Makaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe. Polecam. Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 20 dag zielonego groszku 7-8 łodyg selera
Radość kipiąca uśmiechem.kuchni przy garnkach lub gdy wolimy iść na dłuższy spacer a brzuszek zapełnić trzeba . Źródło białka i witamin. Makaron jest dobry sam w sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny. Składniki na 3-4 porcje 25 dag makaronu świderki 1 cukinia ½ brokułu 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)tartego drobno parmezanu Jak wykonać ? Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,tak jak w przepisie na opakownaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy na lekko złocisty kolor, dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, ugotowanego brokuła, oraz przekrojone na połówki pomidorki, całość mieszamy, podduszamy
Wanilia i Kardamonacai. Nasiona konopii, siemienia lnianego, chia, wiórki kokosowe, bakalie. Startą marchew, buraka, dynię, cukinię – co chcecie. Łączymy wszystkie składniki i już mamy masę, z której będzie nasz omlet. Patelnię dobrze nagrzewamy, dodajemy odrobinę oleju, by masa nie przywarła. Zmniejszamy ogień, wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem, aż góra omletu się zetnie. I w tym momencie pojawia się kolejna(...)feta, kawałki wędzonej ryby, ćwiartki pomidorów koktajlowych. Wykładamy je w miarę szybko, by zapiekły się razem z omletem. Po upieczeniu też możemy położyć, na co tylko nam przyjdzie ochota. Warzywa, owoce, masło orzechowe, jogurt, konfitury. Kliknij, aby zobaczyć pokaz slajdów. Jeśli nie zależy Wam na puszystych omletach, albo zależy Wam na czasie, możecie pominąć ubijanie białek. Jajka od razu można
Kucharzycarówno na patelni. Nie mieszamy przez pierwszą minutę! Gdy mięso zrobi się złote, mieszamy i podsmażamy dalej, by skarmelizować je równomiernie z każdej strony. Przesmażone kawałki zdejmij z patelni i odłóż na talerz. Etap IV - Mieszanie Do tego samego woka wrzuć przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku oraz pieprz syczuański i smażymy kilka sekund. dorzucamy papryczki chilli, mieszamy(...)kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim
Wylizany Rondelostatniej naszej podróży do Anglii przywieźliśmy kilka produktów z chińskiego sklepu. Obowiązkowy był sos sojowy oraz makaron. To podstawa do przygotowania naszej potrawy. Dodatkowo potrzebujemy piersi z kurczaka trochę warzyw i przypraw. 30 minut 2 porcje składniki: 200 g chińskiego makronu brokuł (około 500 g) jedna średnia cukinia 1 pierś z kurczaka oliwa z cytryną kawałek imbiru (wielkości dwóch ząbków(...)wodą i odstawić. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki. Blanszować przez 2 minuty. Odcedzić i dostawić. Cukinię umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię dodając na nią oliwę z oliwek z cytryną (około 2 łyżek). Dodać czosnek przepuszczony przez praskę oraz imbir cienko pokrojony. Podsmażyć około 1 minutę. Dodać por pokrojony w cienkie półksiężyce
Ania i Marcin gotująquesadillę był już na moim blogu, ale w czerwonym wydaniu. Dziś.. fajita chicken. Podpatrzony na wakacjach, często przewijający się na różnych stronach. Wyrazisty kurczak, ciągnąca się mozzarella, chrupiące warzywa w tortilli z dodatkiem guacamole. Komu, komu? Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki pomarańczowej 1/2 papryki czerwonej 4 kopiaste łyżki startej mozzarelli 1/2 cebuli Kumin Papryka(...)himalajska Pieprz Awokado rozcinamy w połowie, wyciągamy pestkę, wydrążamy środek. Rozgniatamy przy pomocy widelca, doprawiamy według własnego smaku. Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię wysmarowaną odrobiną oleju (np. kokosowego). Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kuminem i czosnkiem granulowanym. Gdy kurczak się usmaży wrzucamy paprykę i cebulą pokrojone w paseczki (piórka
CzarnawisienkaBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka(...)łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany biały ryż do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię
Mango Papajajednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych dań, które każdy zna i lubi. Mogą być przyrządzane na słodko z bitą śmietaną, owocami itp. lub wytrawnie np. z mięsnym farszem lub warzywami. Naleśniki z tego przepisu są cienkie, ale jeżeli wolicie grubsze, dosypcie odrobinę mąki więcej. Składniki (na około 10 naleśników) : 2 jajka 1 szklanka mąki (niepełna) 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody(...)odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeżeli używamy mineralnej wody gazowanej, dodajemy ją do ciasta przed samym smażeniem. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej. Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu. Smacznego
Oryginalny smakgulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas gotowania prawda okazuje się inna! W zależności od sposobu gotowania, temperatury, czasu, a nawet rodzaju i rozmiaru patelni od 5 do 85 procent zawartego alkoholu może tkwić nadal w ugotowanej potrawie. 6. Dodaj sól do wody, a przyspieszy to proces wrzenia Tak to prawda, z naukowego punktu widzenia dodanie soli(...)woda byłaby praktycznie niejadalna. W rzeczywistości ilość soli, którą możemy dodać aby nie popsuła smaku gotowanej potrawy zmieni tylko temperaturę wrzenia o kilka dziesiątych stopnia Celsjusza. 7. Gotowane warzywa tracą cenne składniki odżywce i są mniej zdrowe Enzymy zawarte w warzywach giną, gdy są ogrzewane, więc naturalnie nasuwa się przekonanie że są mniej zdrowe. Okazuje się, że jedząc surowe
Tradycyjna Kuchniamimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki ze szczypiorem garść natki pietruszki 2 jajka(...)Wszystko to zalewamy jajkami rozbełtanymi i wymieszanymi z solą i pieprzem. Dodajemy parmezan, bułkę tarta i wszystko starannie łączymy. Formujemy placuszki/kotleciki i smażymy na rumiano, na tłuszczu, na rozgrzanej patelni. Podajemy ze śmietaną i nasionami czarnuszki
Dzieje kuchennej Wiewiórycurry, kurkuma, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy. Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się(...)szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić
Passions hobbies lifeSałatka z bakaliami to ciekawe połączenie warzyw, drobiu i bakalii w efekcie czego powstaje nowy oryginalny smak który podbije niejedno podniebienie. Ponadto bakalie powinny mieć stałe miejsce w naszym menu a wprowadzenie ich np. d sałatki to naprawdę dobry pomysł. Składniki : połówka kapusty pekińskiej nieduża podwójna pierś kurczaka ok 75 gr orzechów włoskich ok 75 gr rodzynek pół puszki kukurydzy(...)kurczaka 2-3 papryczki chilli (opcjonalnie) oliwa sól, pieprz Przygotowanie : Filet kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawie do kurczaka i oliwie. Po ok godzinie obsmażamy na patelni na złoty kolor. Studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, orzechy i rodzynki na dosłownie 3-4 minuty zalewamy wrzątkiem i cedzimy. Papryczkę drobno kroimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce łącznie
Mechanik w kuchniSkładniki: 9 płatów lasagne 50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni 10 dag suszonej żurawiny 50 dag mielonego twarogu pół kostki masła opakowanie budyniu
Pobite gary BarbaryMoja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje sałaty. Duże ilości rukoli, roszponki oraz sałaty lodowej z pysznymi dodatkami. Dzisiaj wersja sałat z karmelizowanymi figami, z dodatkiem
Smaczne ZdroweSezon na cukinie w pełni zatem u nas w kuchni znowu ona zawitała. Tym razem cukinię faszerowaliśmy mięskiem mielonym Składniki: - 250 g mięsa mielonego z łopatki
Kuchenne Wariacje