czosnek. Zeszklić. Dodać szpinak i lekko posól, smażyć do momentu, gdy świeże liście się skurczą, a mrożony będzie ciepły. Przełożyć na talerz bez nadmiaru wody ze szpinaku Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę. Przełóż do szpinaku. Następnie rozgrzej łyżkę oleju, dodaj pokrojone pieczarki, posól i popieprz lekko. Smaż do momentu, gdy odparuje(...)nich nadmiar wody. Sos: do garnka przelej przecier pomidorowy. Dodaj serek śmietankowy, szczyptę cukru, oregano i pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym. Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówBardzo proste i szybkie w wykonaniu danie. Smakowało super. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulkę i lekko obsmażyć. Tylko musi stracić kolor surowizny. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w plasterki marchew, paprykę czerwoną oczyszczoną z nasion i błonek i pokrojoną w kosteczkę, seler naciowy pokrojony w drobną kostkę, Pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć wszystko 3 minuty. Schab pokroić(...)cienkie paseczki, doprawić solą pieprzem, ostrą papryką, bazylią suszoną, wrzucić do warzyw i smażyć chwilkę. Wlać wywar, puszkę pomidorów, przecier pomidorowy,dodać listek laurowy, wymieszać. Gotować wszystko 10 minut. Pokruszyć mozzarellę, podrzeć listki świeżej bazylii i dodać wszystko do sosu. Zmniejszyć gaz i podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotować makaron. Podawać z makaronem oblanym sosem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsrogim 12 hicu, bo oliwa pōnoś 13 go niy lubi. A terozki wlyjcie wody- yno niy za dużo, żeby ta zupa niy bōła za rzodkoł. Nojlepi, żeby yno przikrōła warzywa. Wciepcie lubczyk, trocha soli, pieprzu i niech sie to tak ze 15-20 minut powarzi- żeby bania zmiynkła. Potym wciepcie te kapary, syrek i niech sie to dali 14 warzi(...)trza chwila poczekać, żeby trocha ochōdło, zanim bajymy to miksować. Jak już zmiksujecie, to trocha idzie to jeszcze podgrzołć i doprołwić. 15 Szinka pokrejcie we kostka i wciepcie na patelnia ze 2 łeżkōma masła klarowanego. Jak sie już to trocha podsmażi, to mogecie tam tyż dociepnōńć pokrōny we kostka chlyb tostowy. Jak sie tyn chlyb trocha przibrōnołci, to już mōmy
Chop w kuchnitłuszcz. Obsmażyłam krótko z każdej strony i przełożyłam do brytfanny, podlałam 3 łyżkami wody i wstawiłam bez przykrycia do piekarnika na 15 minut. Cebulę pokroiłam w piórka, wrzuciłam na patelnię, na której smażyły się żeberka, żeby tylko się lekko zeszkliła. Następnie wszystkie kawałki żeberek poodwracałam na druga stronę i ponownie wstawiłam na 15 minut. Po tym czasie podlałam jeszcze ¾ szklanki(...)obłożyłam cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny. Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam. Cebula puści sok, pod wpływem którego żeberka zmiękną i są kruche a sos jest zagęszczony. Żeberka są pyszne, kruche
ClauditteMissCookingjego objętość znacznie wzrasta i staje się jędrny co podnosi walory smakowe potrawy. Przygotowuje się go ekspresowo zalewając wrzątkiem. Po 3 minutach jest gotowy. Wystarczy zblanszować do niego jakieś warzywa, dodać sera feta, koziego lub tofu i danie gotowe :) Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które nie wymagają gotowania. Są produktem ekspresowym(...)wygodnym w użyciu. Przygotowuje się je przez zalanie wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem na kilka minut. Wówczas zwiększają objętość i stają się jędrne. Można także wrzucać je na rozgrzaną patelnię, dzięki czemu nabierają kruchości. Makarony z fasoli mung po obróbce termicznej są przezroczyste. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Zdrowe-makarony-nie-tylko-z-ryzu-i-soi_39573.html Makarony wytwarzane z nasion roślin strączkowych można najczęściej kupić w formie cienkich nitek, które
Pyza i Surówkamałych papryk 100 g ryżu 500 g pieczarek 3 duże cebule 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii pieprz sól oliwa Wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Pieczarki drobno siekamy, wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy(...)łyżki oliwy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie odkrywamy i dusimy do momentu odparowania z pieczarek 2/3 wody. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na dużą patelnię, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na kilku łyżkach oliwy. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Następnie do cebuli dodajemy mięso i razem
Smak mojego domuOgony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości. Przygotować większy ok 4 l garnek przelać wywar , uzupełnić wodą do ok połowy garnka. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno(...)przekroić na mniejsze kawałeczki. Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do zupy. Gotować aż warzywa będą miękkie. Z mąki jajka i soli przygotować gęste ciasto, dodać wody i wyrobić łyżką, W małym garnku zagotować wodę i łyżką kłaść kluseczki. Zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą
Gotowanie jest łatweżółtego, startego na tarce 1/2 szklanki śmietany 18 % 250 g kurek, oczyszczonych, duże przekrojone na połówki sól i pieprz szczypiorek i kolendra do podania Przygotowanie: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż cebulę i szczyptę soli i smaż do zeszklenia, przez około 3 lub 4 minuty. Dodaj dynię i marchewkę, wymieszaj i smaż przez kolejne(...)minut. Następnie włóż paprykę, soczewicę, dopraw kminem i wędzoną papryką i smaż przez minutę, po czym dodaj bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. W międzyczasie podsmaż na oliwie kurki z odrobiną soli i rozłóż je do miseczek. Gdy wszystkie warzywa zmiękną zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie
karmelowyczęści. W misce przygotować ciasto naleśnikowe – mikserem połączyć wszystkie składniki. Kawałki ryby zanurzyć w cieście i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron ( ciasto ma się przyrumienić). Zdjąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i odstawić. Cebule obrać, pokroić w niezbyt dużą kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Ogórki i paprykę pokroić w paski lub grubą kostkę. Przygotować zalewę(...)wszystkie składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać paprykę, ogórki i cebulę. Dusić pod przykryciem około 15 minut. Zestawić z ognia i wystudzić. W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa w zalewie. Odstawić na około 12 godzin – składniki muszą się „przegryźć
Nie tylko w kuchniSkładniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka(...)papryki - 1 łyżeczka garam masala - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka octu winnego - 5 łyżek kremówki - średnia czerwona cebula - puszka mleczka kokosowego - sól - pieprz Przygotowanie sosu tikka masala: Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę,wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pozbawioną pestek i pokrojoną w plasterki, papryczkę chilli. W następnej kolejności wsypujemy na patelnię wszystkie
Życie zamknięte w smakuObiecana sałatka do wczorajszego łososia z patelni . Jest bardzo chrupiąca, świeża i pyszna. Seler naciowy nadaje jej niepowtarzalny smak. Zapraszam :) Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis Składniki: (2 porcje) 1/4 główki sałaty lodowej 1/4 papryki 2-3 gałązki selera naciowego 2 jajka majonez, śmietana, musztarda pieprz, sól oraz pomidorki koktajlowe Sałatka z selerem naciowym i jajkiem - przepis Sałatka(...)selerem naciowym i jajkiem - przepis Wykonanie: Wszystkie warzywa myjemy. Jajka nastawiamy na gotowanie. Sałatę kroimy i rozdzielamy na 2 talerze. Na to pokrojony drobno seler. Pomidorki kroimy na pół i dajemy na talerze. Paprykę kroimy w kosteczkę i tez kładziemy na talerze. Majonez, śmietanę, musztardę i przyprawy mieszamy w szklance. Polewamy tym sałatkę. Na końcu ugotowane jajka dajemy po jednym
Pyza i Surówkapewno znają to danie. Smażona wieprzowina z chińskimi warzywami to klasyk nad klasykami. Koniecznie podana z ryżem lub makaronem ryżowym. :-) To danie bardzo rozgrzewa i choć dzięki przewadze warzyw jest lekkie, nie polecam go na szczególnie upalne dni, bo aromatyczne przyprawy robią swoje. 300g łopatki lub szynki wieprzowej 400g mrożonej mieszanki chińskiej 1 czerwona papryka 1 żółta papryka przyprawa chińska(...)łyżki sosu sojowego sól, pieprz olej 1. Wieprzowinę kroimy w nieduże, bardzo cienkie kawałki. Obsypujemy obficie przyprawą chińską. Smażymy przez około 10 minut na rozgrzanym oleju. 2. Na patelnię dodajemy mieszankę chińską i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu wyparowania płynów. Dodajemy sos sojowy, sól, pieprz i przyprawę do smaku. 3. Podajemy z ryżem
Szefowa kuchninaturalnego 2 ząbki czosnku Jajka ugotować na twardo. Wystudzić, obrać ze skorupki i pokroić na kawałki. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 3 minuty aby warzywo było lekko twardawe. Wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć na złoty kolor. Wystudzić(...)misce warstwami układać: brokuła, kurczaka i jajka. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotowym sosem polać sałatkę. Słonecznik uprażyć na patelni i posypać nim sałatkę
My simple kitchencytryny sól, pieprz, cukier, papryka ostra Przygotowanie Ogórki obieramy i kroimy w plasterki, rzodkiewki kroimy w kostkę. Śmietanę, jogurt i sok z cytryny mieszamy ze sobą. Sosem zalewamy warzywa, dodajemy przyprawy i koperek. Mieszamy. Pierś z kurczaka Składniki: podwójna pierś z kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona, curry łyżeczka oleju papier do pieczenia Przygotowanie Pierś z kurczaka(...)porcje i lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso posypujemy przyprawami z obu stron. Najlepiej odstawić je na co najmniej godzinę do lodówki, żeby nasiąkło przyprawami. Papier do pieczenia układamy na patelni, wylewamy na niego łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy na całej powierzchni papieru. Na papierze układamy piersi i smażymy z obu stron
e-PrzepisyKulinarnełyżka natki pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE placków warzywnych: Wszystkie warzywa ( ziemniaki, cukinia, bakłażan, papryka) myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub przy pomocy robota kuchennego. Starte warzywa przekładamy do miski. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, mleko oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron(...)Usmażone na złoto układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć olej. PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami: W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy kurki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos solą
kulinarnyJa