warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:489/829)

Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta 217

się trzęsą na jego widok, a zdarza się też, że skaczą po całym domu, krzycząc: "hurra, szpinak , szpinak!", jakby to była ambrozja ;). Właśnie dlatego, przynajmniej raz w tygodniu, warzywo to gości na naszym stole. Tym razem jako nadzienie do naleśników z dodatkiem delikatnego sera ricotta . Naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta Składniki na 12 sztuk (4 porcje): 2,5 szklanki(...)przygotowania: Mąkę, mleko, wodę, jajka, olej i szczyptę soli zmiksować na gładkie ciasto bez grudek. Powinno być dość gęste, ale na tyle rzadkie, aby bez problemu rozlewało się po patelni (jeśli jest potrzeba można dodać więcej wody lub mąki). Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut. Patelnię o średnicy 28 cm delikatnie natrzeć olejem i bardzo mocno rozgrzać. Wylewać

Obiad za dychę
Blender kielichowy IN Amica i jesienne koktajle owocowo-warzywne 166

zawsze przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Nie używajcie do nich nadpsutych warzyw i owoców. Odkrojenie nadgniłego kawałka niewiele da, gdyż bakterie z łatwością rozprzestrzeniły się po całym owocu czy warzywie. Widoczne gołym okiem zepsucie to tylko efekt ich działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje. Koktajl zielony: garść jarmużu 1 gruszka 1 kiwi 1 cm imbiru(...)jabłko 1 brzoskwinia 1 gruszka 1 łyżka łuskanego słonecznika spora szczypta mielonego cynamonu pasta z kurkumy na czubku noża ok. 200 ml wody Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić.  Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykarz z kurczaka 179

Dziś na obiad polecam paprykarz z kurczaka. Klasyczne danie z kuchni węgierskiej. Kolorowe, smaczne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Robiłam go pierwszy raz i teraz

kuchnia doski
Risotto z groszkiem i warzywami 174

dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą i obieram z łupinek. Paprykę myję, wydrążam z nasion, kroję w kostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie Poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Najlepszy bigos z młodej kapusty 143

cebula 1/2 pęczka koperku 1,5 szklanki bulionu 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1,5 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju sól, pieprz   Wykonanie: Najpierw przygotować warzywa. Kapustę obrać w wierzchnich liści, przeciąć na pół, usunąć głąb i poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, a obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach tarki. Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasę(...)smaku solą i pieprzem oraz wrzucić listki laurowe i ziele angielskie. Wymieszać i zagotować, przykryć i gotować przez ok. 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Na małej patelni zrumienić mąkę, dodać pozostałe 2 łyżki oleju i wymieszać. Następnie połączyć z bulionem spod bigosu i wlać do garnka. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać np. z młodymi ziemniakami

Pasja Smaku
Maślane szparagi z kaparami 185

Rozpoczął się sezon na szparagi, w związku z czym mam dla Was kolejny pomysł na to typowo wiosenne warzywo. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu szparagowego przygotowałam maślane   szparagi z kaparami . Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. To kolejny dowód na to, że najprostsze dania są niewiarygodnie smaczne! Maślane szparagi   kaparami mogą stanowić wspaniałą przystawkę(...)zalewie 1 cytryna natka pietruszki (opcjonalnie) sól, pieprz Jak przygotować maślane szparagi z kaparami?  S zparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki.  W szerokim rondlu lub głębokiej patelni zagotować nieco wody (delikatnie posolić) włożyć do niej szparagi i gotować przez 4-5 minut aż będą al dente.  Szparagi odcedzić i osuszyć.  Na patelni rozgrzać masło i mocno

Codzienne Gotowanie
Kurczak na dwa sposoby 153

odstawić na 30 minut. Do drugiej miski z kurczakiem dodać sos chili, sól oraz jogurt. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Po 30 minutach mięso przełożyć na dwie osobne patelnie. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut aż zmięknie. Do garnka włożyć pokrojoną w paski paprykę czerwoną. Dodać sól oraz mleko kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu, w którym(...)czym warto pamiętać przygotowując kurczaka. Kurczaka pokroiłam w średniej wielkości kostkę. Można oczywiście zamarynować w taki sposób całe piersi. Użyłam czerwonej papryki ale śmiało można dodać także inne warzywa, takie jak kukurydza czy cukinia. Lubisz kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia z kurczaka. The post Kurczak na dwa sposoby appeared first on MeCooks

mecooks
Libański rozgrzewający gulasz warzywny 222

Wiosna zbliża się wielkimi krokami a z nią ochota na warzywa i lżejsze dania. Gulasz libański z warzyw nada lekkości naszej kuchni a jednocześnie delikatnie rozgrzeje w jeszcze zbliżające się chłodne dni. To i inne dania znajdziecie w Walentynkowym numerze magazynu Aromat. Libański rozgrzewający gulasz warzywny Składniki na naprawdę sporą porcję 400 g ciecierzycy (puszka) 2 bakłażany (doskonale też smakuje(...)pieprz, sól natka pietruszki do podania lub kolendra Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule. Dodajemy czosnek,kumin i kolendre chwile razem smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki

sierotka maRysia w kuchni
Kasz(cz)otto 147

fanką kaszy gryczanej palonej nie jestem i nigdy nie byłam, o tyle kaszę gryczaną niepaloną lubię. Nie jest to może jedna z moich ulubionych kasz, ale podana w towarzystwie warzyw mi smakuje. Tym razem zrobiłam kaszotto (jako mięsny dodatek podałam pierś kaczki, dlatego jest i „cz” w nazwie;)) z porami i kapustą pekińską. Oj, bardzo nam ta kasza(...)bulionu 1 pierś kaczki ze skórką szczypta curry sól, pieprz olej   Białą część pora oczyszczamy, kroimy na półplasterki. Cebulę drobno siekamy Kapustę pekińską kroimy na drobne paseczki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i masła. Dodajemy posiekaną cebulę, chwilę smażymy. Dodajemy pory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką szczyptą przyprawy curry. Kaszę gryczaną przepłukujemy

Smaki Na Talerzu
Szparagi z jajkiem sadzonym 177

sklepach możemy jeszcze dostać zielone szparagi. Jednak sezon na te przepyszne warzywa, z których jesteśmy w stanie wyczarować cuda, pomału dobiega końca. Decydując się obecnie na zakup szparagów , zwróćmy uwagę aby nie miały zbyt dużych zdrewniałych końcówek. Jeśli dobrze poszukacie, z całą pewnością uda Wam się znaleźć naprawdę dobre i młode szparagi . Tym razem postanowiłem przygotować niedzielne śniadanie w roli(...)domowego smalczyku ze skwarkami 4 jajka sól pieprz parmezan Przepis na szparagi z jajkiem sadzonym Szparagi gotujemy przez ok. 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie na patelni smażymy jajka sadzone . Najlepiej jeśli Wasze jajka sadzone będą miały jeszcze płynne żółtko. Na talerze wykładamy odsączone z wody szparagi, a na nich układamy jajka sadzone. Aby jeszcze bardziej podkreślić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fish cake- angielskie kotleciki rybne 169

Kiedy wyemigrowałam do UK nasłuchałam się jaka niedobra jest kuchnia brytyjska. Tłusta, z mała ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba.... Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać(...)można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec w piekarniku na blaszce.  Dodatki tez można użyć w zależności od upodobań- zioła, przyprawy. Dzis

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Aromatyczny gulasz paprykowy 185

obracam je potrząsając patelnią (gdy zaczniemy dotykać mięsa zacznie puszczać sok i zamiast zamknąć się z zewnątrz, a w środku pozostać soczyste zacznie się nam po prostu gotować na patelni). Zamknięte z obu stron mięso przekładam do rondla. Czynność powtarzam z każdą partią mięsa. Gdy Całe mięso mam już obsmażone zalewam je wodą, tak aby w ok 3/4 było zakryte(...)już prawie pożądanej miękkości dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w półplasterki pora, a także sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą i majeranek do smaku. Duszę do momentu aż warzywa będą miękkie. W miseczce rozprowadzam śmietanę z musztardą, mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru z gulaszu. Zawiesinę dodaję do rondla ciągle mieszając. Smacznego

Cook&Love
Makaron z brokułami i suszonymi pomidorami 258

Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty pierś z kurczaka, brokuł, słoiczek suszonych pomidorów, makaron, bazylia, sól, pieprz. Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnie wlej odrobinę oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Olej rozgrzej i usmaż na nim mięso. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Brokuł pokrój na mniejsze części i ugotuj. Suszone pomidory pokrój(...)makaronem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z indyka zapiekana w pesto pierś z indyka pomidory pesto Pieczona pierś z kurczaka z warzywami kurczak pomidory marchew

Fit&Fast Kitchen
Kanapka z pulled beef, pastą z pieczonej papryki, serem i szczypiorkiem 138

ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz  połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam(...)przez 25 minut. Studzę, obieram ze skórki i miksuję na pastę z dodatkiem oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Pieczywo kroję na pół i grilluję 2-3 minuty na patelni grillowej. Na spód bułki kładę ser i pozwalam mu się rozpuszczać. Obie części bułki smaruję pastą z papryki. Na spód bułki z serem nakładam połowę przygotowanego pulled beef i posypuję

Mango Papaja
Hummus. 128

hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał  nasz dzisiejszy obiad(...)wodzie ciecierzycę z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnego dnia wodę, w której się moczyła wylać. Przełożyć do garnka, nalać świeżej wody, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Na rozgrzanej patelni prażyć przez chwilę ziarna sezamu, pilnując aby się nie przypaliły. Następnie zmiksować je z oliwą, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do powstałej pasty tahini dodać czosnek, oliwę, sok z cytryny

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania