wyjmujemy z lodówki i formujemy dłońmi niewielkie kuleczki. W głębokiej patelni podgrzewamy 3 centymetrową warstwę tłuszczu i smażymy falafelki na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tego typu kotleciki są super dodatkiem do sałatek ale też idealnie nadają się do podania w picie z sosem i warzywami
Dzieje kuchennej Wiewióryprowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół
Kulinarne przygodygłówek i smażyć kilka minut mieszając lub podrzucając je na patelni do czasu aż zaczną mięknąć. Dodać pieczarki i główki szparagów i smażyć przez kolejne kilka minut ponownie mieszając aż główki szparagów zaczną robić się miękkie, a pieczarki się przyrumienią. Wlać przygotowany sos i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa pokryją się sosem, a sam sos zgęstnieje i odparuje
Codzienne Gotowanierozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Pora i cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy
Apetyczna babeczkaPrzykryłam. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę
Kuchnia u Krysicienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku ) 1 łyżka mąki pszennej (brak na zdjęciu) 1 łyka masła klarowanego sól, świeżo zmielony pieprz sok z cytryny (brak na zdjęciu) Wykonanie: Na patelni rozgrzałam masło i na gorące wrzuciłam cebulę. Kiedy się lekko zeszkliła
Kuchnia u Krysipodpiekłam na złoto cebulę (dodałam do bulionu wraz z innymi warzywami) oraz czosnek. Czosnku nie obieramy, tylko pieczemy w skórkach. Cebula i czosnek pieką się oczywiście krócej, niż buraki, więc pamiętajcie, aby ich pilnować! W „kolejnym międzyczasie” zrobiłam grzanki: boczek wędzony pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na patelni na chrupiące skwarki. Bagietkę również drobniutko pokroiłam, do boczku dodałam odrobinę
Kate's Kitchenpokroić w grubsze paski, a marchewkę w cienkie plasterki. Warzywa przełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni. Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą
Di gotujeMarchewki obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę
Kulinarne przygody Gatityodstawiamy wywar z warzywami na kolejną godzinę (albo dłużej). Wyciągamy warzywa (pozostawiając to co lubimy najbardziej) i dodajemy 1 łyżkę oliwy lub sklarowanego masła, które to domkną smak rosołu, a jego wierzchnia warstwa zacznie puszczać do nas oka ;) Co do sklarowanego masła - 1 łyżkę masła podgrzewamy na małej patelni uważając, aby nie przypalić. Spienioną warstwę usuwamy, a żółtą i klarowną
wege i kropkadodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem
Fitsweet.mejasnozielone części) pokrój w talarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pory z cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną. Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu
Moja Mama GotujePomidora i ser feta kroimy w kostkę. Warzywa układamy na półmisku. Cebule kroimy w piórka, a wokado kroimy na półplasterki i dodajemy do sałatki wraz z kukurydz ą . Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, następnie kroimy w kostkę i mieszamy z przypraw ą kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka. Smażymy
kulinarne odsłony patisól i pieprz 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni olej dyniowy (opcjonalnie) Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli. Następnie włóż brokuła wraz z ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku. Dodaj
karmelowySkładniki -opieńka -cebula -czosnek -olej Przyprawy -sól -pieprz czarny -suszone warzywa Wykonanie Opieńki dokładnie oczyścić, umyć i obgotować do momentu, aż przestanie zbierać się szum.W między czasie obieramy cebulę i czosnek.Kroimy w plasterki i smażymy na oleju .Opieńki odcedzić.Teraz grzyby dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy na patelni na średnim ogniu pod przykryciem często mieszając około 30-40 min.W
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.cebulą i czosnkiem, a dopiero po jakichś 30 minutach dorzucić warzywa i ugotować do miękkości. W międzyczasie myję i w razie potrzeby rozdrabniam nieco liście szczawiu. Ich ilość zależy od tego jakiej gęstości lubimy zupę, pamiętając, że znacznie zmniejszą swoją objętość w trakcie gotowania. Łyżkę masła rozpuszczam na patelni, pilnując by temperatura nie była zbyt wysoka dodaję szczaw i podduszam
Pichceniomaniapora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać wywaru ! Przygotować sos : Na głębokiej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę - dokładnie wymieszać, aby nie było
Codzienne GotowaniePrzygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Skrzydełka wkładamy do garnka z wodą (ok 2 l), dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnesteka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Umieścić nasiona kminku i pieprzu na małej patelni na średnim ogniu. Przyprawy prażyć 1-2 minuty (powinny one być
naRuszciepokroić w cienkie plastry. Koperek i pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić masło na którym zeszklić cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać
Mama Gotujesmaku Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w piórka (tzn. wzdłuż, nie wszerz :)). Papryki myjemy, wycinamy z nich gniazda i kroimy w cienkie paski. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele
Trzeci talerzsteka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Umieścić nasiona kminku i pieprzu na małej patelni na średnim ogniu. Przyprawy prażyć 1-2 minuty (powinny one być
naRuszciemasła 5 łyżek posiekanej pietruszki Wino wlewamy na małą patelnie, doprowadzamy do wrzenia, i tak gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem feta, łososia pokrywamy sosem
Piekielna Kuchnia Patinastępnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z każdej strony. Usmażoną rybkę wykładamy na półmisek. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny
O kuchni z uczuciemniego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam i dodałam do sosu,który wytworzył się
potrawyregionalneziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrobna kostkę. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy na patelnię, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pokrojone w spore kawałki grzyby. Całość smażymy przez 10-15 minut, delikatnie soląc i pieprząc. W oddzielnym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodając kolejno, pokrojone w drobna kostkę, seler, marchew i korzeń pietruszki. Warzywa smażymy przez minutę ( doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich
Miód i pieprzkostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie
Pełny talerzRyż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki - Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez
Wegańska kuchnia orientalnadań chińskich. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami. Omlety smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron. Aby z łatwością je odwrócić używamy
VioletoweKucharzeniesól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać
Moja Galeria Smakuobieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną. Udka uduszone podajemy razem
kgwjanczewobrakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych kawałkach pokroić je na mniejsze. Wrzucić do blendera, dodać bulion, jogurt i przyprawy, dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. ~po 2 łyżki pestek dyni na porcję ~sól Pestki uprażyć na patelni z solą, posypać nimi zupę i podawać. Smacznego! Przepis dodaję
chili & sugaroraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie
Ugotowaćprzyprawić przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso obtoczyć w sezamie. Na patelnię wlać oliwę (tak, aby przykryła dno) i usmażyć piersi z kurczaka. Jeżeli mięso będzie jeszcze w środku surowe - to przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku
Ugotowaćdnia następnego Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko
Pyry na Gazfasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy z każdej strony, panierujemy w mące. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy mięso i obsmażamy przez
Kitchens Alphabetminuty i odcedzamy. 3. Pieczarki wrzucamy na tę samą patelnię, na której robiły się pulpeciki. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
My Culinary Artzrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie
Kolizje Smakówprostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę/dymkę, paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich
Chilli Czosnek i OliwaBoczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Smażyć około 2 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Pomidory suszone posiekać w paseczki. Brokuły i pomidory dodać do podsmażonej cebuli i pieczarek. Podsmażyć chwilę aby wszystko się połączyło. Do warzyw dodać boczek, przyprawić wszystko ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Ugotować makaron
Mania Gotowaniaodstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej i zostawić na cała noc w lodówce. W ten sposób bardziej przejdzie aromatem przypraw. Pomidora kroimy w dość grube plastry, papryki w podłużne paseczki, a papryczkę chili w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kurczaka przez 5 minut, następnie dodajemy paprykę czerwona
Mania Gotowaniacebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatalerz. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek siekamy – smażymy na patelni. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pora pociętego w półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy
Fabryka pomysłówoliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować warzywa: cebulę pokroić w piórka, marchew za pomocą skrobaczki do warzyw w cieniutkie paseczki jak makaron tagliatelle, paprykę w cienkie paski, fasolkę szparagową pokroić w połówki lub mniejsze kawałki. Płuczemy wybraną kaszę lub ryż w kilku wodach. Dolewamy 2 razy większą(...)patelnię wlać łyżkę oliwy, rozgrzać i wrzucić paski marchwi. Gdy zmiękną, wrzucić do garnka z potrawką. Potrawkę gotujemy do tego momentu przez 20-25 minut. W trakcie gotowania, gdy cebula zmięknie, dodajemy przecier pomidorowy. Gdy potrawka z przecierem się zagotuje wrzucamy paprykę i ścieramy ząbek czosnku. Czekamy, aż całość się zagotuje i doprawiamy do smaku. ----- Podobne: Polędwiczki wieprzowe z warzywami
Weekendy w domu i ogrodziedobre poimprezowe samopoczucie. Warzywa korzeniowe pokrojone w słupki powbijane w pastę z cieciorki z dodatkiem oleju ostropestowego? Ja bym się skusiła na taką zakąskę do kieliszka z wyskokowym trunkiem. Bez kieliszka też się skuszę! Składniki na 4 porcje : puszka cieciorki (400g) ok. 2/3 wody z puszki cieciorki (aquafaby) 2 łyżki uprażonego na suchej patelni i zmielonego w młynku do kawy(...)często na tym etapie należy trochę soli czy soku z cytryny). Przełożyć do 4 płytkich miseczek, skropić olejem ostropestowym, posypać czarnym sezamem i w masę powbijać pokrojone w słupki warzywa – jak igły jeża. Jednego jeża traktuję jako porcję – jeśli jest zbyt duża, można zrobić mniejsze lub zjeść pół 1 porcja to ok. 270 kcal , węglowodany: 16g, białko
Dietologłososia technicznie rzecz biorąc grillujemy – na patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi(...)kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza liście w środkowej części, gdzie często zbiera się piasek. Następnie kroimy gp w kilku centymetrowe kawałki, a następnie w wąskie paski. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy
Kulinarna Pokusasię z jesienią na talerzu?… oczywiście dynia. Dynia nie tylko nadaje się na zupę (oczywiście polecamy również naszą zupę z dyni z mleczkiem kokosowym ), ale jest to świetne warzywo, które można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba gdy dni coraz krótsze, a drzewa zmieniają kolor za brązowo(...)paski. Na dużej patelni podduszamy cebulę z czosnkiem, aż się zeszkli. Dodajemy dynię, paprykę i seler. Dusimy przez około 5 minut. Zalewamy przygotowanym rosołkiem, doprawiamy solą pieprzem i tymiankiem. Całość doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy makaron i gotujemy około 2-3 minut. Całość przekładamy do naczynia w którym będziemy naszą zapiekankę zapiekać. Nie bójmy się, że nasze warzywa mają bardzo dużo
KasiaiKrzysiu.plObie są genialne. Dziś przyszedł czas na kolejną wspaniałą zupę, w której zdecydowaną królową jest papryka – pomarańczowa, żółta oraz zielona. Jest ona bardzo pożywna zwłaszcza, dzięki dużej ilości warzyw. Ja podałam do niej lekko podsmażone plasterki kiełbasy. Jeśli nie jecie mięsa spokojnie można wykonać ją w wersji wegetariańskiej. Składniki: 3 kolorowe papryki: zielona, pomarańczowa oraz żółta pokrojone w cienkie(...)średnia cebulka pokrojona w piórka pomidory z puszki 1 l bulionu warzywnego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek olej kawałek kiełbasy pokrojonej na plasterki i lekko podsmażonej na patelni Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę oraz paprykę. Podsmażamy aby papryka lekko zmiękła. Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy czosnek i obficie posypujemy oregano. Pieczemy
Życie ze smakiemwyrośnie mi duża cukinia to ona trafia do ciasta. Smażę ją tak jak w tym przepisie na cukinię w cieście . Tym razem cukinie kupiłam na pl Imbramowskim wprost od Warzyw od Zbrojki – cukinie pyszne, rano zrywane. Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. Leczo 3 małe cukinie 2 cebule 4 białe papryki(...)Wersja na wolnowar Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko i całość przekładamy do nagrzanego wolnowaru, dodajemy paprykę, obrane pomidory, cukinię, dodajemy zioła i zostawiamy włączony wolnowar na programie low na 5 godzin. Warzywa po tym czasie winny być chrupiące
Kuchnia na wzgórzumoże być botwinkowy, ogórkowy, owocowy, litewski, rosyjski czy bułgarski. Każdy jest pyszny – zwłaszcza latem, kiedy nie chce nam się gotować i kiedy tak dużo jest świeżych owoców i warzyw. Taki chłodnik jest też idealny na piknik i drugie śniadanie do pracy. Można przygotować go w większej ilości i mieć w lodówce na cały dzień letniego leniuchowania. Klasyczny chłodnik(...)sycący Składniki na każdą porcje: pół dojrzałego melona na osobę łyżka oliwy 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki ziaren konopii lub płatków owsianych 2 łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni Przepis jest bardzo prosty – wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę. 4. Chłodnik malinowy Jeśli maliny to wasze ulubione owoce, to waszym ulubionym chłodnikiem zostanie ten. Zaryzykujcie
Ugotowane pozamiatanekuchni Y.Ottolenghiego). “Ziarno” to książka o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy, do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati. Autorka: Dominika Wójciak Wydawnictwo: Pascal “Kuchnia Dantego” Alfredo i Leonardo to dwóch Włochów, którzy prowadzą warsztaty gotowania i klub kolacyjny. Nie są może mistrzami patelni, ale za to są mistrzami opowieści i mają(...)restauracji dostać coś kiszonego, ale na naszych oczach się to zmienia. I dobrze. Przecież kiszonki mamy w genach. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal “Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać
Ugotowane pozamiataneprzypraw i ziół. Jesienną porą taki gulasz będzie idealnym, bogatym daniem na obiad czy wczesną kolację. Do przygotowania tego gulaszu, poza rzecz jasna wszystkimi składnikami, potrzebna Wam będzie spora patelnia i duży rondel z pokrywą. W rondel wlewamy 2 pełne po brzeg szklanki wody, wrzucamy kostkę bulionową z mocnym aromatem grzybów (ja najbardziej lubię tą z Knorr’a – Marco(...)liście laurowe, jałowiec zmiażdżony ostrzem noża, ziarnisty pieprz, ziele angielskie, tymianek i rozmaryn, jeden obrany ząbek czosnku. Marchew, pietruszkę i selera należy dokładnie oczyścić, obrać i drobno pokroić. Wrzucamy warzywa do rondla, rondel stawiamy na mały ogień, przykrywamy i zaczynamy gotowanie. Gdy naszykujemy resztę składników, wywar będzie już gotowy. Mięso oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy w małe kęsy, solimy
Karo in the Kitchenzniechęcać, jednak uważam, że lepiej zjeść rzadziej świeżą rybkę, niż często, a byle jakiej jakości. Świeżą polędwicę z dorsza przygotowałam w najprostszy chyba sposób, czyli usmażyłam i podałam z warzywami (marchew, papryka, cebula). Takie połączenie bardzo nam przypadło do gustu, gdyż danie było lekki, zdrowe i bardzo smaczne. Polecam je szczególnie osobom dbającym o zdrowe odżywianie i dzieciom. Składniki: (porcja(...)pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć pieprzem cytrynowym i solą, jeśli pieprz nie zawiera soli. Przyprawioną rybę odstawić na co najmniej godzinę. Rybę obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu, po 1 - 2 minuty z każdej strony. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na paseczki zbliżone
Kuchcik gotujeZima jest czasem, gdy w mojej kuchni królują zapiekanki. Dzisiejsza jest szczególnie zimowa, bo z pierzynką ;) A pod nią ukrywa się aromatyczna dziczyzna z warzywami. Gwarantuję, że będzie pysznie. Jeżeli jednak nie lubicie dziczyzny, możecie zamienić ją na wołowinę lub wieprzowinę (wtedy czas duszenia ulega skróceniu). To danie dedykuję wszystkim wspaniałym Dziadkom :) Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa jelenia(...)mięso obsmażyć partiami na patelni, przełożyć do rondla. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić pozostałą cebulę. Dołożyć ją do mięsa, doprawić papryką, podlać szklanką bulionu i dusić razem pod przykryciem ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać ilość płynu. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Dodać razem z groszkiem ok. 10 minut przed końcem duszenia (jeżeli warzywa są mrożone dodać
Pełny talerzinny. Tutaj zawsze możemy popisać się czymś innym i nowym, w zależności od gustu. Na słodko bądź wytrawnie, z mięsem albo z warzywami. Dzisiaj moja ulubiona wersja - dużo mięsa, warzyw no i ser :) Ciasto: 200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł(...)tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto. Ser pokrój w kosteczkę i również dołącz do ciasta. W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami
Niezły MłynekZapiekanka z buraka i selera Zima to czas, gdy brak świeżych warzyw, dlatego też trzeba bazować na typowych dla tego okresu warzywach korzeniowych. W związku z tym postanowiłam przygotować pyszną, aromatyczną i intensywną w smaku zapiekankę z buraka i selera . Te cudowne bulwy mają wspaniały "ziemisty" smak i cudowny rubinowy kolor. Taka zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jednak ze względu(...)żeliwnej patelni układać na przemian warstwy buraków i selera, tak aby na siebie nachodziły. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, gałązkami tymianku i kilkoma rozgniecionymi ziarenkami jałowca. Wszystko zalać sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykryć (pokrywką lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. Piec przez 45-60 minut, lub do czasu aż warzywa będą
Codzienne Gotowanie