warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:476/829)

Cukinia prosto z patelni 437

cukinii w tempie ekspresowym. Produkty: cukinia pieprz i sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Na początku wybieram się do ogródka po cukinie. O ile nie uprzedziła mnie Agnieszka i pożądane warzywo już jest w domu. Najlepiej najpierw zajrzeć do lodówki lub zapytać się: - Aga! Gdzie jest cukinia 😏? - Jeśli usłyszę odpowiedź: - Na krzaku... - to zmierzam z nożem do ogródka by ja wyciąć(...)gorący tłuszcz wrzucamy plastry cukinii i uciekamy... !!! bo pryska - będzie miała Agnieszka co zmywać; płyta, blat i kafelki zapryskane... 😄 Sprawdzamy czy cukinia się podrumieniła i obracamy  na patelni na drugą stronę... powtarzając manewr uciekania... - bo kto che być poparzonym? 😂 Ups! Jeszce podłoga do zmywania... Na koniec wykładamy domownikom lub gościom na talerze i mówimy: - A teraz z uśmiechem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gulasz z indyka z warzywami 189

Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka z wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zagotować. Na patelni po mięsie podsmażyć cebulę, seler naciowy na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

magiczna kuchnia Kasi
Dorada z "szalonej" wody 165

zapach odparuje, próbujemy wywaru, doprawiamy solą jeśli to konieczne. Przykrywamy i dusimy przez jakieś 10-12 minut, w międzyczasie oblewamy rybę z wierzchu gotującym się bulionem. Na koniec odkrywamy patelnię, dosypujemy posiekaną natkę pietruszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut, nie więcej niż 5. Jeśli oczy ryby są bielutkie, a gdy lekko ciągniemy ją za ogon mamy wrażenie(...)sosik, który zostaje na talerzu, aż prosi się o wytarcia kawałkiem chleba i pożarcie ;) Pisałam powyżej, że możecie użyć wody lub bulionu rybnego. Moja rada jest taka, przygotujcie trochę warzyw, drobno pokrójcie i gotujcie. Gdy te zmiękną, odetnijcie przynajmniej od jednej z ryb głowę i ogon i ugotujcie. Przecedźcie, doprawcie lekko solą i na przykład białym pieprzem lub pieprzem cytrynowym

Pichceniomania
Kasza jaglana smażona z pomidorkami, cukinią i jajkiem sadzonym 147

Smaczny pomysł na śniadanie lub obiad w postaci smażonej kaszy jaglanej z warzywami i jajkiem sadzonym. Dziś już wiem, że bez kaszy jaglanej nie wyobrażam sobie mojego życia. Jest to źródło cennych witamin i składników mineralnych, dodatkowo podnosi naszą odporność i jest bardzo sycąca. Nieoceniona w okresie jesienno- zimowym. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 jajko(...)łyżka oliwy z oliwek Na oliwie smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Cukinię kroję w plastry obieraczką do jarzyn, powinny być bardzo cienkie. Pomidorki koktajlowe kroję na pół. Na patelnię wrzucam również cukinię i pomidorki. Smażę minutę i wyciągam 2-3 plastry cukinii oraz kilka pimidorków, które posłużą mi później za dekorację. Dodaję kaszę oraz posiekaną bazylię

Mango Papaja
Omlet z cukinią i ziołami 141

Letni omlet z sezonowymi warzywami to jest to ! Uwielbiam takie leniwe niedzielne śniadania śniadania, natomiast w tygodniu taki omlet możemy sobie przygotować na obiad lub na kolację. Oczywiście zestaw ziół jest dowolny, wykorzystajcie to co lubicie, jak dodałam to co akurat miałam pod ręką, czyli czytaj to co mi urosło. Omlet z młodą cukinią i ziołami Czas przygotowania: 15 minut(...)mini cukinie kilka listków rukoli świeże zioła masło do smażenia sól pieprz płatki chili Wykonanie: Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, dokładnie je rozkłócamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka. Układamy na nich przekrojone mini cukinie, pomidora pokrojonego na ćwiartki. Patelnię przykrywamy i smażymy omlet, aż jajka się zetną. Gotowy omlet przekładamy

Kulinarne przygody Gatity
Warstwowy placek z ciecierzycy alla po węgiersku z gulaszem drobiowo - warzywnym. 188

łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 szklanka bulionu z kurczaka ( może być rosół) 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę,warzywa myjemy. Cukinię kroimy w pół plasterki,paprykę w kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę w plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju(...)paprykę.Dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka, sól, i mąkę z ciecierzycy, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut do zgęstnienia.Patelnię smarujemy olejem i wlewamy porcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna

Sama słodycz i szczypta chili
Omal curry Oscara 194

mała niespodzianka. A właściwie duża… Spiżarnia przepastna jak ta z Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej(...)zielona papryka pierś z kurczaka cynamon czerwone curry sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na kawałki, marynujecie w oliwie, soli i cynamonie. Smażycie na mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu. Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko solicie, wsypujecie wypłukany ryż, przykrywacie i wstawiacie

GRUBY WAŁEK
Pieczona dynia z białym winem 155

Jadłam pieczoną dynię na Sycylii. Była obłędnie smaczna. Kiedy zastanawiałam się co to za warzywo (był początek czerwca) jeden z miłych Włochów powiedział, że do "zucca dolce". Poprosiłam Marię z bloga Sicilia Si o ratunek w kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1  średnia dynia(...)pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy,  kroimy na plastry szerokości ok jednego cm. Czosnek siekamy w cieniutkie plasterki. Listki mięty myjemy i osuszamy, posiekać. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy plastry dyni z obu stron na złoto-rumiany kolor - powinna być miękka w środku, ale plastry nie powinny się rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe

AZgotuj!
Hummus 173

Jedząc hummus pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny(...)blendera na gładką masę. Do masy dodajemy ząbek czosnku, sok z cytryny i pastę tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy. Powstałą pastę łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze

Kuchenne Wariacje
Leczo 183

mieloną paprykę. Dodajemy pomidory, a także większość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Dusimy powoli przez 20 minut. Gotowe leczo podajemy na ciepło, samodzielnie np. z pieczywem, bądź jako dodatek do innego dania. Uwagi Jeśli leczo jest(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-97 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-97 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa, boczek i kiełbasa Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę Następnie dodajemy pomidory, paprykę i przyprawy Leczo Post Leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI 202

Listę Produktów Tradycyjnych Pomorza i Kujaw.    Potrawa ta , była w dawnych czasach daniem jednogarnkowym.  Krychać w kujawskiej gwarze znaczy rozdrobnić, pognieść. Dotyczy to ugotowanych w wodzie warzyw np. ziemniaków czy marchwi.  Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja(...)oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na  kawałki. Gotować w lekko osolonej razem  wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 250

obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy na niej kostkę cukini, dodajemy 2 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy ją pod przykryciem na wolnym ogniu - gdy będzie już półtwarda dodajemy czosnek i ocet jabłkowy(...)ostudzenia.  Do garnka lub głębokiej miski wlewamy jogurt i maślankę, dodajemy drugą połowę pokrojonych ogórków, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dodajemy pozostałe ostudzone i zblendowane warzywa i finalnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków i schłodzenia (jest bardziej orzeźwiający na zimno). Chłodnik dekorujemy

Symfonia Smaków
Risotto ze szparagami 163

Jest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem(...)pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów pozostawić w całości. Na patelni roztopić 3 łyżki masła, podsmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać ryż. Wszystko razem wymieszać i gdy ryż stanie się lekko przezroczysty zacząć dodawać bulion

Pasja Smaku
Wieprzowina z buraczkami 157

Składniki 5 średnich buraków 500 g wieprzowiny - karczek sol, pieprz,  3-4 listki laurowe, ząbki czosnku i ziarenek ziela angielskiego lampka półwytrawnego czerwonego wina Przygotowanie

Gaździnka warzy
Hasło tygodnia - szaszłyki. 210

Całkiem niedawno otrzymaliśmy zaproszenie od blogowej rodzinki i wspólnie spędziliśmy popołudnie, w czasie którego Maciek zaserwował nam szaszłyki. Były pyszne i stały się inspiracją do hasła

zadanie-gotowanie