warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:430/829)

południowoafrykańska Chakalaka 128

sól, pieprz Rozgrzewamy olej w garnku lub na głębokiej patelni. Kroimy cebulę w kostkę i smażymy, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek (starty na tarce), chili, imbir (starty na tarce, trochę zostawiamy aby dodać pod sam koniec gotowania). Wsypujemy 2 łyżki curry i energicznie mieszamy. Różnokolorowe papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Mieszamy i wszystko razem gotujemy przez(...)minuty.Następnie marchewkę należy zetrzeć na tarce (duże oczka). Dodajemy ją do warzyw i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pokrojone pomidory oraz sos pomidorowy łączymy z warzywami.Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Ściągamy z ognia i dodajemy czerwoną fasolkę, świeży tymianek, starty imbir. Wszystko razem delikatnie mieszamy i gotowe

noteskulinarnyfiga
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 136

posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody

w mojej kuchni
Szparagi z jajkiem 82

Składniki: 1 pęczek białych szparagów 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo cukier sól koperek Wykonanie: Szparagi obieramy i gotujemy 10

O kuchni z uczuciem
Sałatka na grilla 344

oliwek około 1/4 szklanki  sok z połówki cytryny  łyżeczka musztardy  ¼ łyżeczki tymianku  ¼ łyżeczki bazylii  sól i pieprz kolorowy do smaku  Sposób przygotowania:  Warzywa myjemy i osuszamy ściereczką.  Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, ogórki kiszone kroimy na cienkie plasterki-półksiężyce. Pomidory kroimy na ćwiartki, dodajemy pokrojona na małe kawałeczki paprykę i wszystko mieszamy(...)dyni i orzechami włoskimi, następnie przygotowujemy sucharki i dressing. Pokrojone na kromki pieczywo kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na male kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i ewentualnie skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Do kubeczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i musztardę, wsypujemy zioła i przyprawy i energicznie mieszamy. Odstawiamy na około

Słodkie Przyjemności
Kurczak w czerwonym curry w wolnowarze 250

bulionu z kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g  groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili  - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać(...)Zagotować delikatnie mieszając. Przełożyć mieszaninę do misy wolnowaru, gotować 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Dodać fasolkę i groszek i gotować jeszcze 15 minut na ustawieniu high, aż warzywa będą miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Stare Gary
Kurczak po seczuańsku 258

nasion, pokroić w paski. Pora pokroić w talarki. Przygotować sos. W miseczce wymieszać ze sobą sos sojowy, ocet ryżowy, mąkę kukurydzianą i zimną wodę. W woku (lub na dużej patelni) rozgrzać 1 łyżkę oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego kurczaka w marynacie. Podsmażać przez 5 - 10 minut, aż kurczak stanie się złocisty. Usmażonego kurczka wyjąć z woka. Do woka wlać(...)podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut. Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści. Gotowe danie przyprawić solą i pieprzem syczuańskim

Gospodyni Miejska
Makaron czosnkowy z serem blue 228

Czosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli   go podsmażymy to całkiem się zmieni,   będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.     Składniki: 2 porcje 150 g makaronu tara telle, 1 główka czosnku, 50 g sera blue, 8 pomidorków koktajlowych(...)świeże listki oregano, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego.   Przygotowanie: Czosnek obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę jeśli ząbki  są duże. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek na złoty kolor, (ma być w środku  miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy

Moniki Smakołyki
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 181

początkujących, we wstępie zawiera ona informacje na temat składników używanych w kuchni śródziemnomorskiej oraz niezbędnego kuchennego wyposażenia. Choć rozdział na temat wyposażenia zawiera wiele banalnych informacji (bo garnki, patelnie czy durszlak potrzebują przecież wszyscy, którzy gotują), to już przewodnik po wykorzystywanych produktach wprowadzi Was do śródziemnomorskiej kuchni i na targ. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone(...)oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre to znane wszystkim klasyki, jak gazpacho z Andaluzji, czy sałatka grecka, inne

Chilli Czosnek i Oliwa
677. Domowy chleb. 150

 Tost(y?)* z  żółtym serem,szynką, jajkiem sadzonym** i szczypiorkiem keczup, ogórek, pomidor, sałata *z domowego chleba na zakwasie z suszoną żurawiną (nasza miłość

More food, love and dreams
Krem z kalafiora z kurkami 222

zagotowaniu wlewamy mleko i na małym ogniu ponownie czekamy, aż zupa się zagotuje. Doprawiamy wtedy solą, pieprzem oraz aromatyczną gałką. Gotujemy bez przykrycia przez 10 – 15 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i miksujemy na gładko za pomocą blendera. Krem z kalafiora można przetrzeć przez sito, aby był aksamitny(...)blender nie ma takiej potrzeby. Próbujemy czy krem trzeba dodatkowo doprawić. Kurki oczyszczamy z piachu (najlepiej za pomocą delikatnej szczoteczki), dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem. Smażymy kurki, aż zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na każdą porcję zupy i posypujemy szczypiorkiem. Post Krem z kalafiora z kurkami pochodzi

Poezja smaku
Leczo 189

Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć i przełożyc do garnka. Na tej samej patelni ( nie płukać po cebuli i kiełbasie ) kładziemy umyte pokrojone w kostkę papryki , podsmażamy i wrzucamy do garnka. Na koniec wlać przecier pomidorowy i gotować pod przykryciem, wsypać przyprawę węgierską , sól(...)minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie . Wszystko pogotować do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Rada: Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Wiosenne przepisy na kolację 194

jednocześnie stanowią podstawę każdej diety odchudzającej. Niestety te w supermarketach (a nawet na bazarkach) często pochodzą z upraw nieekologicznych- nawożonych na szeroką skalę. Aby uniknąć ryzyka najlepiej kupować warzywa i owoce w miesiącach ich naturalnego dojrzewania lub sięgnąć po gotowe, ale sprawdzone produkty.  Ważne aby jeść naturalnie, pysznie i zdrowo. Nie zawsze musi wiązać się to z godzinami spędzonymi(...)łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól, pieprz,   Przygotowanie:   Do miski  wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać. Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczana 340

kawałek sera żółtego oliwki śmietana / majonez jajko ser feta mleko (ok 100ml) przyprawy (majeranek, tymianek, pieprz, maggi, chilli) Przygotowanie: Cebulę, kiełbasę i paprykę kroimy i dusimy pod przykryciem na patelni bez dodatku tłuszczu, ani wody, ponieważ składniki same je oddadzą. W naczyniu żaroodpornym naprzemiennie układamy warstwy cebuli, kiełbasy i papryki, ziemniaków pokrojonych w talarki, brokułu, na który możemy dodać rozdrobnione(...)wersja bardzo tłusta, więc by unikać pustych, zbędnych kalorii polecam śmietanę :)), jajko, ser feta, odrobinę mleka i chilli, jeśli lubicie pikantną kuchnię. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy nimi warzywa. Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Taste Of My Day
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 174

szybką do zrobienia azjatycką zupę. Dynia i tofu bardzo łagodzą smak, sprawiając, że zupa staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet(...)cebulki, pokrojonej na ukośne krążki mała garść świeżej kolendry i krążki świeżej papryczki chili do dekoracji czarny pieprz i ewentualnie sól do smaku     1. Rozgrzać olej na patelni, dodać szalotkę, dynię, olej sezamowy i pokruszoną suszoną papryczkę chili i krótko podsmażyć. Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię

Kuchnia Prezydentowej
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 146

sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które podsmażyłem z odrobiną soli na teflonowej patelni (bez żadnej oliwy, tylko gorąca patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią(...)kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie do miękkości, następnie dodałem przecier pomidorowy (ok. 300 ml), poddusiłem wszystko 5-10 minut. Warzywa potraktowałem jescze 1 opakowaniem papryki słodkiej w proszku oraz taką samą ilością ziół prowansalskich. Ten ostatni mix ziół świetnie nadaje się zarówno do sosu na ciepło jak i do aromatycznego

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania