Frittata, czyli rodzaj omletu z różnymi dodatkami, to fajna propozycja na zdrowe, sycące i niebanalne śniadanie. Wystarczy dodać ulubione składniki lub to, co akurat mamy w
Eat me! Fit me!niezbędnym elementem do budowy m.in. witaminy D. Dodane do sałatek, deserów, płatków śniadaniowych dodatkowo wzbogacą nasze dania, desery czy przekąski. Dynie są jednymi z najzdrowszych warzyw. Wzmacniają system odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają mdłościom i wymiotom, działają uspokajająco. Dodatkowo dynia pomaga redukować tkankę tłuszczową , usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, wspomaga odchudzanie, przyspiesza trawienie i opóźnia proces(...)słodka i ostra, majeranek, lubczyk szczypta imbiru 3 łyżeczki pokruszonego sera bałkańskiego, półtwardego dojrzewającego drobno posiekany ząbek czosnku do dekoracji jogurt naturalny, natka, chipsy z czosnku, itp. Przygotowanie: na patelni rozgrzewamy lekko olej i masło, dodajemy dynię, startą na grubszych oczkach marchewkę, czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dusimy do miękkości - przeciętnie 15-20 minut. po tym czasie dynię
Zasmakuj Kuchniprzyrzeknie, że nie będę musiała jeść bakłażanów." - Gabriel García Márquez (z książki Miłość w czasach zarazy) A my bakłażany lubimy i często wykorzystujemy to ciekawe warzywo w naszych potrawach! Dzisiaj makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą - w sam raz na szybki obiad! :) Makaronowa zapiekanka z bakłażanem i mozzarellą Składniki: 250 g surowego makaronu orzo(...)oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 2-3 pomidory Przygotowanie: Kroimy bakłażana w małą kostkę, marchewkę i seler w plasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy bakłażana, smażymy na dość dużym ogniu, cały czas mieszając przez około 7 minut, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok. Na patelnię wlewamy pozostałe 2 łyżki
Moja Mama Gotujemielone wieprzowe ok. 700 gram jajko 1 szt. bułka tarta 3 łyżki sól 1 płaska łyżka czosnek 2 ząbki cebula 1/2 szt. majeranek 1 łyżka pieprz ok. 1/3 łyżeczki Warzywa: marchew żółta 1 szt. marchew zwykła 1 szt. brokuł kilka różyczek strączki groszku 1 garść pieczarki 3 szt. olej do smażenia 3-4 łyżki Beszamel: masło 40 gram mąka(...)posiekane ząbki czosnku oraz startą na najdrobniejszych oczkach cebulę. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 min. 2. Z mięsa mokrymi dłoniami uformować średniej wielkości kulki. Umieścić na rozgrzanej patelni i przysmażyć z każdej strony na złoto. 3. W kwadratowym naczyniu umieścic obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz groszek i posiekane pieczarki. Na to wyłożyć kulki. Między kulkami
Kuchnia PaulettesŚniadanie zjedzone? Mam nadzieję, że nie, bo mam pyszną propozycję. Szybkie, smaczne i kolorowe. Polecam wypróbować, bo naprawdę warto. Jajeczne serca na śniadanie 2 parówki cienkie
Gotuję TestujęZgadzam się, że 1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella....można tworzyć bez końca od wytrawnych po słodkie dania. Nasze dzisiejsze warzywne wydanie obfituje w dużą ilość błonnika i sezonowych warzyw. Odnoszę swoje małe sukcesy, bo kilka dni temu namówiłam dzieci na szpinak, a dzisiaj ze smakiem zjedli jarmuż z bakłażanem, jestem cała w skowronkach!. Składniki: - opakowanie makaronu Lubella , u mnie(...)wody w której gotował się makaron - przyprawy: bazylia, sól, pieprz - olej rzepakowy 1. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy małą ilością soli z bazylią i grilujemy lub opiekamy na suchej patelni do czasu aż ładnie zbrązowieje. 2. Makaron gotujemy wg. przepisu. 3. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i imbir, gdy się zarumienią dodajemy pokrojone
Apetyczna babeczkaŚwietnie pasuje do makaronu, ryżu, warzyw, mięs czy grillowanych potraw. Nawet deska serów w towarzystwie takiego sosu będzie smakować lepiej:) Lekko słodki dzięki dodaniu cukru trzcinowego przełamany octem winnym. Do tego czarne oliwki, które nadają mocniejszy aromat i charakter dla sosu. Składniki: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie(...)oliwek sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą. Na końcu dodaj sos pomidorowy, przypraw cukrem
Zasmakuj KuchniPoliczki wołowe wymagają długiego duszenia - to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do tego przepisu, będzie pomocny. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 600 g policzków wołowych ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)pieprz, mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół. W misie
Stare GaryZa oknami świeci słońce, zapowiada się piękny dzień! Zatem proponuję szybki obiad i na spacer! Składniki; 20 dag pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo podzielne i można je sobie przygotować nieco wcześniej, odstawić na bok i odpowiednio wcześniej tylko wrzucić do pieca aby podać ciepły posiłek. Preferuje zapiekanki z dużą ilością warzywa aby było zdrowo i tym razem z drobiowym gyrosem aby było do syta. A wy już taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem(...)myjemy i kroimy w paseczki, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy z łyżką oleju, odstawiamy na godzinę ( a najlepiej cała noc) aby mięso się zamarynowało. Smażymy na suchej patelni parę minut aż mięso się zetnie ale nadal będzie miękkie, ok. 3 min. Ryż gotujemy do miękkości doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka
W kuchennej krainieNie można się nudzić mając chwilę wolnego;) Dlatego dzisiaj serwuję na obiad spaghetti z kurczakiem i szpinakiem::) Chcąc odczarować to niepozorne zielone trawsko, które ma
Lawendowe Niebowysiewać różne warzywa. I tak padło na skorzonerę. Pamiętam, że bardzo nam smakowała. Nie wiem z jakiego powodu zaprzestaliśmy wysiewania. Po latach przypomniało nam się o tym jakże pysznym warzywie. Tej wiosny ponownie pojawiła się na grządce ( tak na próbę ). Była pyszna. Właśnie była… bo została zjedzona. Jest podobna do szparagów, ale bez łyka, delikatna, chrupiąca. Zawiera mnóstwo minerałów(...)spróbujcie. Polecam, bo warto. Składniki: Korzenie skorzonery Woda sól Masło klarowane Ząbek czosnku Wykonanie: Skorzonerę obieramy z czarnej delikatnej skórki. I gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odsączamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Wykładamy skorzonerę (mo żemy ją dodatkowo posolić )i razem z nią szklimy czosnek ( aby wydobyły się aromaty ). Po chwili całość
Smaki EwyWłoski klimat, zapach i smak świeżych ziół oraz wszelakich warzyw to doznania, których nie da się nie pokochać. One ciągle będą do nas wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek(...)posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa sól i pieprz Sposób przyrządzenia : chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia gotowe grzanki odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu cebule i czosnek kroimy w drobna kosteczkę pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy
zobacz ich smaksmakuje. Dodatek startej cukini i gotowego sosu firmy Orzech świetnie urozmaicił smak klasycznego makaronu - wyszedł nieco słodszy i delikatniejszy niż zwykłe bolognese, a do tego zdrowszy, bo z dodatkiem warzyw. W prawdzie użyłam do niego gotowego sosu, jednakże takiego, w którego składzie są jedynie naturalne produkty i żadnych konserwantów czy wzmacniaczy smaku - wprost idealnego, gdy brakuje nam czasu, siły(...)marchwią) 1 łyżeczka soli 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki śmietany olej do smażenia mięsa 1. Makaron ugotować. 2. Olej rozgrzać na patelni, dodać mięso, sól i przyprawy, podsmażyć. Dodać pomidory w puszce i bulion, dusić pod przykryciem ok 15 minut. Dodać startą cukinię i dusić kolejne ok 10 minut. 3. Wlać
Kto ugości moich gości?Danie wegetariańskie. Pomysł na faszerowanie warzyw wziął się z oszczędnej kuchni chłopskiej. Bez mięsa można było przyrządzić zupełnie porządne, pożywne danie. Kuchnia francuska. Dla lubiących mięso, można oczywiście nafaszerować bakłażana masą mięsno ryżową. Składniki 3 średnie bakłażany 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki(...)wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą i odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem
R'n'G Kitchen