warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:346/829)

Czwartek:Tortilla soup 146

smaż po 7 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Krok 2 W międzyczasie do rondla wlej łyżkę oliwy, a gdy się rozgrzeje wysyp na nią posiekaną cebulę. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj 2 posiekane drobno ząbki czosnku. Smaż minutę. Następnie wsyp do warzyw łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki kuminu, półtorej łyżeczki oregano. Zamieszaj i smaż

Niedzielny kucharz
Risotto z cukinią i grillowane polędwiczki drobiowe 189

oczkach tarki. Cebulę siekamy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. Kiedy woda odparuje dodajemy ryż, podsmażamy chwilę, podlewamy 1/2 szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty na tarce ser.  3. Polędwiczki smażymy na patelni już bez tłuszczu po około 3-4 minuty na każdej

Szefowa kuchni
Falafel z bobu czyli Niedzielne Mielenie odc.47 184

wyjmujemy z lodówki i formujemy dłońmi niewielkie kuleczki. W głębokiej patelni podgrzewamy 3 centymetrową warstwę tłuszczu i smażymy falafelki na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tego typu kotleciki są super dodatkiem do sałatek ale też idealnie nadają się do podania w picie z sosem i warzywami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z serem feta 186

prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół

Kulinarne przygody
Stir-fry z pieczarek i szparagów 165

główek i smażyć kilka minut mieszając lub podrzucając je na patelni do czasu aż zaczną mięknąć. Dodać pieczarki i główki szparagów i smażyć przez kolejne kilka minut ponownie mieszając aż główki szparagów zaczną robić się miękkie, a pieczarki się przyrumienią.  Wlać przygotowany sos i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa pokryją się sosem, a sam sos zgęstnieje i odparuje

Codzienne Gotowanie
Schab w sosie z pora, danie do kociołka 165

rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Pora i cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy

Apetyczna babeczka
Kurczak Koronacyjny 146

Przykryłam. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.  Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę

Kuchnia u Krysi
Sos pieczarkowy 189

cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku ) 1 łyżka mąki pszennej (brak na zdjęciu) 1 łyka masła klarowanego sól, świeżo zmielony pieprz sok z cytryny (brak na zdjęciu) Wykonanie: Na patelni rozgrzałam masło i na gorące wrzuciłam cebulę. Kiedy się lekko zeszkliła

Kuchnia u Krysi
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 123

podpiekłam na złoto cebulę (dodałam do bulionu wraz z innymi warzywami) oraz czosnek. Czosnku nie obieramy, tylko pieczemy w skórkach. Cebula i czosnek pieką się oczywiście krócej, niż buraki, więc pamiętajcie, aby ich pilnować! W „kolejnym międzyczasie” zrobiłam grzanki: boczek wędzony pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na patelni na chrupiące skwarki. Bagietkę również drobniutko pokroiłam, do boczku dodałam odrobinę

Kate's Kitchen
Szybkie a'la leczo z białą kiełbasą 157

pokroić w grubsze paski, a marchewkę w cienkie plasterki. Warzywa przełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.   Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni.  Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą

Di gotuje
Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką 142

Marchewki obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę

Kulinarne przygody Gatity
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 211

odstawiamy wywar z warzywami na kolejną godzinę (albo dłużej). Wyciągamy warzywa (pozostawiając to co lubimy najbardziej) i dodajemy 1 łyżkę oliwy lub sklarowanego masła, które to domkną smak rosołu, a jego wierzchnia warstwa zacznie puszczać do nas oka ;) Co do sklarowanego masła - 1 łyżkę masła podgrzewamy na małej patelni uważając, aby nie przypalić. Spienioną warstwę usuwamy, a żółtą i klarowną

wege i kropka
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 156

dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem

Fitsweet.me
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 127

jasnozielone części) pokrój w talarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pory z cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu

Moja Mama Gotuje
Lekka sałatka z kurczakiem 190

Pomidora i ser feta kroimy w kostkę. Warzywa układamy na półmisku. Cebule kroimy w piórka, a wokado kroimy na  półplasterki i dodajemy do sałatki wraz z kukurydz ą .  Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, następnie kroimy w kostkę i mieszamy z przypraw ą  kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka. Smażymy

kulinarne odsłony pati