warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:376/829)

PIECZARKI FASZEROWANE RICOTTĄ 151

bulwy. Pokrój fenkuła w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno pokrojone nóżki pieczarek, paprykę i fenkuła przez około 10 minut, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (jedna lub dwie szczypty), i zdejmij z ognia. Rozgrzej piekarnik w pozycji opiekacza. W misce rozgnieć widelcem ricottę, domieszaj podsmażone warzywa, dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Tak przygotowanym

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami 181

obieramy, przeciskamy przez praskę.  Wrzucamy na patelnię dusimy na małym ogniu pod przykryciem na oliwie aż cukinia będzie przesmażona ale jeszcze dość twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili,  smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi  i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami,  dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu

Wanilia i Kardamon
GRZYBOWA Z GRZYBÓW MIESZANYCH Z JAJKIEM 158

kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam:   borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku śmietana 18%  sól pieprz natka pietruszki Wykonanie:  Cebule siekamy, podsmażamy na maśle na rozgrzanej patelni. Dodajemy oczyszczone i pokrojone  grzyby

Walijskie Pichcenie
Wieprzowina po chińsku - obiad do pudełka 198

każdej strony. Zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni znów rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie

Smaki Natalii
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 143

Całość gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko i mąkę wymieszać ze sobą. Masę doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na niej jeden duży

Weekendy w domu i ogrodzie
Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami 168

wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut. Na patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku

Dobra karma
Makaron po meksykańsku 159

pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem z pieczonych papryk i pomidorów z uprażonym makaronem 132

minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. 3. W między czasie w garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy olej (wlewamy olej do około

My Culinary Art
Kurczak w sosie z rozmarynu i musztardy 120

szczyptę soli. Po rozpuszczeniu masła i wymieszaniu wszystkiego, warzywa są gotowe do podania. Na rozgrzaną oliwę kładziemy kurczaka - pamiętacie - nie ma temperatury, to nie ma koloru, jak nie ma koloru, to nie ma smaku. Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzem. Po szybkim zrumienieniu kurczaka ściągamy go na talerz. Na patelnie wsypujemy siemię lniane, słonecznik, rozmaryn i musztardę oraz

Right Behind The Kitchen
Dyniowe curry z kurczaka 194

kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia  w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki).  do podsmażonego kurczaka dodać mleko kokosowe, czerwoną pastę curry, cukier i dusić około 10-15 minut. Dodać pokrojone w kostkę warzywa: dynię i cukinię. Dusić jeszcze około 10 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pulpeciki z kaszy jaglanej 153

posiekać. Do ostudzonej kaszy wbić jajka, dodać starte warzywa, posiekaną cebulę, czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojony na mniejsze kawałki ser. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec masę przyprawić solą oraz pieprzem. Z przygotowanej masy formować pulpeciki wielkości piłeczek ping-pongowych. Przygotowane pulpeciki obtoczyć w otrębach żytnich. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej. Pulpeciki usmażyć

Ugotować
Smażone, chrupiące, placki z cukinii 201

ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Wszystkie starte warzywa przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut do odcieknięcia . Po tym czasie , wyjmujemy warzywną masę , raz jeszcze wyciskamy z niej rękami nadmiar soku i wkładamy do miski . Dodajemy sól , pieprz , mąkę i jajko . Dokładnie mieszamy łyżką , aż do połączenia składników . Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest już porządnie gorący

Ogrodnik w podróży
Zupa z bobem 239

sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki lub kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy. Bób płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie obieramy. Czosnek obieramy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się

Kuchnia Pełna Pasji
Omlet z młodym groszkiem 145

Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. składniki: (na dwa omlety)  4 jajka  2 płaskie łyżeczka mąki pszennej  sól  dodatki: młody groszek – ilość wg uznania pomidory wykonanie:    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i kontynuujemy ubijanie. Pod koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy.  Na rozgrzaną patelnię wylewamy ubite jajka i zmniejszamy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania