Szybki sposób na pełnowartościowy posiłek dla osób ćwiczących, jest wszystko co potrzeba aby mięśnie rosły mięsko, ryż i warzywa. Przepis banalnie prosty oraz szybki do wykonania. Do spakowania w pojemniki do pracy, idealne przed czy po treningu. Ale tak jak u nas nada się również na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. Składniki: 500g mielonego mięsa z szynki wieprzowej 200g ryżu(...)sypko, studzimy i mieszamy z mięskiem oraz jajkami, doprawiamy według uznania - u mnie dużo świeżej pietruszki + sól, pieprz, słodka papryka i mielony czosnek. Formujemy kotlety i smażymy na patelni z odrobiną tłuszczu. W międzyczasie gotujemy kalafior i brokuł - po ugotowaniu ugniatamy na puree doprawiamy sola pieprzem według uznania. Gotowe. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie
Smacznie Pysznie Kaloryczniełupiny i skórki, lekko pokruszyć w palcach, lub pokroić. 5. Pokroić drobno marchewkę, seler i czosnek. 6.Do garnka z grubym dnem wlać oliwę (4-5 łyżek), wrzucić krojone warzywa i podsmażyć na złoty kolor. 7. Następnie dodać ziemniaki, poddusić. Dodać kasztany, wymieszać. 8. Wlać ciecierzycę wraz z płynem, w którym się gotowała. 9. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem. Gotować(...)niezwykle prężnej i potężnej grupy Zwilling J.A. Henckels, słynie na całym świecie z luksusowego, wyśmienitej jakości kolorowego żeliwa . Marka Staub wykroczyła poza standardy produkcji naczyń żeliwnych, tworząc garnki, patelnie, woki, brytfanny i ceramiczne naczynia do pieczenia i serwowania, dedykowane najbardziej wymagającej grupie gotujących. Powstała w 1975 roku marka Staub, mimo stosunkowo młodego wieku, jak na producenta naczyń żeliwnych, cieszy
królestwo garówcheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku 3 porządne łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 porządne łyżki majonezu 2-3 garści nachosów pieprz sól Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa mielonego. Na patelnię wrzucamy mięso, zalewamy je szklanką mleka i solimy. Mięso mieszamy i smażymy aż cały płyn odparuje. Wtedy doprawiamy przyprawami: papryką słodką i ostrą, kuminem, czosnkiem granulowany, oregano (te przyprawy można(...)wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku (można na jednym). Sałatę myjemy, suszymy i kroimy/szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy już wszystkie składniki mamy
PatiGotujejedne z tych sałatek, które do pracy lubię zabierać najbardziej. Sezonowe warzywa, ulubiona kasza, odrobina sera i multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych 1/2 pęczka botwiny 50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków(...)bulgur gotuję w jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu
Mango Papajamałego brokułu 2 jajka 6 pomidorków koktajlowych / pokrojonych na połówki 1 szalotka / pokrojona w cieniutkie krążki 30 g parmezanu / startego przy pomocy krajacza do sera lub obieraczki do warzyw sól 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki SOS 1 ząbek czosnku / starty na tarce 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka miodu 2 łyżki majonezu(...)majonez, jogurt naturalny i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy do połączenia składników. Bułkę kroimy w plastry, smarujemy oliwą i grillujemy lub smażymy z obu stron na suchej patelni, do lekkiego zrumienienia. Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy ciepłą wodą, przykrywamy pokrywką i stawiamy na dużym ogniu. Gotujemy 4 i 1/2 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Zalewamy zimną
cool and mintyKuskus pochodzi z rejonu północnej afryki i jest wytwarzany z pszenicy. Zazwyczaj serwowany z gulaszem u mnie jednak w wersji z warzywami jako sałatka. Kuskus jest bardzo delikatny w swojej konsystencji oraz bardzo lekki co sprawia, że idealnie nadaje się jako dodatek do dań mięsnych. Jest to też dobry zamiennik w przypadku kiedy ryż czy makaron już nam się znudziły(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, chilli Sposób przygotowania: Do większego naczynia np miski wsyp kuskus. Zalej wrzącym bulionem i zakryj. Kuskus powinien napęcznieć przez około 5 minut. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Od brokuła oddziel różyczki i podgotuj we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Ser feta pokrój
wysmienityUwielbiam faszerowane warzywa takie jak cukinie, bakłażany czy papryki. Jestem zafascynowana ilością możliwych udziwnień farszy. Oto jedna z opcji. Uprzedzam: bardzo mięsna. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pomidorami (2 - 3 porcje): 3 duże papryki mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego duża cebula 2 ząbki czosnku ser żółty 250 g sól pieprz bazylia oregano(...)papryka chili 1/2 kostki warzywnej Papryki oczyścić z pestek, odciąć ich górne części z ogonkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Na patelnię wrzucić także mięso mielone. Stale rozdrabniać, aby uniknąć dużych grudek. Dodać przyprawy oraz przecier pomidorowy. Wlać pomidory. Całość dusić przez kilka minut. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Nakładać
Karola gotujeKolorowa i smaczna zapiekanka przełożona warstwami stanowi pyszny obiad lub kolację. Kurczak, ryż i warzywa to połączenie idealne. 100 g ryżu 10 dag szynki konserwowej Sól Pieprz 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 100 g żółtego sera 6 plastrów serka topionego Gouda ½ główki brokułu Ryż gotujemy na miękko w delikatnie osolonej wodzie. Mieszamy z pokrojoną(...)zapiekania (18x26 cm). Na ryżu wykładamy plastry serka topionego. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy również w kosteczkę, szklimy na patelni. Gdy zmięknie dokładamy kurczaka i przesmażamy do miękkości. Mięso układamy w naczyniu. Brokuł gotujemy do miękkości, odcedzamy. Większe różyczki kroimy na pół, układamy na usmażonym mięsie. Wierzch zapiekanki obsypujemy startym
VioletoweKucharzeniestron. Należy mięso często obracać, żeby było soczyste z każdej ze stron. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, wyłączamy i kładziemy ser, zostawiając kotleciki na ok 1 min na patelni. Ściągamy i zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. SKŁADANIE BURGERA Bułki kotlety z wołowiny z serem sałata pomidor cebula ogórek świeży lub konserwowy majonez/musztarda sos bbq patyczki do szaszłyków papryczki(...)serem, Na serze układamy ogórka i skąłdamy całość. Wbijamy patyczki do szaszłyków i gotowe. Można dołożyć ostrych papryczek - świezych lub marynowanych, ogórka świeżego można wymienić na konserwowego. W przypadku warzyw marynowanych, zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką
Kuchnia od dwojgamięso, będzie również pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i chwilkę podsmażyć. Wszystko z patelni dodać do dużego garnka, wlać wodę. Buraczki oskrobać i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić buraczki do garnka. Marchew, korzeń pietruszki obrać i pokroić(...)prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i również dodać do zupy, wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Jak już wszystkie warzywa są miękkie doprawić sokiem z cytryny. Ja dodałam sok z połowy cytryny, ale można dodać mniej lub więcej. trzeba smakować. Rozlać zupę na talerze i ozdobić kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego
Kuchnia Pokoleńbrak czasu na przygotowywanie posiłków. Małżon znalazła ten przepis w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie. Paella z warzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej w plasterki udo z indyka, bez skóry(...)paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórywody, dodajemy liście laurowe, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz ziele angielskie i całość gotujemy około 40 minut. Cebulę drobno siekamy a kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, dodajemy również kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Do podsmażonych wędlin dodajemy cebulę i całość chwilę rumienimy od czasu do czasu(...)wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: kawałek selera, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Wrzucamy również podsmażoną wędlinę z cebulą, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem. Gotową zupę podajmy z pieczywem
Smakowite DaniaFascynacja "Warzywem" trwa a co za tym idzie chciałam Wam polecić kolejny przepis z tej książki. Bardzo lubimy warzywa strączkowe w tym fasolę. Zazwyczaj lądowała w garnku razem z mięsem lub kiełbasą. Tym razem stanowiła danie sama w sobie. Pyszna chrupiąca fasola w smakowitym zestawieniu z pomidorami i majerankiem. Smażona fasola z suszonymi pomidorami 1 szkl. suchej fasoli(...)suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paski listki z kilku gałązek majeranku sól, pieprz Fasole gotujemy do miękkości w towarzystwie nasion kopru włoskiego. Odcedzamy i lekko studzimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy fasole. Smażymy tyle czasu by się zrumieniła. Dodajemy pomidory i majeranek, chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem. A teraz jeszcze jeden news! W ramach
Dzieje kuchennej Wiewióryktóre znalazłam u mojej babci. Parę przepisów z udziałem kalafiora znajdziecie na moim blogu. Szczególnie polecam kalafior zapiekany w sosie serowym , który jest moim numerem 1. To kwiatowe warzywo podałam z ziemniakami i kotlecikami drobiowymi. Proponuję i Wam tak pyszny obiadek. Składniki 1 dorodny kalafior 3 jajka ugotowane na twardo 2 czubate łyżki masła 2 łyżki bułki tartej(...)Gotować około 12 minut. Różyczki nie powinny być rozgotowane, ale miękkie. Odsączyć kalafiora na sicie i przełożyć na wygrzany półmisek po czym skropić sokiem z cytryny. Masło rozgrzać na patelni i przyrumienić na nim bułkę tartą. Wierzch i boki kalafiora posypujemy pokrojonym drobno jajkiem, a następnie całość polewamy bułką tartą. Wierzch posypujemy natką pietruszki. Podajemy gorące. kalafior z jajkami
O kuchni z uczuciem