Cały cymes w glazurze - smaruję kiełbaski i pieczywo i tak piekę Czas : 15 minut Składniki : 2 kiełbasy śląskie gruby plaster sera Chedar 1 bułka typu pita
Buniabaje w kuchnidanie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki(...)osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Dodać garść startego sera, zmielony pieprz i sól
Smaczne PotrawyFrittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g sera (u mnie Provolone), Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać. Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około(...)Szalotkę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski. Rozgrzać żeliwną patelnię (z metalową lub odczepianą rączką – patelnię będziemy wstawiać do piekarnika) wrzucić boczek, przesmażyć. Jeżeli boczek będzie zbyt chudy i nie wytopi się tłuszcz, należy dać łyżkę masła i wrzucić szalotkę. Chwilę poddusić. Jeżeli mamy za mało tłuszczu, dodać łyżkę masła, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Wlać jajka
królestwo garówprzyprawy garam masala szklanka mleczka kokosowego szklanka warzywnego wywaru 2-3 łyżki syropu klonowego puszka ciecierzycy ryż do podania W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 5 minut. Często mieszamy. Wrzucamy połowę garam masali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe(...)Pyrkoczemy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Zawartość rondla blendujemy na gładki kremowy sos (mi na tym etapie wyszła kupa :). Doprawiamy wg smaku solą i pieprzem. Na patelnie wkładamy ciecierzycę i pół łyżki oleju kokosowego. Przykrywamy i podsmażamy ok 2 minut. Dodajemy pozostałą garam masalę, szczyptę soli. Mieszamy i dalej gotujemy ok 3 minut. Odkładamy pół szklanki cieciorki
Dzieje kuchennej Wiewiórywrzuć do pojemnika, zasyp solą i odstaw na 6 godz. Po tym czasie przygotuj zalewę: - do garnka wlej ocet z cukrem - podgrzewaj mieszając do rozpuszczenia cukru. - na patelnię wlej olej, podgrzej i dodaj chilli, całość podgrzewaj ok. 3 min - dodaj do octu z cukrem, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Z ogórków wylej wodę, którą puściły ogórki - przełóż je do wyparzonych(...)przeciśnij przez praskę i wrzuć (po równo) do 2 słoików. Zalewą zalej ogórki, zamknij słoiki - odstaw na 24 godziny, co jakiś czas potrząśnij naczyniem, aby zalewa pokryła każdą część warzywa. Ogórki odstaw do spiżarni na kilka dni - przed podaniem wstrząśnij słoikiem a ogóreczki wyłóż do miseczki :) PS. Słoiki mogą stać w spiżarni nawet kilka miesięcy
Alutka-GotujeWiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać(...)zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz. Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto
wyzwania kuchennekochamy. U mnie dziś szybkie sakiewki, idealne na imprezę, kolację czy obiad. A żeby nie było zbyt nudno zrobiłam je z dwoma różnymi farszami: rybnym i mięsnym, z warzywami i ciągnącą się mozzarellą. Pycha <3 Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza(...)farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy
Cook&Lovewątróbki drobiowej 0,5 kg chudego wędzonego boczku ryż Risotto łyżka majeranku sól i pieprz do smaku sok z jednej pomarańczy 0,5 szklanki piwa łyżeczka oleju Oraz: jakieś warzywa jako dodatki wykałaczki Boczek kroimy w cienkie plastry. Czyste wątróbki dzielimy na takie kawałki, aby można je owinąć boczkiem. Zazwyczaj z jednej wychodzą dwie ładne, jednolite cząstki. Każdą taką(...)zwijamy. Spinamy wykałaczką aby się nie rozwijało i układamy łączeniem do spodu. W naczyniu mieszamy sok z piwem, w takiej mieszance moczymy mięso co najmniej dwie godziny. Zimną patelnię przecieramy olejem, układamy wątróbkę z boczkiem i wolno podgrzewamy. Zaczynając od strony z łączeniem. Gdy się tam już zarumieni i zasklepi, można wyciągnąć patyczek aby móc swobodnie obracać i obsmażyć
Dieta moja pasjawyjść nie dobrego, przecież warzywa są bardzo smaczne :) Tym przepisem chyba już zakończę "leczową" serię w tym roku i wrócę ponownie w przyszłe wakacje, gdzie nadmiar świeżych warzyw zainspiruje mnie do kolejnych kombinacji smakowych :) Składniki: 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 250 g pomidorków koktajlowych (u mnie daktylowe) 1 średnia cukinia 1/2 średniej dyni 200 g zielonego groszku (u mnie(...)oleju kokosowego 50 ml mleczka kokosowego (z puszki) przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry (Bio-rytm), papryka wędzona, papryka słodka, pieprz cayenne Przygotowanie Rozgrzej olej na patelni. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki i podsmażaj przez 5 minut. Teraz dodaj pokrojone na pół pomidorki oraz mrożony groszek. Całość duś pod przykryciem przez
Zdrowie na języku :Pdanie. Można też szparagi podawać z ziemniakami i z dodatkiem dowolnego mięska. Szparagi charakteryzują się delikatnym smakiem i doskonale komponują się z potrawami mięsnymi, rybami, drobiem oraz z innymi warzywami. Walory smakowe, lekkostrawność, duża zawartość witamin i składników mineralnych oraz niska wartość energetyczna (100 g świeżych szparagów dostarcza zaledwie 18 kalorii!) sprawiają, iż szparagów nie powinno zabraknąć w diecie. Składniki(...)osób zużyłam pół pęczka) śmietana 18% – mały kubeczek starty ser żółty ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki masła Przygotowanie : Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony na drobno czosnek oraz pokrojone w nieduże kawałki szparagi. Wlać śmietanę, przykryć patelnię i dusić całość przez parę minut. Dodać garść startego sera, zmielony pieprz i sól
Smaczne Potrawyoliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory (ja kupuje je w butelce) i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki. Dodatkowo: makaron u mnie pełnoziarniste pióra 2 marchewki 1 cebula oliwki czarne 2 ząbki czosnku cukinia 1 szklanka przetartych pomidorów 1/2 szklanki wody sól(...)Makaron gotujemy al'dente. Na tłuszczu na którym wcześniej smażyliśmy pulpeciki podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę, dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pokrojoną w plasterki cukinię. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojone oliwki. Przetarte pomidory mieszamy z wodą i wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego
kruche babeczkiminut do piekarnika nagrzanego do 180°C (jeśli filet jest cienki wystarczy 12 minut, jeśli gruby – 14 min.). W czasie gdy ryba się piecze, przygotowujemy dodatki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów. Podsmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę wraz z fasolą i szynką dojrzewającą. Smażymy ok. 5 minut na dość dużym ogniu, aż fasola lekko się(...)Wtedy wrzucamy szpinak, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pomidory – koktajlowe i suszone. Podsmażamy ok. 2-3 minuty – aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy warzywa z szynką na dwa talerze. Na wierzchu układamy filety z ryby. Od razu podajemy. Post Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakumiasteczku NCR. Fallout 3 i New Vegas kontynuują podział iguany na przyrządzaną na patyku w całości lub kąskach po 5 sztuk na szaszłyk (ale już bez dodatku warzyw). Natomiast część 4 nieco zmienia koncepcję i pod nazwą iguana bits kryją się kawałki mięsa w metalowej puszce wraz z niezidentyfikowaną zalewą, podczas gdy sama iguana na patyku wygląda jak iguana bits(...)uszczupleniem ilości kawałków z pięciu do czterech. Ciężko zatem zdecydować, którą formę uznać za uniwersalną. My pozostaliśmy przy 5 kawałkach mięsa iguany na patyku, opiekanych na grillu lub patelni jak tradycyjne szaszłyki. Ze względu na brak receptury na dania z iguany w grze pozwoliliśmy sobie na interpretację, która wykorzysta najsłynniejszy trunek z całej serii, czyli Nuka Colę. Mięso ze względu
Nerds Kitchenpieprzu i soli marchewka z groszkiem + 2 łyżki masła Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, piwo, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Rybę kroimy w nieduże kawałki, rybę moczymy w naszym cieście i kładziemy na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony aż ciasto będzie ładnie brązowe(...)wchłonie nadmiar tłuszczu. Marchewka z groszkiem u mnie mrożona, przełożyłam ją do garnuszka, dodałam 2 łyżki wody i masła, zakryłam pokrywką i gotowałam przez około 10 minut, aż warzywa się ugotowały. Ziemniaki, umyłam, pokroiłam w pół łódeczki i przełożyłam do miski, dodałam oliwę, chili, szczyptę pieprzu i soli, wymieszałam dokładnie. Przełożyłam do AirFryera ( czyli frytkownicy na ciepłe
Kuchnia na wzgórzuilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny. Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni. Jednak w Wigilię barszczyk smakuje najlepiej z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie tutaj Zapraszam!!! Składniki: 1 kg buraków, 1 cebula, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ząbki(...)angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka cukru, sól Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody. Gotujemy przez 20 minut. Pozostałe warzywa obieramy i dodajemy do buraków. Dodajemy również czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjmujemy warzywa, a barszcz przecedzamy przez sitko. Doprawiamy
Passion of Cooking