Pizza z dynią, brokułem i papryką, czyli typowymi jesiennymi warzywami. Dynia jako królowa, znalazła się również w cieście drożdżowym. Jej dodatek sprawił, że ciasto jest bardzo mięciutkie, wilgotne i ma piękny, żółty kolor. Szczególnie polecam tym co lubią pizzę na grubym spodzie. CIASTO NA PIZZĘ: 3 szklanki mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki soli(...)mozzarelli sól i pieprz Ciasto na pizzę zacząć od przygotowania dyni, z której należy usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Dyni Hokkaido nie należy obierać. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i smażyć do miękkości. Dynię zdjąć z patelni razem z olejem na którym się smażyła. Zmiksować blenderem na gładką masę dodając 3/4 szklanki wody. Przygotować zaczyn rozcierając
https:KKuchniaMniamjest prostą w przygotowaniu i smaczną sałatką, ale również bardzo efektowną. Można ją dowolnie ozdabiać dzięki czemu wygląda bardzo dobrze na każdej imprezie. Do jej przygotowania wykorzystujemy głownie świeże warzywa więc dodatkowo jest zdrowa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 papryka pół kapusty pekińskiej 4-5 łyżek majonezu 3-4 ogórki konserwowe 1 czerwona(...)gyrosa ketchup (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Na dnie miski szatkujemy trochę kapusty pekińskiej. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy w przyprawie do gyrosa, a następnie podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. A następnie wrzucamy do naszej miski na kapustę pekińską. Cebulę siekamy na drobną kostkę i również wrzucamy na wierzch naszej miski na warstwę z kurczakiem. Następnie kroimy
Blog kulinarny S9.PLboczku wędzonego 1 średniej wielkości cebula 100 g twarogu sól i pieprz Makaron ugotuj i odcedź w durszlaku. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na patelni. Dodaj ugotowany makaron. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed zdjęciem z ‚ognia’ dodaj pokruszony twaróg i całość dobrze wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu. Użyłam makaronu typu ‚kluski kładzione(...)proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Pielmienie z mięsem – Pizzę KORONA – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.pinii. Przygotowanie sałatki można rozłożyć w czasie i 1-2 dni wcześniej upiec buraki, ugotować kaszę jaglaną i przygotować sos tahini. W dniu podania wystarczy podsmażyć kaszę z warzywami i zamarynować buraczki w soku z cytryny, syropie klonowym i oliwie. Przed wyłożeniem na półmisek chwilę podgrzewamy serek halloumi i posypujemy pestkami granatu. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/3 szklanki kaszy jaglanej(...)szklanki gorącego bulionu 1 marchewka 1 cebula 1/3 cukinii 2 ząbki czosnku 2 małe buraki serka halloumi pestki granatu 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: curry i kurkumy w proszku świeża kolendra SOS TAHINI 2 łyżki pasty sezamowej Tahini 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku
cool and mintystopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy(...)krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami
KUCHNIA POLSKAgrubą kaszę np. perłową, gryczaną, jaglaną lub pęczak. Kasza powinna być ugotowana na sypko. Ugotujcie ją wg. przepisu na opakowaniu. Mięso należy pokroić, podsmażyć, wrzucić ulubione, pokrojone na kawałki warzywa, ulubione zioła i przyprawy. Po chwili dodajemy kaszę, podsmażamy i obiad gotowy :) Kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką - pyszny dodatek do obiadu. SKŁADNIKI: szklanka ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej perłowej(...)pokrojonego w niewielką kostkę 1 cebula, posiekana sól i pieprz ziołowy do smaku kilka kropel maggi do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka posiekanego koperku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy posiekaną cebulę - smażymy na złoty kolor. Krok 2. Do garnka z kaszą dodajemy skwarki z boczku, podsmażoną cebulę i tłuszcz ze smażenia. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym
Moja Książka Kucharskapulpeciki na jeden kęs, podane z makaronem i sosem. Prosto, szybko i pysznie. Delikatne mięso, soczyste pieczarki i śmietanowy sos to najprostsze danie świata. Możemy tutaj kombinować z mięsem, warzywami, sosami... Świetne danie do przygotowania którego możemy zaangażować też nasze dzieci, np. do lepienia pulpetów. Składniki: 300 g makaronu wstążki 250 g mięsa mielonego z indyka 120 g pieczarek(...)łyżeczki mąki smalec bułka tarta woda koperek przyprawa do grilla sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulkę w kostkę smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną smalcu i soli. Do miski z mięsem wsypujemy trochę bułki tartej, aby mięso było bardziej zwarte i według uznania przyprawy do grilla lub papryki słodkiej, sól, pieprz
Dominacja smakucurry ●1 łyżeczka kurkumy ● 1 łyżeczka kuminu ● 300 ml bulionu warzywnego bio ● 400 ml mleczka kokosowego ●1 limonka bio ● oliwy z oliwek (lub oleju kokosowego) ● sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ziemniaki i rzepę obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki. Kalafior i brokuła podziel na różyczki. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Korzeń imbiru obierz(...)polecam tarkę do cytrusów marki Ambition ). Limonkę umyj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Papryczkę chili umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, drobno posiekaj. W dużym rondlu (głębokiej patelni lub woku) rozgrzej dwie łyżki oliwy, podsmaż, mieszając, posiekaną cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Dodaj pokrojone ziemniaki i kalarepę, oprósz curry, kurkumą i kuminem, dodaj sok wyciśnięty z limonki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskażaroodpornym naczyniu. Posyp solą, polej oliwą i wstaw do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na maksymalną temperaturę. Czosnek owiń w folię i połóż obok formy z pomidorami. Piecz warzywa przez 30 minut. Upieczone pomidory wraz z wytworzonym sosem przełóż do blendera, dodaj oregano, 3 ząbki pieczonego czosnku i zmiksuj. Dopraw sos solą. Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój w drobną(...)maśle, połowę dodaj do mięsa. Trzy ząbki pieczonego ząbku zgnieć widelcem. Wymieszaj farsz z bulgur, cebulą, czosnkiem, solą, jajkami i przyprawami. Uformuj 30 kuleczek i zrumień na maśle. Podrzucaj patelnią aby mięso równomiernie się przysmażyło. Dodaj resztę cebuli i wlej sos pomidorowy. Gotuj pulpeciki w sosie przez 15 minut. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Podaj gorące pulpeciki
codojedzeniasmaku rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam) Wykonanie: Cukinie kroimy w kosteczkę pomidora obieramy ze skórki i tez kroimy drobno i na patelnie, smażymy do miękkości.Na drugiej patelni smażymy schab pokrojony w kostkę oraz mielone podlewając rosołem .Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną marchew i nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem(...)mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami i mięskiem ,mieszamy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem.Gotowe można jeść
Różowa kuchnianiedawna nie miałam), uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie, aby masa się do nich nie kleiła. 5. W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju (na 2-3 cm.). Olej jest wystarczająco gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu odrobiną wody. Falafele smaż na złoty kolor po 2-3 minuty(...)przy pomocy łyżki cedzakowej. 6. Usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy
Chilli Czosnek i Oliwachyba ostatnia propozycja z dodatkiem fasolki szparagowej..świeżej już nie mam, ale zamroziłam, zrobiłam troszkę zapasu na zimę.. Ilość składników wg gustu, można dać więcej warzyw,takich które nam np.bardziej smakują.Można dodać kiełbaskę lub boczek..wszystko wg własnych upodobań. fasolka szparagowa cebula papryka cukinia jajka sól, pieprz olej do smażenia Fasolkę szparagową ugotować, pokroić na małe(...)paprykę i cukinię pokroić w kostkę.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, paprykę, fasolkę szparagową. Smażyć 5 minut, pod koniec dodać cukinię. Jajka roztrzepać, dodać sól, pieprz. Następnie wlać na patelnię, smażyć mieszając , do ścięcia jajek
Moje domowe kucharzeniePrzepyszna, delikatna pierś kaczki z kwaśnym, przełamującym tłustość mięsa, sosem. Tak przygotowaną pierś można podać z aksamitnym puree ziemnaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na parze. Z pewnością będzie smakowało wyśmienicie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych 1 kieliszek brandy 1/3 szklanki bulionu szczypta soli(...)pieprzu 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 szalotka 1 łyżka śmietany kremówki 36% Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej patelni smażę mięso od strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej
Mango Papajarzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo kilka liści sałaty rzymskiej do dekoracji Na suchej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż tłuszcz w większości się wytopi a samo chorizo stanie się chrupiące. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Sałatę kroję na mniejsze kawałki(...)mieszam z jogurtem naturalnym i całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej
Mango Papajalistek laurowy po dużej szczypcie: pieprzu, soli, pieprzu ziołowego Link do filmu z przygotowania: Zupa ogórkowa z grzankami Przygotowanie: Przygotowanie wywaru : Mięso dokładnie myję i wkładam do garnka, warzywa obieram, płuczę, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do mięsa. Składniki zalewam wodą, garnek stawia na gazie, doprawiam przyprawami i gotuję około 45 minut, jeżeli wywar robię z kości (wieprzowych, wołowych(...)dłużej. Wywar gotuję na małym ogniu. Po ugotowaniu odlewam 2 litry czystego wywaru na którym przygotuję zupę ogórkową. Gotowanie zupy ogórkowej: Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam masło i podsmażam starte ogórki przez około 5 minut. Teraz do gotującego się wywaru dodaję podsmażone ogórki, kwas z ogórków (kwas należy dodawać stopniowo i sprawdzać smak, czym więcej
Uwaga Babcia Gotuje