wiem czy wiecie, ale brukselka jest niskokaloryczna i zawiera dużo witaminy C oraz błonnika, dlatego jej jedzenie pójdzie nam na zdrowie Niestety, mając na uwadze to, że to warzywo z rodziny kapustowatych, po zjedzeniu dużej ilości brukselki, możemy mieć lekkie zawirowania żołądka, chociaż ja w ogóle ich nie odczuwam. Zobacz też: Ziemniaki z boczkiem i brukselką Tarta z brukselką Przepis(...)zewnętrznych listków. W razie potrzeby odcinamy szczerniałe końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie około 20-30 minut do miękkości. 2 Boczek kroimy w kostkę/paski i podsmażamy na patelni, aby się zrumienił. Następnie na patelnie dodajemy brukselkę, chwilę smażymy. 3 Do całości dodajemy łyżkę masła oraz miodu. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Artykuł Brukselka z boczkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliigłówną rolę, ale jego smak możecie modyfikować wedle potrzeby i gustów. Ja wybrałam tortelloni z mięsem i suszonymi pomidorami, ale sprawdzą się tu również pierożki ze szpinakiem czy grillowanymi warzywami, które także ma w swojej ofercie Hilcona. Kilka minut, proste składniki i danie wyląduje na Waszych talerzach. Spróbujcie dziś swoich sił w kuchni, gwarantuję, że efekt końcowy będzie zachwycający ! PRZEPIS(...)łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu Przygotowanie: 1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać. 2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na podgrzany tłuszcz przełożyć pokrojoną w kostkę cebulę - zeszklić. Dodać czosnek - podsmażyć około 1 minutę. 3. Na patelnię dodać gotowe tortelloni - podsmażyć przez 1 minutę. Następnie
kolorowotorcikowozmierza do nas wielkimi krokami. To źle, czy dobrze? Hmmm... to kwestia sporna, jedni ją lubią, a inni woleli by pewne, żeby lato trwało nadal. No ale jak jesień to warzywa, pyszne, smaczne i zdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3 patisony o średnicy około(...)żółtego sera sól, pieprz olej w którym były suszone pomidory A jak to zrobić: Patisony umyć, osuszyć, odciąć delikatnie górę i wydrążyć. Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu
Kuchnia w opałachzaczerpnęłam z pracy zbiorowej "Dobra kuchnia" z 1971 roku. Ponieważ przepisów z użyciem było w niej niewiele zdecydowałam się na omlet biszkoptowy, który jak piszą autorzy podajemy "nadziewany gotowanymi warzywami jako danie obiadowe lub kolacyjne." Oto dokładny przepis na omlet biszkoptowy: Składniki: ∙ 4 jaja ∙ 4 dkg mąki (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej) ∙ 2 dkg tłuszczu (autorzy sugerują masło lub margarynę(...)ubić na sztywną pianę. Żółtka wymieszać ostrożnie z pianą, dodać przesianą mąkę (ja nie przesiewałam), wymieszać". Tu dodajemy szparagi, zostawiając kilka plasterków do przybrania, i wlewamy "na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażyć na niezbyt mocnym ogniu. Ścięty omlet można jeszcze włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika i wyjąć go po lekkim zrumienieniu." Zamiast ostatniego kroku można przewrócić omlet
Gocha gotuje!podzielić go na 4 kawałki. Włożyć do odpowiedniego naczynia, zalać winem, dodać małe obrane, cebulki, obrane, pokrojone marchewki i zioła. Przykryć i wstawić do lodówki. Następnego dnia kurczaka i warzywa odsączyć z wina. Osuszyć. W garnku z grubym dnem obsmażyć mięso na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron, Odłożyć na bok, a do garnka włożyć osączone cebulki, marchewki, dodać czosnek(...)godziny - do czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami
Stare Garytworzą prawdziwy koncert na talerzy. Warto wiedzieć, że stek wołowy krojony w marynacie cebulowej może być podawany na gorąco, a także na zimno. Takie danie zawiera chude mięso, krótko grillowane warzywa i oprócz tego, że rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda, jest po prostu zdrowe. Dlatego postanowiliśmy, że przepis weźmie udział w konkursie portalu Durszlak.pl prowadzonym przy współudziale marki #Ambition. Właśnie teraz(...)cebula, posiekana 60 ml oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, najlepiej gruboziarnistego 1 bakłażan 1 brokuł sól olej do natłuszczenia patelni grillowej Wykonanie: W miseczce wymieszać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, oliwę, pieprz, sól i wodę. Zmiksować na gładko. Steki ułożyć w misce, natrzeć marynatą z obu stron – przykryć, lub zawinąć
Pociąg Do KuchniBłyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą(...)mięso z jajkiem, bułką tartą, połową kapusty, cebulą i przyprawami – solą, pieprzem i chilli. Formujemy kulki. Każdego kotleta obtaczamy w mące tworząc stożek. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Drugą część kapusty przekładamy do garnka. Dokładamy obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i pietruszkę. Dolewamy odrobinę wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu
VioletoweKucharzenieProste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Pieczarki umyć i przekroić na 4 części. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to wsypać pieczarki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Ewentualnie pieczarki podlać odrobiną wody. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki zmienią kolor
Ugotowaćpodsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut. Jeżeli sos byłby zbyt(...)mniejsze kawałki – paski o szerokości około 4 centymetrów. Na talerz wysypuję mąkę, doprawiam solą, pieprzem i mieszam . Teraz kawałki ryby obtaczam w mące i smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor z obydwu stron – ryba jest gotowa. Końcowe przygotowanie ryby po grecku: Usmażoną rybę układam na półmisku lub dużym talerzu i nakładam na górę sos, dodatkowo dekoruję plasterkiem
Uwaga Babcia GotujeSezon na papryki jest w pełni, postanowiłam to wykorzystać i przygotować spaghetti z sosem paprykowym. Sos jest pyszny, aromatyczny i bardzo paprykowy - fantastyczny dla wszystkich fanów tego warzywa. Wraz ze mną danie z makaronu z dodatkiem papryki przygotowała Malwina . Składniki : 4 czerwone papryki 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej i pikantnej papryki szczypta(...)odwrócić). Ostrożnie wyjąć (najlepiej szczypcami), owinąć w folię i odstawić na kilka minut, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Makaron ugotować al dente i odcedzić. W międzyczasie na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną i obraną paprykę i przesmażoną cebulę dokładnie zmiksować po czym przetrzeć przez sito, przełożyć do garnka, lekko podgrzewać i doprawić
Codzienne Gotowaniepłynu i delikatnego przetarcia; w zmywarce garnek też nie poniósł żadnych strat. Ma jedną wadę – cenę. Jednak nie będziecie żałować żadnej wydanej złotówki. Garnek, który ja mam zastępuje miliony patelni, woki i inne brytfanki. Fajnie i wygodnie się go użytkuje. Ostatnio smażyłam w nim powidła. Przez trzy dni smażenia, zamieszałam w nim sześć razy i nic się nie przypaliło. Część(...)która „ochrzciła” garnek było leczo. Leczo bezmięsne, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne, warzywne i lekko zaskakujące. W tym garnku nie użyłam żadnego dodatkowego płynu, oprócz tych soków, które puściły warzywa. Jeśli nie macie garnka, który nie przypala, nie ma grubego dna i nie trzeba go pilnować też dacie radę Potrzebujemy: 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki
ladykitchenmój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy. Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka(...)lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć go z patelni. Pokroić w plastry cebulę i suszone pomidory oraz oliwki (nie są obowiązkowe). Kurczaka pokroić w kostkę wielkości
Kulinarne Inspiracjepestek dyni - kilkanaście czarnych oliwek - 1 kulka mozzarelli - 2 plastry sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy(...)dodać do reszty i przyprawić. Do łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut. Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki
Corner With Recipesduszone, smażone, a nawet surowe. Delikatny smak tego warzywa potrafi zadowolić niejedno podniebienie, znakomicie komponuje się np. z czosnkiem, czy serami. Mówi się także, że cukinia jest bardzo wartościowym warzywem , z awiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, a także beta karoten. Dodatkowo ma bardzo dobry wpływ na procesy trawienne. Składniki: cukinia, średniej(...)wydrążamy i usuwamy pestki. Smarujemy delikatnie oliwą i lekko solimy. 2. Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Wrzucamy do niej brokuła. Gotujemy go do miękkości. 3. Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy mięso. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, możemy dodać także oregano. 4.Cebulę obieramy, następnie kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy
Kuchnia Pełna Pasjiniestety zniknęły ze stołu w tak błyskawicznym czasie, że po prostu nie zdążyłam i zostało się tylko to zrobione szybciorem w kuchni :D Jeśli macie dzieci nie jedzące warzyw, to chyba jeden z najłatwiejszych sposobów na dodanie cukinii do ich diety . W plackach jest nie do wykrycia a i smakowo nic się nie zmienia. Nie zapomnijcie o obraniu cukinii(...)drobnych otworach lub przy pomocy robota kuchennego, następnie przez sitko odcedzić nadmiar płynów. Dodać jajka, mąkę, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni z niedużą ilością oleju arachidowego smażyć cienkie placuszki przez około 4 minuty z każdej strony na rumiano. SMACZNEGO
zielonacukinka