pora na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania pod hasłem 3 po 3, czyli danie przygotowane jedynie z 3 składników. Miało ono zawierać fasolkę, pomidory i cukinię - wszystkie te wspaniałe, letnie warzywa, które obecnie zalewają wszystkie ryneczki i warzywniaki. Ja postanowiłam przygotować sałatkę z gotowanej fasolki szparagowej, grilowanej cukini i pomidorków. Jest to bardzo proste i szybkie do przygotowania danie, a jednocześnie(...)koktajlowych 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie : Fasolkę ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby zachowała kolor. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plasrterki, należy jednak uważać, aby się nie przypalił, bo wtedy stanie się gorzki. Następnie dodać do niego ugotowaną fasolkę
Codzienne Gotowaniekroimy w kosteczkę, paprykę w większą kostkę, marchew w paski (zapałki). Rozgrzewamy garnek z łyżką oleju, dodajemy pokrojoną cebulę, chwilkę ją przesmażamy, do tego dorzucamy pokrojoną paprykę. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło i smażmy na niej naszą pokrojona w cienkie zapałki marchew, po czym posypujemy ją łyżką brązowego cukru i całość przez chwilę karmelizujemy. Tak przygotowaną marchew wrzucamy do naszego(...)dodajemy keczup. Ilość keczupu zależy on naszych preferencji. Wszystkie składniki stworzą razem smak słodko-kwaśny. Przykrywamy garnek i na wolnym ogniu gotujemy, uważając, aby całość nam się nie przypaliła. Warzywa puszczą soki i zmiękną, jeśli sosu powstałego jest zbyt mało, możemy dolać trochę wody. Aby pokręcić smak, doprawiamy odrobiną soli. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, paski doprawiamy solą, świeżo
Basia w kuchnitarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw. Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki: 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka posiekanego tymianu, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka(...)rzodkiewki, grzanki lub tosty. Przygotowanie: Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć na blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię aluminiową, upiec razem z bakłażanami (190 stopni, 40 minut). Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju w którym były zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary chwilę dusić. Bakłażany obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować. Dodać posiekane zioła, cebulę
SzczyptaSmaQBrokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem. 250 g cienkiego makaronu penne 1 brokuł 2 garście liści jarmużu 2 marchewki 1 garść fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz 3 łyżki oliwy - do smażenia Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować w posolonej(...)różyczki i również ugotować, a potem delikatnie odcedzić. Marchewkę obrać i pokroić na cienkie wstążki. Czosnek posiekać. Jarmuż umyć, odsączyć i pokroić w cienkie paski. Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut. Na koniec dodać brokuł i delikatnie
Trzeci talerzWiększość dzieci chętnie zjada pulpety w sosie koperkowym. Żeby przemycić więcej witamin i warzyw, do pulpetów dodałam duszone pory i suszone pomidory. Mięso podałam z ulubioną kaszą jaglaną i sałatą lodową z winegretem. Składniki: 800 g mielonego mięsa z indyka 2 jajka 1 sucha kajzerka łyżka ziół do pizzy 2 ząbki czosnku 2 pory (jasne części) kilka suszonych pomidorów(...)panierowania mały pęczek koperku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% sól i pieprz Pory przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić w paseczki, dokładnie przepłukać na sitku. Na patelni rozgrzać oliwę z pomidorów i delikatnie posolić. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Dodać zioła do pizzy i posiekane suszone pomidory, sól i pieprz do smaku. Odłożyć, by farsz nieco przestygł
Czerwień i błękitsajgonki, a że wizyta w restauracji odpada (o czym każdy Celiak wie) musiałam sama podołać zadaniu. Wymyśliłam więc sajgonki z farszem z mielonej wołowiny, grzybków mun, czarnej quinoy, warzyw i bezglutenowego makaronu z fasoli mung, usmażyłam je na złoto na oleju ryżowym. Ale co by to były za sajgonki bez sosu? No i stworzyłam sos słodko-kwaśny, pikantny i żółciutki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy kawałek imbiru 2 łyżki oleju ryżowego Wykonanie: Dwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się
Quinoa Raz!Obiad, który przygotujecie w zaledwie kilka minut – duszone piersi kurczaka w sosie wraz z dodatkiem marchewki i groszku. Do dania wykorzystałam gotową mieszankę warzyw wraz z zalewą. Dodatkowo, sos nabrał nieco innego smaku poprzez dodanie zasmażki. Danie świetnie smakuje podane z ryżem. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży filet z piersi kurczaka (około 0,5 kg) 1 słoik marchewki(...)zasmażka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w grubsze paski. Mięso przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące krupczatce. Rozgrzać patelnię/garnek wraz z dodatkiem oliwy z oliwek i przesmażyć filety z piersi kurczaka (tylko do ścięcia mięsa). Następnie dodać marchewkę z groszkiem wraz z zalewą oraz szklankę wody. Całość przyprawić
Ugotowaćmoim stole często goszczą makarony. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami, z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm. Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka. Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat, a jednocześnie prostota przygotowania. Składniki: 250 g serka mascarpone (używam(...)pieprz do smaku, kilka listków bazylii, makaron tagliatelle - ilość wg uznania. Makaron ugotować al dente. Kurczaka pokroić w kostkę lub w paseczki - jak nam wygodniej, przesmażyć na patelni na odrobinie oleju (można dać olej z suszonych pomidorów), dodać drobno pokrojony czosnek i suszone pomidory pokrojone w paseczki. Smażyć razem, aż kurczak będzie delikatnie złoty
Moja kraina smakówmąki pszennej 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli + olej do smażenia + ser żółty + sos czosnkowy + ulubione dodatki, np. mięso, warzywa Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz 4 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie(...)ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki. Ciasto odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W dużym rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich uformuj na kształt okręgu o wielkości talerzyka deserowego (tak mniej więcej). Langosze smaż na złoto z obu stron. Podawaj z ulubionymi
365 dni dookoła kuchnilimonki (1 i 1/2 łyżki). Wsypać przyprawy: sól (1/2 łyżeczki), cukier (1/2 łyżeczki) i kumin (3/4 łyżeczki). Całość zmiksować, aż do uzyskania ulubionej konsystencji - u mnie z niewielkimi kawałkami warzyw. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i cukrem. Przygotowaną salsę przełożyć do słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywością, zakręcić/zamknąć i wstawić do lodówki na minimum(...)jalapeno umyć, osuszyć, odciąć ogonek i pokroić w cienkie plastry. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w cienkie plastry. Ser feta odsączyć z zalewy, drobno pokruszyć. DROBIOWE TACO Z PATELNI: Czerwoną fasolę konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć z sosu, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka
Gospodyni MiejskaRisotto ze szparagami Rozpoczął się sezon na szparagi, więc śpieszmy się, aby w pełni nasycić się tym wspaniałym warzywem. Dziś u mnie na obiadek moje ulubione risotto z zielonymi szparagami. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania risotta ze szparagami (na 3 porcje): 1 pęczek zielonych szparagów, 300g ryżu arborio, 1 niezbyt duża cebula(...)najlepiej „wie” gdzie powinien się złamać ;)) i blanszuję wrzucając je do wrzącej osolonej wody na 2 -3 minuty. Obieram i siekam cebulę. Na patelni roztapiam masło i szklę na nim cebulę Dodaję ryż i smażę aż zrobi się szklisty. Całość zalewam winem a gdy ryż je wchłonie dolewam porcjami bulion. Smażę
Gotuj Się Kto MożeKaszotto z podgrzybkami. Tak jak mówiłam Wam ostatnio woreczki wypełnione są w 100% naturalnymi składnikami, bez chemii, bez sztucznych dodatków. Tylko najlepszej jakości kasza gryczana biała niepalona + suszone grzyby + warzywa. NIE JEST TO DANIE TYPU INSTANT! Produkty są świetnym pomysłem na samodzielne danie albo dodatek do obiadu. Genialny pomysł zarówno na szybki, pyszny obiad, jak i kolację na ciepło(...)dobrej jakości masło – 100 g * świeże podgrzybki – 5 szt * biała cebula – 1 szt * suszone pomidory w oliwie – 1 garść * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę spod suszonych pomidorów, dodajemy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone, przekrojone na ćwiartki podgrzybki, przesmażamy. Wrzucamy zawartość torebki ( kaszotto z podgrzybkami ) oraz pokrojone suszone pomidory i przesmażamy
Ostra na SłodkoSezon na grzyby twa więc pora na sałatkę. Przygotowałam ja z pieczonych grzybów leśnych, jajek i warzyw. Wyszła smaczna i nawet szybka w przygotowaniu. Jeżeli lubicie grzyby to ta sałata przypadnie wam do gustu w dodatku jest bardzo efektowna. SKŁADNIKI : 300 -500 g grzybów leśnych 1 duża cebula 4-5 ziemniaków(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew, jajka gotujemy, obieramy, studzimy i kroimy w małą kostkę Grzyby oczyszczamy i kroimy łącznie z obraną cebulą w małą kostkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy olej, wodę i doprawiamy do smaku. Prużymy na małym ogniu aż płyny odparują a grzybki się podpieką. Przekładamy je na talerz aby ostygły. Ogórki kroimy w kostkę a szczypiorek siekamy. Ziemniaki mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony
Moja Delicja