garść zielonych oliwek garść pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu lub własnego uznania. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. W blenderze kielichowym mielimy nerkowce. Następnie dodajemy rukolę i oliwę z oliwek oraz przyprawy. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Suszone(...)uprażonego słonecznika. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy jako danie główne. Inne przepisy z rukolą w roli głównej: Sałatka z rukoli i fety Zielone wegeburgery bez bułki Biały dip do warzyw
My Chcemy Jeśćzwykłej kaszy. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, połączyć z dodatkami i gotowe. Tym razem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra(...)Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości. 4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość doprawiamy do smaku
Szefowa kuchnismaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na słodko – z dżemem , nutellą , kremem czekoladowym , cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem , warzywami , sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem. Lekkie, smaczne, szybkie! Koniecznie wypróbujcie! Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( ugotowana(...)PRZYRZĄDZENIA: wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju. Smażmy na złoto na mocno rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni. Smacznego
Ostra na SłodkoPyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również(...)pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody, ale nie musicie jak nie chcecie. Na małej patelni z odrobiną oleju obsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem i obłożyć na przemian
Kuchnia PokoleńSezon szparagowy w pełni, dlatego też postanowiłam wykorzystać to delikatne warzywo, połączyć je z jajkiem i przygotować kolejną wersję jajecznicy. W związku z akcją wspólnego gotowania przygotowaliśmy danie składające się z trzech składników: szparagów, jajek i sera. Podobne danie razem ze mną przygotowali: Bartoldzik , Maggie , Wiera , Dobromila , Siaska , Mirabelka , MalgosiaZ , Wojciech(...)zielonych szparagów parmezan masło do smażenia sól najlepiej gruba, morska pieprz świeżomielony oliwa Szparagi obrać, posmarować oliwą i zgrilować (kilka minut aż zmiękną, ewentualnie można je przesmażyć na patelni, dzięki takiej obróbce pozostają jędrne, sprężyste i chrupiące), pokroić na około dwucentymetrowe kawałki. Na patelni roztopić masło, wbić jajka i smażyć aż się zetną, pod sam koniec dodać szparagi, doprawić
Codzienne Gotowaniepopisowe danie. Wystarczy odpowiedni ryż, lampka wina i kilka dodatkowych składników by uzyskać całkiem niebanalne a pyszne danie. Tym razem użyłam również bobu i świeżego groszku. Takie świeże, sezonowe warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu(...)groszku 100 gram parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Szalotkę i czosnek kroimy bardzo drobno i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy i staramy się część wina odparować. Teraz wlewamy bulion, najlepiej stopniowo. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewamy
Mango PapajaNie macie czasu ani pomysłu co zabrać ze sobą do pracy? Wystarczy 15 minut, a zdrowy posiłek będzie gotowy :) Składniki: polędwica wieprzowa brokuły sos sojowy sezam
Taste Of My DayFrittata ze szparagami to idealna propozycja na letnie śniadanie lub kolacje. Nie wymaga prawie żadnego wysiłku, a do jej przygotowania, oprócz jajek możemy użyć produktów, które
Pasja SmakuSzybko się robi, mega smakuje. Zasmakuje i małym i dużym drobiożercom. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1/2 kg pieczarek puszka groszku konserwowego 1
Z Majeczką w kuchniZbliża się sezon świeżych polskich warzyw. Papryka, cukinia, patisony… idealne składniki na bogate leczo. Polecam zarówno na obiad jak i na kolację! Składniki: 1 patison 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1-2 ostre papryczki garść pieczarek 90g koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule 3 laski kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka Przygotowanie(...)Obieramy i drążymy patisona oraz cukinię , kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie ok 6min i odcedzamy. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu
Za drzwiami kuchniDość szybka do przygotowania, prosta ale efektowna przystawka, polecam nie tylo na spotkania ze znajomymi Składniki: 15 sztuk dużych pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego u
Z Majeczką w kuchniDziś coś szybkiego dla miłośników rozgrzewających zup. Co będzie potrzebne: -baza; bazą będzie bulion, który mi został, a przygotowany był z warzyw, kaczki, wołowiny i indyczej szyjki -soczewica zielona, namoczona przez kilka godzin -pomidory w puszce -cebula czerwona -wino białe półwytrawne -oliwa -sól, pieprz -ząbek czosnku, zgnieciony, a potem posiekany -kawałek imbiru -świeży tymianek Soczewice gotujemy do miękkości, bulion podgrzewamy(...)winem. Jak się zredukuje wrzucamy pomidory i podsmażamy ok 10 minut. Dodajemy tymianek i smażymy jeszcze dwie minuty. Soczewice przelewamy przez sito i wrzucamy do bulionu razem z zawartością patelni. Gotujemy wszystko kilka minut i miksujemy w blenderze. Gotowe
BaRepaszastąpi go - serwatka. Jest to zupa z gatunku bardzo prostych, pożywnych i niewątpliwie smacznych. Składniki: - 2 litry serwatki - 1,5 litra wywaru warzywno-mięsnego (korpus kury i warzywa) - 400g boczku wędzonego - 6 kiełbasek - 3 cebule - 2 główki czosnku (średnie) - 1 opakowanie cebulki prażonej - natka pietruszki (może być suszona) - majeranek - 3 łyżki mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru - sól, pieprz do smaku(...)obawy, nie będzie za dużo). Przesmażyłam boczek, gdy wytopił się tłuszcz dodałam obraną ze skóry i pokrojoną w półkrążki kiełbasę – podrumieniłam. Cebule pokroiłam w kostkę, dorzuciłam na patelnię z kiełbasą, aby się zeszkliła. Całość przełożyłam łyżką cedzakową do garnka z gorącą serwatką. Na pozostały tłuszcz wsypałam 3 łyżki mąki, majeranek i zrobiłam jasną zasmażkę, którą następnie rozrobiłam gorącym wywarem
mojewypiekiinietylkomakaron rodem z włoskiej Ligurii. Ma ciekawy kształt spiralnie zwiniętych nitek, więc oprócz smaku podnosi walory estetyczne potrawy. Najczęściej podaje się go z pesto, ale pysznie smakuje z warzywami, sosami oraz jako składnik najróżniejszych sałatek. Semolina, z której wytwarzany jest ten makaron powoduje, że po ugotowaniu wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym(...)cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki
Walijskie Pichcenierobota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :) Wołowina duszona w czerwonym(...)szklanka wina czerwonego wytrawnego - woda - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Mięso wołowe oczyścić, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu z gęsi (jeśli nie macie, może być zwykły lub masło), a następnie na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucać partiami kawałki mięsa i smażyć z obu stron
Sajkofanka smaku