Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na
kuchnia doskiWłoskie danie obiadowe na bazie makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia. Uwielbiam takie obiady w 20 minut, parę sezonowych składników jak
Wanilia i KardamonSkładniki: * główka młodej kapusty * pęczek koperku * 25 dag boczku * 2 ząbki czosnku * pęczek koperku * 3 łyżki miodu * sok z połowy cytryby * płaska łyżka soli * 2 łyżki
Pobite gary BarbarySuper prosty przepis na młodą kapustę na ciepło. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Składniki: główka młodej kapusty pół kostki masła 3-4 łyżki bułki
e-PrzepisyKulinarnekości z kurczaka i kroimy go na kawałki wielkości ‘na jednego kęsa’. Nie zdejmujemy z niego skóry! Ona będzie fajnie chrupać po przygotowaniu ;) Takie kęsy kuraka wrzucamy na rozgrzaną patelnię na średni ogień i przyprawiamy, na razie tylko solą, pieprzem i imbirem (oczywiście startym ;)). Smażymy, aż wszystko ładnie zbrązowieje. Zajmie to pewnie około 10-15 minut. W tym czasie kroimy(...)być w proszku – zmielony w młynku do kawy etc, żeby połączył się ładnie z resztą składników ;) Kurczak pewnie jest już ładnie zbrązowiały i chrupiący, czas więc dorzucić do niego warzywa. Przesmażamy wszystko razem przez chwilę i zalewamy wszystko pysznym sosem. Zmniejszamy ogień i pozwalamy wszystkiemu ‘pyrkać’ aż sos zgęstnieje i zrobi się taki lekko kleisty ;) No i gotowe ;) Podajemy
Jak gotować i nie zwariowaćRoladki drobiowe z warzywami i mozzarellą Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka pół niewielkiej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 kulka sera mozzarella z zalewy kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz(...)Roladki obtaczamy w mące, a następnie formujemy w dłoniach nadając im odpowiedni kształt, jeżeli roladki nadal nie są kształtne, możemy spiąć je za pomocą wykałaczki lub związać sznurkiem *** *** Na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy mięso z każdej strony na mocno rumiany kolor – smażymy najpierw na „łączeniach”, w ten sposób nic nam się nie rozpadnie *** *** Następnie całość zalewamy wodą
Blog z Apetytemmakarony, koktajle czy pyszne i zdrowe desery. Ja przygotowałam jeden z nich, niżej będzie przepis. Na końcu znajdziemy wolne miejsce na swoje notatki a także spis sezonowych warzyw i owoców z których powinnyśmy korzystać będąc weganką, chociaż to akurat dotyczy każdego z nas. Książka jak najbardziej warta polecenia, mnie przypadła bardzo do gustu, polecam! Tytuł; Mama(...)szkl. nasion słonecznika Skworcu dodatkowe wiórki do obtoczenia Przygotowanie; Daktyle należy zalać gorącą wodą a po pół godzinie odsączyć. Słonecznik a także wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Komosę ugotować do miękkości. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładki krem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Obtoczyć w wiórkach, chłodzić kilka godzin. Gotowe
Radość kipiąca uśmiechem.ogniu z każdej strony do uzyskania chrupiących, złocistych grzanek. Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na kilka cieńszych plastrów. Przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą. Smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 min z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu studzimy. Sałatę rzymską rwiemy rękoma na średniej wielkości kawałki. Umieszczamy w dużej misie(...)której będziemy serwowali. Na wierzchu układamy pokruszone na mniejsze kawałki grzanki, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i plastry parmezanu (aby uzyskać cienkie plastry parmezanu użyłem obieraczki do warzyw). Gotowe! Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
Kuchnia Łukaszadlatego też podane proporcje idealnie spasują na jedną dobrze jedzącą osobę, chodź 1200kal / 84gB / 47gT / 124gW spasuje spokojnie na obiad dla dwóch osób :) Czas przygotowania to usmażenie mięska i warzyw oraz ugotowanie ziemniaczków, potem chwila w piecu aż serek się przyrumieni i można podawać. Łapcie i wcinajcie ze smakiem, niech moc będzie z Wami a masa nigdy nie spadała :) Składniki(...)kroimy w drobna kosteczkę wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do miękkości - po ugotowaniu odcedzamy dodajemy odrobinkę masła i ugniatamy na puree - doprawiamy sola pieprzem do smaku, Na patelni na odrobinie tłuszczu smażymy drobno posiekaną cebulkę, następnie dodajemy mięsko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, majerankiem i oregano i przesmażamy Gdy mięsko będzie usmażone dodajemy drobno utarta marchew oraz pokrojone
Smacznie Pysznie Kaloryczniemarchewki więc warto sobie taki zafundować nie tylko od święta ale i na co dzień. Sól to już kwestia gustu, można z niej zupełnie zrezygnować, bo papryka i warzywa są wystarczającym mocnym połączeniem smakowym. Składniki: - 1 duży seler lub dwa mniejsze, ok. 70 dag - 1 średni por w całości, biała i zielona część - 4 średnie marchewki - 4 ząbki czosnku(...)wędzonej papryki - sól wędzona lub himalajska (opcjonalnie) - pieprz - olej 1. Seler i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por, czosnek i cebule pokroić w plastry. 2. Na patelni rozgrzać olej i dać selera z cebulą, wymieszać obsmażyć kilka minut. Dołożyć marchewkę, pora i czosnek, wymieszać i razem smażyć. Podlać wodą i dusić kilka minut, dodać sok z cytryny
Apetyczna babeczkabiałej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry(...)mniejszych (wtedy po 2 kawałki na porcję). Oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na sitku do parowania i parować przez 10 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Przesmażyć przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia
DietologProsta ,smakowita sałatka , rozpływająca się w buzi na bazie warzyw , smażonego łososia i pysznego sosu.Chcesz zaskoczyć smakiem samego siebie , wypróbuj przepis!!!.Wart grzechu!. 1 duży dzwonek świeżego łososia Gruby plaster świeżego arbuza 10 dag.boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka łagodnej musztardy 2 łyżeczki płaskie cukru Szczypta pieprzu cayenne 375 ml.oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny(...)świeżego starego sera parmezanu 1 główka sałaty 2 - 3 pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych ***************************************************** Łososia umyć ,osuszyć ,posolić i popieprzyć, usmażyć na złoty kolor na patelni, zdjąć i pokroić go na kawałki.Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć , aż będzie kruchy , odcedzić na papierze.Do miski włożyć obrany czosnek , żółtka,posiekaną natkę, musztardę , cukier i pieprz cayenne.Zmiksować,w trakcie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiciężkostrawne. W kuchni możemy je przyrządzić na tysiąc sposobów. Te grzyby mają ogromny potencjał kulinarny. Ugotujemy z nich zupy, kremy, sosy. Możemy je smażyć, dodawać do duszonych mięs i warzyw, do różnych past i faszerować nimi jajka. Możliwości jest bez liku. Jedzmy więc i doceniajmy pieczarki ! Podrzucam jeszcze kikla pomysłów: Pieczarki z czosnkiem Faszerowane jajka z pieczarkami Kremowe(...)śmietany 18% 1 duża cebula natka pietruszki masło klarowane do smażenia sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki Wykonanie: Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni na rozgrzanym maśle. Pieczarki kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Śmietanę mieszamy z 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie wylewamy na patelnię, szybko mieszamy i dusimy
Kulinarne przygody Gatitysear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił) , ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka
Jem więc Jestemsear; zobacz zdjęcie obok) . Obsmażyć boki steków (ok. 1 minuta na każdy bok, taż żeby tłuszcz nieco się wysmażył i zabrązowił), ponownie „na płasko” ułożyć steki na patelni i wstawić do piekarnika na ok. 11-15 minut (w zależności od tego jaki stopień ugotowania lubicie) . Wyjąć steki z piekarnika, przełożyć szczypcami lub szpatułką na deskę do krojenia(...)soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek” przypadnie wam do gustu, mogę podać przepis na sos jabłkowo-klonowy, który idealnie nadaje się do tej potrawy. Kto chętny, ręka
Jem więc Jestem