warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:354/829)

Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 261

upiec je razem z gemistą , jak czyni to wiele greckich rodzin.  Gemista , papryki i pomidory faszerowane ryżem i warzywami przepis własny na 4 porcje (liczę po 2 sztuki warzyw na osobę, w sumie na 8 papryki/pomidorów) czas przygotowania: 1,5 godz. Składniki: 5 dużych pomidorów 2 papryki (czerwona i żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę(...)Zgaś ogień pod patelnią. Do farszu dodaj zioła i opcjonalnie rozdrobnione orzechy. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: do miąższu z pomidorów dodaj 4-5 łyżek oliwy, przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz i zmiksuj przy pomocy blendera. W naczyniu do zapiekania (ja użyłam naczynia widocznego na zdjęciu oraz drugiego, mniejszego) ułóż wydrążone pomidory i papryki. Warzywa napełnij przygotowanym farszem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pęczak z warzywami i sosem pieczarkowym 157

parze użyłem po prostu metalowej wkładki do gotowania na parze. Wkłada się ją do garnka w którym gotuje się woda i na nią wysypuje to co chcemy uparować. Aby warzywa nie były nijakie zamiast sypania soli, która choć podkręca smak to jest nam zbędna możemy zamiast wody użyć rosołu czy bulionu. Albo do gotującej się wody dodać przypraw. Wszystko zależy(...)grudek. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na patelnię i ciągle mieszamy. Po chwili zrobi nam się piękny, aksamitny sos pieczarkowy. Nie trzymajmy go dłużej na gazie, bo zgęstnieje jeszcze bardziej, a tego raczej nie chcemy. Jako dopełnienie całości dorzuciłem na talerz słupki białej rzodkiewki, którą jako opcja „chrupiąca” jest ciekawym urozmaiceniem obiadu. Warzywa przygotowane na parze skrapiam dla smaku

Mr. Taste
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 160

ryżu, a równie łatwo poddaje się obróbce powolnego duszenia w winie i bulionie i wchłania różne smaki. Dzięki tym właściwościom stanowi doskonale tło dla pozostałych składników tego pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Zobacz menu z całego tygodnia Niedziela: Schab(...)godzinę. Krok 4 W międzyczasie rozgrzej na patelni łyżkę masła, pokrój grzyby i wrzuć na tłuszcz. Posól, popierz i smaż na dość ostrym ogniu aż grzyby się ładnie zrumienią. Ściągnij z ognia i odstaw. Krok 5 Kiedy pęczak będzie już ugotowany, dodaj do niego zielony groszek i fasolkę. Jeśli używasz mrożonych warzyw – dodaj je do kaszy, wymieszaj i duś

Niedzielny kucharz
Placek kukurydziany z pomidorem i papryką 136

patelnie mocno rozgrzać, ciasto jeszcze raz wymieszać i wyłożyć na patelnie formując placek. Smażyć pod pokrywką z dziurką na średnim ogniu. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami i sosami. Ja podałam z kremem balsamicznym i sosem sriracha. Smacznego

Smaki Armine
Czwartek:Tortilla soup 128

smaż po 7 minut z każdej strony. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Krok 2 W międzyczasie do rondla wlej łyżkę oliwy, a gdy się rozgrzeje wysyp na nią posiekaną cebulę. Smaż 5 minut, mieszając. Dodaj 2 posiekane drobno ząbki czosnku. Smaż minutę. Następnie wsyp do warzyw łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki kuminu, półtorej łyżeczki oregano. Zamieszaj i smaż

Niedzielny kucharz
Risotto z cukinią i grillowane polędwiczki drobiowe 173

oczkach tarki. Cebulę siekamy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. Kiedy woda odparuje dodajemy ryż, podsmażamy chwilę, podlewamy 1/2 szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty na tarce ser.  3. Polędwiczki smażymy na patelni już bez tłuszczu po około 3-4 minuty na każdej

Szefowa kuchni
Falafel z bobu czyli Niedzielne Mielenie odc.47 162

wyjmujemy z lodówki i formujemy dłońmi niewielkie kuleczki. W głębokiej patelni podgrzewamy 3 centymetrową warstwę tłuszczu i smażymy falafelki na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Tego typu kotleciki są super dodatkiem do sałatek ale też idealnie nadają się do podania w picie z sosem i warzywami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z serem feta 173

prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić w kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół

Kulinarne przygody
Stir-fry z pieczarek i szparagów 147

główek i smażyć kilka minut mieszając lub podrzucając je na patelni do czasu aż zaczną mięknąć. Dodać pieczarki i główki szparagów i smażyć przez kolejne kilka minut ponownie mieszając aż główki szparagów zaczną robić się miękkie, a pieczarki się przyrumienią.  Wlać przygotowany sos i smażyć ciągle mieszając, aż warzywa pokryją się sosem, a sam sos zgęstnieje i odparuje

Codzienne Gotowanie
Schab w sosie z pora, danie do kociołka 155

rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony, odkładamy na talerz. Pora i cebulę kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy

Apetyczna babeczka
Kurczak Koronacyjny 124

Przykryłam. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę.  Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę

Kuchnia u Krysi
Sos pieczarkowy 170

cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku ) 1 łyżka mąki pszennej (brak na zdjęciu) 1 łyka masła klarowanego sól, świeżo zmielony pieprz sok z cytryny (brak na zdjęciu) Wykonanie: Na patelni rozgrzałam masło i na gorące wrzuciłam cebulę. Kiedy się lekko zeszkliła

Kuchnia u Krysi
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 106

podpiekłam na złoto cebulę (dodałam do bulionu wraz z innymi warzywami) oraz czosnek. Czosnku nie obieramy, tylko pieczemy w skórkach. Cebula i czosnek pieką się oczywiście krócej, niż buraki, więc pamiętajcie, aby ich pilnować! W „kolejnym międzyczasie” zrobiłam grzanki: boczek wędzony pokroiłam w drobną kosteczkę i podsmażyłam na patelni na chrupiące skwarki. Bagietkę również drobniutko pokroiłam, do boczku dodałam odrobinę

Kate's Kitchen
Szybkie a'la leczo z białą kiełbasą 138

pokroić w grubsze paski, a marchewkę w cienkie plasterki. Warzywa przełożyć do garnka z niewielką ilością oleju i zacząć dusić - pod przykryciem na małym ogniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, lekko posolić i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.   Kiełbasę pokroić w grubszą kostkę, a następnie lekko zarumienić na patelni.  Kiedy papryka z marchewką zmiękną - dodać cebulę z kiełbasą

Di gotuje
Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką 123

Marchewki obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę

Kulinarne przygody Gatity
ROSÓŁ WEGETARIAŃSKI Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI FRANCUSKIMI 199

odstawiamy wywar z warzywami na kolejną godzinę (albo dłużej). Wyciągamy warzywa (pozostawiając to co lubimy najbardziej) i dodajemy 1 łyżkę oliwy lub sklarowanego masła, które to domkną smak rosołu, a jego wierzchnia warstwa zacznie puszczać do nas oka ;) Co do sklarowanego masła - 1 łyżkę masła podgrzewamy na małej patelni uważając, aby nie przypalić. Spienioną warstwę usuwamy, a żółtą i klarowną

wege i kropka
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 143

dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę kremówkę oraz ser i dokładnie wymieszać, aby ser się rozpuścił. 5) Całość zmiksować w blenderze kielichowym na gładki krem (można również użyć blendera ręcznego). 6) Podawać z boczkiem podsmażonym na suchej patelni i szczypiorkiem

Fitsweet.me
Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera 105

jasnozielone części) pokrój w talarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pory z cebulą, i czosnkiem (około 5-7 minut) - do momentu aż lekko zmiękną.  Dodaj tymianek i gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprz. W posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania układaj warstwami: pokrojone ziemniaki, podsmażone warzywa, plasterki żółtego sera, ziemniaki, warzywa, ser. Wlej 2 szklanki bulionu

Moja Mama Gotuje
DOMOWY KEBAB 166

podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek wielkości patelni na której będziemy je piec.Usmażyć bez oleju ,na sucho,ułożyć na talerzu przykryć folią aluminiową ,aby zmiękły.   Kebab-mięso pokroić w paseczki,dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,przyprawę do kebaba,Usmażyć mięsko na oliwie,Przygotować warzywa do sałatki:ogórki,paprykę,cebulę,pomidory umyć i pokroić na kawałki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Lekka sałatka z kurczakiem 173

Pomidora i ser feta kroimy w kostkę. Warzywa układamy na półmisku. Cebule kroimy w piórka, a wokado kroimy na  półplasterki i dodajemy do sałatki wraz z kukurydz ą .  Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, następnie kroimy w kostkę i mieszamy z przypraw ą  kebab-gyros. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy kurczaka. Smażymy

kulinarne odsłony pati
Zupa brokułowa z gorgonzolą / Broccoli and gorgoznola soup 199

sól i pieprz 4 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni olej dyniowy (opcjonalnie) Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia cebuli. Następnie włóż brokuła wraz z ziemniakami, zalej bulionem i gotuj przez około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj bazylię, pietruszkę, cukier, paprykę i pieprz do smaku. Dodaj

karmelowy
Smażone opieńki 231

Składniki -opieńka -cebula -czosnek -olej Przyprawy -sól -pieprz czarny -suszone warzywa Wykonanie Opieńki dokładnie oczyścić, umyć i obgotować do momentu, aż przestanie zbierać się szum.W między czasie obieramy cebulę i czosnek.Kroimy w plasterki i smażymy na oleju .Opieńki odcedzić.Teraz grzyby dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy na patelni na średnim ogniu pod przykryciem często mieszając około 30-40 min.W

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Szczawiowa wiosna na talerzu 142

cebulą i czosnkiem, a dopiero po jakichś 30 minutach dorzucić warzywa i ugotować do miękkości. W międzyczasie myję i w razie potrzeby rozdrabniam nieco liście szczawiu. Ich ilość zależy od tego jakiej gęstości lubimy zupę, pamiętając, że znacznie zmniejszą swoją objętość w trakcie gotowania. Łyżkę masła rozpuszczam na patelni, pilnując by temperatura nie była zbyt wysoka dodaję szczaw i podduszam

Pichceniomania
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 146

pora. Zalać wodą (tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa) i wraz z przyprawami (pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym) gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 45-60 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Żołądki odcedzić, ale nie wylewać wywaru ! Przygotować sos : Na głębokiej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę - dokładnie wymieszać, aby nie było

Codzienne Gotowanie
Zupa ziemniaczana – kartoflanka 322

Przygotowanie Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Skrzydełka wkładamy do garnka z wodą (ok 2 l), dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, dodajemy marchew, pietruszkę i ząbki czosnku i gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie skrzydełka i warzywa odławiamy i odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 154

steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Umieścić nasiona kminku i pieprzu na małej patelni na średnim ogniu. Przyprawy prażyć 1-2 minuty (powinny one być

naRuszcie
Gulasz rybny 147

pokroić w cienkie plastry. Koperek i pietruszkę posiekać. Na patelni roztopić masło na którym zeszklić cebulę. Dodać paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i kombu, doprawić solą, pieprzem i papryką, smażyć przez ok. 10 minut. Na dno garnka o grubym dnie włożyć trochę warzyw, następnie ułożyć ziemniaki, rybę a na koniec warzywa razem z sosem. Dodać

Mama Gotuje
Bigos po jałowsku 159

smaku Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w piórka (tzn. wzdłuż, nie wszerz :)). Papryki myjemy, wycinamy z nich gniazda i kroimy w cienkie paski. Na dno garnka z grubym dnem wlewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z papryką. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy do nich boczek z kiełbasą, liść laurowy i ziele

Trzeci talerz
Kochane grillowanie – przepisy na walentynkowe grillowanie 152

steka. Przygotowane w ten sposób steki najlepiej podawać ze smażonymi warzywami i ryżem. Składniki: 2 filety mignon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka nasion kminku 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu 1 łyżeczka płatków soli morskiej ¼ łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Umieścić nasiona kminku i pieprzu na małej patelni na średnim ogniu. Przyprawy prażyć 1-2 minuty (powinny one być

naRuszcie
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 186

masła 5 łyżek posiekanej pietruszki Wino wlewamy na małą patelnie, doprowadzamy do wrzenia, i tak gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem feta, łososia pokrywamy sosem

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba po grecku 138

następnie każdy kawałek obtoczyć  w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z każdej strony. Usmażoną rybkę wykładamy na półmisek. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny

O kuchni z uczuciem
PIECZONY INDYK W SOSIE PIECZARKOWYM 151

niego pokrojoną marchewkę i pietruszkę. ( Możecie dodać inne ulubione warzywa) I ponownie wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam  i dodałam do sosu,który wytworzył się

potrawyregionalne
zupa- krem z soczewicy 110

ziele angielskie i liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
najlepsza zupa z leśnych grzybów 130

drobna kostkę.  Szklimy cebulę, a następnie dodajemy na patelnię, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pokrojone w spore kawałki grzyby. Całość smażymy przez 10-15 minut, delikatnie soląc i pieprząc. W oddzielnym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodając kolejno, pokrojone w drobna kostkę, seler, marchew i korzeń pietruszki. Warzywa smażymy przez minutę ( doda to zupie dodatkowego smaku) i dodajemy do nich

Miód i pieprz
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 203

kostkę. Pancettę (lub boczek) i szynkę drobno posiekać. Na głębokiej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać masło. Wrzucić pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie

Pełny talerz
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 241

Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki - Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki - Awokado i tofu pokroić w kostkę - Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez

Wegańska kuchnia orientalna
Omlet po chińsku 286

dań chińskich. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami. Omlety smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron. Aby z łatwością je odwrócić używamy

VioletoweKucharzenie
Risotto z dynią i pieczonymi pomidorkami 101

sól, pieprz Pomidorki przekroić na pół, dynię pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skropić octem balsamicznym, oliwą. Posypać tymiankiem i 2 ząbkami startego czosnku.  Doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 120 stopni przez 90 minut. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały ząbek czosnku. Dodać

Moja Galeria Smaku
Udka duszone z pieczonymi ziemniakami 153

obieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 20 minut. Mieszankę warzywną włożyć do rondla dodać bulion, gotujemy gdy warzywa będą miękkie mieszamy z śmietaną.  Udka uduszone podajemy razem

kgwjanczewo
pikantna zupa krem z dyni i pieczonych warzyw 249

brakowało :) Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową. Jeśli warzywa były w większych kawałkach pokroić je na mniejsze. Wrzucić do blendera, dodać bulion, jogurt i przyprawy, dokładnie zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. ~po 2 łyżki pestek dyni na porcję ~sól Pestki uprażyć na patelni z solą, posypać nimi zupę i podawać. Smacznego! Przepis dodaję

chili & sugar
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 356

oraz przyprawą do kurczaka. Przyprawione udka obtoczyć w mące. Na patelnię wylać olej i gdy będzie gorący przesmażyć udka (na lekko złoty kolor). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie

Ugotować
Szpinak, pomidor, maliny i pierś z kurczaka 205

przyprawić przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso obtoczyć w sezamie. Na patelnię wlać oliwę (tak, aby przykryła dno) i usmażyć piersi z kurczaka. Jeżeli mięso będzie jeszcze w środku surowe - to przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku

Ugotować
Naleśniki z pastą z kurczaka 418

usmażyć. Dodać do kurczaka Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Kurczaka i pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo

cooklife
Fasolówka 133

dnia następnego Boczek pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu. Tłuszcz wytopi się sam z boczku Gdy boczek się smaży, kroimy w kostkę ziemniaki, marchewkę, pomidor i kiełbasę Namoczoną fasolkę przelewamy wraz z wodą, w której się moczyła, do garnka Przekładamy pokrojokne warzywa i kiełbasę wraz z podsmażonym boczkiem i tłuszczem, który sie wytopił

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Leczo z kalarepy 122

zalać bulionem. Dodać grzyby i gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą półtwarde. Następnie dodać pomidory, koncentrat i dwie pokrojone papryczki chili. Cukinię umyć, wydrążyć środek i pokroić w dużą kostkę. Dodać do kalarepy i gotować przez 5 minut na wolnym ogniu. W tym samym czasie na oddzielnych patelniach zeszklić cebule na oliwie oraz podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasy. Wszystko

Pyry na Gaz
B... Bitki wieprzowe zapiekane z cebulką. 436

fasolą i kukurydzą Przygotowanie : Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli jest taka potrzeba, kroimy w kostkę i rozbijamy na 0,5 centymetrowe części. Solimy i pieprzymy z każdej strony, panierujemy w mące. Na patelni dobrze rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy mięso i obsmażamy przez

Kitchens Alphabet
Bigos po cygańsku 225

minuty i odcedzamy.  3. Pieczarki wrzucamy na tę samą patelnię, na której robiły się pulpeciki. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

My Culinary Art
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 219

zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie zapałki. Jeśli takiej nie mamy (ja na przykład nie posiadam :)) to ścieramy na zwykłej tarce w plasterki i każdy tniemy nożem w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z wodą, żeby ziemniaki nie ściemniały. Na patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy cebulę i wrzucamy na patelnie

Kolizje Smaków
Kolorowa tortilla z piekarnika. Na imprezę. 1754

prostokątna forma do zapiekania, wykałaczki, oliwki do ozdoby Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i podduś na niej cebulę/dymkę, paprykę oraz czosnek (ok. 8 min, aż nieco zmiękną), po czym przełóż je do miski i pozwól przestygnąć. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i wymieszaj w misce z warzywami. Jajka rozmąć z kwaśną śmietaną i startym serem. Wrzuć do nich

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania