porzuceń marzeń o talii osy na rzecz swojskiej talii dopasowanej pod hula -hop. Tak było z sałatką, która zawierała w sobie grillowane warzywa. Niektórzy na sam dźwięk słowa „warzywa” dostają spazmów. Ich moda nie dotyczy ale możemy im pod nos podsunąć i okazuje się, ze jedzą i proszą o jeszcze. Sałatka z powodzeniem zastępuje cały obiad. Potrzebujemy: paprykę(...)Możemy to zrobić na suchej patelni grillowej lub na ruszcie. Pozostałe składniki kroimy, dorzucamy do papryki i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado, gruszka i jabłko nam nie ściemniały. Dorzucamy ciepłą cukinię z bakłażanem, mieszamy i polewamy sosem. Przygotowanie sosu jest banalnie proste – wszystkie składniki do miski i wymieszać. Dobrze jest polać lekko ciepłe warzywa i wymieszać, wtedy wchłoną lepiej
ladykitchenmiewacie czasami takie problemy, że najchętniej to zjedlibyście dwie rzeczy po trochu, a tu trzeba coś wybrać? Poza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad na kompromis z mężczyznami - warzywa są, ale mięso też jest i każdy zadowolony. Ode mnie dostało to miano dyplomatycznego posiłku :) Składniki na 2 osoby: 2 większe cukinie lub2 bakłażany ( u mnie 1 cukinia(...)Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć na niej, pieczarki, cebulę, mięso i miąższ. Posolić i popieprzyć do smaku. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w kostkę pomidora (uprzednio go sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć
Fabryka pomysłówPyszna propozycja na pieczoną rybę w towarzystwie warzyw. Nie tylko na piątek ;) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 305 kcal) 800 g filetów z dorsza 4 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku pęczek dymki (biała i zielona część) puszka pomidorów w puszce (całych) 1 por - biała część 150 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz szczypta(...)stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut
Moje Kuchenne Rewelacjeproblem z tym, co zrobić na obiad. A bo to kotlet, a bo to duszone mięsko… Dzisiaj coś, co zrobicie dosłownie w kilkanaście minut. Filet z kurczaka z patelni z dodatkiem szynki, pomidora i sera. Soczysty, pyszny, szybki do zrobienia i aromatyczny. W dodatku nie musimy bawić się w panierki, babrać w jajku i bułce. Tutaj wystarczą nam przyprawy(...)kawałki, nie ma tu żadnej roboty. Nie ma potem masy rzeczy do mycia i pół uwalonej kuchni. A cała rodzinka zachwycona. U nas filet z kurczaka był z warzywami pieczonymi i sosem czosnkowym, ale świetny będzie również z ryżem czy zwykłymi gotowanymi ziemniakami. Filet możecie doprawić w dowolny sposób, takimi przyprawami jakie lubicie. Ja użyłam soli, pieprzu, ziół prowansalskich
Mieszam w Garnkupatelnię z ognia i przestawić na inny palnik chwilę przed końcem smażenia i przykryć przykrywką. Jak stek sobie chwilkę odpoczął i związał soki w środku, nakładasz go na talerz i dajesz na niego kawałek masła – zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa(...)czytaj więcej: Czy kuchenka mikrofalowa jest paleo? ), to odradzam odgrzewanie steków przy jej pomocy – przy odrobinie nieuwagi możesz zamienić krwisty stek w dobrze wypieczoną podeszwę. Już lepiej użyć patelni na małym ogniu z masłem (może być nawet zwykłe, jak je jadasz). Zobacz też nasze uwagi odnośnie mięsa: Mięso – zdrowie, pieniądze i sumienie . Smacznego! Stek wołowy (befsztyk, 100g) Wartość energetyczna
PaleoSMAKpomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz! [embed]https://youtu.be/qFZzqt-ge-U[/embed] Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami i mozzarellą: 2 większe(...)soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym filecie układamy podsmażonego pora, następnie plastry pomidorów i mozzarellę. Całość wkładamy
e-PrzepisyKulinarnewarzywniaku pełno warzyw więc i na talerzu jest ich sporo. Przygotowałam pyszny gulasz z dużą ilością kawałków warzyw. Całość doprawiłam czubrycą zieloną i wędzoną papryką. składniki: 700 g karkówki 1 l wody 3 listki laurowe 2 kalarepki (ok 500 g) 2 marchewki 2 czerwone papryki (ok 500 g) 2 młode cukinie żółta i zielona (ok 600g) 1 czubata łyżka koncentratu(...)sól Kalarepki obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na patelni aby mięso zmieniło kolor. Następnie przełożyć do garnka z gotujacą wodą. Zagotować i gotować ok 5 minut. Nastepnie dodać pokrojoną kalarepkę i marchewkę. Dalej gotować aż kalarepka będzie prawie miękka
Monia miesza i gotujeKochani dzisiaj kolejny pomysł na obiadek. To czego potrzebujemy do wykonania tego dania to wysokiej jakości grill elektryczny z powłoką teflonową non stick, dzięki któremu możemy
SMYKWKUCHNIlada dzień to się zmieni i wyjdzie piękne słońce i podniesie się temperatura. Zresztą jeśli pogoda nam nie pozwala, zawsze faszerowane pieczarki możemy zrobić w piekarniku lub na patelni grillowej. W sklepach możemy kupić duże pieczarki z przeznaczeniem właśnie na grilla. Mają one duże kapelusze, które łatwo napełnimy różnymi farszami. Zapraszam po przepis ! Parę słów o pysznej pieczarce(...)ciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Na blogu znajdziecie również inne pomysły na dania z grilla: Faszerowane pieczarki
Kulinarne przygody Gatitykwota nie trafia do operatora lecz wspiera Fundację Dzieci Niczyje, która pomaga dzieciom doświadczającym pomocy. A dzisiaj zapraszamy Was na zdrowy obiad - pieczone pulpeciki z łososia, z chrupiącymi warzywami i makaronem soba! Pyszne, świeże, szybkie i aromatyczne danie! Inspiracja z książki - The Bowler's Meatball Cookbook. Polecamy :) Składniki : (dla 2-3 osób) 350 g łososia, 1 duże jajko(...)drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem. Na talerz wyłożyć makaron z warzywami, na nie wyłożyć pulpeciki i całość
Plate of Joyproszku do smaku tymianek 3 łyżki sosu chili pół szklanki mleka kokosowego rukiew wodna lub inna sałata do dekoracji Ugotuj wrzywa wiosenne Hortex na parze. Na patelni na oleju rzepakowym zeszklij drobno posiekaną cebulkę. Tofu pokrój w plastry, skrop sosem sojowym i przesmaż na cebuli. Oprósz pieprzem i tymiankiem.Tofu odłóż w ciepłe miejsce. Na cebulę wsyp kaszę, przesmaż(...)doprawiając solą, pieprzem i chili wg upodobania. Wymieszaj sos chili z mlekiem kokosowym, zagrzej w małym garnuszku. Dopraw do smaku. Ułóż na talerzu warstwe kaszy, kawałki tofu i warzywa. Polej pikantnym sosem. Udekoruj sałatą
Gotuj Sam!Orzechy uprażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, często nią potrząsając aby się nie spaliły. Uprażone orzechy odłożyć do miseczki. W woku rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i krewetki, smażyć po 2 minuty z każdej strony, krewetki również idą na bok. makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Do woka wlać łyżkę oleju sezamowego, wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem aż rozmarzną, następnie
Cook&Lovemogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną "kieszonkę". Napełniamy ją falafelem, kawałkami pieczonego mięsa, warzywami, hummusem lub labnehem - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sekret tkwi
Cztery Fajerybyło wysmażone w środku. Pod koniec smażenia na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jajka sadzone. (delikatnie wbijamy jajka aby żółtka były w całości, obsypujemy solą ziołową i przykrywamy przykrywką aby równomiernie się ścięły). Usmażone kotlety smarujemy ajvarem a na wierzch nakładamy jajka sadzone. Podajemy ze świeżymi warzywami
Qchnia po prostuzeszklenia, przekładamy do garnka z mięsem. 4 Na gorącą patelnie wlewamy wino, aby się zagotowało - w międzyczasie "zdrapujemy" przypalone pozostałości z mięsa, aby wydobyć jak najwięcej aromatu. Wino przelewamy do garnka z cebulą i mięsem. 5 Do garnka wlewamy bulion/wodę, dodajemy słodką paprykę, koncentrat pomidorowy, starte na tarce warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera, a także pokrojone w mniejsze kawałki pieczarki
Kuchnia Bazyliiłyżeczki wędzonej papryki 2 szkl. wywaru warzywnego Na patelnię wlewam olej, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę. Szynkę przekładam do żaroodpornego naczynia. Na tym samym oleju (można ewentualnie dodać trochę więcej) podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję następnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por. Dodaję sól, pieprz, wędzoną paprykę. Gdy warzywa się lekko rumienią zalewam je 2 szklankami wywaru warzywnego. Chwilę duszę
MojaQchnia.plmogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną "kieszonkę". Napełniamy ją falafelem, kawałkami pieczonego mięsa, warzywami, hummusem lub labnehem - ogranicza nas tylko wyobraźnia. Sekret tkwi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPokrojone mięso z królika umyć, osuszyć i wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przykryć pokrywką i obsmażać z obu stron, podlać wodą i gotować do miękkości Ugotowane, przestudzone mięso oddzielić od kości, rozdrobnić Dodać do mięsa pokrojone w plastry marchwie, cebulę i pietruszki, dołożyć rozdrobniony czosnek, gotować do miękkości warzyw Na koniec dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię- dogotować, doprawić
Proste Potrawykalarepkę, doprawić solą do smaku. Gotować około 8 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozpadać. Odcedzić płyn zachować. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pociąć wzdłuż na pół i następnie na szerokie kawłki. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i suszoną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać i obtoczyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Wlać
Kuchnia Pokoleńgniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Do głębokiej patelni wlać olej rzepakowy, dodać cebule i papryki, po czym smażyć około 3 minuty. Po tym czasie nałożyć pokrywę naczynia i dusić do miękkości papryki. Wątróbkę umyć w zimnej, bieżącej wodzie, powycinać żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do warzyw i smażyć, aż nie będzie surowa. Następnie wsypać ryż, wymieszać
Passions hobbies lifejajku, a następnie w bułce tartej. 6. W głębokiej patelni rozgrzać olej, smażyć nuggetsy na średnio rozgrzanym, głębokim tłuszczu, aż staną się złocistobrązowe. 7. Odsączyć na papierowym ręczniku. Nuggetsy można podawać jako przystawkę z różnymi dipami (sos tatarski, ketchup, musztarda), lub jako danie główne podawać z purée ziemniaczanym i warzywami. Smacznego
Aromatyczne Podróżekoktajlowych 100 ml białego wina 1 szklanka bulionu z warzyw 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju kokosowego gruboziarnista sól morska * PRZYGOTOWANIE Dynie umyj, przekrój na pół i pozbaw nasion. Posyp gruboziarnistą solą morską i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-30 minut do miękkości. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz gałązkę
Food SquareSól, pieprz Wykonanie: Gotujemy wywar z suszonych grzybów i warzyw. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki, 1/3 cebuli i ½ łodygi selera. Składniki podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę i smażymy przez 3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i prażymy. Pęczak rozkładamy równomiernie na patelni i zalewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy do koszy wywar
Kuchnia Bon Appetitkurczaka poddusić podlewając wodą na patelni. Brokuł, czosnek i startą cukinię poddusić tylko na wodzie do miękkości i wygotowania całej wody. Przyprawić dowolnie (ja dałam tylko sól i pieprz oraz podlewałam trochę wodą od duszenia mięsa). Zdjąć z ognia i dodać jogurt. Do miseczki przełożyć warzywa, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa. SMACZNEGO
Vroblewska-fitlifedigotuje.blogspot.com Frittata to rodzaj omletu z warzywami, który w zasadzie powinien być zapiekany w piekarniku. Danie to jest bardzo popularne we Włoszech i Hiszpanii. Do przygotowania frittaty możemy użyć dowolnych składników - wystarczy odrobina chęci i kreatywności. Z racji, że nie każdy posiada (w tym i ja) patelnię przystosowaną do zapiekania potraw w piekarniku - moja frittata została przygotowana na patelni
Di gotujegarnka przekładamy pomidory z ziołami oraz podsmażone warzywa. Zalewamy 1 l wody i 500 ml bulionu warzywnego. Gotujemy 15 min, studzimy i blendujemy. Ponownie zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Carpacchio wołowe (kroimy na mniejsze kawałki) smażymy na suchej patelni. Krem podajemy z chipsami wołowymi i posiekanym szczypiorkiem
R'n'G Kitchenjajka, którymi zalewamy podsmażone wcześniej warzywa czy mięso. Ja swoją frittatę przygotowałam z boczkiem, jarmużem i serem mozzarella. Możecie oczywiście zamienić boczek na dowolną wędlinę, ale polecam zrobić ją z boczkiem. Ja zawsze używam takiego chudego praktycznie z samym chudym mięsem, który dobrze wysmażam na patelni aby tłuszcz się wytopił. Frittatę możecie
Marta Gotujepatelni lub w rondlu obsmażam przez 10 minut wieprzowinę ( patelnia lub rondel powinny być na tyle duże aby zmieściły się wszystkie składniki ) . Po 10 minutach do wieprzowiny dodaję 100 ml wody nakrywam pokrywką i duszę na małym ogniu przez około 30 minut . Po 30 minutach : Do wieprzowiny dodaję wszystkie warzywa , doprawiam przyprawami , dodaję sos sojowy , mieszam i całość duszę jeszcze
Uwaga Babcia Gotujepieprz do smaku Wykonanie: Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę. Kiedy zrobi się szklista dodajemy posiekany czosnek i chwilę wszystko razem smażymy. Przekładamy całość do garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Wlewamy litr wrzącej wody. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną być miękkie, wówczas wkładamy pokrojone jabłko
Malinowe Pocałunkidwie łyżki mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej 2-3 łyżki wazowe bulionu spod ugotowanego mięsa. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, tak aby nie było grudek i wlewamy z powrotem do garna z mięsem ( z garnka wyjmujemy ugotowane warzywa). Wstrząsamy garnkiem łącząc składniki sosu, doprawiamy solą, pieprzem, oraz
Miód i pieprzzupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw zmiksować blenderem (można obrać skrzydełka i również je zblendować). Jeśli jest za mało wody trzeba troszkę dolać do właściwej konsystencji. Całość doprawić solą, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym, gałką i czosnkiem. Kromki chleba pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Prażyć grzanki, aż będą złociste. Zupę podawać gorącą
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowrotem, do garnka w którym się gotował Ugotowane warzywa dokładamy do garnka z makaronem, dodajemy również posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem( nie za wiele). Następnie wykładamy, wymieszane składniki, do żaroodpornego naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości. Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy
Miód i pieprzbułce tartej. Zawsze strząsać nadmiar panierki. W dużej patelni rozgrzać olej i kłaść kotlety na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złocisty kolor z obu stron na średnim ogniu. Usmażone kotlety odkładać w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły przed podaniem. Kotlety schabowe podawa ć z ziemniakami i surówką bądź gotowanymi warzywami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij
Smaczne PotrawyNastępnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy i mieszamy aż sos się zagęści. Po tym zmniejszmy
Życie zamknięte w smakusojowy. Ułóż pieczarki na rozgrzanej maleńkiej patelni i wlewając jajko przytrzymaj widelcem pieczarki, aby nie wypłynęły. Kiedy zacznie się ścinać, przekręć omlet na drugą stronę. Smaż na bardzo wolnym ogniu. Wyjmij na papierowy ręcznik Teraz pokrój marchewkę i paprykę w skośne paseczki. Ułóż na talerzy zgranie warzywa. Posyp dymką pokrojoną ukośnie a całość skrop kilkoma kroplami
AZgotuj!dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy starte buraki i wszystko razem przesmażamy przez kilka minut, dobrze mieszając. Następnie cebulę i buraki przekładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości warzyw. W trakcie gotowania, jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy płyn. Włoszczyznę
Kuchenna Kontrrewolucyaobrane i pokrojone w plasterki, wyciśnięty czosnek, 2. Gdy warzywa się zarumienią, ale nie są jeszcze miękkie dodać kurczaka, sól i pieprz. 3. Smażymy na małym ogniu by kurczak się zarumienił, uważamy by się nie wysuszył, w razie czego dodajemy po odrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować
KreatywnePinyczasie możemy umyć i pokroić w paski warzywa. Awokado trzeba skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szczypiorku nie kroimy, ładnie wygląda gdy włożymy go do tortilli w całości. Kurczaka smażymy na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy, pod koniec smażenia możemy dodać 2 łyżki marynaty na patelnię, dzięki temu kurczak będzie z wierzchu lśniący i apetyczny
Kulinarne Inspiracjeporem. Potem dodaję kostki grzybowe i dotuję, aż warzywa zmiękną. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. Z zupy wyjmuję porcję rosołową, dodaję śmietanę i wszystko miksuję na gładki krem. W razie konieczności dolewam ciepłej, przegotowanej wody. Na suchej patelni prażę migdały. Nakładam porcję zupy na talerz, posypuję migdałami i siekaną
Bea(u)ty kitchenUsmażyć na oleju. 3. Jak mięso będzie miękkie, dodać warzywa pokrojone w kostkę, ewentualnie doprawić i chwilkę dusić. Zdjąć z ognia, dodać ser żółty i wymieszać. 4. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać jak krokiety i opanierować w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej. 5. Naleśniki zrumienić na patelni. Smacznego
Kuchnia domowa Anisoli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy na lekko złotawy kolor z odrobiną pieprzu i soli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i drobno pokrojoną marchewkę. Po 5 minutach, gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy to sosem. Dusimy ok. 10 minut. Dodajemy
Kitchens Alphabetoctu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania. Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem. Rada: Jeśli chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się równomiernie w serku. Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem. Smacznego
Moniki Smakołykijedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy: - 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego - 40 dag mrożonego groszku - 2 średnie cebule - 2-3 ziemniaki - pieprz cytrynowy - kwasek cytrynowy - sól - 2 łyżki masła - śmietana - płatki migdałowe Przygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię z masłem. Smażymy aż nabierze lekko złotego koloru
W poszukiwaniu inspiracjiLekko solimy, pieprzymy i dodajemy szczyptę cukru. Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez ok 15 minut co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz. Po usmażeniu przekładamy wątróbkę do naszych podsmażonych warzyw. Delikatnie mieszamy, posypujemy natką pietruszki
Walijskie PichcenieDolewamy bulion i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na krem. Jeśli konsystencja zupy jest zbyt gęsta możecie dolać więcej płynu. Gotujemy zupę do momentu zagotowania. Ewentualnie doprawiamy. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Zupę podajemy posypaną pestkami i śmietaną
Mania Gotowaniamała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą. Boczek pokroić w kostkę i wytopić aż będzie chrupiący. Na drugiej patelnia na maśle i oleju zrumienić plastry pieczarek i dodać przed
Świat Smakumuszkatołową. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na patelni (ja użyłam grillowej) rozgrzewamy olej. Następnie smażymy pierś na złoto z każdej strony. Chwilę przed końcem smażenia dodajemy słonecznik i każdą z części kurczaka polewamy odrobiną miodu. Pierś możemy śmiało przygotować na grillu tradycyjnym! Podałam pierś z ryżem z warzywami - pasowało idealnie
Emcia Pichci