warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:473/829)

Hummus z pomidorami 226

bardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta). Do przygotowania pasty tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając by nie przypalić. Sezam włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dodając olej sezamowy. Miksować aż będzie gęsta pasta. Pomidory jeśli mamy suche to namoczyć(...)cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie miksowania dodać pokrojone pomidory, ze 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta po moczeniu pomidorów) i sól do smaku. Cieciorka w hummusie  powinna być dobrze rozmiksowana

Kuchcik gotuje
Placki z cukinii lub patisonów. 187

tedy ścieramy je ze skórką). Jeśli wybieramy duże, wyrośnięte warzywa musimy je obrać z grubej skóry i wyjąć gąbczaste wnętrze z nasionami. Cukinie i patisony ważymy po przygotowaniu. Gotowe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy 1 łyżeczką soli, dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 10 minut. W tym czasie drobniutko siekamy cebulę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę(...)część mąki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli masa jest za rzadka dodajemy resztę mąki, jeśli za gęsta (w co wątpię) trochę mleka. Masa powinna wyglądać tak Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy partiami placki (1 kopiata łyżka na 1 placek).      Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Ja najbardziej lubię

Rozpustne gotowanie
Grillowane mini burgery 220

burgery, czyli znakomitą, pożywną oraz pełnowartościową przekąskę, która doskonale sprawdzi się na Waszych stołach. Mini burgery możecie przygotować zarówno na grillu ogrodowym, jak i przyrządzić je jako przystawkę na patelni grillowej w domu.  Składniki:  (7 sztuk)  Kotlety:   - mięso z piersi kurczaka (250 g)  - otręby pszenne - 5 łyżek  - jajko - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki(...)Mozzarella - 1 opakowanie  - sałata - 2 listki  - pieczarki (małe) - 7 sztuk  - suszone zioła, pieprz  Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Zupa klopsowa 297

minut. Następnie odciskamy z niej nadmiar wchłoniętego mleka i dość drobno siekamy. Jajko rozłupujemy pozostawiając z niego jedynie żółtko. Szalotki obieramy i również dość drobno siekamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy na bardzo mały ogień i smażymy jeszcze powoli przez(...)starannie na możliwie jednolitą masę, po czym formujemy kształtne niezbyt duże klopsiki – z tej ilości mięsa powinno ich powstać 12-15 sztuk. Z gotowego wywaru usuwamy mięso i wszystkie warzywa oprócz marchewki. Doprowadzamy go do lekkiego wrzenia i wrzucamy partiami klopsiki – po 3-4 sztuki. Parzymy je przez ok. 1 minutę po czym odławiamy. Przed dodaniem każdej kolejnej partii upewniamy

Kulinarna Pokusa
Tortilla z mąki żytniej- dietetycznie 243

koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto podzielić na 5-6 części. Z każdej formować cienkie placki. Smażyć na patelni (bez tłuszczu) z obydwu stron. Na jeszcze ciepłe nakładać dowolny farsz. Placki niestety szybko schną (urok mąki żytniej), dlatego ciężko się je formuje na chłodno- mogą pękać. Najlepiej zatem nałożyć(...)naturalny 3 ząbki czosnku Szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Ogórka i pomidora pokroić, dodać kukurydzę, oliwki i sałatę. Do jogurtu dodać zmiażdżony czosnek, sól i pieprz- następnie wymieszać z warzywami

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z królika z żurawiną 217

marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie(...)namoczyć w wodzie i odcisnąć) 2 jajka 50 ml rosołu z królika 2 cebule 4 łyżki oleju rzepakowego 60 g suszonej żurawiny Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, następnie przestudzić. Mięso oddzielić od kości. Włożyć do misy blendera, dodać wcześniej namoczona bułkę oraz przesmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie zblendować. Dzięki temu pasztet będzie aksamity. Jeśli nie posiadacie blendera

Delicious Titbits
Cukiniowa zapiekanka 241

ząbki czosnku 2 łyżki masła 500 g mięsa mielonego z szynki 100 ml śmietanki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku szczypta pieprzu szczypta ostrej papryki Przygotować warzywa. Ziemniaki wyszorować, i ugotować. Odstawić do wystudzenia. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cukinie umyć, pokroić na średnie kawałki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę i pokroić w grubą(...)przesmażyć. Dodać paprykę i mięso mielone, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem na małym ogniu przez ok. 5 minut. Na koniec wlać na patelnię śmietankę, zagotować i dusić na średnim ogniu przez 2-3 minuty. W naczyniu (lub naczyniach) do zapiekania układać kolejno: ziemniaki, połowę cukinii, masę mięsną, fasolkę szparagową i ponownie cukinię. Wierzch

Pełny talerz
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 205

mogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka(...)chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej kapusty

Kulinarna rozmowa
Omlet w stylu hiszpańskim - tortilla 156

przez mistrza. Czyli do zobaczenia w Barcelonie :) Jak najszybciej !!! A teraz schodzimy na ziemię i do garów hihi :) Oto nasza wersja hiszpańskiego omleta, czyli tortilla z warzywami. Omlet z warzywami - tortilla (4 osoby) 5 jajek 1 pomidor 1 ogórek konserwowy kukurydza konserwowa kilka oliwek, najlepiej czarnych 1 mała cebula 1 mała papryczka chili 1 łyżka jogurtu naturalnego, najlepszy w stylu(...)jajecznej. Teraz drobno kroimy cebulę, papryczkę chili i suszone pomidory (ok. 3-4 szt.). Przygotowujemy pomidory krojąc w półplasterki, ogórka w cieniutkie paseczki i oliwki w ćwiartki. Teraz rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę, chili i suszone pomidory. Wszystko chwilę smażymy, aby cebula zeszkliła się. Teraz masę jajeczną przed wlaniem na patelnię jeszcze raz przez chwilę mieszamy, aby ostatecznie

vegetanie
Baba ghanoush | pasta z bakłażana i tahini oraz przepis na pastę sezamową 173

oryginalnej, ponieważ bakłażan zmiksowałam wraz z łupą. Pasta smakuje iście egzotycznie , ale jej wykonanie jest dziecinnie proste . Ma mnóstwo zastosowań. Można smarować nią pieczywo, używać jako dip do warzyw lub jako dodatek do mięs. SKŁADNIKI Baba ghanoush 2 bakłażany 1-2 łyżeczki pasty tahini sok z cytryny (można zastąpić octem jabłkowym lub octem balsamicznym) czosnek (świeży lub granulowany sól oliwa(...)cytryny, sól, czosnek i oliwę, i miksujemy. SKŁADNIKI Tahini sezam (np.1 szklanka) olej (kilka łyżek w zależności, jaką chcemy uzyskać konsystencję) WYKONANIE Sezam prażymy przez chwilę na patelni, pilnując by się tylko lekko zrumienił. Przekładamy do blendera i miksujemy dolewając olej. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce. Znacie baba ghanoush ? Jeśli macie ochotę na inny dip, to proponuję bałkańską

Zofiana
LEKKIE LECZO Z CUKINIĄ, KURCZAKIEM I KLOPSIKAMI Z METKI 210

Leczo to dla mnie symbol jesieni, patrząc na zawarte w nim kolorowe warzywa, przychodzą mi na myśl kolorowe jesienne liście... Leczo jest pyszne, bardzo łatwe i szybciutkie do zrobienia.  Można zrobić sobie większą porcję i spokojnie zamrozić na "czarną godzinę" :-) Moja wersja mimo, że pożywna (zawartość kurczaka) jest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy.  Można bez wyrzutów(...)indyka puszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych) 1 mała metka wędzona łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz słodka i ostra papryka liść laurowy ziele angielskie 2 łyżki oleju Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym dodajemy pokrojony w duża kostkę filet z kurczaka. Całość smażymy ok 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone

Walijskie Pichcenie
Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 296

się trzęsą na jego widok, a zdarza się też, że skaczą po całym domu, krzycząc: "hurra, szpinak , szpinak!", jakby to była ambrozja ;). Właśnie dlatego, przynajmniej raz w tygodniu, warzywo to gości na naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki(...)przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać

Obiad za dychę
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 191

zawsze przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Nie używajcie do nich nadpsutych warzyw i owoców. Odkrojenie nadgniłego kawałka niewiele da, gdyż bakterie z łatwością rozprzestrzeniły się po całym owocu czy warzywie. Widoczne gołym okiem zepsucie to tylko efekt ich działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje. Koktajl zielony: garść jarmużu 1 gruszka 1 kiwi 1 cm imbiru(...)jabłko 1 brzoskwinia 1 gruszka 1 łyżka łuskanego słonecznika spora szczypta mielonego cynamonu pasta z kurkumy na czubku noża ok. 200 ml wody Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić.  Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykarz z kurczaka 205

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Risotto z groszkiem i warzywami 195

dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą i obieram z łupinek. Paprykę myję, wydrążam z nasion, kroję w kostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie Poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Smacznego

Wanilia i Kardamon