warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:496/829)

Nadeszła chwila na kurczaka z grilla! 333

Bardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony

peanutbuttermonster
Sałatka chrzanowa 44548

Chrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta.  [Przepis z książki "123 sałatki i surówki

Pasja Smaku
Fasolka szparagowa podsmażana na wędzonce 162

Odmiana w podawaniu fasolki szparagowej. Czas : 45 minut Składniki : 40 dag fasolki szparagowej 4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska ) 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Szczypta mielonego

Buniabaje w kuchni
17 SANTE znaczy zdrowie - Koreczki z mięsnymi kuleczkami 147

Dobre mięso plus warzywa to idealne połączenie. Dzisiaj u mnie propozycja na koreczki z mięsnymi kuleczkami. Typowo karnawałowo ale i zdrowo. Składniki : * 60dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej i fileta z kurczaka * 2 łyżki otrębów pszennych Sante * duża cebula * ząbek czosnku * jajko  * 5 łyżek ketchupu - najlepiej pikantnego * różowa sól himalajska Sante , pieprz , ulubione przyprawy  * papryka czerwona * oliwki * korniszony * listki(...)Przyprawić, dodać ketchup i jajko. Wyrobić masę dosypując otręby by masa była zwarta. Uformować małe kuleczki. Ja swoje smażyłam na oleju ale można upiec w piekarniku bądź na teflonowej patelni bez tłuszczu. Odstawić do wystygnięcia. Na wykałaczkę nadziewać oliwkę, ogórka korniszona, kawałek papryki, listek bazylii oraz kuleczkę z mięsa. Zapraszam na stronę sklepu Sante   0raz na FB Sante

Magiczne Życie Marty
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 92

panierka zrobiła się chrupiąca i nabrała złocistego koloru.  Składniki na sos: - 100 ml czerwonego wina, wytrawnego - 3 owoce pieprzu - 60 gram masła - 6 gramów tymianku Przygotowanie sosu: Na patelnię po smażeniu biodrówki wlewamy czerwone wino. Mieszamy i redukujemy całość. Następnie dodajemy tymianek i doprowadzamy do zagotowania się płynu. Na sam koniec dodajemy miękkie masło i całość mieszamy(...)pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut.  Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku - sól - pieprz Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaków nie obieramy, tylko dokładnie

Życie zamknięte w smaku
Surówka z kalarepy i marchewki 187

każdy wie że zdrowe i smaczne, ale jakoś nie wiadomo właściwie co z nich zrobić. Do tej kategorii zaliczyłabym kalarepę lub białą rzodkiew (wiecie, to dziwne, długie i wielkie warzywo, taka gigantyczna marchew albinoska), bo tą drugą możecie zastąpić kalarepę w tej surówce. Składniki są niepozorne, ale uwierzcie mi, jak już zaczniecie jeść tą surówkę, to ciężko przestać, taka dobra(...)słonecznika 2 łyżki dobrego oleju (lniany pasuje idealnie) dosłownie szczypta pieprzu a dla bajeru zielona pietruszka Przygotowanie: Kalarepę i marchew obierz i pokrój w słupki, słonecznik podpraż na suche patelni. wymieszaj wszystkie składniki   Artykuł Surówka z kalarepy i marchewki pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Bezglutenowe kotlety mielone z indyka z natką pietruszki 160

obok wędzonej papryki). Oprócz nich nie mogło zabraknąć świeżej, drobno posiekanej natki pietruszki. Tak przygotowane kotlety mielone z indyka sprawdzą się też jako burgery, wystarczy dobra bułka i odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki(...)niej jedno jajko, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj także posiekaną natkę pietruszki. Wszystko połącz ze sobą wyrabiając rękami. Gdy uzyskasz jednolitą masę mięso jest gotowe. Na patelni rozgrzej olej (najlepiej kokosowy). Z przygotowanego wcześniej mięsa formuj placuszki przypominające burgery o grubości około 1,5 cm. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (około 5-8 minut

Programista w kuchni
Naleśniki z farszem mięsnym (z rosołu) 134

użyć je jako farsz do pierożków, klusek lub naleśników. Ważne jest by dodać coś świeżego, soczystego z aromatem co ożywi nasz farsz. Może to być cebulka, pieczarki lub inne warzywa przyrumienione na maśle oraz przyprawy i zioła. Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu. Naleśniki z farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g(...)sosem sojowym i chili do smaku. Przesmaż farsz jeszcze przez chwilę. Nakładaj farsz  na naleśniki posypując go startym serem. Zroluj każdy po czym zapiecz w piekarniku lub na patelni. Podawaj naleśniki na gorąco

Gotuj Sam!
Kurczak Balti 122

ViolaPassions Kurczak w sosie balti z chlebem Naan Sklad : 3 łyżki oleju z warzyw (nie slonecznikowy nie rzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty(...)lyzki naturalnego jogurtu 2 lyzki świeżej kolendry jak nie ma to mielonej lyzke 2 swieze zielone papryczki chilli 2 lyzki soku z limonki Sól Sposob: 1. *Na glebokiej patelni Smażymy cebule okolo 10 min az sie zarumieni *Dodajemy pomidory * nastepnie kalonji nasionka,pieprz,ziarna cardamonu,laske cynamonu , papryczke chilli,garam masala,paste czosnkowa i imbrowa Ciagle mieszajac przez

Viola cooks with passion
Sałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą 187

Sałatka z grillowanym kurczakiem, kapustą pekińską i ciecierzycą. Najlepsze sałatki powstają przypadkiem z tego, co akurat pod ręką. Taką jak ta, możesz przygotować np. aby zużyć resztki warzyw z lodówki albo jeśli np. zostanie Ci mięso z grilla i nie wiesz co z nim zrobić, albo jeśli masz mało mięsa, a mają pojawić się goście. W każdej z tych sytuacji(...)też właśnie do dorzucenia do sałatek. Pierś z kurczaka upiekliśmy przy okazji na grillu, dzięki czemu miała fajny aromat, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby usmażyć ją na patelni grillowej. Do sałatki również będzie świetna ;) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Tarta cebulowa 174

spodzie z francuskiego ciasta można zapiec właściwie wszystko: warzywa, mięso, sery- co komu kulinarna fantazja podpowiada. Tarta to fantastyczny pomysł na szybkie, a jakże eleganckie w swej prostocie danie. Idealna przekąska do kieliszka czerwonego wina lub kufla zimnego piwa. Mając w lodówce opakowanie francuskiego ciasta, zawsze wyczarujemy coś pysznego. I to przy niewielkim nakładzie pracy.   Składniki: opakowanie gotowego ciasta(...)czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka sosu na bazie octu balsamicznego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, pieprz odrobina mleka, do posmarowania brzegów ciasta Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i masło, szklimy cebule pokrojone w piórka. Kiedy delikatnie zmięknie posypujemy ją cukrem i mieszamy. Po chwili dodajemy tymianek, wino i sos balsamiczny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż wino

Smakowity Blog Kulinarny
Węgierskie leczo z cukinią 95

kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i również zezłacamy na niewielkiej ilości oleju. Dorzucamy do nich łyżkę koncentratu pomidorowego i całość przez kilka chwil przesmażamy, cały czas dokładnie mieszając. Na patelnię z przesmażoną cebulą wrzucamy pokrojone w dużą kostkę pomidory (można je sparzyć i obrać, ja jednak tego nie robię ;) ) i dusimy przez kilka chwil. W przeciwieństwie do cukinii, one mogą(...)momentu, aż papryka będzie al dente. Po tym czasie ostatecznie doprawiamy potrawę paprykami w proszku i suszoną bazylią i dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy do miękkości warzywa, pilnując, by nie przerobiła się samoistnie na krem

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak, pesto i szparagi 254

zeszłego roku jest to nasza pozycja obowiązkowa. Uwielbiam pesto i z chęcią jadłabym je ciągle ;)  Przepis pochodzi z  Kwestii Smaku . Możemy dowolnie zmieniać warzywa - bób, groszek, fasolka szparagowa, młoda marchewka, kalarepka, świeży szpinak - na co tylko mamy ochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki.  Uwaga : uzależnia ;) Składniki(...)przelać zimną wodą.  Pierś kurczaka umyć i oczyścić, przekroić w poprzek na dwa cieńsze filety. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Każdy filet obwinąć szynką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć wcześniej przygotowanego kurczaka z każdej strony przez około 6 minut. Następnie należy wlać śmietankę i dodać pesto - ilości według uznania*. Całość należy delikatnie przemieszać, dodać szparagi

Plate of Joy
Spaghetti z cukinii z sosem tahini, płatkami chili i orzechami włoskimi 231

ukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw(...)szkoły. Czy dacie się mu uwieść? Składniki  (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny

Food Square
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 256

Pory obieramy, odkrawamy końce i zielone części, kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu lub do czasu, aż warzywa będą miękkie. Wyciskamy do zupy ząbki czosnku. Blendujemy za pomocą ręcznego blendera przez ok. trzy minuty, aż zupa całkowicie się zmiksuje. Wlewamy śmietanę i dodajemy chrzan (ok. 3-4 łyżki(...)Przed podaniem posypujemy majerankiem. Zupa chrzanowa jest pyszna w towarzystwie jajka (u mnie na półtwardo – gotowane 7 minut – włożone do wrzątku), białej kiełbasy (ja podsmażyłam na suchej patelni, aby wytopić tłuszcz) oraz pieczywem. Post Zupa chrzanowa z białą kiełbasą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania