warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:322/829)

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami 283

Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami... Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną. O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom. Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką. Pyszny smak obiadów u babci. Polecam!   Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 1 średnia marchewka; 1/4 korzenia selera; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1 płaska łyżka soli; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości(...)drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Buraki obrać, umyć, przekroić na pół, większe na ćwiartki. Marchewkę i seler umyć, osuszyć, obrać. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane. Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć

Gospodyni Miejska
Pierogi z kapustą i grzybami 223

farszu. Ja jestem zwolennikiem pewnej przewagi smaku „słodkiego” – stąd kapusta kiszona jest w mniejszości i dokładnie ją odciskam, choć czasami dolewam jeszcze część wody z kapusty podczas duszenia warzyw. Natomiast w każdym przypadku smak farszu powinien być dość wyrazisty, gdyż łączymy do z łagodnym w smaku ciastem pierogowym. Jeśli farsz nie jest kwaśny, wówczas tę wyrazistość najłatwiej nadać odpowiednią(...)kapusty oraz obraną cebulę tniemy/siekamy na niedużą (kilka mm) kostkę. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy cebulę i słodką kapustę przez 3-4 minuty często mieszając. Następnie dodajemy również kiszoną kapustę i grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. Grzyby i warzywa zalewamy wodą z namaczania grzybów (ostrożnie, bo może zawierać np. piasek

Kulinarna Pokusa
Pesto – tajny składnik do grillowanych warzyw 164

Pest o z bazylią i orzechami włoskimi Składniki: 4 szklanki świeżych liści bazylii 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin 4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich, sprażonych na patelni 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 3 łyżki masła 1 szklanka startego parmezanu świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Bazylię, oliwę z oliwek i prażone orzechy rozdrobnić przy pomocy malaksera. Dodać masło parmezan(...)pomidory wcześniej przygotowanym pesto. Pomidory umieścić na rozgrzanym do średniej temperatury ruszcie i grillować około 7 minut. Przesunąć o około ¼ obrotu koła i grillować następnie przez 10 minut. Grillowane warzywa dla Tapenade Tapenade to pasta której głównymi składnikami w wersji tradycyjnej są oliwki, oliwa i kapary. Obok nich w zależności od wersji mogą znaleźć się różne warzywa. Tapenade w naszej

naRuszcie
Pieczarki portobello faszerowane kuskusem 153

wrzącą wodą, przykryć i odstawić, aż wciągnie wodę. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony w drobną kostkę seler naciowy. Całość dusić na małym ogniu, aż seler zmięknie.  Zieleninę drobno posiekać. Do podsmażonych warzyw dodać napęczniały kuskus. Pokruszyć ser feta. Dodać też posiekaną zieleniną

kolorowotorcikowo
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 151

ramach kulinarnej terapii kolorami prezentuję dziś przepis na kolejne danie, które rozweselić może te krótkie listopadowe dni. Dodatkowo stanowi skuteczny sposób na podanie warzyw dziecku. Wiem co mówię - Syn przyswoił wszystko co mu podałam... no może oprócz mięska, które dla niego okazało się niesmaczne - możliwe, że zbyt suche ;) Z resztą przeczytajcie i sami oceńcie czy to przepis dla Was. Składniki(...)Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę śmietany dla aksamitnej konsystencji sosu

Kuchnia po mojemu
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 243

Gulasz z warzywami i chilli jalapeno Składniki: - mięso z łopatki wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie(...)paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach jest gotowa. Gdy warzywa i mięso zmięknie dodaję kilka łyżek

Kuchnia co dnia
Spaghetti bezglutenowe z pesto z mięty i pietruszki ze szparagami 158

stwardniałe końcówki. Po długości, omijając główki, kroimy za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paski. Grubsze główki można przekroić po długości na połowę.   Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pod koniec gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Szczypiorek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim szparagi ok. 1 min, dodajemy pesto i makaron bezpośrednio

Moniki Smakołyki
Dyniowa zupa krem z curry 140

natka pietruszki    Obraną dynię, cebule i ziemniaki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać dynię, ziemniaki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podsmażać przez chwilę.   W garnku zagotować bulion, wrzucić do niego podsmażone warzywa i curry. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie całą zawartość garnka zblendować i doprawić solą

Simply Food
Curry z ziemniaków i kalafiora 123

smażenia Jak zrobić curry z ziemniaków i kalafiora:  W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim ziarna kminu rzymskiego oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.  Dodać ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Chwilę smażyć i wymieszać, aby warzywa pokryły się olejem z przyprawami. Dodać mielone przyprawy - kolendrę, kmin, kurkumę i sól, delikatnie

Codzienne Gotowanie
KETO SUSHI (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 160

podzielić na różyczki a następnie zblendować do konsystencji ryżu. Następnie ryż podprażyć na suchej patelni mieszając od czasu do czasu aż nabierze złotawego koloru i będzie suche. Ryż połączyć z serkiem i sosem Tamari lub sojowym a następnie wstawić do lodówki. Przygotować wszystkie pozostałe składniki. Warzywa umyć, paprykę wydrążyć a awokado i ogórka obrać. Wszystkie warzywa i łososia pokroić

Ola la LCHF
Łosoś na szpinaku z tortellini 213

dług instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wo dzie. W tym czasie na patelni roztapiamy masło, na którym szklimy posiekana w półplasterki cebulę. Kie dy cebula zmięknie, dokła damy do niej szpinak i powoli obracamy, aż liście "zwię dną". Łososia drobimy i łączymy z warzywami. Ugotowane, o dsączone tortellini mieszamy z całą resztą, skrapiamy sokiem z cytryny i d oprawiamy

ChilliJemy
ZUPA KREM z KALAFIORA 171

różyczki kalafior i pokrojone ziemniaki. Zupę gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną.Zestaw garnek i dodaj śmietankę. Zupę zmiksuj  blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. GRZANKI: kromki chleba pokrój w niedużą kostkę, skropl oliwą i  uprażyć na patelni razem z migdałami.   SMACZNEGO

Fiołkowe Talerze
Dynia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami 142

minut, aż dynia nieco zmięknie.  2. Kaszę gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy paprykę i pomidory. Łączymy z kaszą, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku. 3. Podpieczone dynie napełniamy farszem z kaszy i warzyw, wkładamy jeszcze raz do wspólnego zapiekania na ok. 15-20 minut. Podajemy gorące. Danie

Apetyczna babeczka
Fasolka szparagowa z masłem, czosnkiem i koperkiem 172

sito i przelewam najpierw gorącą bieżącą wodą, potem świeżo zagotowanym wrzątkiem. Dokładnie odsączamy warzywa z wody. Świeżą fasolkę przycinamy, dokładnie myjemy, a następnie gotujemy bez dodatku soli w wodzie lub na parze, do stanu „al dente” – powinna zostać zielona i jeszcze lekko chrupka. Na patelni rozpuszczamy masło, przeciskamy do niego ząbki czosnku i smażymy mieszając, aż czosnek straci mocny surowy

Karo in the Kitchen
TORTILLA Z KURCZAKIEM 170

lodówki. PRZYGOTOWANIE: Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, kroimy kapustę, ogórka, pomidory i cebulkę, przekładamy do miski, dodajemy fasolkę, dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy chwilę w piekarniku, na środek placka nakładamy kurczaka, na to przygotowane warzywa i polewamy sosem, zwijamy i można jeść, smacznego

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania