warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:330/829)

Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego 132

kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki, tak, aby były dobrze przygotowane z każdej strony. Podawaj na ciepło z miksem sałat, frytkami i ulubionymi warzywami (np. pomidor, ogórek zielony). Do szaszłyków z mięsa mielonego świetnie pasuje dip czosnkowy

Programista w kuchni
Środa: Krem ze smażonych brokułów 139

ziemniaki nabiorą złoto-brązowej barwy. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę, następie zalej warzywa bulionem i gotuj pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodaj do rondla brokuła (odłóż kilka różyczek do dekoracji), przykryj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Krok 3 W międzyczasie rozgrzej patelnię i wsyp na nią nasiona słonecznika. Praż na średnim ogniu aż słonecznik delikatnie podpiecze się

Niedzielny kucharz
Nasi goreng 216

kawałki. Goździki i kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu. W patelni, w której smażyliśmy kurczaka rozgrzewamy na dość silnym ogniu 6-7 łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ryż, szalotki, czosnek i pora. Smażymy dosyć intensywnie przez 5 minut często i dokładnie mieszając składniki. Warzywa powinny zmięknąć, ale raczej się nie zarumieniać. Dodajemy sos sojowy, brązowy cukier oraz przyprawy – cynamon, goździki i kolendrę

Kulinarna Pokusa
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 142

drobno, wymieszana z orzechami i cytryną smakuje pysznie. Choć kojarzy się często z warzywem lekko gorzkim, na surowo (i upieczona) jest słodziutka, bez nutki goryczy o delikatnie orzechowym smaku, który w sałatce dodatkowo podkręcają orzechy włoskie (przed dodaniem do brukselki można je podprażyć na suchej patelni). Słodycz przełamuje sok z cytryny. Surowka z brukselki jest niepozornym, lecz przepysznym daniem. Polecamy

Niedzielny kucharz
Indyk słodko kwaśny. Przepis krok po kroku. 289

złoty kolor i zdejmij z patelni.   Na rozgrzaną patelnie dodawaj po kolei:   100 g marchwi 125 g kukurydza mini ( nie jest konieczna) 150 g kolorowej papryki 5 cm imbiru świeżego 2 ząbki czosnku Smaż około 3 minut następnie dodaj miękkie warzywa:   100 g brokuła 200 g ananasa z puszki   Wszystko

kuron.com.pl
Cukinia podsmażana z marchewką 176

gotowe, dorzucamy ziarna sezamu i podpiekamy, aż sezam nabierze koloru. Ziarna zdejmujemy z patelni. Cukinię, bez obierania, kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę i chwilę podsmażamy. Po 2-3 minutach, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy cukinię. Warzywa solimy oraz pieprzymy i podsmażamy do uzyskania pożądanej miękkości. Tak, jak lubicie. Do podsmażonych

Smak mojego domu
Sałatka a'la Waldorf z nasturcją 250

pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły.  Podpiecz ulubione pieczywo (w tosterze lub na patelni grillowej). Ułóż na nim porwaną sałatę lodową, następnie umieść na niej sałatkę. Udekoruj

Garniec Magalie
Pomidory nadziewane kaszą jaglaną i cukinią 144

ścinamy wierzch i łyżeczką wyciągamy cały miąższ, który wykorzystamy do farszu. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy czosnek a następnie dodajemy cukinie oraz wnętrze pomidorów i chwile razem smażymy. Na koniec dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem. 5. Do pomidorów nakładamy przygotowaną kaszę z warzywami, układamy pomidory w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas zapiekania

Apetyczna babeczka
Cukinia w sosie paprykowo-kokosowym 188

kolejną minutę. Na koniec dosypać sezam i mak, przemieszać chwilę na patelni. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zmniejszyć ogień. Pozostawić na delikatnym gotowaniu na czas krojenia cukinii. - cukinię przerobić w niteczki lub paseczki za pomocą julienne lub obieraczki - dokładne informacje tu <klik> - pokrojone warzywo dodać do sosu, gotować kilka minut - na koniec doprawić solą

Pora na pora i pomidora
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego 405

kiełbaskę”, a następnie nabij ją na patyczek do szaszłyków. Smaż na natłuszczonej patelni grillowej (można pominąć proces natłuszczania) przez około 20 minut co jakiś czas obracając szaszłyki, tak, aby były dobrze przygotowane z każdej strony. Podawaj na ciepło z miksem sałat, frytkami i ulubionymi warzywami (np. pomidor, ogórek zielony). Do szaszłyków z mięsa mielonego świetnie pasuje dip czosnkowy

Programista w kuchni
Szaszłyki drobiowe na sałatce 239

przyprawy w ilości według uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smażymy na patelni grillowej, bez oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki

Szefowa kuchni
Makaron Soba z krewetkami 215

spaliły. Uprażone orzechy odłożyć do miseczki.  W woku, lub dużej patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i krewetki, smażyć po minucie z każdej strony, krewetki także odkładamy na bok.  Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Do woka wlać łyżkę oleju sezamowego, wrzucić warzywa, smażyć na dużym ogniu aż rozmarzną, przyprawić solą (ostrożnie, sos sojowy i rybny będą

Cook&Love
Gęś duszona w warzywach 144

cytryny. Odkładamy w chłodne miejsce na min. 2-3 godziny. Mięso układamy na patelnię skórą do dołu (można ją delikatnie ponacinać). Wytapiamy tłuszcz. Przekładamy na drugą stronę. Chwilę smażymy. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa wykładamy na dno garnka (u mnie brytfanka). Kładziemy mięso. Wlewamy rosół. Dusimy pod przykryciem

Pobite gary Barbary
Zapiekanka makaronowa z warzywami i boczkiem 186

dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy go. Następnie wykładamy go z patelni a na powstałym tłuszczy szklimy cebulę poszatkowaną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Paprykę i bakłażana kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Piekarnik

Qchnia po prostu
Pasztet z soczewicy 152

kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo starty imbir i wszystko zamieszać. Na głębokiej patelni rozgrzać 8-10 łyżek oleju i wsypać przygotowane w miseczce przyprawy, smażyć kilka sekund,aż przyprawy zaczną uwalniać aromaty. Po chwili dodać czosnek wraz z cebulą i zeszklić. Dołożyć utarte drobno warzywa: marchew, pietruszkę , selera i powoli wszystko dusić (w razie potrzeby dodać więcej oleju). Warzywa

Aromatyczne Podróże
Kurczak Kung Pao 226

lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, chili w płatkach, do smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka

Kocham Czekoladę
Pieczona fasolka 237

suchej patelni podsmażamy mięso. Gdy się zarumieni dorzucamy do fasoli. Na tą samą patelnię dolewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulę wraz z paprykami (można w partiach) przez ok. 3-4 minuty, dodając pod koniec jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Przekładamy do fasoli. Do fasoli, mięsa i warzyw wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów i dolewamy ok. 200 ml wody. Dodajemy

Poezja smaku
Naleśniki z jarmużem i suszonymi jabłkami oraz "W cieniu Pałacu Zimowego" 151

Ewentualnie dodać kukurydzę. Zawinąć w rulon. Podgrzewać na małym ogniu na rozgrzanym oleju. Patelnię przykryć pokrywką - chodzi o to, by ser się rozpuścił i wsiąkł trochę w jabłka, by stały się sprężyste. Placek nie może się przypalić. Podawać gorące z surówką.   ----- Podobne: Bezglutenowe krokiety z warzywami Krokiety piwne z kaszą gryczaną Naleśniki z jarmużem i gorgonzolą Zachęcam do zajrzenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Polenta z suszonymi pomidorami, oliwkami, cebulą i czosnkiem 143

zacznie odstawać od garnka.  W kolejnym kroku łączymy polentę z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy ziołami prowansalskimi , pieprzem i solą. Przekładamy polentę do formy ( ja użyłam formy do tarty) i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy polenta zastygnie kroimy ją w trójkąty i obsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju. Przed podaniem przekładamy  trójkąty na ręcznik papierowy - odsączając je z nadmiaru tłuszczu

Taste Therapy
WEGAŃSKIE OBIADY Z ZIEMNIAKÓW - zbiór 8 pysznych i łatwych propozycji 227

jeszcze tak słabo znane poza Śląskiem, musicie spróbować tego koniecznie! 7. Ziemniaki z patelni, podsmażane i duszone z pieczarkami i cebulą, przepis podawałam ostatnio tutaj.  8. No i na koniec hit wegańskich internetów, "ser" z ziemniaka, który możecie wykorzystać do pizzy, zapiekanek, jako dip do warzyw, "serek topiony" do pieczywa czy tostów, no i jako sos do samych ziemniaków

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
STEKI ZE SCHABU W SOSIE Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ 1020

przyprawami z obu stron i wstawiamy do lodówki na 1h. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut

Walijskie Pichcenie
Kurczak w sezamie i ryż jaśminowym z marchewką i groszkiem 227

minut, po czym przepłukać zimną wodą. Odcedzoną marchewkę z groszkiem przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem. Chwilkę podsmażyć, dodać ryż i wymieszać. (Można doprawić. U mnie nie było takiej potrzeby.) (*) Jeśli chcemy posiadać żywe i apetyczne kolory marchewki z groszkiem - najlepiej nie używać tych warzyw z puszki. Danie przygotowałam z produktów Lidla - Lidl azjatycki .  Deska widoczna na zdjęciu pochodzi

Di gotuje
Zupa z czerwonej soczewicy 155

ostra opcjonalnie śmietana Porcję rosołową zalać 2,5 l wody. Masło rozgrzać na patelni  zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i wszystko delikatnie podsmażyć. Włożyć do garnka z mięsem, a następnie dodać soczewicę. Gotować do miękkości soczewicy i warzyw. Dodać puszkę pomidorów, paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko doprawić solą, pieprzem

O kuchni z uczuciem
Flaki tradycyjne 254

składniki będą miękkie odławiamy je. Wołowinę kroimy w małe paski a warzywa w kostkę. 3.Flaki, szponder i włoszczyznę wrzucamy z powrotem do ugotowanego bulionu i doprawiamy do smaku imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem i papryką. Gotujemy wszystko razem jeszcze około 30 minut. 4. Na patelni topimy masło, dodajemy mąkę i mieszając podgrzewamy do uzyskania ciemnej zasmażki. Podlewamy bulionem z flaków

Qchnia po prostu
Sałatka z pikantną wołowiną, granatem i mozarellą 169

zależności od grubości mięsa i preferowanego stopnia wysmażenia. Zdejmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz aby odpoczęło. W tym czasie wydłubujemy pestki z 1/2 granatu. Na talerzu układamy sałatę, kawałki mozarelli i połówki pomidorków. Mięso kroimy w cienkie paski i układamy na warzywach. Całość posypujemy granatem, słonecznikiem i błonnikiem witalnym. Na koniec skrapiamy olejem z krokosza. Smacznego

DefinicjaSmaku
ZUPA KREM Z PORA 190

gęsta,wrzucamy rosołki(2-3 szt) dodajemy trochę vegety,gotujemy do miękkości jak już warzywa są miękkie-doprawiamy solą ,pieprzem ,maggi,i dodajemy śmietanę i miksujemy na gładką masę blenderem jak chcemy zrobić grzanki to kroimy chlebek,najlepiej czerstwy w kostkę i smażymy na suchej patelni aż się zrumieni podajemy koniecznie ze świeżym szczypiorkiem i grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym

Swojskie jedzonko
Imprezowe mielone 146

Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do mięsa wbijamy jajko, dokładamy zasmażone warzywa ze słoiczka, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia się składników. Dosypujemy bułkę tarta i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe klopsiki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Pęczak z warzywami i chorizo 176

piórka , seler w plasterki , kiełbasę  w słupki . - Do rondla lub patelni o wysokich ścianach , wlać 4 - 5 łyżek oleju , dobrze rozgrzać , dodać   kiełbasę podsmażyć do zrumienienia, dodać cebulę podsmażyć na zloty kolor na koniec dodać   seler naciowy , smażyć 3 - 4 minuty . Doprawić warzywa solą i pieprzem  .  Dodać posiekaną   kolendrę .Zamieszać i zmniejszyć ogień

Eli Gotowanie
Schab duszony w czerwonej kapuście. 142

duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wzucac  mieso. Zrumienic je z każdej strony i przełozyc do rondla. Cebule obrac i pokroić w piórka a marchewke w kostke. Do miesa dodac pół szkalnki wody, wrzucic warzywa oraz ziele i lisc i dusic pod przykryciem. Kapuste poszatkować i po około

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa szczawiowa wykwintna 195

koperek do dekoracji kilka jajeczek przepiórczych    1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy na połówki. 2. Szczaw siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, smażymy aż się zeszkli, dodajemy szczaw, dusimy 3 minuty

Kuchnia Prezydentowej
Odchudzone leczo plus recenzja dzikiego ryżu 233

około łyżeczki oleju cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie wrzucamy ją na patelnię i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną  (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Wiosenny obiad z grillowanym kurczakiem i szparagami 190

świeżym koperkiem. Sezon szparagowy minie lada chwila więc warto uwzględniać te zdrowe warzywa w swojej diecie póki jeszcze jest taka możliwość. I coś dla mięsożerców - marynowana, soczysta pierś z kurczaka krótko grillowana w zgrzewarce. Jeżeli nie macie zgrzewarki z grillującymi płytkami - wystarczy zwykła grillowa patelnia. I w ten sposób otrzymujemy wczesną wiosnę na talerzu

Milion Smaków
Burgery z indyka z kaszą jaglaną i botwinką 170

siekamy. Na łyżce masła smażymy posiekaną botwinę oraz cebulkę. Mieszamy posiekane mięso, usmażone warzywa, ugotowaną kaszę, jajo, mąkę jaglaną oraz przyprawy: paprykę, zioła, kumin i carry. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery, najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek, smażymy na dobrze rozgrzanej patelni już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy do formowania burgerów, po 3-4 minuty

Mango Papaja
Gulasz buraczany 223

Takie mięsko lubię najbardziej. Mięso przełożyć do głębokiej patelni do duszenia. Następnie na patelni, na której smażyliśmy mięso, w tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę. Tylko tak, aby się zezłociła i przypaliła ;) Cebulę dodać do mięsa i zalać wodą. Niech się dusi. Krok 2 Pokroić resztę warzyw i dodać do mięsa. Posypać soczewicą. Lubię ją dodawać, bo fajnie zagęszcza sos. Tylko

CoolinarniePL
Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą 153

patelni rozgrzać odrobinę oliwy, krótko podsmażyć z obu stron pomidory. Na tę samą patelnię dolać trochę oliwy, obsmażyć z obu stron bakłażany. Układać na przemian w dwóch stosach na przemian bakłażan, pomidor, mozzarella. Warstwę mozzarelli za każdym razem posmarować pastą ziołową. Czynności powtarzać do wyczerpania warzyw. Ostatnia powinna być mozzarella z pastą ziołową. Wieżyczki wstawić do piekarnika nagrzanego

Pełny talerz
Kurczak z fasolką szparagową i marchewką w mleku kokosowym 576

lodówce. Kroimy marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim

Zofiana
Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem ) 184

ogniu smażymy do miękkości. W tym czasie gotujemy groszek ( al dente ) , a na patelni podsmażamy szpinak , dodając do niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ). Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami. Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką. Pycha! Polecam

Ostra na Słodko
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 214

zagotowania. Gdy mięso będzie miękkie wywar przecedzamy. Obieramy żeberka z mięsa i kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę

Walijskie Pichcenie
Grochowa zupa - krem 222

kipienia, jeśli całkowicie przykryjemy garnek lub ogień będzie za duży. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do grochu i gotujemy, aż będą miękkie. Następnie zupę miksujemy i przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka, a kiełbasę w plasterki i później w paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu, smażymy cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy kiełbasę

Kulinarne przygody Gatity
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 244

trochę oliwy. Cebule pokrój w piórka, a paprykę w paski i dorzuć na patelnię. Chilli posiekaj, możesz usunąć wcześniej pestki, wtedy potrawa będzie łagodniejsza. Dodaj chilli do pozostałych składników i przemieszaj. Smaż całość ok. 10-15 minut na średnim ogniu, aż kiełbasa się przysmaży i warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem i koniecznie podawaj ze świeżym chlebem

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 196

startej mozzarelli Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ma małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem. Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziołowe grzanki z wege pastą 198

wierzch grzanki posypujemy bazylią i oregano. Tak przygotowane grzanki układamy na rozgrzanej patelni i smażymy do zarumienienia z każdej strony. Ciepłe i chrupiące grzanki smarujemy wege pastą węgierską Polsoja. Dodatkowo możemy urozmaicić grzanki dodatkiem sałaty i pomidorków cherry.  Pasta jest naprawdę smakowita! Duże kawałki warzyw i lekko pikantny smak na pewno przypadną Wam do gustu

Emcia Pichci
Zrazy wołowe 344

być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba po prostu udusić zrazy w większej ilości płynu. Częstym dodatkiem są też kolorowe warzywa – w przypadku naszego przepisu duszone w sosie razem z mięsem. Zrazy podajemy z reguły na ciepło jako główne danie, ale nie każdy wie, że doskonale smakują również na zimno jako(...)natkę pietruszki (powinna być zanurzona) oraz marchew, selera i cebulę. Przykrywamy patelnię i dusimy dość powoli do kruchości mięsa (zwykle od 90 do 120 minut, sprawdzamy szpikulcem lub wykałaczką). W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą lub rozcieńczonym bulionem. Zrazy podajemy najlepiej na ciepło, razem z sosem i warzywami oraz ulubionym dodatkiem – np. kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Uwagi Do zrazów dodajemy

Kulinarna Pokusa
Ryba po japońsku 169

Święta i na Nowy Rok i.... Polecam :) Składniki: 500 g ulubionej ryby (ja użyłam filet z dorsza) 6 pełnych   łyżek mąki 1 jajko ok. ½ szklanki wody Warzywa: 4 cebule 6–7 szt. ogórków np. z zalewy musztardowej lub konserwowych mały słoik papryki konserwowej Sos: ok. 1,5 szklanki wody 100 ml oleju 3 łyżki octu 3 łyżki keczupu łagodnego(...)żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli z poszczególnych składników zrobić końcowe pyszne danie. Na dno szklanego naczynia ułożyłam warstwę ryby. Następnie rozłożyłam połowę warzyw: cebulę, ogórki i paprykę. Kolejna warstwa to znów

Kuchnia u Krysi
Saskie knedle z boczkiem 282

Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania. Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek. skladniki: 800g(...)kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki. Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase. Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut. Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej

Przysmaki Karolki
Gulasz z karkówki z warzywami 174

Gulasz z karkówki z warzywami to pyszny sposób na domowy obiad, który nasyci nawet największych głodomorów. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną. Składniki: 300 g karkówki papryka czerwona marchew 2 cebule pól puszki fasolki czerwonej 1/2 szklanki bulionu 1/3 szklanki passaty pomidorowej 4 łyżki ketchupu (u mnie ostry) łyżka cukru brązowego 2 łyżki octu winnego łyżka mąki kukurydzianej łyżka sosu(...)sojowego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem. Po około 20 minutach dodajemy marchew pokrojoną w paski, po kolejnych 5-7 minutach paprykę również pokrojoną w paski. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Następnie passatę pomidorową mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Marchewkowe tacos – warzywna alternatywa do zwykłych kukurydzianych tacos 200

diety dodatkową porcję warzyw przygotowałam tacos z marchewki. Super nadają się na przekąskę, lunch do pracy czy nawet jako potrawa na imprezę czy przyjęcie. Składniki na 8 tacos: 500g marchwi łyżka oleju 150g sera żółtego mielony kminek pieprz, sól jajko 3 łyżki mielonych płatków owsianych Sposób przygotowania: Marchew zetrzyj na tarce. Podsmaż na łyżce oleju na patelni aż lekko zmięknie(...)uzyskać kształt muszelki ułóż upieczone tacos na butelce lub wałku. Poczekaj aż ostygną. Do środka nałóż to na co masz ochotę. Może to być chilli lub warzywa

wysmienity
Indyk w sosie z mleczka kokosowego, z anansem, groszkiem cukrowym i chilli. Najlepszy patent na szybki obiad! 166

sobie dwie patelnie i jeden garnek. W garnku ugotuj ryż wedle instrukcji na opakowaniu. PRZEPIS NA INDYKA W MLECZKU KOKOSOWYM Z ANANASEM I GROSZKIEM CUKROWYM - 4 porcje ryżu W garnku ugotuj ryż wedle instrukcji na opakowaniu. - 600 g fileta z indyka - 1/2 świeżego ananasa - 3 garście groszku cukrowego świeżego (dostaniesz w każdym markecie na dziale z warzywami) - 1 puszka mleczka(...)używam soli morskiej z dodatkiem trawy cytrynowej, znajdziesz taką w sklepie na dziale z przyprawami, w szklanym młynku, kosztuje 6 -7 zł, a robi mega robotę!) Na dużej patelni wlej 4 łyżki oleju rzepakowego, dodaj produkty z miski i smaż przez 7 minut co jakiś czas mieszając. W między czasie połowę groszku cukrowego pokrój ukośnie na małe kawałeczki, dodaj

SMYKWKUCHNI
Pierś kurczaka w czosnku 310

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis

kuchnia doski
Łosoś Teriyaki 166

Łososia w teriyaki jedliśmy w pewnej chińskiej knajpce. Podany był na sporej ilości ryżu z warzywami, posypany sezamem. Oj, pyszne to było i to bardzo. Po powrocie do domu przez kilka dni chodziła za nami chęć przygotowania takiego łososia w domu. I wiecie co? Udało się! Polecam. 4 filety z łososia 1/2 szkl. sosu teriyaki sok z 1/2 limonki(...)sito i mieszamy z olejem sezamowym. Na suchej patelni, na wolnym ogniu rumienimy ziarna sezamu. Łososia grillujemy około 4 – 5 minut. Następnie przewracamy na drugą stronę i grillujemy jeszcze 2-3 minuty (mięso powinno być jasno różowe i dzielić się na cząstki, nie powinno być suche). Podajemy z ryżem i warzywami ( pokrojone w słupki marchewka, cukinia, papryka, przesmażone

Smaki Na Talerzu
Sałatka "leśna polana" 228

połówkę jednej marchewki i pokroić ją w kostkę. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo. Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć kawałki piersi(...)wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Na sam koniec naczynie z sałatką odwrócić na talerzu i zdjąć folię spożywczą. Sałatka najlepiej smakuje podana wprost z lodówki.  Gotowanie warzyw i smażenie piersi z kurczaka Warstwy od spodu: pieczarki i po bokach marchewka pokrojona w kostkę; posiekana zielenina; starta marchewka Odrobina majonezu; starte ziemniaki, usmażone piersi z kurczaka, odrobina majonezu

Ugotować