pieprz do smaku dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania pęczek natki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać do 200 st. C Warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zalać sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki. Zapiekać przez
Maślane ciasteczkosię zagotuje zmniejszamy do minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół - jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor , kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem
na gaziedokładnie, dolewamy oliwę i posiekane papryczki chilli. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory oraz ogórka kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka. Bagietki przecinamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca. W środku wykładamy gorącego kurczaka, starty ser oraz warzywa. Polewamy dressingiem
VioletoweKucharzeniepokroić w mniejsze kawałki. Dodać do zeszklonej cebuli, poddusić. Dolać wody w takiej ilości, żeby zakrywała warzywa. Ugotować na niewielkim ogniu do miękkości. Zupę zblendować lub przetrzeć przez sito. Doprawić solą, wlać mleko i wymieszać. Listki szałwii opłukać i osuszyć. Masło roztopić na patelni, dołożyć listki i przesmażyć krótko, udekorować nimi zupę. Podawać z grzankami. Kto lubi kalarepkę
Codzienna kuchnia niecodziennaUgotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem. Smacznego! Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Niezły Młynekkostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę. 2. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut. 3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij
AZgotuj!ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym serem. Zapiekać przez 15 minut
Moja Galeria Smakutroszkę masła - przyprawa ulubiona np grill Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w paski na patelnię wlać troszkę oleju dodać masło - Cebulę troszkę przesmażyć dodać pieczarki pokrojone w plastry i paprykę pokrojoną na grubsze kawałki - Kiełbasę ponacinać w kilku miejscach Włożyć pomiędzy warzywa i smażyć aż się zrumieni czasami wszystko wymieszać doprawić ulubioną przyprawą
W królestwie smaków BeatySposób przygotowania Piersi myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na drobnej tarce do warzyw. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, i najlepiej odstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło i lepiej nam się formowało kotleciki. Na rozgrzany tłuszcz na patelni wkładamy uformowane łyżką kotleciki i smażymy na złoty kolor z obu stron. Smacznego
na moim stole...wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos do garnka z warzywami, podlać gorącą wodą, dodać przyprawy, skórkę cytrynową i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę ( w razie potrzeby dolać nieco wody). Paprykę podsmażyć na tej samej patelni na silnym ogniu przez ok 3 minuty, zdjąć na ręcznik papierowy i odstawić. 4. Do garnka
Kuchnia PrezydentowejJeśli zamiast (słonego) bulionu, użyliśmy wody – dodajemy soli. Gotujemy ok. 50-60 min. Na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę paprykę i wrzucam do cały czas, delikatnie gotującej się zupy. Kroję w kostkę resztę włoszczyzny (marchew, pietruszkę, seler – korzeń) oraz ziemniaki. Dodaję warzywa (ziemniaki nieco później), łyżeczkę mielonej papryki, troszkę pikantnej przyprawy (ostra papryka, lub pastę chilli) majeranek
Ugotuj to sam ...ziele angielskie liść laurowy 500ml wody Sposób przygotowania: Ryż płuczemy pod zimną wodą. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy włoszczyznę i ryż. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy pomidora. Smażymy, aż do lekkiego zarumienienia i ładnego zapachu
Truskawkowa FiestaUpieczone, hartujemy w wodzie z lodem, następnie je wyciągamy i zdejmujemy łupinki. Z b ulionu wyjmujemy warzywa, doprowadzamy go do wrzenia (jeżeli mamy gotowy, ale możemy też ugotować na wędzonych żeberkach). Ogórki kroimy na cienkie plasterki, czosnek – w słupki, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, przekładamy pokrojone ogórki – smażymy. Dodajemy pokrojony czosnek, a po chwili cebule i smażymy
mojewypiekiinietylkoocet balsamiczny, rozmarn, doprawić solą i pieprzem; przygotować glazurę do mięsa mieszając i redukując zawartość patelni na małym ogniu do czasu kiedy sos będzie miał lepką konsystencję syropu (ok. 2 minuty) . Ułożyć „wypoczywającego” steka na talerzu obiadowym i polać glazurą. Podawać ulubionymi warzywami lub ziemniakami (na zdjęciach szparagi i maślane, złote ziemniaki Yukon; przepis na przystawkę do steka
Jem więc Jestempieprz, pieprz cayenne, mielony imbir, suszony tymianek, suszona bazylia, pieprz ziołowy - do smaku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dorzucamy posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawiamy lekko świeżo mielonym pieprzem. 2. Do warzyw dorzucamy marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach. Chwilę smażymy, po czym odstawiamy
Sajkofanka smaku