa też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzykrywam i odstawiam patelnię na bok. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewam oliwę, wrzucam kawałki kurczaka i smażę z dwóch stron na złoty kolor (nie za długo, po 3-4 minuty z każdej strony, bo mięso zrobi się suche). Do misek wykładam kaszę z warzywami, następnie układam kawałki kurczaka. Smacznego
Cook&Lovegłównych, sałatek. A jej słodkawy smak wykorzystywany jest w słodkich wypiekach. Dzi ś przygotowałam komosę z warzywami, w formie wegetariańskiej. SKŁADNIKI 200 gr komosy ryżowej 300 gr miąższu z dyni 100 gr fasoli czerwonej z puszki 50 gr orzechów włoskich 1 pomarańcza 1 cebula(...)czosnku 1 łyżeczka kurkumy 300 ml wywaru warzywnego pęczek pietruszki olej z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Orzechy uprażyć na suchej patelni, po czym pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na oleju razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Pokrojoną
La grande e la piccola cuoca